ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΝΤΕ ΝΙΓΚΡΙΣ
Πληθαίνουν τα ερωτήματα

Eurokinissi

Οσο περνούν οι ώρες από το θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή της ποδοσφαιρικής εταιρείας της ΑΕ Λάρισας Αντόνιο ντε Νίγκρις, αυξάνονται τα ερωτήματα γι' αυτή την υπόθεση. Οι αντίθετες απόψεις, τοποθετήσεις, κρίσεις (κυρίως στο επιστημονικό επίπεδο και τις διαδικασίες) δημιουργούν αντιφάσεις ή/και συγχύσεις. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που - όλο και περισσότερο - αναδεικνύεται (και) από αυτή την τραγωδία. Οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των αθλητικών αρχών, των επαγγελματικών ενώσεων - συνεταιρισμών, αλλά και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΑΕ). Που αδιαφορούν και δεν έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει και θα διασφαλίζει πως γίνονται όλα όσα και όπως πρέπει, ώστε να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Οι επιχειρηματίες του αθλητισμού, οι παράγοντες και οι πολιτικοί συνοδοιπόροι τους φρόντισαν να έχουν λεπτομέρειες για όσα τους προσφέρουν χρήματα (π.χ. διαφημίσεις, υποχρεώσεις παιχτών να συμμετέχουν, κλπ.). Οχι όμως για την εξασφάλιση της υγείας των ανθρώπων αυτών. Αυτή επαφίεται στις συγκυρίες, στην τύχη και τις ορέξεις κάθε ΑΑΕ.

Πρωτόκολλο που να καθορίζει ποιες είναι και πώς θα γίνονται σωστά οι εξετάσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αν και η ΠΑΕ Λάρισα, σε σχετική ανακοίνωση της, υποστηρίζει ότι «κατά την διαδικασία μεταγραφής του Αντόνιο Ντε Νίγκρις, όπως και κάθε άλλου ποδοσφαιριστή, ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται από το Παγκόσμιο Πρωτόκολλο Εξετάσεων». Με αυτό εννοούν τις εξετάσεις που κάνουν όλοι οι σύλλογοι στους αθλητές τους σε όλο τον κόσμο. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι τίποτα, σε σχέση με τις ιατρικές εξετάσεις, δεν είναι καθορισμένο. Στην πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν, ουσιαστικές ιατρικές εξετάσεις που να μπορούν να προλαμβάνουν ακόμα σπάνια περιστατικά δε γίνονται.

Με ιατρική θεώρηση...

Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι ένα γενικό και αόριστο «αυτονόητο». Το οποίο χωρά πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18 παρ. 1 εδ. β του ΚΑΠ αναφέρεται ότι «οι καταστάσεις υγείας των ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι θεωρημένες από τον ιατρό της ομάδας και από την οικεία επαγγελματική ένωση». Στη παρ. 2 εδ. α αναφέρει: «Στην κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και της ΠΑΕ που ανήκουν, θα φέρει δε ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους». Τι εξετάσεις, πώς θα γίνουν, κάθε πότε, κλπ., είναι στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας και του συνεργαζόμενου με αυτή γιατρού...

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις του γιατρού της Λάρισας, Αντώνη Τσαγκάλη: «Εγώ μπορώ να μιλήσω για την ομάδα τη δικιά μου και φαντάζομαι ότι όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η γνώμη μου είναι πως οι εξετάσεις που γίνονται μπορεί να μην είναι εξονυχιστικές, αλλά σίγουρα είναι επαρκείς». Αποκαλυπτικός όμως ήταν και ο Γιώργος Βούρβαχης, μέλος στην υγειονομική επιτροπή της ΕΠΟ. Η κάρτα υγείας «δυστυχώς δεν προχώρησε. Και αυτό έγινε γιατί κάποιοι δεν έχουν ταμεία για να πληρωθούν οι εξετάσεις και τα πλήρωναν μόνοι τους. Το κόστος ήταν υψηλό. Ξέρω ότι όλοι οι σύλλογοι και ειδικότερα οι ΠΑΕ ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις κάρτες υγείας των ποδοσφαιριστών και στη συνέχεια την ομοσπονδία. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με το υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να γίνει κάτι. Επειδή παίζουμε με την υγεία, αλλά πολύ περισσότερο με τη ζωή των ποδοσφαιριστών, πρέπει να κάνουμε κάτι».

Ο ιατροδικαστής

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο θάνατος έχει επίκεντρο την καρδιοπνευμονική λειτουργία. Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος είχε χρόνιο καρδιακό πρόβλημα και το ήξερε. Φαίνεται η καρδιά του αρκετά ταλαιπωρημένη. Δεν μπορεί να μην είχε ενοχλήματα», τόνισε, και πρόσθεσε: «Αυτό που ισχυρίζονται οι Τούρκοι για δυσπλασία της καρδιάς δε φαίνεται από την ιατροδικαστική έρευνα. Είναι εργαστηριακό εύρημα. Προφανώς το έψαξαν και το βρήκαν. Σημαίνει ότι διέκριναν συμπτώματα και θορυβήθηκαν. Συγχαίρω τους Τούρκους συναδέλφους που φύλαξαν το ιατρικό απόρρητο και του έδωσαν το δικαίωμα στην εργασία, έστω κι έτσι. Διαφορετικά δε θα τον έπαιρνε καμία ομάδα. Το ιατρικό απόρρητο είναι θεμελιώδης νόμος της ιατρικής». Δικαιολογώντας γιατί δε βρέθηκε πρόβλημα στις εξετάσεις που του έγιναν στην Ελλάδα προτού υπογράψει, είπε: «Οι εξετάσεις που κάνουμε σε έναν εργαζόμενο είναι αυτές που κρίνουμε απαραίτητες. Ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο ρουτίνας. Την εξειδίκευση την κάνουν οι στιγμές, τα ενοχλήματα, τα συμπτώματα. Ουδείς εξ ημών κάνει το παραπάνω στις εξετάσεις αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Υπάρχουν τεστ που αφορούν το μέσο αθλητή. Οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται αν υπάρχουν ενοχλήματα. Απ' ό,τι ξέρω, όλα τα απαραίτητα τεστ έγιναν από τη Λάρισα δεόντως και ήταν όπως πρέπει».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών

Τα σοβαρά προβλήματα συνθηκών δουλειάς, σταθερότητας δουλειάς, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους αναδεικνύει και στη Βουλή το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς έχει γιγαντώσει τα προβλήματα για τους αμειβόμενους ποδοσφαιριστές. Τα προβλήματα απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών. Σε αντίθεση με την εικόνα που πλασάρεται. Είναι προβλήματα συνθηκών δουλειάς, σταθερότητας δουλειάς, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ζητήματα προοπτικής. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία, ιδιαίτερα αυτών που είναι στη Β' και Γ' Εθνική, αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Προβλήματα που ίσως πολύς κόσμος τα αγνοεί. Είναι αυτονόητο να διεκδικούν ασφάλιση για όλη τη σεζόν που παίζουν σε μια ομάδα. Να έχουν αμοιβή και κυρίως ότι θα έχουν υψηλού επιπέδου ασφαλιστική κάλυψη, των ίδιων και των οικογενειών τους. Και όλα τα χρόνια της προσφοράς τους στο ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία βρίσκονται, θα είναι χρόνια που θα υπολογίζονται και σε ένσημα και για τις συντάξεις και για την περίθαλψη. Να προβλέπεται αποκατάσταση και μετά το τέλος της λεγόμενης ποδοσφαιρικής ηλικίας, που γι' αυτούς είναι σε νεαρή ηλικία. Υπάρχει μια "βιτρίνα" αλλά αυτή δεν μπορεί να εμποδίσει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία να δουν ότι προσφέρουν όλοι οι ποδοσφαιριστές, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ή ομάδα δουλεύουν. Για μας δεν ισχύει μόνο ο πρωταθλητισμός. Πάνω απ' όλα πρέπει και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να σταθούν στο πλευρό τους.

Ορισμένα αιτήματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αφορούν:

  • Την κατοχύρωση των αποδοχών των ποδοσφαιριστών
  • Την ασφαλιστική κατοχύρωση των ποδοσφαιριστών και των οικογενειών τους
  • Την κάλυψη των άνεργων παικτών
  • Την κατοχύρωση της φορολογικής αντιμετώπισης των ποδοσφαιριστών
  • Τη διαμόρφωση συνθηκών επαγγελματικής αποκατάστασης των ποδοσφαιριστών που αποχωρούν από την ενεργό δράση
  • Διαμόρφωση ενιαίου τύπου σύμβασης - συμβολαίου προς αποφυγήν θολών ρυθμίσεων, ρητρών κλπ.

Σημαντικό είναι ότι οι ομάδες - επιχειρήσεις δεν ελέγχονται από κανέναν, τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης (απαλλαγή χρεών κτλ). Πλευρά της ασύδοτης δράσης των επιχειρήσεων που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου είναι και οι μάνατζερ, από τους οποίους εξαρτώνται οι παίκτες.

Επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) προβάλλει θεσμικά αιτήματα και ρυθμίσεις που αφορούν τις εγγυήσεις που πρέπει να δίνουν οι ομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, την αδειοδότησή τους, αναμόρφωση νομικού πλαισίου, των κανονισμών που ισχύουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την εκπροσώπηση του ΠΣΑΠ στα δικαιοδοτικά όργανα κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Εάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά κυρίως ζητήματα των αθλητών»;

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το θάνατο του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Λάρισας

Για το θάνατο του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Λάρισας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Λάρισας Αντόνιο Ντε Νίγκρις.

Οι επιχειρηματίες που ελέγχουν και εκμεταλλεύονται το ποδόσφαιρο, καθώς και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στα εξής: Πρώτον, αν είχαν γίνει ουσιαστικές ιατρικές εξετάσεις στον ποδοσφαιριστή, ποιος τις έκανε και ποιος τις έλεγξε. Γενικότερα, αν γίνονται ουσιαστικές ιατρικές εξετάσεις σε όλους τους αθλητές.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναθλητές του, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για την οικογένειά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ