ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 24 Νοέμβρη
Την Τρίτη διαδηλώνουμε ΟΛΟΙ με το ΠΑΜΕ

«Στο φουλ» να δουλέψουν οι μηχανές τα τρία 24ωρα που απομένουν

Απάντηση στην προκλητικότητα με την οποία η κυβέρνηση, η ΕΕ και όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της αντεργατικής επίθεσης επιδιώκουν να δώσουν οι πολύμορφες παρεμβάσεις με τις οποίες συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τα πανεργατικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στο σταθμό του Ηλεκτρικού, την ίδια ώρα.

Χτες οι περιοδείες συνεχίστηκαν σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα. Οι προετοιμασίες για τα πανεργατικά συλλαλητήρια συνδυάζονται με μια σειρά μικρές και μεγάλες μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους. Συνδυασμός επιβεβλημένος καθώς όσο πλατύτερα γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει «μερικό» ή «γενικό» ζήτημα για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζομένων που να μην πηγάζει από την «κεντρική» ταξική πολιτική του κράτους της πλουτοκρατίας, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η δύναμη και η προοπτική των εργατικών αγώνων.

Επιπλέον, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η απαίτηση του ΣΕΒ να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μια ΕΓΣΣΕ κομμένη και ραμμένη στα όρια της ανταγωνιστικότητας, η προθυμία με την οποία οι «κοινωνικοί εταίροι» στρογγυλοκάθονται μεθαύριο ξανά σε τραπέζια «διαλόγων» για να πετσοκοπούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα κτλ. δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναμονής. Η οργάνωση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι επιτακτική. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ έχει ήδη προγραμματίσει συγκέντρωση, ειδικά για το Ασφαλιστικό των γυναικών, στις 30 Νοέμβρη, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) στις 7 μ.μ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση που πήρε σε προχτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής για 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη.

Kάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (στη Λάρισα θα γίνει στις 25 Νοέμβρη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία) απηύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις γίνεται ακόμα πιο σημαντική μετά τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, που αφήνει «μετέωρους» 25.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - υπογράμμισαν - επιβάλλει προσλήψεις με τους όρους της ΕΕ και της πλουτοκρατίας».

Οι περιοδείες

Σήμερα, Σάββατο 21/11, οι περιοδείες στην Αθήνα συνεχίζονται σε: «Αττικα», «Πράκτικερ» Ελληνικού, «Μάρκο», «Λιντλ» Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Ηρακλείου. Στους Δήμους Αιγάλεω και Περιστέρι. Μεθαύριο Δευτέρα 23/11 σε: «Σαββάλας», «Παττάκης», «Ελληνικά Γράμματα», «Πράκτικερ» Αιγάλεω, «Νότος Γκάλερις». Σε υπηρεσίες στους Δήμους Αιγάλεω και Περιστέρι, «Αβακα», «Dutty Free», «Fintexport», νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», στις καθαρίστριες στην ΕΘΕΛ, «WIND», ΓΓΑ, «Σκαλιστίρι», υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ.

ΠΑΜΕ
Ανταλλαγή πείρας με τη NEHAWU

Την αξία της ανταλλαγής πείρας από τους εργατικούς αγώνες σε κάθε χώρα ανέδειξε η προχτεσινή συνάντηση που έκανε το ΠΑΜΕ με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εκπαίδευση και στην Υγεία της Νότιας Αφρικής (NEHAWU). Η NEHAWU έχει 250.000 μέλη και είναι μέλος της ΠΣΟ. Μέσα σε συντροφικό κλίμα συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ενώ και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις τόνισαν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της αλληλεγγύης.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική

Δηλώσεις στο «Ρ» αντιπροσώπων που συμμετέχουν στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Εργαζόμενη Νεολαία που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Περού.

«Η Ομοσπονδία μας δέχεται από τη δικτατορία πολλές πιέσεις. Εχουμε συντρόφους στις φυλακές και δολοφονημένους, επειδή αντιστάθηκαν στην πολιτική και στρατιωτική ολιγαρχία όταν έγινε το πραξικόπημα. Μας παρακολουθούν τα τηλέφωνα, στιγματίζουν τα συνδικάτα και τους κομμουνιστές, προσπαθούν να προκαλέσουν φόβο και χάος στη χώρα. Φυσικά, το πρώτο μέλημα της δικτατορίας είναι τα τσεκουρώσει πιο επιθετικά κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση των εργαζομένων... Οι δυσκολίες στην οργάνωση των νέων εργαζόμενων είναι πολλές, καλλιεργείται ο ατομισμός, πολλοί νέοι και στην Ονδούρα μένουν εκτός αγοράς εργασίας ή αλλάζουν συχνά δουλειές. Χρειάζεται να εντείνουμε την πολιτική και ιδεολογική διαπάλη και διαφώτιση... Πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί η εργατική τάξη, για να υπερασπιστεί, να παλέψει για τα δικαιώματά της, για να είμαστε εμείς οι οικοδόμοι της μοίρας μας...».

(Βάλτερ Μανρίκε, από την Ενωμένη Ομοσπονδία Εργαζομένων Ονδούρας).

* * *

«Πολλοί πίστεψαν με τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα μας το 1994 (σ.σ. πτώση απαρτχάιτ) ότι θα γινόταν ένας παράδεισος. Αλλά αυτοί που είχαν τέτοιες ελπίδες ξέχασαν ότι επρόκειτο μόνο για μια αστική δημοκρατική αλλαγή, η οποία ούτε καν ολοκληρώθηκε. Αντίθετα στη Νότια Αφρική έχουμε φτώχεια, ανεργία, ελαστικές μορφές εργασίας, χαμηλά μεροκάματα. Γίνονται πολλά εργατικά "ατυχήματα" στη βιομηχανία, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών... Η εργαζόμενη νεολαία του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες που πολεμούν για τις ελευθερίες, για στοιχειώδη δικαιώματα, περιμένει με το βλέμμα στραμμένο στη Συνδιάσκεψη αυτή, τα αποτελέσματά της. Περιμένει πολλά από αυτή την πρωτοβουλία».

(Κουμπούζου Πακάτι, από το Συνδικάτο Χημείας, Ενέργειας - Χαρτιού - Εκτυπώσεων - Ξύλου και συναφών επαγγελμάτων της Νότιας Αφρικής).

* * *

«Οι ΗΠΑ θρέφονται από τους μετανάστες, από ανθρώπους που αφήνουν τις πατρίδες τους για καλύτερη ζωή. Παρ' όλα αυτά στις ΗΠΑ μόνο το αμερικάνικο όνειρο δεν βρίσκουν. Βιώνουν μεγαλύτερη εργασιακή εκμετάλλευση, δεν πληρώνονται με το ελάχιστο, που είναι 6,35 δολάρια την ώρα, κάνουν επικίνδυνες δουλειές, δουλεύουν πολλές ώρες, οι εργοδότες όταν τους απολύουν καλούν την Αστυνομία και δεν τους πληρώνουν, οι γυναίκες κακοποιούνται και παρενοχλούνται. Την ίδια στιγμή οικογένειες μεταναστών χωρίζονται, καθώς κάποια μέλη απελαύνονται. Υπάρχουν δε ιδιωτικές φυλακές στις ΗΠΑ, όπου το κράτος πληρώνει 100 δολάρια τη μέρα για κάθε μετανάστη. Το φαντάζεστε; Για μας οι χωρισμοί των οικογενειών προκαλούν πόνο και για αυτές τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτό είναι κέρδη! Φυσικά η κυβέρνηση δε θέλει να μονιμοποιήσει τους μετανάστες γιατί τότε δε θα μπορούν να τους εκμεταλλεύονται. Οι εργάτες πρέπει να είναι ενωμένοι, είναι ο μόνος δρόμος...».

(Εβελιν Γκαλβάν, Μεξικανή μετανάστρια στις ΗΠΑ).

* * *

«Οι εργαζόμενοι της χώρας μας - ιδιαίτερα οι νέοι - εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παραβίαση των δικαιωμάτων τους, διάκριση ανάμεσα στους μόνιμους και τους ελαστικά απασχολούμενους, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ η πολυδιάσπαση των συνδικάτων τα κάνει αδύναμα και οδηγεί στην απαξίωσή τους... Η εργασία παιδιών κάτω από 10 χρονών είναι διαδεδομένη... Την ίδια στιγμή, στο Κογκό το 90% της γης ανήκει σε πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το πλούσιο έδαφος και υπέδαφος της χώρας... Οι νέοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητο να ενταχθούν στην ταξικά προσανατολισμένη συνδικαλιστική πάλη, να γαλουχηθούν με αυτές τις αξίες, να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών...».

(Λουίζ Καντάνγκ, συνδικαλίστρια από το Κογκό).

ΠΑΜΕ
Σε νέα γραφεία

Σε νέα διεύθυνση, στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5 (πλατεία Μητροπόλεως), μπορούν πλέον να βρίσκουν το ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι. Τα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ παραμένουν τα 210-33.01.842, 210-33.01.847 και 210-38.33.786.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. οι εξής προσυγκεντρώσεις:

  • Πλατεία Κάνιγγος: συνδικάτα και εργαζόμενοι στο χώρο των κατασκευών, του δημοσίου, των υπηρεσιών, του χρηματοπιστωτικού, της υγείας και της εκπαίδευσης.
  • Πλατεία Βάθης: συνδικάτα στη βιομηχανία, στις τηλεπικοινωνίες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στις μεταφορές.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και Φορείς Δυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών, 3ου και 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
  • Βικτώρια: Εργαζόμενοι και φορείς των βορειοδυτικών συνοικιών 5ου και 6ου διαμερίσματος.
  • Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι των νοτίων συνοικιών, νοτιοανατολικών, βορειοανατολικών, ανατολικών, 1ο, 2ο και 7ο διαμέρισμα.
  • Προπύλαια: Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ