ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στο λαό και τη νεολαία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου το ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στο λαό και στη νεολαία του, για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου, ισχυρού και περιφρουρημένου εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, για να αποκρούσουμε τη νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν στα λαϊκά δικαιώματα η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τη συναίνεση της ΝΔ. Για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, όπως πλήρωσε με βαριές θυσίες την υψηλή ανάπτυξη - κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με ελεύθερο χρόνο και αξιοπρεπείς μισθούς, στη δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια μόρφωση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στη λαϊκή στέγη, στο Περιβάλλον, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Για να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.

Το μαζικό αγωνιστικό ξέσπασμα που εκδηλώθηκε πριν από ένα χρόνο, ως απάντηση στη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, παρά και ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που διαμόρφωσε η φανερή κρατική καταστολή και η προβοκατόρικη δράση διαφόρων κέντρων και μηχανισμών, προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από το λαό και τη νεολαία.

Αναδείχτηκε ότι η διαρκής επιδείνωση της ζωής της νεολαίας και των εργαζομένων, η όξυνση των προβλημάτων τους και η αφαίρεση κατακτήσεων δε δημιουργούν μόνο κλίμα φόβου και απογοήτευσης. Ταυτόχρονα, συσσωρεύουν οργή, αγανάκτηση και πείρα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθιστώντας ρεαλιστική - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - την απότομη άνοδο αγωνιστικών διαθέσεων.

Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι οι μηχανισμοί του συστήματος έχουν έτοιμα σχέδια για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων. Αποδείχτηκε ότι είναι αδίστακτοι στη χρησιμοποίηση μέσων και μεθόδων. Εκτός από την ωμή κρατική βία, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν την προβοκάτσια και τον αντικομμουνισμό, προκειμένου να τρομοκρατήσουν, να συκοφαντήσουν και να ματαιώσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των νεανικών λαϊκών συνειδήσεων. Να παγιδεύσουν το οργανωμένο λαϊκό, ταξικό κίνημα ή να πάρουν νέα μέτρα καταστολής σε βάρος του.

Τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που προέρχονται απ' αυτά, πρέπει να απορρίψουν τα αστικά ιδεολογήματα σχετικά με τη βία που καλλιεργούν τα κόμματα και τα ΜΜΕ του συστήματος. Ο στόχος τους είναι να συγκαλύψουν ότι η βία του αστικού κράτους και της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία, αποτελεί συστατικό τους στοιχείο και βασικό τους χαρακτηριστικό. Εκτός από την ανοιχτή βία των ΜΑΤ, των αντιλαϊκών νόμων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, βία είναι και η πολιτική που προωθεί την προσωρινή ελαστική εργασία και στερεί το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά. Βία είναι η πολιτική των μισθών πείνας που επιβάλλει και γενικεύει τα stage, την ίδια στιγμή που απολύει όσους εργάζονταν σ' αυτά στο δημόσιο, που κάνει την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, το Περιβάλλον εμπορεύματα.

Η βία γεννιέται πρώτα απ' όλα εκεί που παράγεται ο πλούτος από τους εργαζόμενους και που τον ιδιοποιούνται οι καπιταλιστές που έχουν την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Αυτά πρέπει να ανήκουν σε όλη την κοινωνία. Βίαιη είναι η δράση όλων των επιχειρηματικών ομίλων, ο ανταγωνισμός τους για να κυριαρχήσουν στην αγορά, να ληστέψουν περισσότερο το λαό. Αυτή η δράση τους γεννάει και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.

Αυτή τη βία μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο, ταξικό και περιφρουρημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που δε σκύβει το κεφάλι ούτε είναι ευάλωτο στους μηχανισμούς του συστήματος. Το κίνημα που έχει ως οδηγό την αρχή: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Την καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να την ανατρέψει μόνο μια ισχυρή λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία, που θα έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάργηση της ελευθερίας των καπιταλιστών να εξουσιάζουν και να εκμεταλλεύονται το λαό. Αυτό το κίνημα και η συμμαχία μπορεί να συγκροτηθεί από την ανάπτυξη της λαϊκής και νεανικής πάλης, που ξεκινά από τους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές συνοικίες, τους χώρους εκπαίδευσης και που οργανωμένα και ασυμβίβαστα αντιπαλεύει όλες τις πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής, που διεκδικεί την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και στοχεύει και επιδρά στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Τα λαϊκά στρώματα και ειδικά οι νέοι, οι νέες, πρέπει να απορρίψουν τις κολακείες και τα καλέσματα κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζουν ως αντίθετες προς το σύστημα δράσεις, οι οποίες μόνο το σύστημα δεν ενοχλούν. Και την ίδια στιγμή υπερασπίζονται την αστική νομιμότητα και συκοφαντούν την ταξική και πραγματικά επαναστατική δράση, συμμετέχουν και δικαιολογούν τους κοινωνικούς διαλόγους της εξαπάτησης και της υποταγής και δεν τολμούν ούτε με λόγια να αναφέρουν την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους. Αντίθετα, υιοθετούν και υποστηρίζουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες σε βάρος του σοσιαλισμού που ανατράπηκε στην Ευρώπη.

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να δυναμώσουν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους.

Η μαζική, οργανωμένη, λαϊκή αντεπίθεση πρέπει να είναι η απάντησή μας στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση, η ΕΕ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στις τελευταίες εναπομείνασες κατακτήσεις που είχε το λαϊκό κίνημα στις προηγούμενες δεκαετίες. Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων που διοργανώνει το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τον περασμένο Δεκέμβρη

Ενας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Με αφορμή αυτό το γεγονός, εκδηλώθηκε ένα μαζικό αγωνιστικό ξέσπασμα, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και την προβοκατόρικη δράση διαφόρων κέντρων.

Εκείνο το διάστημα που τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έκαναν σημαντικές παρεμβάσεις. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διαχώρισε το νεολαιίστικο ποτάμι διαμαρτυρίας από τη δράση των λεγόμενων αντιεξουσιαστών και τις προβοκατόρικες ενέργειες από κέντρα και μηχανισμούς που έδιναν πάτημα στην κυβέρνηση να εντείνει την καταστολή με στόχο το χτύπημα του οργανωμένου περιφρουρημένου εργατικού λαϊκού κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο μέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου, οι Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργάνωσαν μαζική, μαχητική και περιφρουρημένη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρέτιζε τη στάση των νέων, των μαθητών, των σπουδαστών, που «από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις». Και επεσήμανε: «Καμιά αναστολή στην αγωνιστική λαϊκή δράση, στην οργάνωση και υψηλή περιφρούρηση των αγώνων, στην ανάπτυξη ανεβασμένων μορφών πάλης μέσα από συλλογικές διαδικασίες με λαϊκή συμμετοχή και αγωνιστική ευθύνη. Που θα αγγίζουν όλο το φάσμα της κυρίαρχης πολιτικής, από την έξαρση της κρατικής καταστολής και βίας μέχρι τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας και των γυναικών, ενάντια στην τεράστια επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους».

Το ΚΣ της ΚΝΕ χαιρέτιζε τον ξεσηκωμό των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών, υπογραμμίζοντας πως η κρατική καταστολή πάει χέρι χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλειά, στην Παιδεία, στο ωράριο , με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Λέει ψέματα

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε χτες, ανάμεσα σε άλλα, ότι ενημέρωσε όλα τα κόμματα για την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στη βία, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα τα κόμματα συμφώνησαν.

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έχει συναινέσει ή συμφωνήσει με τέτοιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι όλα τα κόμματα έχουν ενιαία αντίληψη για τη βία (γενικά και αόριστα), αλλά έχει καλέσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους νέους να ενισχύσουν το μέτωπο πάλης για όλα τα δικαιώματά τους σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στην κρατική βία και καταστολή την ένταση της οποίας καλλιεργούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα αστικά ΜΜΕ. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα ότι ο στόχος όλων αυτών είναι να συγκαλύψουν πως η βία του αστικού κράτους και της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία, είναι βασικό χαρακτηριστικό τους. Αυτή τη βία μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο, ταξικό και περιφρουρημένο εργατικό λαϊκό κίνημα που δε σκύβει το κεφάλι ούτε είναι ευάλωτο στους μηχανισμούς του συστήματος. Το κίνημα που έχει ως οδηγό την αρχή: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απάντηση στη βία είναι η αντεπίθεση του λαού

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «ΠΕΡΑΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΝ», δήλωσε σχετικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

«Καταρχήν, η 6η Δεκέμβρη του 2008, η μέρα της δολοφονίας ενός παιδιού χωρίς λόγο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αυτό, όμως, που για εμάς έχει σημασία είναι όλη η ορμή, η αγανάκτηση και η ικανότητα του κινήματος να βάλει στο επίκεντρό της όλες τις μορφές της βίας. Δεν έχουμε μόνο την κρατική καταστολή, δεν έχουμε μόνο την παρακρατική καταστολή, δεν έχουμε μόνο την ιδεολογική καταστολή.

Υπάρχει και η βία, που έχει σχέση με τη ληστεία του μόχθου των εργαζομένων, με την ανεργία, με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με τα μέτρα που προωθεί το Eurogroup, το ECOFIN, η κυβέρνηση. Είναι και αυτή ωμή βία. Η απάντηση στη βία είναι η ορμητική, πολιτική, πολεμική αντεπίθεση του λαού, με υπομονή, προς τη νίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ