ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να ριχτεί στη μάχη κάθε εργατοϋπάλληλος

Σήμερα η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στον 4ο όροφο του ΕΔΟΘ

Η αφίσα του ΠΑΜΕ πρέπει να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα εργοστάσια κι επιχειρήσεις
Η αφίσα του ΠΑΜΕ πρέπει να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα εργοστάσια κι επιχειρήσεις
Χαρακτήρα παγκινητοποίησης πρέπει να αποκτήσει η προετοιμασία των πανεργατικών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη. Με αιχμή το Ασφαλιστικό αλλά και ολοκληρωμένη ανάδειξη της επίθεσης που το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές του εξαπολύουν, η εργατική τάξη καλείται να δώσει ολόπλευρη μάχη - κόντρα σε κάθε εφησυχασμό - για να ανακόψει τη λαίλαπα αλλά και για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να κατακτήσει όλα όσα της ανήκουν.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Η ανάγκη οι εργάτες να απαντήσουν αποφασιστικά και αγωνιστικά στις πιέσεις που δέχονται για να εγκλωβιστούν στα τρομοκρατικά κυβερνητικά διλήμματα αναδείχθηκε και, χτες, στην εξόρμηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ως κυρίαρχα ζητήματα την εργασιακή ανασφάλεια (πολλοί δουλεύουν με συμβάσεις που λήγουν), τη νέα επίθεση που εξήγγειλε η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση με τις εργαζόμενες να βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και όχι μόνο. Η οργάνωση της καθημερινής δράσης, ώστε κάθε εργατοϋπάλληλος, νέος, γυναίκα, συνταξιούχος, μετανάστης να ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων βρέθηκε στο επίκεντρο και της σύσκεψης που διοργάνωσε χτες η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εργαζομένων με προγράμματα stage, εργαζομένων στην Εκπαίδευση, τις Κατασκευές κτλ. Στη συζήτηση μεταφέρθηκαν τα αδιέξοδα που προκαλούν οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, η κατάσταση και οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, αλλά και η διέξοδος. Σ' αυτή την κατεύθυνση ορίστηκε πρόγραμμα περιοδειών ώστε το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας) να φτάσει παντού και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέους, καλύτερα οργανωμένους και πιο απαιτητικούς αγώνες.

Σήμερα, σε πλατιά σύσκεψη καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ. στον 4ο όροφο του ΕΔΟΘ. Επίσης σήμερα 19/11 στην Αθήνα προγραμματίζονται περιοδείες μεταξύ άλλων σε: «Ελευθερουδάκη» (Πανεπιστημίου), σε υπηρεσίες ΟΤΑ στην Κηφισιά, «Βασιλόπουλος ΑΒ», «Ιαπωνική», «ΝΕΟΣΕΤ», Ογκολογικό Κηφισίας, «HOL», «Teleperformance», «Ευαγγελισμός», ΣΕΠΕ (σταδίου 29), ΕΟΤ (Τσόχα), υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπηρεσίες των Δήμων Αθήνας, Καλλιθέας και Γλυφάδας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη χτες με καμαριέρες και καθαρίστριες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες του κλάδου συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Γυναικών του συνδικάτου

Από το δωμάτιο όπου τακτοποιώ ως καμαριέρα μετά τρέχω να δουλέψω στη λινοθήκη κι από κει στην καθαριότητα κι όπου αλλού έχει ανάγκη το ξενοδοχείο.

Τέτοια είναι η πραγματικότητα που, όπως περιγράφτηκε στη σύσκεψη που έκανε χτες η Επιτροπή Γυναικών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες με σύνθετες συνέπειες που συνδέονται και με τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού τους. Την ίδια ώρα ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου επιταχύνουν αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ανατροπές που επιμηκύνουν ακόμα περισσότερο την έκθεσή τους στο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον.

Την εργοδοτική βαρβαρότητα επιβεβαίωσαν οι ίδιες οι εργαζόμενες, καμαριέρες και καθαρίστριες, που συμμετείχαν χτες στη σύσκεψη και κουβέντιασαν αυτά τα ζητήματα, μεταφέροντας την εικόνα που υπάρχει στους τόπους δουλειάς: Εντατικοποίηση της δουλειάς με καμαριέρες να φτάνουν να κάνουν μέχρι και 27 δωμάτια στο ωράριό τους. Η πολυειδικότητα είναι μόνιμη κατάσταση. Το φαινόμενο της «ενοικίασης» συνεχώς διευρύνεται όπως κατήγγειλαν εργαζόμενες, αναφερόμενες μάλιστα σε συγκεκριμένο επιχειρηματία με πολλά ξενοδοχεία. Και όλα αυτά υπό το καθεστώς του φόβου ότι «οι δουλειές δεν πάνε καλά», «υπάρχει πρόβλημα», «η επιχείρηση μπορεί να κλείσει» και άλλα τέτοια.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διεύρυνση της Επιτροπής με εργαζόμενες γυναίκες και από άλλα ξενοδοχεία. Στις άμεσες προτεραιότητες της επιτροπής είναι να φτάσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στις 24 του μήνα σε κάθε εργαζόμενη γυναίκα στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Οπως επίσης οι εργαζόμενες του κλάδου να δώσουν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό στις 30 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα των λογιστών (Κάνιγγος 27). Πρωτοβουλία με την οποία η Γραμματεία αναδεικνύει τη σημασία που αποκτά η οργάνωση της παρέμβασης στις εργαζόμενες κάθε κλάδου με ευθύνη και σχέδιο των συνδικάτων, με δημιουργία επιτροπών γυναικών στο πλαίσιό τους, οι οποίες θα σχεδιάσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, επιτροπών μέσα στους χώρους δουλειάς με στόχο τη συσπείρωση των εργαζόμενων γυναικών.

«THYSSEN KRUPP ELEVATOR»
Κλιμακώνουν με 48ωρη απεργία

Με 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «THYSSEN KRUPP ELEVATOR», μετά από έξι συνεχόμενες μέρες που πραγματοποιούσαν 4ωρες στάσεις εργασίας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι τρεις απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι απαιτούν επίσης να τηρηθούν οι θέσεις εργασίας στα κινητά συνεργεία συντήρησης, ενώ στην οργάνωση της πάλης τους πρωτοστατεί η σωματειακή επιτροπή που έχει στηθεί και το κλαδικό τους συνδικάτο, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας.

Σημειώνεται πως ενώ προβλέπονται δύο τεχνικοί στα συνεργεία, στέλνεται μόνο ένας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύει ο εργαζόμενος, αλλά και να γίνεται ελλιπής συντήρηση του ανελκυστήρα. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας επισημαίνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά, που εμείς οι ηλεκτροτεχνίτες και στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι γινόμαστε αποδέκτες της επίθεσης της εργοδοσίας στα δικαιώματά μας». Και τονίζει: «Το Σωματείο μας δε θα αφήσει να περάσει αυτή η επίθεση. Δεν είναι οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι για την καπιταλιστική κρίση. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, η πλουτοκρατία».

Στη χτεσινή στάση εργασίας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Θοδωρή Κούτρα.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική

Κουβέντες που ανταλλάσσουν εργάτες και συνδικαλιστές στους τόπους δουλειάς

«Μ' αυτή την ανεργία δε θα βγούμε ποτέ στη σύνταξη, ποιος θα μπορέσει να φτάσει μέχρι τα 65 και να τον παίρνουν για δουλειά; Το ένα εργοστάσιο κλείνει μετά το άλλο κι εμείς θα μείνουμε στο δρόμο...

Να συμμετέχουμε σε κοινό ταξικό αγώνα, όσο δε συσπειρωνόμαστε και δεν παλεύουμε εμείς οι ίδιοι, αυτά τα μέτρα θα περνούν συνεχώς. Μας αφορά ό,τι μέτρο περνά, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα...»

(Από εξόρμηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος της Αθήνας)

* * *

«Στόχος τους είναι και με την κατάργηση των ΒΑΕ να φτάσουμε να δουλεύουμε μέχρι τα 65 και 67... Ποια από μας αντέχει να δουλεύει μέχρι τότε..;»

(Από τη σύσκεψη της Επιτροπής Γυναικών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής).

* * *

«Στα τηλεφωνικά κέντρα, αν δουλέψει κανείς πάνω από 2- 3 χρόνια, με την εντατικοποίηση και την έλλειψη διαλειμμάτων που υπάρχει, αναγκάζεται να κάνει χειρουργείο στ' αυτί...

Να παλέψουμε όχι μόνο για να σωθούν αλλά και για να διευρυνθούν τα δικαιώματά μας, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς. Να παλέψουμε και για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ...»

(Από περιοδείες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής νομού Αττικής)

* * *

«Εδώ τώρα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κοιτάνε πώς θα μας "δαγκώσουν" με κάθε ευκαιρία. Φαντάσου τι θα γίνει αν καθένας παζαρεύει μόνος του πόσο θα πουλήσει το κορμί του... Θα μας φάνε ζωντανούς οι εργολάβοι ...

Ζητάμε δουλειά και μας κοιτάνε στα δόντια, τώρα που υποτίθεται ότι βγαίνουμε σε σύνταξη στα 60. Αν μας πετάξουν έξω από τα βαρέα, πόσο θα μας αγοράζουν, που θα δουλεύουμε μέχρι τα γεράματα;..»

(Από τις επαφές των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος με τους εργάτες).

Το ΠΑΜΕ σε νέα γραφεία

Σε νέα διεύθυνση, στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5 (πλατεία Μητροπόλεως) μπορούν πλέον να βρίσκουν το ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι. Τα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ παραμένουν τα 210-33.01.842, 210-33.01.847 και 210-38.33.786.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ