ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό!
  • Χιλιάδες κόσμου, νεολαίας και εργαζόμενων στη χθεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Το μέλλον μας είναι ο νέος κόσμος, ο κομμουνισμός, διατράνωσαν τα μαζικότατα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Το απέδειξε για άλλη μια χρονιά η χτεσινή μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ζωντανά τα αιτήματα, όπως ζωντανεύουν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στη λαϊκή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία. Χιλιάδες ανυπότακτοι εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έκαναν χτες μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου δε σβήνουν 36 χρόνια μετά: «Εξω οι ΗΠΑ» - «Εξω το ΝΑΤΟ» και «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» απαίτησαν οι διαδηλωτές και έστειλαν μήνυμα στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς που συνεχίζουν να δρουν ενάντια στους λαούς.

Το κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτο από νωρίς, τα πανό ήταν έτοιμα. Με παλμό και ζωντάνια η πορεία ξεκίνησε. Τα συνθήματα δυνατά, νέοι και παλιότεροι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Χαρακτηριστικό ένα από τα δεκάδες πανό της πορείας: «36 χρόνια μετά συνεχίζουμε. Οι δρόμοι είναι δύο: Με τα μονοπώλια ή με το λαό». Οι μαθητές δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν για τις διεκδικήσεις τους, σκορπώντας ελπίδα για το αύριο. Το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας έγραφε: «Πάλη για την Παιδεία των αναγκών μας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» καλούσαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές.

Μαζική, μαχητική και οργανωμένη η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Είναι αισιόδοξο και όμορφο για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, νέα πρόσωπα, κάθε χρόνο και πιο πολλά, να λένε ξεκάθαρα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο κομμουνισμός». Οι κομμουνιστές με τα συνθήματά τους, και φυσικά, με την πάλη τους, όπου ζει και εργάζεται ο λαός, κάλεσαν σε αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ενάντια σε αυτούς που στερούν τον πλούτο απ' αυτούς που τον παράγουν. Δεκάδες τα πανό του Κόμματος και της ΚΝΕ, δεκάδες τα συνθήματα. Ξεχωριστή εικόνα στα μπλοκ της ΚΝΕ οι «αλυσίδες» των νέων στρατευμένων. Λίγο πιο μπροστά το πανό του ΠΑΜΕ, που καλούσε σε «ταξική Αντεπίθεση».

Μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα συνθήματα δυνάμωσαν: «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός». Τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό στη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, όταν, όμως, πλησίαζε στην αμερικάνικη πρεσβεία «δυνάμωσαν», έγιναν πιο «ορμητικά» ενάντια στις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστές.

Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι επόμενες «μάχες» των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών είναι μπροστά στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και στα σχολεία. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου δεν έγινε για μια στιγμή. Συνεχίζει να εμπνέει, γιατί - όπως έγραψε και ο Ναζίμ Χικμέτ - «τις τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός

Motion Team

Συνεχίζοντας τον αγώνα για να βρουν δικαίωση τα οράματα και τα αιματοβαμμένα συνθήματα του Νοέμβρη του '73, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία διαλέγει το μονόδρομο της λαϊκής αντεπίθεσης, δυναμώνει την ταξική πάλη απέναντι στις αντιλαϊκές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, δυναμώνει τον αγώνα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη και πήραν τη θέση τους κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κατέληξε στο αμερικάνικο προξενείο, σηματοδότησαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους πλουτοκράτες και τους κάθε λογής εκπροσώπους τους. «Και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», βροντοφώναξαν.

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή. Διαδηλώνοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», υποδέχθηκαν τους ένστολους στρατιώτες που πήραν τη θέση τους μαζί με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία και συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, αφού προηγούμενα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Ο κεντρικός ομιλητής, Βασίλης Καλαματιανός, ΓΓ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-1974, αναφέρθηκε στα θύματα της χουντικής τυραννίας, στους 100 και πλέον νεκρούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γιώργης Τσαρουχάς και ο Γιάννης Χαλκίδης. Χαιρέτισε τη νεολαία και το λαό της Θεσσαλονίκης για την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Και τόνισε: «Τα οράματα και τα αιματοβαμμένα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973, της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, έχουν διαχρονική αξία. Αποτελούν παρόν και προσδιορίζουν το μέλλον». Προηγούμενα, στο ιστορικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης και στις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν, αναφέρθηκε η Ρία Καλφακάκου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης το Νοέμβρη του '73.

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε προς το αμερικάνικο προξενείο, οι χιλιάδες διαδηλωτές δήλωσαν ξεκάθαρα «Το μήνυμα δε σβήνει, μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Στην κεφαλή της πορείας ο ΣΦΕΑ και αμέσως μετά οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συντάχθηκαν με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών να διακηρύσσουν: «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό στους αγώνες του σήμερα. Αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ». Εκεί και οι μαθητές πίσω από το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων να απαιτούν «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Εκεί και τα ταξικά συνδικάτα να διεκδικούν «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Ολοι μαζί, χιλιάδες σε μια γροθιά, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

Στεφάνι από το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο Ζ. Λυμπερίδης καταθέτει το στεφάνι του ΚΚΕ, στο μνημείο στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Ο Ζ. Λυμπερίδης καταθέτει το στεφάνι του ΚΚΕ, στο μνημείο στη Θεσσαλονίκη
Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ταξικών συνδικάτων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, της ΠΕΑΕΑ, της ΕΔΥΕΘ και πλήθος άλλων φορέων της πόλης.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ενα στεφάνι, ένα λουλούδι, μια υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα

Κατάθεση εκ μέρους του «Ριζοσπάστη»
Κατάθεση εκ μέρους του «Ριζοσπάστη»
«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», φώναξαν δεκάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, νέοι όταν στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνι οι νέοι στρατευμένοι. Και αυτό το σύνθημα έδεσε λίγο αργότερα με την προειδοποίηση: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», όταν στεφάνια κατέθεσαν: ο πρέσβης της Παλαιστίνης Samir Abonghazaleh, η Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Φοιτητών, αντιπροσωπεία της Βολιβαριανής πρεσβείας, της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το ΑΚΕΛ, η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών. Ενώ στεφάνι κατέθεσε και εκπρόσωπος της Συντακτικής Επιτροπής και των εργαζομένων του «Ριζοσπάστη».

Χθες δεκάδες φορείς, εργατικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι κατέθεσαν στεφάνι. Μαθητές δημοτικών σχολείων έβαλαν όλη τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και αντί για στεφάνι κατέθεσαν τις ζωγραφιές τους εμπνευσμένες από τον ξεσηκωμό του '73. Στεφάνια ακόμη κατέθεσαν: Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και Ιδιωτικών Σχολείων και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Η Κανέλλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, δήλωσε: «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου τιμώνται στον αγώνα. Οποιος θέλει να περιφρουρήσει και να δυναμώσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, τιμά και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου».

Το αγωνιστικό «παρών» από τους μαθητές του ΣΑΣΑ
Το αγωνιστικό «παρών» από τους μαθητές του ΣΑΣΑ
«Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), που κατέθεσαν χθες στεφάνι. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα, γιατί, όπως βλέπουμε, νομιμοποιούνται οι απολύσεις των γονιών μας, μειώνεται η δική μας μόρφωση, όλα τείνουν προς την ιδιωτικοποίηση. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου αποτελεί μια παρακαταθήκη για το σήμερα, για τα 15μελή των σχολείων που πρέπει να οργανώσουν την πάλη του μαθητικού κινήματος και να συμπορευτούν με το εργατικό και φοιτητικό κίνημα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΣΑΣΑ.

Οι κοινωνίες προχωρούν με ανυπακοή

Λίγο πριν από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία, στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στην οποία διαβάστηκε και το προσκλητήριο των νεκρών.

Ο Ν. Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι «36 χρόνια μετά, ξεδιπλώνεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από διάφορες πλευρές για την αποδυνάμωση και συρρίκνωση των μηνυμάτων της εξέγερσης, ώστε να αμβλύνουν την επιρροή που έχει στο νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα. Επιδιώκουν την αποδυνάμωση και συρρίκνωση των μηνυμάτων εκείνοι που θέλουν να το φέρουν στα μέτρα τους για να χωρέσουν κι αυτοί σ' αυτό. Και κάποιοι που, αν και πήραν τότε μέρος, εξαργύρωσαν στη συνέχεια τη συμμετοχή τους σ' αυτή και προσπαθούν έτσι να δικαιώσουν τη σημερινή τους επιλογή. Είναι κι αυτοί που ενοχλούνται από τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα που έχουν οι εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώνονται με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία». Μιλώντας για το σήμερα, ο Ν. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ως κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και την προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της στις πλάτες των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, στα προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων που δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, στους εργαζόμενους των προγραμμάτων stage που δουλεύουν χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και που απολύθηκαν, στη διείσδυση των επιχειρήσεων στην Παιδεία. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και υπογράμμισε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά μόνο με ανυπακοή, ρήξεις και ανατροπές.

Οι πρυτάνεις του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης και της ΑΣΚΤ Τρ. Πατρασκίδης σημείωσαν ανάμεσα σε άλλα ότι ο αγώνας εκείνος είναι σήμερα εξίσου επίκαιρος για πολλούς λόγους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των νεκρών μετά το οποίο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Δε θα «ξεμπερδέψουν»

Είναι δεδομένο ότι η άρχουσα τάξη και το πολιτικό προσωπικό της κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεμπερδεύουν με την εξέγερση του Νοέμβρη του '73 και με ό,τι αυτή σηματοδοτεί στο σήμερα.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εξέγερση αυτή δεν περιοριζόταν στον αγώνα ενάντια στη χούντα, αλλά προχωρούσε πολύ πιο πέρα. Είχε στόχους και συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, για τα λαϊκά δικαιώματα, για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας.

Γνωρίζουν ότι τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν αδικαίωτα, αλλά αντικειμενικά θα 'ρθεί η ώρα που η λαϊκή πάλη θα βάλει επί τάπητος το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας.

Γνωρίζουν επίσης ότι η μεγάλη πορεία που γίνεται κάθε χρόνο από το Πολυτεχνείο προς την αμερικάνικη πρεσβεία εξακολουθεί να έχει έναν έντονο συμβολισμό, με σαφή κατεύθυνση και περιεχόμενο. Γι' αυτό κάνουν τα πάντα για να την εκφυλίσουν και να την αμαυρώσουν. Ολες οι δυνάμεις του συστήματος, σε όποιο τάχα διαφορετικό ταμπλό κι αν καμώνονται πως παίζουν. Πασχίζουν, χρόνια τώρα, με στημένα επεισόδια, ΜΑΤ και κουκουλοφόρους σε συμπαιγνία να στήνουν το σκηνικό που θα προβάλουν τα ΜΜΕ των μεγαλοκεφαλαιούχων, αποσιωπώντας την πάνδημη πορεία και τους στόχους. Με κόλπα φτηνά και παιδιάστικα. Οπως τις καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη έναρξη της πορείας από αυτούς που σπεύδουν πάντα να είναι στην «κεφαλή», το εξευτελιστικό «κρυφτούλι» με την αιματοβαμμένη σημαία, τα «σταμάτα ξεκίνα» των «πολύχρωμων» μπλοκ τους.

Κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά δε θα τους περάσει. Οπως δεν τους πέρασε χρόνια τώρα. Δε μπορούν να «ξεμπερδέψουν» με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ό,τι συμβολίζει και σηματοδοτεί στο σήμερα, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να «ξεμπερδέψουν» με το λαό και τους αγώνες του.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγώνας επίκαιρος και αδικαίωτος

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Κατά την παρουσία της στην πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για ορισμένους μεσήλικες το Πολυτεχνείο είναι ένα άλλοθι στο σημερινό τους βιογραφικό για να ενταχθούν στην υπηρεσία του συστήματος.

Για τους νέους και τις νέες η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένας αγώνας επίκαιρος και αδικαίωτος και πάνω απ' όλα είναι η απόδειξη ότι όταν η νεολαία, όταν οι εργατοϋπάλληλοι, όταν τα λαϊκά στρώματα θέλουν, μπορούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ