ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπούσουλας και για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τα ψίχουλα της «αύξησης» στο Δημόσιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ίδιο πλαίσιο θα κυριαρχήσει και στις συλλογικές συμβάσεις εργοδοτών - εργαζομένων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποτελέσουν «πυξίδα» για τον ιδιωτικό τομέα οι «αυξήσεις» του 1,5% στο Δημόσιο, φανέρωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» αν επιδιώκει η κυβέρνηση να ισχύσει ανάλογη πολιτική με αυτή του ουσιαστικού «παγώματος» των μισθών του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε χτες: «Η κυβέρνηση μεριμνά (σ.σ. ενδιαφέρεται) και για τους μισθούς, εννοείται, του ιδιωτικού τομέα. Από κει και πέρα, η μεθοδολογία θα εξειδικευθεί στο μέλλον - οι συλλογικές συμβάσεις είναι μια υπαρκτή διαδικασία - και θα κινηθεί σε αυτά τα πλαίσια». Αρνήθηκε βέβαια ότι πρόκειται για «πάγωμα» μισθών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε «εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει "πάγωμα"». Ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες ότι το μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοτών θα σταθεί αρραγές απέναντι στην επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, μοιράζοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους.

Στο ίδιο κλίμα συνεχίστηκε χτες και η κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων σχετικά με τις κατηγορίες των εργαζομένων που θα έχουν «παγωμένες» αποδοχές το 2010. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας τη συμπαιγνία που έστησε χτες η κυβέρνηση σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα πάρουν την αύξηση του ενός ευρώ, ανέφερε: «Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποια αναδίπλωση. Δεν μιλήσαμε για "πάγωμα" μισθών. Εμείς στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέτουμε, ορίζουμε τα όρια άσκησης της εισοδηματικής πολιτικής και μετά και από διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε ότι η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου για το 2010 είναι αύξηση 1,5% για υπαλλήλους με βασικό μισθό 2.000 ευρώ».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι αρχικά μετά το υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε άλλες αποφάσεις, που εξαιρούσαν από τις αυξήσεις τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ, υποστήριξε ότι η «διευκρίνιση έγινε» από τον υπουργό Οικονομίας «γιατί διαπιστώθηκε η ανάγκη να μην υπάρχει σύγχυση και να διευκρινιστεί το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής, δηλαδή τι αφορά ο μισθός των 2.000 ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει η συγκεκριμένη διαπίστωση».

29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Παρέλαση «κοινωνικών εταίρων»

Το κλίμα «ταξικής συνεργασίας» χάλασαν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου και οι ταξικές δυνάμεις

Η αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού», αντιλήψεις πλήρως ενσωματωμένες στον καπιταλισμό και νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων, ήταν τα χαρακτηριστικά που επικράτησαν χτες, πρώτη μέρα του 29ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Πρωταγωνιστές η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Το κλίμα χάλασαν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», που υποδέχτηκαν στο βήμα τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, ανοίγοντας πανό με το σύνθημα «Καμιά ανοχή στη νέα αντεργατική πολιτική» και φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει να κάνει με τον «καζινοκαπιταλισμό» και τα «γκόλντεν μπόις», όπως επιχειρούν να πείσουν οι αναλυτές και ιδεολόγοι της αστικής τάξης. Στη βάση του προβλήματος βρίσκεται η συσσώρευση και η υπερσυσσώρευση κερδών. Την κρίση αυτή αξιοποιούν οι κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, προκειμένου να φορτώσουν καινούρια βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, τόνισε. «Τράπεζες για όλους στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν. Οι τράπεζες είναι για τους τραπεζίτες και για τα μονοπώλια, κινούνται και κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των ίδιων των τραπεζοϋπαλλήλων», υπογράμμισε. Καταλήγοντας τόνισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ σχετίζεται με αυτό που εμείς ονομάζουμε λαϊκή εξουσία (...). Παλεύοντας για τα σημερινά προβλήματα του λαού μας προσπαθούμε να ανοίγουμε ένα δρόμο για άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις με μια εντελώς διαφορετική προοπτική». Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται ένα εργατικό κίνημα το οποίο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο θα είναι «ταξικό, μαζικό, δυνατό (...) Θα αφήσει πίσω την εργατική αριστοκρατία, την εργατική γραφειοκρατία, τους κοινωνικούς διαλόγους και τις υποχωρήσεις (...). Για να χτίσει ένα μέτωπο τέτοιο που θα αμφισβητήσει την εξουσία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κούκος, αναλώθηκε σε προτάσεις συνδιαχείρισης, συγκάλυψε τα αίτια της κρίσης και μίλησε για τράπεζες που μπορούν να είναι «μοχλός ανάπτυξης για όλους». Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας με όρους «κοινωνικού εταιρισμού» είπε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να πει τι ακριβώς εννοεί. Με τους ίδιους όρους μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, και του ΛΑ.Ο.Σ., Απ. Μπαμίχας. Ο Παν. Λαφαζάνης, από το ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την εθνικοποίηση τριών τραπεζών που τάχα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ο Γ. Παναγόπουλος με φραστικούς λεονταρισμούς προσπάθησε να σκεπάσει τη στήριξη της ΓΣΕΕ στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ «νομιμοποίησε» αντιπροσώπους σωματείων που δεν τηρούσαν το εκλογικό μέτρο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ξεκινά ο διάλογος - απάτη

Στη βάση των καθαρών επιδιώξεων κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης να χτυπήσουν συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα νέος γύρος «διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων για το Ασφαλιστικό. Χτες, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος - βγαίνοντας από το συνέδριο της ΟΤΟΕ - αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση δεσμεύεται «ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας; Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις;». Η απόκρισή του ήταν: «Τη Δευτέρα πράγματι αρχίζει ο διάλογος και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα προχωρήσει, θα είναι γόνιμος και θα καταλήξουμε».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μένει πάντα έτοιμη να διαπραγματευτεί για το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Θα είμαστε εκεί. Εμείς δε φοβόμαστε το διάλογο», δήλωσε χτες ο Γ. Παναγόπουλος - από το βήμα του συνεδρίου της ΟΤΟΕ - συμπληρώνοντας ότι η ΓΣΕΕ θα δώσει τη μάχη για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας, κατά τα πρότυπα της «ευελφάλειας»...

ΛΑΡΙΣΑ
Πέθανε ο 55χρονος εργάτης

Εχασε τη μάχη για τη ζωή, ο 55χρονος εργάτης Γρηγόρης Παλέντζας του Αθανασίου που δούλευε στο εργοστάσιο στρωμάτων «ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ» (στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου), ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στη βιομηχανία στις 8 Οκτώβρη. Ο Γρηγόρης Παλέντζας νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο ένας πυροσβεστικός κρουνός που βρισκόταν έξω από την επιχείρηση - τη μέρα που ξέσπασε η φωτιά - ήταν χαλασμένος και ο δεύτερος, 2 χιλιόμετρα από την πυρκαγιά, ήταν εκτός λειτουργίας.

Στο μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο «Γ. Γεννηματάς», δύο ελαιοχρωματιστές, αδέλφια, που δούλευαν σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στην Παιανία. Οι Μανώλης και Θανάσης Μπεσίνης, 31 και 27 χρονών, χρωμάτιζαν εσωτερικούς χώρους, με τη βοήθεια γεννήτριας που δούλευε με βενζίνη. Εξαιτίας των ισχυρών αναθυμιάσεων οι δύο νέοι λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν στην Εντατική.

Να γίνει ό,τι λέει η ΕΕ

Πίσω απ' την περιβόητη ευρωενωσιακή οδηγία για τους συμβασιούχους που όχι μόνο δεν κατοχυρώνει το δικαίωμά τους στη μόνιμη σταθερή εργασία, αλλά διαιωνίζει την ομηρία τους, οχυρώθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα, αν το κόμμα του ζητά την πρόσληψη όλων όσοι εργάζονται με stage ή είναι συμβασιούχοι (ρ/σ ΕΤ3).

«

Εμείς δε θα πουλήσουμε ποτέ υποσχέσεις», είπε, και εναπόθεσε το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία στη ...διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης - λέγοντας: «Το αν θα προσληφθούν και πόσοι θα προσληφθούν έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα» - αλλά και στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που το υπονομεύουν, συμπληρώνοντας: «Ξέρετε οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν μπορούν να υλοποιούνται alacarte. Εδώ πρέπει να αποφασίσουν ότι αν θέλουμε να τηρούμε τους κανονισμούς και τους νόμους της ΕΕ πρέπει να το κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις»!!!

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στο λαό κάνοντας λόγο για «αναδίπλωση» στο ασφαλιστικό και σε ό, τι αφορά στο πάγωμα των μισθών. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η κυβέρνηση έχει αυτό το θέμα, πηγαίνει δίχως στρατηγική και επιτρέψτε μου την βαριά έκφραση, θα φάει τα μούτρα της», όταν είναι απολύτως σαφής η αντιασφαλιστική στρατηγική. Ενώ δεν παρέλειψε, για μια ακόμα φορά, να εξωραΐσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, καλώντας το «να μας εξηγήσει αν τελικά θα υποκύψει σε αυτούς τους σχεδιασμούς των συντρόφων του κ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή»...


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ