ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιμένουν στην ποινικοποίηση των αγώνων

Σε απολογία στο Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης καλούνται στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το Γενάρη του 2009 στα καταστήματα της πολυεθνικής ΤΖΑΜΠΟ, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου. Εχουν κληθεί σε απολογία ο Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δαμιανός Κουκοράβας, γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και άλλα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, όπως ο Χρήστος Τρέλλης, η Ευδοκία Βλισίδου, ο Αλέκος Σταυρίδης, η Φανή Τρέλλη, η Τασία Καρσάκου και ο Μανώλης Λυρώνης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το φετινό καλοκαίρι.

Στη μήνυση που κατατέθηκε, αναφέρεται πως οι διαδηλωτές φώναζαν υβριστικά συνθήματα όπως «Οχι στις απολύσεις όχι στην τρομοκρατία», ότι «απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος» και «διένειμαν φυλλάδια στους πελάτες δημιουργώντας αναρχία».

«Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας επίθεσης στο εργατικό κίνημα και στρέφεται συνολικά κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να δώσουν περήφανη ταξική αγωνιστική απάντηση. «Η απόκρουση των αντεργατικών μέτρων συνδέεται με την απόκρουση της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Η εργατική τάξη, το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει με ταξική αλληλεγγύη, ανυποχώρητο αγώνα, με ανασύνταξη και αντεπίθεση. Εχει τη δύναμη να τα αντιπαλέψει και να τα ανατρέψει. Αδικες και παράνομες είναι οι απειλές και οι απολύσεις των καπιταλιστών και όχι ο αγώνας της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της», σημειώνει.


ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ Ν/Ζ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Καμιά ανοχή σε όσους χτυπούν τη Ζώνη

Στο δρόμο βγήκαν χτες άνεργοι και σωματεία μετά την επαναφορά νόμου του 2002 με τον οποίο ένα νευραλγικό τμήμα της Ζώνης χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ανεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μαζί με τις διοικήσεις των ταξικών συνδικάτων του χώρου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την αιφνιδιαστική ενεργοποίηση νόμου του 2002 με τον οποίο χαρακτηρίζεται η επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας ως αρχαιολογικός χώρος υψίστης σημασίας. Ο νόμος αυτός είχε «παγώσει» το 2002 από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργάτες, με δεδομένο ότι η βάση της Κυνοσούρας είναι τμήμα νευραλγικής σημασίας. Μόνο εκεί μπορούν να εκτελεστούν στα πλοία αμμοβολές και υδροβολές, οι οποίες είναι ο βασικός «κορμός» των επισκευαστικών εργασιών.

Οι άνεργοι μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας από όπου με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, ακόμα μια φορά τους «υποδέχτηκαν» ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο ο οποίος απέναντι στην αγωνία των εργατών της Ζώνης για το μεροκάματο, δήλωσε ότι δεν ήταν σε ... θέση να τους απαντήσει! Ο υπουργός τους παρέπεμψε σε σύμβουλό του ο οποίος υποτίθεται ότι θα ενημέρωνε τα σωματεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, όμως οι εργάτες ακόμα... περιμένουν!

Ο σχετικός νόμος 3028, που είχε ψηφιστεί το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσε την πολιτική που επιδιώκει τη δραστική συρρίκνωση της Ζώνης, το χτύπημα συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας (την ίδια χρονιά ιδιωτικοποιήθηκαν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αγώνας που έδωσαν τότε οι οι εργάτες της Ζώνης σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων που θίγονταν από τη διάλυση της Ζώνης έβαλε το νόμο στο «συρτάρι», όμως όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τον επαναφέρει. Την περασμένη Πέμπτη 12 Νοέμβρη «ξαφνικά» η ΚΣΤ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, «θυμήθηκε» ότι, όπως σημειώνει σε έγγραφό της, «η χερσόνησος της Κυνοσούρας είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος καθώς επίσης και ο θαλάσσιος χώρος που την περιβάλλει» και έδωσε εντολή στις λιμενικές αρχές «να διακόψετε αμέσως τις εργασίες υδροβολής και αμμοβολής» σε επισκευαζόμενο πλοίο.

Τα σωματεία της Ζώνης έχουν θέσει τους εργάτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση διαμηνύοντας στην κυβέρνηση σε ανακοίνωσή τους ότι «όπως και στο παρελθόν, δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μαχαίρι στις εφημερίες

Στο όνομα της «περικοπής των δαπανών» μειώνονται οι αποδοχές των γιατρών και η ασφάλεια των ασθενών

Το δεύτερο κύμα περικοπών στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών θα γίνει μέσω της μείωσης των εφημεριών τους κατά 10%, σύμφωνα με εγκύκλιο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έφτασε στα δημόσια νοσοκομεία.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται ως συνέχεια της καλοκαιρινής οδηγίας του τότε υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα για μείωση κατά 10% των κοινωνικών δαπανών, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βαδίζει στα ίδια χνάρια της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Η μείωση κατά 10% θα σημάνει περικοπή από 80-100 ευρώ σε κάθε γιατρό, καθώς το συνολικό ποσό μηνιαίως από τις εφημερίες είναι, π.χ. για έναν επιμελητή Β', 800-1.000 ευρώ. Και με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) δεν ξεπερνούν τα 2.350 ευρώ, αυτή η περικοπή θα σημάνει μια μείωση 2,5% - 3% επί των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

Πέρα όμως από τη μείωση των αποδοχών των γιατρών, οι περικοπές αυτές θα σημάνουν και μείωση της ασφάλειας για τους ασθενείς, καθώς οι περικοπές εκείνες που θα αντιστοιχούν στην υπέρβαση του προβλεπόμενου του πλαφόν εφημεριών για τον κάθε γιατρό σημαίνει και μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ώρα της ανάγκης.

Την αρχή των περικοπών των αποδοχών στα δημόσια νοσοκομεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την έκανε με το κόψιμο του χρονοεπιδόματος των επικουρικών γιατρών. Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται ως ποσοστό (κλιμακώνεται κάθε δύο χρόνια) επί του βασικού μισθού, που για τον επικουρικό γιατρό είναι του Επιμελητή Β' (1.468 ευρώ). Για έναν επικουρικό γιατρό με 7 χρόνια εργασίας το χρονοεπίδομα είναι 16% ή 234,88 ευρώ. Οι αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) ενός επικουρικού γιατρού με 7 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά φτάνουν στα 2.350 ευρώ, στα οποία προστίθενται και 800 -1.000 ευρώ απ' τις εφημερίες.

Μ' άλλα λόγια, αν ισχύσουν ταυτόχρονα οι περικοπές του χρονοεπιδόματος και του ποσοστού των εφημεριών τότε ένας επικουρικός γιατρός θα έχει μείωση των συνολικών αποδοχών του μέχρι και 10%.


Συνάντηση χτες Κατσέλη - Ανωμερίτη

Σε συμπαιγνία κυβέρνηση, εκπρόσωποι του κεφαλαίου και συνδικαλιστικές παρατάξεις της υποταγής σε Ομοσπονδία Υπαλλήλων και Ενωση Λιμενεργατών συνεχίζουν μεταξύ τους τον προσχηματικό διάλογο, που κύριο σκοπό έχει να αποβάλει από τους εργαζόμενους του ΟΛΠ τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, ενάντια στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στα χέρια της κινεζικής πολυεθνικής COSCO και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Δύο διαδοχικές συναντήσεις έχουν γίνει τις δύο τελευταίες μέρες, κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από τους εργαζόμενους, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα για το περιεχόμενό τους. Μετά την προχτεσινή συνάντηση των προεδρείων της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Λιμενεργατών - όπου πλειοψηφούν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ - με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη και την άρνηση των δύο πλευρών να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση, χτες έγινε νέα συνάντηση αυτή φορά μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη. Το μόνο που δημοσιοποιήθηκε από τη δεύτερη συνάντηση είναι η συμφωνία για το «πάγωμα» των τιμολογίων του ΟΛΠ για ένα χρόνο και η διαμόρφωση του τελικού πλαισίου του διαλόγου τόσο μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, όσο και μεταξύ ΟΛΠ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του συμβιβασμού στις διοικήσεις των ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών έληξαν τον απεργιακό αγώνα, για να επιδοθούν στο «διάλογο», κάνοντας πίσω ακόμα και από αυτά τα «ανώδυνα» αιτήματα που πρόβαλαν, για «πάγωμα» της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ και «επαναδιαπραγμάτευση». Το «διάλογο» βέβαια έχουν επικροτήσει οι εργοδοτικές Ενώσεις, όπως η Διεθνής Ναυτική Ενωση που εκπροσωπεί τις ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, δηλαδή το εφοπλιστικό κεφάλαιο, η οποία σε προχτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον Γ. Ανωμερίτη απαίτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη «διατήρηση της εργασιακής ειρήνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ