ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην τελική ευθεία η μάχη της διαδοχής

Πόλωση και αντεγκλήσεις στο δρόμο για τις κάλπες, που θα στηθούν στις 29 Νοέμβρη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να εξαντλούνται σε εντυπωσιοθηρικές κινήσεις και να πυροδοτούν τη φραστική, πλην ανούσια, πόλωση. Η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια «καθαρή» μάχη για την εξουσία, καθώς οι ιδεολογικές και πολιτικές «διαφορές» είναι ανύπαρκτες, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα που ανέδειξε ως κυρίαρχο χτες η Ντ. Μπακογιάννη ζητώντας από τους ανθυποψηφίους της να πάρουν θέση, είναι η καθιέρωση θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος καθώς και των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. «Καλώ τον Αντώνη Σαμαρά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να τοποθετηθούν. Να μας πουν τις απόψεις τους. Γιατί είναι δημαγωγικό να καταγγέλλουμε τους μηχανισμούς, και να αποφεύγουμε να δεσμευτούμε για το πώς δημοκρατικά θα τους καταργήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας χτες στη Λάρισα.

Στην ουσία του πράγματος, αρθρώνοντας λόγο για την αγροτική παραγωγή, η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο υπερασπίστηκε τη στρατηγική της ΚΑΠ, αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας λόγο για «μια νέα γεωργία, όπου η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για το αύριο του αγροτικού τομέα της χώρας μας». Βασικός στόχος, όπως είπε, η στήριξη των καπιταλιστικών «ομάδων παραγωγής», διότι αποτελούν «το απαραίτητο εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διάθεση με καλύτερους όρους των αγροτικών προϊόντων στην αγορά».

Προετοιμασίες για τις εκλογική διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δ. Σιούφας, οι εκλογές στις 29 του μήνα θα διεξαχθούν σε 1.540 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα στηθούν και 59 τμήματα σε χώρες της Ευρώπης. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα 370.000 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, εφόσον επιβεβαιώσουν την ιδιότητα του μέλους, καθώς και όσοι πολίτες προσέλθουν την ημέρα της εκλογής και γίνουν μέλη, με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών. Εάν υπάρξει επαναληπτικός γύρος, θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Δεκέμβρη και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Δ. Σιούφας διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν να ενθαρρύνει τη στήριξη του Α. Σπηλιωτόπουλου στη Ντ. Μπακογιάννη. Υπέρ της υποψηφιότητας του Α. Σαμαρά τάχθηκε χτες o Μάξιμος Χαρακόπουλος, αν και θεωρούνταν στενός συνεργάτης του Α. Σπηλιωτόπουλου. Την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά στηρίζει με δήλωσή του και ο πρώην βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης Δ. Γαλαμάτης. Μια σειρά άλλοι νυν και πρώην βουλευτές επιλέγουν τη γραμμή της ουδετερότητας. Μεταξύ αυτών ο Ν. Νικολόπουλος, ο Σ. Τσιτουρίδης, κ.ά.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνισμοί και έντονες διαφωνίες

Τα όσα διαρρέουν μπροστά στην πανελλαδική συνδιάσκεψη για το οργανωτικό, δείχνουν και την ποιότητα της «συμμαχίας»

Εξαιρετικά δύσκολο χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια κοινά συμφωνημένη εισήγηση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την οργανωτική του ανασυγκρότηση, που αρχίζει στις 27/11. Κι αυτό καθώς έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παραπέρα διαβούλευσης, με τον ΣΥΝ να επιμένει στη δική του πρόταση και όλες τις άλλες συνιστώσες να την απορρίπτουν, προκρίνοντας την πρόταση που επεξεργάστηκαν οι Γ. Μπανιάς και Γ. Σαπουνάς.

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - όπου αποφασίστηκε και οι δύο προτάσεις να προωθηθούν για συζήτηση στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - δεν έλειψε η ένταση. Ο Γ. Θεωνάς αντέδρασε στη διαρκή επίκληση της ανάγκης να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «προγραμματική φυσιογνωμία», λέγοντας: «Τι κάναμε τόσο καιρό, τις κουμπάρες παίζαμε; Την άνοιξη δεν εγκρίναμε πρόγραμμα; Τις κουμπάρες παίζαμε; Είμαστε μεγάλα παιδιά»... Σε ό,τι αφορά στην απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ να συστηθεί επιτροπή που θα εξετάσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την ανασύνθεσή του, σχολίασε πως «όταν δε θες να λύσεις ένα θέμα φτιάξε μια επιτροπή κι άστη να ασχολείται».

Στελέχη της ΚΟΕ και της ΔΕΑ επέκριναν στη συνεδρίαση έντονα την πρόταση του Αλ. Τσίπρα να γίνει ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για το Ασφαλιστικό, με εκφράσεις όπως «το ντιμπέιτ είναι η πρότασή μας στα όσα λέει η κυβέρνηση ότι θα κάνει με το Ασφαλιστικό;». Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΣΥΝ ότι αυτή ήταν μια πρόταση ανάμεσα σε άλλες, αντέτειναν πως «ήταν ένα αυτογκόλ τεράστιας κλίμακας, δημιουργεί ζήτημα φυσιογνωμίας».

Ως προς τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της ΔΕΑ ανέφερε «είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΑ», καταγγέλλοντας ότι πλέον μόνιμα οι αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται με την έννοια «ριζοσπαστική ανανεωτική αριστερά». Αλλο μέλος της Γραμματείας, ο Δ. Τσακνιάς, επέκρινε τη στάση των συνιστωσών, παρομοιάζοντάς την με τη συνήθεια των σκύλων να «μαρκάρουν» την περιοχή όπου κάνουν την ανάγκη τους για να μην την πλησιάσει κανένας άλλος.

Με στόχο την εξουσία...

Στο μεταξύ χτες, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα» επανέλαβε την ανάγκη να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «την προγραμματική του ταυτότητα» και τη δυναμική του, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να «διεκδικήσει και τον απώτερο στόχο της εξουσίας». Ενώ ευχήθηκε να επιστρέψει ο Αλ. Αλαβάνος ακόμα και ως διεκδικητής ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μονάχα όποιος θέλει περισσεύει». Ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ Αθήνα 9.84) επέκρινε «την προσπάθεια να μετατραπεί βιαστικά και με επιλογές κορυφής ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα» και δήλωσε «δυσάρεστα ξαφνιασμένος» απ' την παρέμβαση του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος χαρακτήρισε το εκλογικό ποσοστό του κόμματος «μεγάλη ήττα».

Ο Φ. Κουβέλης (ρ/σ «Κανάλι 1») χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για την «Ανανεωτική Πτέρυγα» τις διαδικασίες μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα ή σε σχήμα που θα μοιάζει με κόμμα, προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΝ, έβαλε κατά του Αλ. Αλαβάνου, καλώντας τον να αντιμετωπίσει την πολιτική του παρουσία μέσα στη συλλογικότητα του κόμματος. Τέλος, ο Φ. Κουβέλης σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΝ πρέπει να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό είπε: «Βεβαίως. Αλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε και σε δημόσια συζήτηση (debate) τον κ. Παπανδρέου».

Δικαιολογημένος ο φόβος τους

Για τη «στάση του ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα» ρωτήθηκε χτες από το «Κανάλι 1» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης και απάντησε με τον εξής τρόπο: «Το ΚΚΕ βρίσκεται κι αυτό μέσα σε μια στρατηγική κρίση. Είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογήσει στους πολίτες που το υπερασπίζονται το αδιέξοδο της πολιτικής του. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην κρίση, μέσα στα αδιέξοδα τα οικονομικά και τα κοινωνικά το ΚΚΕ στις εκλογές του 2009 έχασε δυνάμεις και σημαντικές δυνάμεις. Αυτό φοβάμαι ότι θα το οδηγήσει σε μια νέα εσωστρέφεια και αυτή η εσωστρέφεια θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με έναν ιδιόμορφο πολιτικό βολονταρισμό, με έναν ακτιβισμό που και πάλι δε θα έχει καμία επαφή με τα προβλήματα της καθημερινότητας, με την οικονομική και κοινωνική σκληρή σε κάθε περίπτωση πραγματικότητα».

Γνωστά και αναμασημένα τα «επιχειρήματα» του Μπεγλίτη και το «ενδιαφέρον» του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου για το ΚΚΕ και τη στρατηγική του. Γνωστή είναι και η διαχρονική θέση της σοσιαλδημοκρατίας στην πρώτη γραμμή ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα. Ο Μπεγλίτης όμως «καρφώνεται» και μαζί του όλη η κυβέρνηση. Επειδή η δήλωση γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά την αποκάλυψη για συμμετοχή της χώρας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και την προετοιμασία για συμμετοχή στις χερσαίες δυνάμεις στη Σομαλία. Προπάντων γίνεται μια μόλις μέρα μετά το προσκλητήριο της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ να παίξει ρόλο επιδιαιτητή στη διμερή διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην αποκάλυψη και το αντιπάλεμα αυτής της επικίνδυνης πολιτικής, των συνολικότερων αντεργατικών και αντιλαϊκών ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Γι' αυτό η κυβέρνηση βγάζει στο μεϊντάνι όλα της τα στελέχη να συκοφαντούν και να πλαγιοκοπούν το ΚΚΕ με τα ίδια ξοφλημένα, αλλά ενιαία επεξεργασμένα επιχειρήματα. Τους το ξαναλέμε: Μάταιος ο κόπος τους. Οσο κι αν σκούζουν, όσο και αν προσπαθούν να κρυφτούν, το ΚΚΕ θα τους ξεσκεπάζει με πολιτικά επιχειρήματα και πάλη. Και αυτούς και τους συνδαιτυμόνες τους στα ΝΑΤΟικά τραπέζια, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθούν να ρίξουν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής βαθιά στο λάκκο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ