ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται η εξέταση των σεναρίων

Με δημοσιεύματα τρομοκρατικού χαρακτήρα για την κατάσταση της οικονομίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις

Κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού καλλιεργούν τα κυβερνητικά επιτελεία και τα φιλικά προσκείμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την εμφανή επιδίωξη να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις, ώστε να περάσουν απρόσκοπτα οι αντιδραστικές πολιτικές που έχουν συναποφασίσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά επιτελεία φαίνεται πως ολοκληρώνουν την εξέταση των διαφόρων σεναρίων για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα. Μέτρα, τα οποία δεν επιδιώκουν μόνο τη μεταφορά των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και την προώθηση συνολικότερων αντιδραστικών επιλογών σε τομείς όπως το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Στο μεταξύ, και μέσα στο θόρυβο που έχει προκληθεί για τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία, έφτασε χτες στη χώρα, κλιμάκιο αντιπροσωπείας της Γιούροστατ, προκειμένου να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία του 2009, πιθανότατα και προηγούμενων ετών.

Στα πλαίσια αυτά, πυκνώνει η ειδησεογραφία, η οποία εμφανίζει την ελληνική οικονομία, να βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ από την άλλη, οι Βρυξέλλες, να απαιτούν εδώ και τώρα τη λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων στα δημόσια οικονομικά, αλλά και την προώθηση των ...αναγκαίων διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Το σκηνικό θυμίζει έντονα την προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση της ΝΔ να ζητά από τον ελληνικό λαό να την υπερψηφίσει προκειμένου να εφαρμόσει μία σκληρή αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, ενώ το ΠΑΣΟΚ τότε, κυριολεκτικά ψάρευε σε θολά νερά, δίνοντας υποσχέσεις στους πάντες. Αντίθετα, σήμερα, με την επίκληση του κινδύνου «χρεοκοπίας της χώρας», επιχειρούν να εμφανίσουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να αποδεσμευτούν από τις όποιες θολές προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να δικαιολογήσουν το νέο πογκρόμ που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Πρόκειται για μια βαθιά ταξική και βάρβαρη πολιτική, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερο διχασμό των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, ενισχύει και εδραιώνει την οικονομική εξουσία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μέσω της περιθωριοποίησης των λαϊκών κατακτήσεων.

Η απειλή που επισείει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής. 'Η αποδέχεστε τα σκληρά αλλά... αναγκαία μέτρα εξόδου του ελληνικού καπιταλισμού από την κρίση, ή διαφορετικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την οικονομική δικτατορία που θα μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση (καθεστώς στενής οικονομικής επιτήρησης)...

Στα πλαίσια αυτά, προωθούνται νέες αντιδραστικές αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 - θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή - δεδομένου ότι το προσχέδιο κρίθηκε από τις Βρυξέλλες ως ανεπαρκές. Το ζητούμενο είναι η λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, τόσο στην πλευρά των εσόδων, όσο και στην πλευρά των δαπανών. Να υπενθυμίσουμε, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προέβλεπε εισοδηματική λιτότητα με ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μόλις 1,5%, μεγάλες περικοπές στις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, συγκοινωνιακών φορέων και για πρώτη φορά από σύστασης προϋπολογισμών, μείωση των πρωτογενών δαπανών σε απόλυτα μεγέθη. Στο σκέλος των εσόδων, προβλέπεται η αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, και εν γένει μεγάλες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, ενώ ως εφεδρεία κρατούν την επιβολή αυξήσεων στους φόρους πετρελαιοειδών και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Παράλληλα, μέσα στο Νοέμβρη ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, θα προβλέπει την περικοπή πολύ μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών, θα επαναφέρει τη φορολογία στις κληρονομιές, γονικές παροχές, καθώς και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για τον περιορισμό - υποτίθεται - της φοροδιαφυγής, θα ισχύσει νέο «Πόθεν Εσχες» όπου σε ειδικό έντυπο θα αναγράφονται τα αποκτηθέντα εισοδήματα και οι καταναλωτικές δαπάνες. Αλλά τα μέτρα κρίθηκαν από το Εκοφίν ως μη επαρκή και οδηγούμαστε στην επιβολή ενός ακόμα σκληρότερου προϋπολογισμού.

Η επίθεση όμως δε σταματά στα δημοσιονομικά, καθώς, όπως αναλύεται σε άλλες σελίδες του «Ρ», η βεντάλια ανοίγει και καλύπτει νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις και την Παιδεία. Πρόκειται για επίθεση εφ' όλης της ύλης, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί σε ρόλο ακόμα πιο σκληρού διαχειριστή του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ενώ ο λαός θα δοκιμάσει τις αντοχές του να αποκρούσει τους βάρβαρους και επιθετικούς αυτούς σχεδιασμούς και στη συνέχεια να αντεπιτεθεί.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας

Καθένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μέτρο για τη στήριξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό προκύπτει απο τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Αντναγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία χτες παρουσίασε τις «δέσμες μέτρων για την αναθέρμανση της αγοράς», μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Η Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε σε «δέσμη πολιτικών» με στόχο, όπως είπε, την «αναθέρμανση της αγοράς». Σ' αυτό εντάσσονται, κατά την κυβέρνηση, τα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, του ΕΣΠΑ, τα ειδικά προγράμματα για το εμπόριο και ένα νέο πρόγραμμα, που ανήγγειλε χτες, για χρηματοδότηση εμπορικών επιχειρήσεων ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, το «πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», στο οποίο περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο σχετικά με τη ρύθμιση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρυθμίσεις για τον Τειρεσία, που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και οι κατευθύνσεις για νέα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Τέλος, στα μέτρα για την «αναθέρμανση της αγοράς» η κυβέρνηση εντάσσει και το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση καταναλωτών, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τη «διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών» και γενικά και αόριστα «όλες τις πολιτικές για την πάταξη της ακρίβειας». Στην ουσία, πρόκειται για ρυθμίσεις - «μπαλώματα» σε μια πραγματικότητα που συνίσταται στα υπαρκτά πιεστικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η αγορά εξαιτίας και των αδιεξόδων των λαϊκών νοικοκυριών και της αδυναμίας τους να αναθερμάνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Είναι ολοφάνερο ότι στο βαθμό που όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που γεννούν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά στρώματα και που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει σε όλα τα μέτωπα κανενός είδους πραγματική λύση δεν προτίθεται να δώσει μ' αυτές και παρόμοιες ρυθμίσεις.

ΟΜΙΛΟΣ MIG
Προαναγγέλλει 850 απολύσεις

Παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή» παίζουν όπως δείχνουν τα πράγματα Βγενόπουλος και κυβέρνηση με τον πρώτο να προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 850 εργαζομένων, εάν δεν αναλάβει την εκτέλεση των 24 επιδοτούμενων δρομολογίων προς τις νησιωτικές περιοχές και την κυβέρνηση να απαντά, διά του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα ότι αναγνωρίζει στον Α. Βγενόπουλο το δικαίωμα να καθορίσει την τύχη των 850 εργαζομένων, ανάλογα με τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Και όλα αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος της MIG, επαναλαμβάνει ότι ισχύουν ακόμα οι δηλώσεις του για συμμετοχή του κράτους στην εταιρεία, εφόσον το επιθυμεί η νέα κυβέρνηση, όπως διακήρυττε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τον αποκλεισμό της «Olympic Air» από τον προσωρινό διαγωνισμό για την ανάληψη 16 επιδοτούμενων δρομολογίων έως τον ερχόμενο Μάρτη, ο Α. Βγενόπουλος - σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες - επιτέθηκε προσωπικά κατά του υφυπουργού Υποδομών Ν. Σηφουνάκη, κατηγορώντας τον για «ανεπάρκεια» στο θέμα των μεταφορών, σπεύδοντας, ωστόσο να διευκρινίσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, επειδή είναι καινούργια και θέλει κάποιο εύλογο χρόνο για να διαμορφώσει την πολιτική της.

Από την αρχή της συνέντευξής του, ο Α. Βγενόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι 850 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στην «Olympic Air», αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση των πτήσεων στις 24 επιδοτούμενες γραμμές και πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που συμμετείχε η εταιρεία στο διαγωνισμό με «διάθεση κοινωνικής προσφοράς», είναι να παραμείνουν «απασχολημένοι οι εργαζόμενοι, κάτι το οποίο τώρα δε θα συμβεί». Ξεκάθαρα ο Α. Βγενόπουλος προαναγγέλλει και νέες απολύσεις στην αεροπορική του εταιρεία (ήδη η εργοδοσία έχει προχωρήσει στις πρώτες απολύσεις από την περασμένη βδομάδα), αν «δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής» και αν «κάποιος από μηχανής θεός αποφασίσει να καθορίσει μια πολιτική που να συνάδει με την αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων». Ο Α. Βγενόπουλος, αν και ξεκάθαρος στο θέμα των απολύσεων, εντούτοις, έσπευσε να δηλώσει προκλητικά ότι όποιος «τολμήσει» να τον κατηγορήσει ότι επιδιώκει επιχειρηματικό όφελος, θα πρέπει «να ντρέπεται», αφού η εταιρεία του για να εξασφαλίσει την εργασία τους, δέχεται να αναλάβει για λίγους μήνες, χωρίς επιδότηση, την εκτέλεση ορισμένων επιδοτούμενων δρομολογίων.

Κατά τον Α. Βγενόπουλο, στο διαγωνισμό που ανέδειξε προσωρινούς αναδόχους για 15 επιδοτούμενες γραμμές, τις εταιρείες «Athens Airways» και «Sky Express», με επιδότηση 2,2 εκατ. ευρώ για τέσσερις μήνες, η «Olympic Air» έκανε προσφορά, χωρίς να ζητά επιδότηση, ενώ για τις υπόλοιπες οκτώ ζητούσε μόνο το κόστος. Με ανακοίνωσή της η ΥΠΑ, αναφέρει ότι η προσφορά της «Olympic Air» για τις οκτώ γραμμές για τους τέσσερις επόμενους μήνες, ήταν 5.902.013 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά 1,1εκατ. ευρώ από το καταβληθέν αντιστάθμισμα στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» την αντίστοιχη περσινή περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ