ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγρια λιτότητα και «πάγωμα» μισθών

Η καθήλωση του εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, στα χνάρια της ΝΔ, συμπληρώνει τις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και με επιθετικά αιτήματα να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και με επιθετικά αιτήματα να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης
Τη μείωση διαφόρων κονδυλίων και την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το «πράσινο φως» στο οικονομικό επιτελείο να προσαρμόσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού στις συμφωνίες που επιδιώκεται να γίνουν με την ΕΕ. Πρόκειται για Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο οποίος κινείται στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του προσχεδίου, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα 10 μέρες πριν, σε μία όμως χειρότερη έκδοση.

Ως νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2010, σε σχέση με το προσχέδιο, προβάλλουν: α) Το «πάγωμα» των αυξήσεων σε μικτούς μισθούς πάνω από τα 2.000 ευρώ. β) Οι περικοπές δαπανών από αρκετούς κωδικούς που αφορούν τα υπουργεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) γ) Το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για το 2010, εκτός από τους φορείς της Υγείας και Παιδείας. δ) Η εφαρμογή της αρχής «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» μετά το 2011. Ο στόχος, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, ήταν η περικοπή δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα επίπεδα του προσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική, η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης, να μη δώσει αυξήσεις σε μεικτές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ και άνω, αποτελεί κίνηση αποπροσανατολισμού και προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων σε «υψηλόμισθους» και «χαμηλόμισθους». Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο έδωσε την αφορμή στη ΝΔ να θριαμβολογήσει για «δικαίωση» της πολιτικής της, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική, αντιλαϊκή σύμπλευση των ετέρων του δικομματισμού.

«Με την απόφαση για ουσιαστικό "πάγωμα" μισθών, ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κάνουν, κυριολεκτικά, "κουρελόχαρτο" τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις», σχολίασε χτες ο Γ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Σήμερα, όμως, όλοι ξέρουν ποιοι τους είπαν κυνικά ψέματα και ποιος ηγέτης και ποιο κόμμα τους είπαν, με αίσθημα ευθύνης, την αλήθεια. Ποιος τους παρουσίασε ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και ποιος προπαγανδιστικές εκθέσεις ιδεών».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η εισοδηματική πολιτική χορήγησης ονομαστικών αυξήσεων 1,5% που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, όσο και το «πάγωμα» των μεικτών αποδοχών από 2.000 και πάνω, οδηγεί σε νέα υπονόμευση της οικονομικής θέσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και εκατομμυρίων συνταξιούχων, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς έχουν «παγωμένες» αποδοχές ολόκληρο το 2009.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες κατηγορίες δαπανών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να περικόψει 700 εκατομμύρια από διάφορους κωδικούς, σε σχέση με το προσχέδιο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΜΕΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διατηρεί ανέπαφο τον δασοκτόνο πυρήνα

Παραμένουν τα παράθυρα για αποχαρακτηρισμούς και ανοίγει δρόμους για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κύρωσης των δασικών αρχών

Παρουσιάστηκε χτες στο Yπουργικό Συμβούλιο το οριστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «για την προστασία των δασών της Αττικής». Παρά τις αλλαγές που έγιναν μετά τη λεγόμενη «διαβούλευση», παραμένει ένα νομοθέτημα που δεν διασφαλίζει την πλήρη αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, δεν αγγίζει το ιδιοκτησιακό, που αποτελεί την κύρια αιτία για την εμπορευματοποίηση των δασών, δεν καταργεί στο σύνολό τους όλους τους δασοκτόνους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία των δασών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργεί μόνο δύο άρθρα του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίστηκε μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, ενώ διατηρεί μια σειρά από άλλα άρθρα, που οδηγούν σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς και σε οικοδόμηση δασικών εκτάσεων. Ειδικότερα, καταργεί μόνο την παράγραφο που ορίζει ως κριτήριο χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής την προϋπόθεση να έχει 25% δασοκάλυψη και 3 στρέμματα ελάχιστο εμβαδό και την αντικαθιστά με τα αντίστοιχα κριτήρια του επίσης δασοκτόνου νόμου 998/79 της ΝΔ, με βάση τον οποίο έχουν αποχαρακτηριστεί ήδη 25 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων. Καταργεί επίσης την παράγραφο 15 του άρθρου 21 του Ν. 3208/03 και επαναφέρει τη διάταξη του άρθρου 114 του νόμου 1892/1990, που επιβάλλει στους καταπατητές και αυθαιρετούχους σε καμένες εκτάσεις πρόστιμα (που βέβαια ποτέ δεν εισπράττονται) μέχρι 50 εκατ. δρχ. (περίπου 147.000 ευρώ).

Το νομοσχέδιο αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στις καμένες εκτάσεις. Η αναστολή για τις εντός σχεδίου πόλης περιοχές ισχύει μέχρι την κήρυξή τους ως αναδασωτέων, και για τις εκτός σχεδίου μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Ωστόσο, εξαιρεί τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, καθώς και τα δημόσια έργα. Ουσιαστικά δηλαδή διατηρεί τη «φάμπρικα» της εξαίρεσης από την αναδάσωση και νομιμοποιεί τις διαμορφωμένες καταστάσεις και όσους έλαβαν νομότυπες οικοδομικές άδειες για να χτίσουν μέσα σε δάση.

Με άλλη διάταξη δημιουργεί Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα εντοπίζει και θα κατεδαφίζει τα αυθαίρετα στις καμένες περιοχές. Θα υπάρχει επίσης ένα σύστημα τηλεπισκόπησης που θα παρακολουθεί δορυφορικά τις καμένες περιοχές και θα ενημερώνει την Υπηρεσία το πρώτο τριήμερο κάθε μήνα. Με άλλη διάταξη επιταχύνει τη διαδικασία σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ωστόσο δεν μεριμνά για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις αντίστοιχες δασικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίστοιχη υπηρεσία του δασαρχείου Ανατολικής Αττικής διαθέτει μόνο έναν δασολόγο. Εκτός κι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τον τομέα αυτό, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους, αφού οι ιδιώτες δεν δεσμεύονται καθόλου για τη διασφάλιση του όποιου δημόσιου συμφέροντος. Τέλος, προβλέπεται ότι για κάθε έκταση που καίγεται στη χώρα, θα κηρύσσεται σε κτηματογράφηση και θα συντάσσονται οι δασικοί χάρτες.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ - «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ»
Μέτρα «συντήρησης» των αδιεξόδων

«Ασπιρίνες» για τους χιλιάδες καταχρεωμένους μικροεπαγγελματίες τα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση

Σε ρυθμίσεις - «ασπιρίνη» που παρατείνουν την αγωνία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων για το «αύριο», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες και ορισμένες μικροαλλαγές στη διαδικασία καταγραφής των δυσμενών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Το οικονομικό ύψος στο οποίο «μεταφράζονται» τα μέτρα εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια από 1/1/2008 να εκτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ και συνολικά τα επισφαλή στα 11 δισ. ευρώ. Ολες οι ρυθμίσεις αφορούν υποχρεώσεις από την 1/1/2008 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα εγγυημένα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Ειδικότερα:

  • Για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών, που η σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί, θα προβλέπεται διετές «πάγωμα» των δόσεων εξόφλησης του κεφαλαίου, και αποπληρωμή του δανείου, με ίδιο επιτόκιο, σε 5 χρόνια.
  • Η ίδια ρύθμιση αφορά και τις συμβάσεις δανείων που θα καταγγελθούν έως δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, εφόσον η οφειλή από τη σύμβαση του δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη.
  • Για τις ενήμερες οφειλές, εφόσον όμως προκύπτει πρόσκαιρη αδυναμία έγκαιρης καταβολής των δόσεων, θα δίνεται η δυνατότητα διετούς αναστολής εξόφλησης μέρους του δανείου με ανάλογη χρονική παράταση της διάρκειάς του. Το ποσό, τα κριτήρια και η διαδικασία δεν έχουν οριστεί ακόμη.

Για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, θα προβλέπεται «αμνηστία» για τις δυσμενείς καταγραφές από 1/1/2008, εφόσον έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν έως και τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Συνακόλουθα θα αρθεί η στέρηση του βιβλιαρίου επιταγών. Στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης των διατάξεων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αναμένεται να θεσπιστούν: Διαγραφή εφόσον εξοφληθεί επιταγή έως 30 μέρες από τη σφράγισή της (από 8). Σε 2 χρόνια (από 3) η παραμονή για επιταγές - συναλλαγματικές και κάρτες, δάνεια, υπεραναλήψεις. Σε 3 χρόνια (από 4) για Διαταγές Πληρωμής. Σε 4 χρόνια (από 5) για πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων, καθώς και για κατασχέσεις - επιταγές ΝΔ 1923.

Το όριο ανεξόφλητων ποσών για τη μη εμφάνιση των στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ. Για εξοφλήσεις, το όριο μη εμφάνισης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ αυξάνεται στις 5.000 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος παραμονής των στοιχείων μη εξοφλημένων οφειλών θα μειωθεί στα 10 από 15 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ