ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σε τροχιά ανάκαμψης το κεφάλαιο, αυξάνεται η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το εύρος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας διευρύνεται κατά την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης - ΟΟΣΑ που προειδοποιεί ωστόσο τα αναπτυγμένα κράτη να μην αναμένουν μία ομαλή πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Η ανάκαμψη εντούτοις αφορά το κεφάλαιο και τους δείκτες και όχι φυσικά τους εργαζόμενους που θα εξακολουθήσουν να στενάζουν εξαιτίας της επίθεσης που θα συνεχιστεί στο όνομα αυτή τη φορά της «ανάκαμψης».

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι συνολικά η οικονομία των 30 χωρών-μελών του Οργανισμού θα έχει θετική ανάπτυξη 1,9% την επόμενη χρονιά, (από 0,7% που προέβλεπε τον Ιούνη), ενώ το 2011 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,5%. Φέτος, όμως, το συνολικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%. Για τις ΗΠΑ και τις χώρες της ζώνης του Ευρώ, οι εκτιμήσεις του αναφέρουν ότι θα επιστρέψουν μεν σε περιβάλλον ανάπτυξης την επόμενη χρονιά αλλά με αυξημένη ανεργία και δανειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Οργανισμού, το 2010 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ανέλθει στο 2,5% (αντί για 0,9%), στις 16 χώρες της Ευρωζώνης στο 0,9% (αντί 0%) και στην Ιαπωνία στο 1,8% (αντί για 0,7%).

Εντελώς διαφορετικό είναι το σενάριο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Κίνα προβλέπεται ανάπτυξη κατά 10,2% και στην Ινδία 7,3%. Βραζιλία και Ρωσία εξάλλου αναμένεται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη μέσα στο 2010 και να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 4% και 5%. Ο ΟΟΣΑ προτείνει επίσης σταδιακή εξάλειψη των κρατικών ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες.

Οσο για την ανεργία προβλέπεται για τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η ανεργία θα εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο «κίνδυνο» για την ανάπτυξη ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ προβλέπεται ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας θα εξακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των απολύσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το μήνα Οκτώβρη ο αριθμός των πρόσφατα απολυμένων ανήλθε στις 505.000. Μικρή άνοδο ή ποσοστό 0,2%, παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο η ανεργία στη Γερμανία, σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φιέστες και επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πραγματοποιήθηκε χθες η φιέστα ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, παρουσία 300 ξένων προσκεκλημένων διπλωματών, υπουργών και προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αφήνοντας κατά μέρος τις κατηγορίες για εκτεταμένη νοθεία των αποτελεσμάτων, που προκάλεσαν την έντονη αμφισβήτηση της νίκης του.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «νέα αρχή», αλλά είπε ότι δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κατοχή, υποσχόμενη τη συνέχισή της και ισχυριζόμενη ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την «προστασία των αμάχων», ή έστω για την απόκρυψη των απωλειών αμάχων...

Συγχαρητήρια στον Καρζάι έδωσε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, δηλώνοντας την πλήρη υποστήριξη της κατοχής στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν», αποχωρώντας. Την ορκωμοσία Καρζάι χαιρέτισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ισχυριζόμενος ότι ο Αφγανός πρόεδρος έδωσε «ξεκάθαρη υπόσχεση ότι θα φέρει αποτέλεσμα».

Ακόμα 10 άμαχοι σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά του νότιου Αφγανιστάν, ενώ τη ζωή τους έχασαν και δύο Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες στην επαρχία Ζαμπούλ.

Την ίδια στιγμή, καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από δικαστήριο του βορειοδυτικού Πακιστάν, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και τραυματίζοντας 51. Οι πακιστανικές αρχές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις αυτές οφείλονται στις «επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η αιματοχυσία στο όνομα της τρομοκρατίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα χτες απόφαση, με την οποία παρατείνεται για ένα ακόμη έτος η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (EUFOR).

ΚΑΪΡΟ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Τον πρέσβη της από την Αλγερία ανακάλεσε, χτες, η Αίγυπτος, ως διαμαρτυρία για τις επιθέσεις που δέχτηκαν οπαδοί της αιγυπτιακής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από οπαδούς της αλγερινής, μετά τη λήξη του, μεταξύ τους, αγώνα μπαράζ στο «ουδέτερο» έδαφος του Σουδάν, ο οποίος εξασφάλισε την πρόκριση στο Μουντιάλ στην Αλγερία.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Σε μία ακόμη κίνηση νομιμοποίησης του πραξικοπηματικού καθεστώτος της Ονδούρας οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 29ης του Νοέμβρη. Αντίθετα, οι Πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Μία 20χρονη κοπέλα λιθοβολήθηκε χτες μέχρι θανάτου από ομάδα ισλαμιστών μπροστά σε πλήθος 200 ατόμων. Αιτία, το ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανύπαντρο 29χρονο άνδρα, ο οποίος τιμωρήθηκε με 100 βουρδουλιές.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μία 20ετία μετά την υιοθέτηση της διεθνούς συμφωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ διαπιστώνει οριακή μείωση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας και επίσης οριακή αύξηση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο. Ωστόσο, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά που επιτρέπουν την επιβίωση και την ανάπτυξή τους.

ΡΩΜΗ.-- Χρόνια ξηρασίας και πολέμων στο Κέρας της ανατολικής Αφρικής αλλά και η μεγάλη ακρίβεια σε βασικά είδη τροφίμων θα οδηγήσουν στη λιμοκτονία περίπου 23.000.000 κατοίκους της περιοχής, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων του ΟΗΕ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αφρικανοί ηγέτες συμφώνησαν χτες να ζητήσουν τουλάχιστον 67 δισ. δολάρια ως ελάχιστη αποζημίωση για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις χώρες τους κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας μετά από σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

KAMΠΕΡΑ.-- Την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας σε βάρος της «Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας» ανακοίνωσε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, μετά τις καταγγελίες του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Νικ Ξενοφών για στοιχεία που καταγράφουν εκτεταμένη εγκληματική δραστηριότητα.

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Πέντε χωρικοί απ' την Παπούα - Νέα Γουινέα που επέβαιναν επί δύο μήνες (!) σε μία βάρκα κατάφεραν να επιβιώσουν όταν τους εντόπισε ελικόπτερο που βρισκόταν στην περιοχή για να βοηθήσει αμερικανικό αλιευτικό σκάφος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί εντυπώσεων από το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το ενδεχόμενο εντός των επομένων εβδομάδων να ανακοινώσει 10μηνο μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα εξετάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιδιώκοντας, προφανώς, σε επίπεδο εντυπώσεων να ανατρέψει το αρνητικό, για την ισραηλινή στάση, διεθνές κλίμα. Αυτό διαρρεόταν, χτες, από ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες μετά την έναρξη των εργασιών ανέγερσης 900 νέων κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, παρά τις έντονες παλαιστινιακές και διεθνείς επικρίσεις.

Την εκτίμηση ότι ο ισραηλινο-παλαιστινιακός «ειρηνευτικός διάλογος έχει καταρρεύσει» διατύπωνε, από την πλευρά του, ο Μαρουάν Μπαργκούτι. Ο λαοφιλής, φυλακισμένος στο Ισραήλ, ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη μίλησε για άμεση αναγκαιότητα οργάνωσης και έναρξης λαϊκών και διπλωματικών καμπανιών υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εκτός των πλαισίων μιας τελικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Τέλος, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε, χτες, ένα μηχανουργείο στο Κχαν Γιούνις της Λωρίδας της Γάζας και δύο υπόγειες σήραγγες στα σύνορα με την Αίγυπτο, τραυματίζοντας τέσσερις Παλαιστινίους. Είχε προηγηθεί η εκτόξευση ρουκέτας από το Κχαν Γιούνις στο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ως «απάντηση» στη δολοφονία ενός 18χρονου Παλαιστινίου από ισραηλινά πυρά στο διαχωριστικό τείχος Γάζας - Ισραήλ.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

ΚΙΤΟ.--

Την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κολομβίας και του Εκουαδόρ ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Φάντερ Φαλκόνι. Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει και το «αίσιο τέλος» που είχε η διαπραγματευτική προσπάθεια του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν διακοπεί μετά την εισβολή των κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Εκουαδόρ.

Πρόκειται για τη στρατιωτική εισβολή που έγινε την 1η Μάρτη του 2008 στην περιοχή Σουκούμπιος και είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση 24 ανθρώπων, Μεξικανών φοιτητών, ενός πολίτη του Εκουαδόρ και Κολομβιανών μεταξύ αυτών και του Νο2 των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC Ραούλ Ρέγιες.

Χτες, επίσης, συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών και συζήτησαν θέματα διασυνοριακής ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ