ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Συνεργασία υποσχέθηκαν Ομπάμα - Τζιντάο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την «επίλυση των καίριων προβλημάτων του πλανήτη», προς όφελος πάντα των συμφερόντων τους, ανακοίνωσαν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο, που συναντήθηκαν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου. Οι συζητήσεις Κίνας - ΗΠΑ επικεντρώθηκαν κυρίως στα ζητήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, του εμπορίου, των κλιματικών αλλαγών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Ομπάμα - Τζιντάο δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται, προκειμένου οι δύο χώρες να «λύσουν τις εμπορικές και οικονομικές τους διαφορές με τον κατάλληλο τρόπο», ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος σημείωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να «αντισταθούν στον προστατευτισμό και να τον απορρίψουν»... Ο Μπ. Ομπάμα, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η συνεργασία της Κίνας με την Ουάσιγκτον βοήθησε τις ΗΠΑ να αντεπεξέλθουν στη χειρότερη ύφεση της πρόσφατης ιστορίας.

Στον τομέα των κλιματικών αλλαγών, Πεκίνο και Ουάσιγκτον υποστήριξαν ότι θα συνεργαστούν ώστε να δώσουν μια ουσιαστική συμφωνία στην Κοπεγχάγη που θα καλύπτει το σύνολο των ζητημάτων και όχι απλά μία πολιτική δήλωση.

Οσον αφορά τα πυρηνικά, οι δύο πρόεδροι προειδοποίησαν χτες το Ιράν ότι θα υποστεί συνέπειες σε ενδεχόμενη εμπλοκή όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ διατύπωσαν από κοινού τη στήριξή τους για την επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, το «συντομότερο δυνατόν».

Μετά την κοινή συνέντευξη ο Μπ. Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ζητώντας σεβασμό σε θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα, τη στιγμή που στις ΗΠΑ παραβιάζονται και καταπατώνται κατάφωρα, ενώ σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε απλά αναφέρεται ότι «οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν διαφορές πάνω στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί με νέες εποικιστικές κατοικίες ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην ανέγερση εκατοντάδων νέων κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ προχωρούν οι ισραηλινές αρχές, παρά τις, περί του αντιθέτου, πιέσεις που φέρεται να άσκησε στην ισραηλινή κυβέρνηση η Ουάσιγκτον. Στον Γκίλο, που βρίσκεται μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ, κατοικούν, ήδη, 30.000 έποικοι και ανακοινώθηκε η κατασκευή άλλων 900 κατοικιών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ, μίλησε αλλεπάλληλες φορές με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ζητώντας του να «παγώσει» την απόφαση επέκτασης του Γκίλο, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση «πυροδοτεί κλιμάκωση της έντασης με τους Παλαιστινίους». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου απάντησε στη βάση της πάγιας θέσης των ισραηλινών κυβερνήσεων ότι για «επεκτάσεις συνοικιών εντός ισραηλινού εδάφους (αφού για το Ισραήλ η Ιερουσαλήμ είναι η ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσά του) δε χρειάζεται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μόνο απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών».

Αρνητικής χροιάς οι πρώτες αντιδράσεις

Η εξέλιξη στο Γκίλο όξυνε περαιτέρω την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια. Ο Πρόεδρος Αμπάς, αφού συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουμπάρακ στο Κάιρο, δήλωνε ότι «η ισραηλινή στάση δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου». Τόνιζε ότι η πρόθεση ανακήρυξης ανεξαρτησίας, χωρίς ισραηλινή συναίνεση (μια πρόταση που διατυπώθηκε πριν λίγα 24ωρα), «δεν αποτελεί μονομερή κίνηση. Είναι μια κίνηση που υποστηρίζεται από αραβικές χώρες και είναι αποτέλεσμα της μονομερούς αδιαλλαξίας της ισραηλινής κυβέρνησης».

Εντούτοις, οι πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση δεν είναι θετικές. Μετά από μέρες σιωπής, η «Χαμάς», διά του πολιτικού της ηγέτη Κχάλεντ Μασχάαλ, εκτιμούσε ότι «πρέπει πρώτα να αποτιναχθεί η κατοχή και μετά να έρθει η ανεξαρτησία». Κατά αναλυτές, η αρνητική στάση της «Χαμάς» απορρέει και από την ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση εξουσίας, αφού υιοθέτηση της πρότασης θα σήμαινε παραχώρηση «διπλωματικής πρωτοπορίας» στην Π. Αρχή και στη «Φατάχ».

Αρνητική ήταν και η πρώτη αντίδραση της ΕΕ. Ο προεδρεύων Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, υπογράμμισε ότι «εκ πρώτης όψης, είναι πρόωρη μια ανακήρυξη ανεξαρτησίας, μονομερώς, γιατί πιθανώς να δημιουργούσε, τελικά, περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να λύσει ως προς το στόχο της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανησυχίες για σχέδια στρατιωτικοποίησης του διαστήματος

Η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσμαγια Γκαζέτα» δημοσιεύει άρθρο, στο οποίο αποτυπώνονται οι ρωσικές ανησυχίες για πιθανή αλλαγή της στάσης της Κίνας στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Στο άρθρο σημειώνεται πως έως σήμερα η επίσημη θέση του Πεκίνου ήταν υπέρ της ειρηνικής εκμετάλλευσης του διαστήματος και κατά της εγκατάστασης όπλων στο διάστημα. Ωστόσο, αυτή η θέση φαίνεται έχει αλλάξει. Πρόσφατα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Λαϊκού - απελευθερωτικού στρατού της Κίνας ο αρχιστράτηγος της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας, Σιούι Τσιλιάν, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πρέπει να ξεκινήσουν την επεξεργασία επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων στο διάστημα.

«Οτι αφορά την επανάσταση στον πολεμικό τομέα, εδώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων προχωρά στο διάστημα (...) είναι ιστορικό αναπόφευκτο κι εξέλιξη που είναι αδύνατο να γυρίσεις πίσω», υπογράμμισε ο Τσιλιάν. «Η πολεμική αεροπορία του Λαϊκού απελευθερωτικού στρατού της Κίνας πρέπει να διαμορφώσει έγκαιρη αντίληψη για το χώρο ασφάλειάς της, το χώρο των συμφερόντων της και στην κατάκτηση του διαστημικού χώρου. Πρέπει να αναπτύξουμε διαστημικά στρατεύματα τα οποία θα αντιστοιχούν στις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας μας καθώς και στις απαιτήσεις της διαστημικής εποχής», συμπλήρωσε ο Κινέζος στρατιωτικός. Σύμφωνα με τα λόγια του, το πλεονέκτημα στο διάστημα μπορεί να δώσει στη χώρα τον έλεγχο των πολεμικών ζωνών στην ξηρά και στη θάλασσα καθώς και την υποθετική στρατηγική υπεροχή, που είναι αναγκαία για την υπεράσπιση του έθνους και του κράτους, αφού «μόνο η δυνατή εξουσία μπορεί να υπερασπίσει τον κόσμο».

Στο άρθρο σημειώνεται πως ήδη η Κίνα πειραματίζεται σε όπλα «εδάφους - διαστήματος», ενώ στόχος είναι, όπως σχεδιάζουν και οι ΗΠΑ, να αποκτήσει όπλα «διαστήματος - διαστήματος» και «διαστήματος - εδάφους», κάτι που θα της εξασφαλίσει υπεροχή έναντι των αντιπάλων της.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η σουηδική προεδρία της ΕΕ χαιρέτισε χτες σαν «καλή» τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο μοναδικός δρόμος για την εξάλειψη της βίας και του πολέμου είναι ο σοσιαλισμός, τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 772 συνέδρων που θα λάβουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV). Ο Τσάβες, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2012, πρόσθεσε ότι οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του PSUV θα πραγματοποιηθούν στις 21 Νοεμβρίου, ενώ κατά τον Τσάβες περισσότερα από 2.000.000 μέλη πήραν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στην ψηφοφορία ανάδειξης των συνέδρων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη παγκόσμια νομισματική σταθερότητα σημαίνει ενδεχομένως την εμφάνιση ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος που θα αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο και θα αποτελείται από «καλάθι» νομισμάτων, σύμφωνα με το διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Η Μάριαν Πράις, πρώην στέλεχος του ΙΡΑ, που αποχώρησε διαφωνώντας με την ειρηνευτική «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» του 1998, συνελήφθη χτες στο Δυτικό Μπέρφαστ σε σχέση με την επίθεση του Πραγματικού ΙΡΑ στη στρατιωτική βάση Μασερίν της κομητείας του Νοτίου Αντριμ τον περασμένο Μάρτη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος «Die Linke» ανακοίνωσε χτες ο Οσκαρ Λαφοντέν, καθώς πρόκειται να υποβληθεί αύριο σε επέμβαση μετά τη διάγνωση καρκίνου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν χτες να παρατείνουν τις κυρώσεις - για άλλο ένα χρόνο - ενάντια στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο και στα μέλη της κυβέρνησής του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αίρει» την απομόνωση Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέους ελιγμούς επιχειρεί στο Κουρδικό η Τουρκία ενόψει και της αξιολόγησης της πορείας των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβρη, προκειμένου να δείξει ένα δήθεν «καλό πρόσωπο». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να άρει την πλήρη απομόνωση του πρώην ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί Ιμραλί, από το 1999.

Οπως ανέφεραν χτες τα τουρκικά ΜΜΕ, στη φυλακή του Ιμραλί, μεταφέρθηκαν ακόμα πέντε κρατούμενοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Α. Οτσαλάν θα εξακολουθήσει να είναι μόνος στο κελί του, ωστόσο θα μπορεί να συναντά τους συγκρατούμενούς του για «10 ώρες τη βδομάδα», που η Αγκυρα θεωρεί ότι θα είναι αρκετές για να πιστοποιήσουν τον «εκδημοκρατισμό» της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ