ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων

Τα ταξικά συνδικάτα καλούν την εργατική τάξη να παραμερίσει την ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ριχτεί στη μάχη για την απεργία

Με στόχο να ριχτούν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 17 Δεκέμβρη, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας, εντείνονται καθημερινά οι προετοιμασίες για την οργάνωση της μάχης μέσα από συσκέψεις και περιοδείες.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν ακόμα το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών-εργαστηρίων-γηροκομείων-οίκων ευγηρίας-διαγνωστικών κέντρων Αττικής.

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας καλεί και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως «ο εργοδοτικός και δικομματικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ, όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιδράσει, αλλά βάζει και πλάτη να περάσουν αυτά τα μέτρα». Αντίθετα οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να μη δεχτούν το πάγωμα των μισθών, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (από 5 έως 17 χρόνια για τις γυναίκες στο δημόσιο), τη δραστική μείωση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας, την προσωρινή και ανασφάλιστη δουλειά - λάστιχο, τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, τους νέους φόρους, τις εξαγγελίες για το "νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών", που χτυπάει ακόμα πιο έντονα το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, που δικαιολογεί και διαιωνίζει την αδιοριστία και την ανεργία των εκπαιδευτικών». Ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στην απεργία πήρε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου. Με περιοδείες σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες ρίχνεται στη μάχη για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και η ηττοπάθεια και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να συμβάλλουν αποφασιστικά για την επιτυχία της απεργίας, για την οποία συζήτησε και στην προχτεσινή Παναττική συνάντηση. Σε σύσκεψη με θέμα την απεργία καλεί στις 11 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Μιλτιάδου 4), ο σύλλογος Αμαρουσίου της ΟΓΕ.

Επίσης σήμερα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει ημερίδα, με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων», στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Ενώ την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Μητροπόλεως 10). Η συμμετοχή όλων των εμποροϋπαλλήλων κρίνεται επιτακτική, μετά και από τις νέες μεθοδεύσεις για κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν

Κι ενώ οι ταξικές δυνάμεις καταρτίζουν σχέδιο για να οργωθεί κάθε τόπος δουλειάς, αποκαλύπτεται καθημερινά ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης που επιλέγει να μείνει θεατής της αντεργατικής καταιγίδας. Οπως σημειώνει, την περασμένη Δευτέρα, η ΕΣΑΚ κατέθεσε επιστολή για να συζητηθεί η πρότασή της για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στην οποία καλούν δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μετά την άρνηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία, αλλά «ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ απορρίψανε όχι μόνο την ουσία της πρότασης αλλά και τη δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα σε συνεδρίαση της Διοίκησης». Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του Νομού να κάνουν πέρα τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και είτε μέσα από Γενικές Συνελεύσεις είτε μέσα από συνεδριάσεις των ΔΣ να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις. Μάλιστα, σήμερα, προχωρά σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην Ξάνθη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στις 11 π.μ.

Προετοιμασίες και σε Στερεά - Εύβοια

Δράση για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα αναλαμβάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στους νομούς της Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας. Στη Χαλκίδα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Αγοράς, στις 11.30 π.μ. Στη Λαμία στην πλατεία Πάρκου, στις 10.30 π.μ. Στην Αμφισσα στην πλατεία Λαού, στις 11 π.μ.

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία έχει ήδη πάρει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας που σήμερα πραγματοποιεί σύσκεψη, όπου θα συμμετάσχουν το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Αμφισσας, στους ΟΤΑ, η ΕΛΜΕ Φωκίδας, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Στην απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν ακόμα τα Σωματεία Οικοδόμων Χαλκίδας και Αλιβερίου, ενώ την Τετάρτη, 9 Δεκέμβρη, σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να πάρουν απόφαση για την απεργία. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων σε ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, εμπορικά καταστήματα, ΒΙΟΜΕΚ, ΤΣΙΠΙΤΑ, εργοτάξιο Στυλιανίδη, ΑΤΛΑ, ΛΕΒΕΝΜΠΡΟΪ, εργοτάξιο Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας.

Στη Φθιώτιδα, σήμερα Παρασκευή, συνεδριάζουν τα ΔΣ των Εμποροϋπαλλήλων και των Τροφίμων - Ποτών. Αύριο η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη στις 10 π.μ. στο ΚΑΠΗ Οινοφύτων.

Στη μάχη και οι ναυτεργάτες

Στους καταπέλτες των πλοίων επεκτείνεται η απεργία της 17ης Δεκέμβρη. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που συνεδρίασαν χτες για την οργάνωση της απεργίας, καλούν τους εργαζόμενους να αφήσουν πίσω την υποταγμένη στα κελεύσματα των εφοπλιστών πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ) στην ΠΝΟ και να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της περιφρούρησής της στα χέρια τους. Οι αποφάσεις «βγήκαν» από τις συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων που έγιναν, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ το πρωί και της ΠΕΜΕΝ το απόγευμα, ενώ το έδαφος είχαν ήδη προετοιμάσει οι μαζικές γενικές συνελεύσεις των δύο σωματείων που είχαν γίνει την περασμένη βδομάδα. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 16ης Δεκέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης. Η συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ (φωτ.), η οποία ήταν «ανοιχτή» εξελίχθηκε σε μια διαδικασία με πλούσιο προβληματισμό, στον οποίο συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου και από το Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) Μηχανικών.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Σταθερό μέλημα ο συντονισμός

«Η απεργία που έκανε ο κλάδος το καλοκαίρι άφησε τεράστια παρακαταθήκη γενικότερα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το συνδικάτο έπαιξε ρόλο στο συντονισμό δράσης όλων των χώρων δουλειάς του κλάδου, στάθηκε στο πλευρό της κλαδικής Ομοσπονδίας, συνέβαλε να τσακιστεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να καλλιεργήσει συμβιβασμό και μοιρολατρία, να σηκώσουν οι εργαζόμενοι ένα μπόι παραπάνω, να σταθούν στις πύλες των εργοστασίων, πράγμα το οποίο σε αρκετούς χώρους δουλειάς έγινε για πρώτη φορά. Με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του κλάδου έδειξαν ότι όταν οι εργάτες αγωνίζονται ενωμένοι σε ταξική κατεύθυνση ακόμα και μέσα στους δύσκολους καιρούς μπορούν να έχουν επιτυχίες. Στη μάχη μπήκαν για πρώτη φορά εργάτες από ΔΕΛΤΑ, ΝΕΣΤΛΕ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, ΝΙΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗ και έδωσαν δυναμικά το "παρών" για άλλη μια φορά στις πύλες των εργοστασίων ΚΑΤΣΕΛΗ, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ και ΠΕΠΣΙ. Επίσης δυναμικά δόθηκαν απαντήσεις με αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις σε ΕΒΓΑ και ΦΑΓΕ. Δόθηκαν μάχες στους χώρους δουλειάς, αυξάνοντας την πείρα των εργαζομένων, υπήρχαν νέες εγγραφές στο συνδικάτο. Στα θετικά μπορούμε να προσθέσουμε και την αλλαγή συσχετισμών στο σωματείο της ΕΒΓΑ.

Η απάντηση στη νέα επίθεση πρέπει να είναι άμεση. Συμμετοχή όλων στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στη σύσκεψη που έκανε το συνδικάτο την Τρίτη αποφασίστηκε η κοινή δράση των σωματείων του κλάδου που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΤΑΣΤΥ και ΚΑΤΣΕΛΗΣ), να μπει σε όλα τα σωματεία το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, για να γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων, για την οργάνωση κοινής δράσης απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικοί συνδυασμοί να βγάλουν ανακοινώσεις, για την επιτυχία της κινητοποίησης. Στόχος να μη δουλέψει κανείς την Πέμπτη και το πανό του συνδικάτου να πλαισιωθεί από όλο και περισσότερους εργάτες. Περιοδείες έχουμε ήδη προγραμματίσει σε ΝΟΥΝΟΥ, Κατσέλη, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΦΟΛΙ, ΤΑΣΤΥ, ΝΙΚΑΣ, Καραμολέγκο, χειροποίητες ζύμες, ΚΑΝΑΚΙΣ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, ΔΕΛΤΑ, ΝΕΣΤΛΕ, ΑΜΣΤΕΛ, ΠΕΠΣΙΚΟ ΗΒΗ».


Αποστόλης ΓΑΡΜΠΗΣ
Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ