ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αμεσο αίτημα η απελευθέρωσή τους

Περιοδεία σε επτά χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία) πραγματοποίησαν από τις 21 Οκτώβρη οι Αντριάνα Πέρες και Ολγα Σαλανουέβα, σύζυγοι των Χεράρδο και Ρενέ, δύο εκ των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Εντεκα χρόνια τώρα παραμένουν φυλακισμένοι, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια που ετοίμαζαν αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι κατά της Κούβας.

Ο κύριος στόχος της περιοδείας τους ήταν να ενημερώσουν τους φίλους της Κούβας και το κίνημα αλληλεγγύης για τις εξελίξεις της υπόθεσης των «5», αλλά και να δώσουν έμφαση στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την αποφυλάκισή τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, απένειμε συμβολικά το βραβείο «Σιμόν Μπολιβάρ» στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές. Σε μια ειδική τελετή στο Δημοτικό Θέατρο του Καράκας, ο Τσάβες παρέδωσε το τιμητικό βραβείο στους συγγενείς των «5» και κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα να τους απελευθερώσει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη που να δικαιολογεί τις κατηγορίες για κατασκοπία εναντίον τους».

  • Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, με συνδιοργανωτή την Πρεσβεία της Κούβας, η 2η Συνάντηση των Κουβανών πολιτών, που διαμένουν σε όλη την Ελλάδα και έχουν ιδρύσει το Σύνδεσμο «Πατρίδα Κούβα». Οι δεκάδες συμμετέχοντες με τις οικογένειες και τα παιδιά τους επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο βάρβαρο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών φυλακισμένων στις ΗΠΑ. Υπογράμμισαν επίσης την προσπάθεια που θα καταβάλουν για την προβολή του πολιτισμού της Κούβας και της αγωνιστικής ιστορίας της. Στη ζεστή συνάντηση συμμετείχε ο Ουλίσες Αράνς, υποδιευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για θέματα Κουβανών υπηκόων που ζουν στο εξωτερικό, επίσης ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ο πρόεδρος του Ελληνικουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Νίκος Καρανδρέας, καθώς και εκπρόσωποι της κίνησης στη χώρα μας «Hasta la victoria Siempre».
ΗΠΑ
Πάνω από 50 εκατομμύρια οι πεινασμένοι

Αστεγοι στο Κεντάκι των ΗΠΑ
Αστεγοι στο Κεντάκι των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η πείνα θερίζει 49,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπου 17 εκατομμύρια οικογένειες, στη μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ. Τη χώρα ...φύλακα της ελευθερίας που τη διαδίδει επίσης σε άλλους λαούς με τις «ειρηνευτικές» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μόνο που φαίνεται ότι δεν καταδικάζει στην πείνα μόνο άλλους λαούς, αλλά και τα λαϊκά στρώματα στην ίδια τη χώρα. Τα σχεδόν πενήντα εκατομμύρια πεινασμένοι Αμερικανοί σε οικογένειες είναι κατά τρία εκατ. περισσότερα από το περασμένο έτος, όπως διαπιστώνεται από επίσημη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση καταγράφει ραγδαία άνοδο για το 2008 σε αυτό που ονομάζει «διατροφική αβεβαιότητα», δηλαδή την πείνα, καθώς σημαίνει την αδυναμία των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν σε όλα τα μέλη τους μια επαρκή διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Πάντως, το νούμερο αυτό πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 1995, οπότε το υπουργείο Γεωργίας ξεκίνησε να καταγράφει τη «διατροφική αβεβαιότητα», με το 16,4% του συνολικού πληθυσμού να υποφέρει από την πείνα. Βεβαίως, τα στοιχεία αναφέρονται μόνο σε οικογένειες, όπου παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και οι γονείς να προτιμούν να τρέφονται ανεπαρκώς, για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την τροφή στα παιδιά τους. Είναι φανερό ότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν άλλες σημαντικές κατηγορίες ανθρώπων περιθωριοποιημένων και άστεγων που επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου Γεωργίας σημειώνει ότι από το σύνολο των 17 εκατομμυρίων οικογενειών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, μόλις οι μισές από αυτές βρίσκονται, όσον αφορά το εισόδημα, κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, περίπου 39,8 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούσαν το 2008 κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ σύμφωνα με αναλυτές είναι πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός να είναι διπλάσιος, δηλαδή περίπου 70 έως 80 εκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου το 1/4 του πληθυσμού διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κατάσταση των Αμερικανών αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί οριστικά και η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Τον Οκτώβρη, το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει επισήμως στο 10,2%, ενώ τον Δεκέμβρη του 2008 ήταν 7,2%.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ανησυχητική» την έκθεση, ωστόσο η πολιτική του στήριξης του κεφαλαίου είναι αυτή που επιδεινώνει την κατάσταση για το λαό.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η παιδική φτώχεια στο 17%!

ΣΟΦΙΑ.--

Στο 17% φτάνει σήμερα το επίπεδο της παιδικής φτώχειας στη Βουλγαρία (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ομολογούν οι σημερινοί κυβερνώντες) σε μια χώρα που πριν από είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού, κυριαρχούσε το σύνθημα «όλα για τα παιδιά» επειδή «είναι το μέλλον της κοινωνίας». Τότε στη Βουλγαρία μετατρέπονταν τα παλάτια των βασιλιάδων σε «παλάτια των πιονέρων» για να αναπτύσσει το κάθε παιδί ξεχωριστά - αλλά και ομαδικά - τις κλήσεις του, να ασχολείται δημιουργικά με κάθε δραστηριότητα.

Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με αρμόδιους για το θέμα της παιδικής φτώχειας σημειώθηκε, επίσης, ότι το 40% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φυσικής επιβίωσης - κάτι, δηλαδή, που αναδεικνύει το γεγονός ότι το ποσοστό των παιδιών είναι αρκετά μεγαλύτερο. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι σήμερα στους δρόμους της Βουλγαρίας παραμένουν 5.000 παιδιά άστεγα. Και ο αριθμός αυτός αυξάνει αν υπολογίσει κανείς πως - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Βαλεντίνα Σιμεόνοβα - στη χώρα λειτουργούν 138 ιδρύματα, όπου παρέχεται στέγη και φροντίδα σε 7.276 παιδιά.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ανέξοδες διαπιστώσεις για τα θύματα της πείνας

ΡΩΜΗ.-- Ενα παιδί πεθαίνει από πείνα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. 17.000 πεθαίνουν απ' την ίδια αιτία κάθε μέρα. Αυτά μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκαν χτες, δεύτερη μέρα εργασιών της τριήμερης Συνόδου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) στη Ρώμη.

Σε άλλο σημείο της Συνόδου έγινε συσχέτιση της πείνας με τις κλιματικές αλλαγές. Υπολογίστηκε πως το λιώσιμο των παγόβουνων στα Ιμαλάια θα επηρεάσει δυσμενώς την τύχη 300.000.000 ανθρώπων στην Κίνα και ενός δις άλλων σ' όλη την Ασία. Παράλληλα, οι κλιματικές αλλαγές στην Αφρική υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν την κατά το ήμισυ μείωση της αγροτικής παραγωγής στις χώρες της «Μαύρης Ηπείρου» έως το 2020. Φυσικά, πουθενά δεν αναφέρεται ότι και οι «κλιματικές αλλαγές» είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής αναρχίας και της βαρβαρότητας του συστήματος.

Μεταξύ των 60 ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, ήταν χτες και ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που υπεραμύνθηκε του προγράμματος αναδιανομής της αγροτικής γης που κατείχε η λευκή μειοψηφία στη χώρα του, κατηγορώντας τη Δύση και νεοαποκιοκρατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν εις βάρος της Ζιμπάμπουε.

Στην ίδια Σύνοδο, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' διαπίστωσε υποκριτικά πως «η πείνα είναι η πιο σκληρή και σαφής ένδειξη της φτώχειας» και πως η σπατάλη δε θα πρέπει να είναι πλέον αποδεκτή...

ΤΣΕΧΙΑ - 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Γιορτασμοί για την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την έναρξη της λεγόμενης βελούδινης επανάστασης στην Τσεχοσλοβακία, δηλαδή τις αντεπαναστατικές ανατροπές που οδήγησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού και στη διάλυση του ενιαίου κράτους. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια είναι φαινόμενα που αντιμετωπίζει ο λαός καθημερινά. Οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού, όπως είναι η Πρόνοια, η Παιδεία, η Υγεία, η δυνατότητα πρόσβασης στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, η προστασία της παιδικής ηλικίας, της μητρότητας και της τρίτης ηλικίας ολοένα και παίρνονται πίσω και καταργούνται. Σε αυτά θα πρέπει κανείς να προσθέσει τον έντονο αντικομμουνισμό, την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και την επιδίωξη χειραγώγησης της συνείδησης του λαού και κυρίως της νεολαίας, που δε γνωρίζει από πρώτο χέρι τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Φέτος, οι αντιδραστικές δυνάμεις και η άρχουσα τάξη έχουν ανακοινώσει πως θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, εκδηλώσεις, συναυλίες και πανηγυρισμοί, όπου, μάλιστα, θα μοιράζονται φτηνή μπίρα και ποτά στους παρευρισκόμενους!

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και το Σάββατο με τη διενέργεια διάσκεψης με τον τίτλο «Ελευθερία και οι Εχθροί της» στο Πανεπιστήμιο «Charles». Εκεί, εκτός από τις γνωστές αντικομμουνιστικές κορόνες του πρωτεργάτη της αντεπανάστασης και πρώην Προέδρου της χώρας, Βάτσλαβ Χάβελ, μίλησε και ο σημερινός Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους. Επιπλέον μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο βίντεο με μηνύματα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του Δαλάι Λάμα και του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που, εκτός των άλλων, υποστήριξε πως η «βελούδινη επανάσταση» ενέπνευσε και βοήθησε να διαδοθεί η ελευθερία σε όλη την Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ