ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται και βαθαίνει η ιμπεριαλιστική κατοχή

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται με επιπλέον 7.000 στρατιώτες στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πάνω από 30.000 μισθοφόρους ακόμα

Βαραίνει η μπότα του κατακτητή πάνω στο λαό του Αφγανιστάν μετά τις χτεσινές αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Βαραίνει η μπότα του κατακτητή πάνω στο λαό του Αφγανιστάν μετά τις χτεσινές αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενίσχυση της κατοχής και ένταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, στο όνομα της «παγκόσμιας ασφάλειας» και της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που μόνο δεινά προμηνύει για τους λαούς, αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Στα συμπεράσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ, η όξυνση του πολέμου και η περαιτέρω παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ντύνεται με το επιχείρημα - πρόκληση ότι η Συμμαχία δε θα πρέπει να επιτρέψει να ξαναγίνει το Αφγανιστάν «ένας ασφαλής παράδεισος υπόθαλψης τρομοκρατίας».

Τα συμπεράσματα καλωσορίζουν τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για την «ανανεωμένη» κατοχική στρατηγική, που προβλέπει την αποστολή 30.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτών, με το ΝΑΤΟ να δεσμεύεται για την «επιτυχία του πολέμου» και την «αποχώρηση» των δυνάμεών του όταν οι εγχώριες δυνάμεις «θα είναι σε θέση να αναλάβουν τη διοίκηση και την ασφάλεια της χώρας».

Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει και τις δηλώσεις του επανεκλεγέντος προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, στις οποίες δεσμεύεται για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις. Στην ανακοίνωση δεν παραλείπεται να σημειωθεί ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν επαρκούν για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων στην περιοχή. Σ' αυτό το πνεύμα τονίζεται ότι η στρατιωτική κατοχή πρέπει να συμπορεύεται με παρέμβαση στην ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη, τομείς που μπορούν να αποδειχθούν άκρως κερδοφόροι και να θωρακίσουν μία εγκάθετη διοίκηση, πιστή στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις.

Μέρος του πολέμου γίνεται πλέον και το Πακιστάν, με το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διάχυση του πολέμου στη γειτονική χώρα, η οποία θεωρείται πλέον η άμεση συνέχεια της εμπόλεμης ζώνης, με τη συναίνεση της κυβέρνησής του.

«Πρόθυμοι» μακελάρηδες

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου ανακοίνωσε ότι 25 κράτη μέλη της «Συμμαχίας» δεσμεύτηκαν για την αποστολή 7.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, μέσα στο 2010 και θα «ακολουθήσουν και επιπλέον ενισχύσεις».

Ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το βάρος της ενίσχυσης της κατοχής στους «Συμμάχους», αλλά και σε κράτη που συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες και μέχρι τη Διάσκεψη για το Αφγανιστάν στις 28 Γενάρη, στο Λονδίνο.

Τις προθέσεις τους για αποστολή ενισχύσεων στις κατοχικές δυνάμεις έχουν ήδη ανακοινώσει δέκα χώρες του ΝΑΤΟ (Αλβανία, Κροατία, Τσεχία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Βρετανία) και 12 μη μέλη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα μάχιμα στρατεύματά της, ωστόσο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει 60 «εκπαιδευτές».

Ο Α. Ράσμουσεν υποστήριξε τη βρετανική πρόταση για προσέγγιση μαχητών Ταλιμπάν, που δέχονται να καταθέσουν τα όπλα και ένταξή τους στο κατοχικό καθεστώς και ανέδειξε τη σημασία που έχει για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η εκπαίδευση των καθεστωτικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Δίνοντας τη δική του εκδοχή για τη μετάβαση της διακυβέρνησης στις μαριονέτες του Αφγανιστάν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η μετάβαση δε σημαίνει έξοδο», ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χαρακτήρισε το Αφγανιστάν, «εκκολαπτήριο τρομοκρατών», ζητώντας από τα μέλη του ΝΑΤΟ να συμβάλλουν τα μέγιστα στον πόλεμο, τη στιγμή μάλιστα που Γαλλία και Γερμανία, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δείχνουν μάλλον απρόθυμες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε τη «σημασία» της πολύπλευρης ενίσχυσης της κατοχής, καλώντας τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ανακοινώσουν σύντομα τις προθέσεις τους.

Νέο δόγμα και διεύρυνση

Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, εκτός από την επικρότηση των αμερικανικών αποφάσεων για το Αφγανιστάν, οι υπουργοί συζήτησαν και για το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, τις προοπτικές διαμόρφωσης μιας πολιτικής για την αντιπυραυλική άμυνα της Συμμαχίας και τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Συζήτηση έγινε και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «συζητήσαμε τη λεγόμενη Πολιτική Ανοικτών Θυρών της Συμμαχίας, δηλαδή την πολιτική διευρύνσεων του ΝΑΤΟ και αποφασίσαμε την ένταξη του Μαυροβουνίου στο καθεστώς του λεγόμενου ΜΑΡ (σ.σ. πρόκειται για τα αρχικά του Mebership Action Plan, ένα είδος προθάλαμου του ΝΑΤΟ)». Ανακοίνωσε επίσης ότι υπό συζήτηση βρίσκεται η προοπτική ένταξης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο ίδιο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε ότι είναι ένθερμος οπαδός αυτής της προοπτικής και ισχυρίστηκε ότι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για επιπλέον συνεισφορά στον κατοχικό στρατό

Την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στο Αφγανιστάν με επιπλέον 30.000 στρατιώτες «χειροκρότησε» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, χτες στις Βρυξέλλες. Επί της ουσίας, ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να βαθύνει την ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναφερόμενος στη στρατηγική που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «είναι μία στρατηγική την οποία η Ελλάδα χαιρετίζει, διότι επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση για την ειρήνευση αυτής της χώρας, του Αφγανιστάν». Αναφορικά με τη συνεισφορά της Ελλάδας είπε ότι «η Ελλάδα, πιστή στη δέσμευσή της, θα συνεχίσει να στηρίζει αυτό τον κοινό αγώνα τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, βάσει των γνωστών προσφάτων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ...».

Οι αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ, τις οποίες επικαλείται ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, πάρθηκαν στις 13/11. Αποφασίστηκε να σταλούν άλλοι 22 Ελληνες αξιωματικοί («εμπειρογνώμονες - σύμβουλοι») ως εκπαιδευτές του αφγανικού στρατού που θα διασπαρούν σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Η ελληνική δύναμη που σήμερα βρίσκεται στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, αποτελείται από ένα τάγμα ειδικής σύνθεσης 122 στρατιωτικών.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμα την αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών Υγειονομικού για τη στελέχωση των πολεμικών νοσοκομείων των κατοχικών δυνάμεων. Ακόμα η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απρίλη - Οκτώβρη 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Επίσης, 10 Ελληνες επιτελείς είναι ήδη εγκατεστημένοι στο Στρατηγείο των κατοχικών δυνάμεων της ISAF, αλλά και 2 επιτελείς στο αεροδρόμιο. Ανακοινώθηκε, τέλος, η διαθεσιμότητα για εκπαίδευση στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές αριθμού στελεχών του αφγανικού στρατού καθώς και η διάθεση 3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.100 Ελληνες στρατιωτικοί συμμετέχουν στην παρούσα φάση στις διάφορες ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με κόστος που ξεπερνάει τα 300.000.000 ευρώ ετησίως.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόλογη και συνένοχη η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση, σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στη στρατηγική Ομπάμα για το Αφγανιστάν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ιδιαίτερη θέρμη με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, χαιρέτισε την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν την καθιστά υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η θετική ανταπόκριση των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στο κάλεσμα Ομπάμα να αυξήσουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν, καταμαρτυρά τη συνέργεια των χωρών της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγουν μαζί με τις ΗΠΑ.

Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν την ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει να υποστηρίζει τον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν. Συνένοχη είναι και η ΝΔ, γιατί υποστήριξε αυτή την πολιτική ως κυβέρνηση και συνεχίζει να την υποστηρίζει ως αντιπολίτευση.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει τις προκλητικές κυβερνητικές δικαιολογίες. Χρειάζεται πιο απαιτητικά και μαχητικά να καταδικάσει την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς με κριτήριο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να απαιτήσει την άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τις άλλες ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ