ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οταν παίζουν μπάλα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Σε όλη την Ευρώπη το πρόσχημα για την κατασκευή νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου για να στεγάσει κάποια ομάδα, συνοδεύεται από τεράστιες επενδύσεις σε άλλους τομείς με γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Η πώληση των κατοικιών που χτίστηκαν στο παλιό γήπεδο της Αρσεναλ, στο Χάιμπουρι, έχουν προσφέρει τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής εταιρείας
Η πώληση των κατοικιών που χτίστηκαν στο παλιό γήπεδο της Αρσεναλ, στο Χάιμπουρι, έχουν προσφέρει τεράστια κέρδη στους ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής εταιρείας
Οι επενδύσεις στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά, συνδέονται άμεσα - αν δεν ταυτίζονται - με επενδύσεις που σχετίζονται με την κατασκευή γηπέδου και εμπορικών χρήσεων σε εκτάσεις γύρω από αυτά. Και στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημαντικά κεφάλαια έχουν επενδυθεί με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας από την εμπορική αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων.

Τα τελευταία χρόνια, στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις και εξαγορές ποδοσφαιρικών εταιρειών σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία. Πολλές από αυτές τις αγοραπωλησίες συνοδεύονται από το επιχείρημα ή την επίκληση της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Αυτό βέβαια, είναι απλά το κερασάκι. Το μεγάλο κεφάλαιο στις συγκεκριμένες συνθήκες δεν προσδοκά οικονομικά οφέλη μόνο από την πώληση εισιτηρίων ή τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που έτσι κι αλλιώς περιέχουν κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο. Ετσι, κάθε νέο γήπεδο που δημιουργείται συνοδεύεται από τεράστιες εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες γύρω από αυτό, όπως καταστήματα, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γήπεδα που χρησιμοποιούν επί πληρωμή οι φίλαθλοι και πολλά άλλα.

Η περίπτωση του Σταδίου «Καραϊσκάκη» είναι χαρακτηριστική, αφού οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες συνέστησαν την ανώνυμη εταιρία «Καραϊσκάκης ΑΕ» με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση και εκμετάλλευση των εμπορικών καταστημάτων γύρω από το Στάδιο «Καραϊσκάκης». Χαρακτηριστικό του πόσο υπολογίζουν τα κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα είναι το γεγονός ότι το Στάδιο θα μπορούσε να έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 32.000 θέσεων, ωστόσο οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ολυμπιακός προτίμησαν να φτιάξουν μικρότερο γήπεδο προκειμένου να αναπτύξουν περισσότερες εμπορικές χρήσεις.

Ενα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρείας της ΑΕΚ. Πρόσφατα, με αφορμή την ενδεχόμενη πώληση της ποδοσφαιρικής εταιρείας της ΑΕΚ σε Ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία, είδαν το φως πληροφορίες που κάνουν λόγο για σχέδιο κατασκευής γηπέδου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και πως στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί καζίνο και εμπορικό κέντρο.

Χοντρές δουλειές στον Ελαιώνα

Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα η περίπτωση της κατασκευής του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Βοτανικό, σε έκταση 221,5 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελαιώνα. Ενα γήπεδο που συνδέεται άμεσα με την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου, καταστημάτων, χρήσεων εμπορικής εκμετάλλευσης, γηπέδων που θα χρησιμοποιεί το κοινό επί πληρωμή κ.ά. Προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής εταιρείας, συμφώνησαν με την εταιρία REAL ESTATE του Μπάμπη Βωβού αλλά και με το Δήμο Αθηναίων, για την υλοποίηση μιας επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει σημαντικό επιχειρηματικό παρασκήνιο που από μόνο του αποδεικνύει για ποιο πράγμα ενδιαφέρονταν όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Τα 100 από τα 221,5 στρέμματα της έκτασης (και ο χώρος του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ) αγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Μπ. Βωβό. Γιατί έγινε αυτή η αγορά; Λίγο αργότερα, «δώρισε» 56 από αυτά τα 100 στρέμματα στο Δήμο Αθηναίων για τις ανάγκες του γηπέδου της εταιρείας του ΠΑΟ. Το αντάλλαγμα για τη ...δωρεά ήταν η αύξηση του συντελεστή δόμησης από 0,8 σε 1,6 (διαφορά τεράστια) προκειμένου να μπορεί να οικοδομήσει στο υπόλοιπο ένα τεράστιο εμπορικό μεγαθήριο, αντίστοιχο του MALL στο Μαρούσι. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το γήπεδο έχει συνδεθεί με την κατασκευή εμπορικού κέντρου σε τέτοιο βαθμό που εάν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση για το εμπορικό κέντρο να τίθεται ζήτημα μη κατασκευής και του γηπέδου. Είναι προφανές ότι το ζητούμενο για τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται δεν είναι τόσο το γήπεδο όσο η επένδυση για το εμπορικό μεγαθήριο.

Τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου δεν αφορούν μόνο στο γήπεδο και στο εμπορικό κέντρο. Ισα ίσα φαίνεται πως αυτά αποτελούν μία αρχή, ένα ξεκίνημα για την επενδυτική επέλαση συνολικά στο χώρο του Ελαιώνα, συνολικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν καν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και τον Παναθηναϊκό για τη δημιουργία της εταιρείας «ειδικού σκοπού» για τη Διπλή Ανάπλαση, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν ξεκινήσει και αναζητούσαν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, με αποτέλεσμα οι τιμές να σημειώσουν μέσα στο 2006 άνοδο έως και 20%!

Αυτή η ραγδαία αύξηση των τιμών που συνεχίστηκε το 2007 και το 2008, απέφερε τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες ανάπτυξης ακινήτων που είχαν προλάβει να αγοράσουν τη γη πολύ φθηνά. Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες επενδύουν κυρίως σε κτίρια γραφείων στο Βοτανικό ή σε κατοικίες στο Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό. Αυτή τη στιγμή, στις παραπάνω περιοχές η τιμή του τετραγωνικού κυμαίνεται από 1.800 έως 2.500 ευρώ, όταν πριν από πέντε χρόνια κυμαινόταν από 800 - 1.200, σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων.

Η διεθνής πραγματικότητα

Και στη διεθνή πραγματικότητα υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι πολυεθνικές, τραπεζικοί όμιλοι, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, επενδύουν πολλά δισ. ευρώ σε τέτοιες δραστηριότητες. Στη Μεγάλη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη στο χώρο του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια, τα παραδείγματα είναι πολλά. Συγκεκριμένα:

1. Η περίπτωση της αγγλικής ΑΡΣΕΝΑΛ:

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής εταιρείας, υλοποιήθηκε ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο σε έκταση του παλιού γηπέδου της ομάδας (στο Χάιμπουρι στο Λονδίνο) από την εταιρεία «Αρσεναλ Holding» (θυγατρική της ποδοσφαιρικής ομάδας με αρμοδιότητα τις κατασκευές). Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή 400 σύγχρονων διαμερισμάτων, γραφείων και μια πλατεία με κήπους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί σχεδόν τα μισά διαμερίσματα και γραφεία. Τα κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα αγγίζουν τα 90 εκατομμύρια λίρες.

Στις 12 Νοέμβρη 2009, η ομάδα ανακοίνωσε τα εξής: «Εκτίναξη 37% σημείωσαν τα κέρδη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσεναλ για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαΐου, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν κέρδη 45,5 εκατ. στερλίνες. Οσον αφορά τα έσοδα του ποδοσφαιρικού συλλόγου, ανήλθαν στα 313,3 εκατ. στερλίνες, εκ των οποίων τα 88 εκατ. στερλίνες προήλθαν από τη φετινή πώληση 208 ιδιωτικών διαμερισμάτων στο χώρο που κατά το παρελθόν στεγαζόταν το παλιό γήπεδο της Αρσεναλ, «Highbury».

Το συνολικό χρέος της ομάδας, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση ενίσχυσης κερδοφορίας, μειώθηκε από τα 318 εκατ. στερλίνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου στα 297 δισ. στερλίνες φέτος. Σημαντικότατο ρόλο στη συγκεκριμένη μείωση διαδραμάτισε η πώληση των ακινήτων του προγράμματος ανάπλασης της πλατείας Highbury όπου στεγαζόταν το προηγούμενο γήπεδό της, στην περιοχή του Βόρειου Λονδίνου. Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του συλλόγου, τα τελευταία χρόνια έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής 445 από τα 655 ιδιωτικά διαμερίσματα, συνεισφέροντας συνολικά 172,4 εκατ. στερλίνες».

Ιδιοκτήτης της ομάδας του Λονδίνου είναι η αεροπορική εταιρία «Emirates», η οποία όταν ανέλαβε τις τύχες της ομάδας κατασκεύασε το νέο γήπεδο σε άλλη περιοχή του Λονδίνου και του έδωσε το όνομα «Emirates».

2. Ανάλογα σχέδια ετοιμάζεται να υλοποιήσει και μια άλλη ομάδα του Λονδίνου, η Τότεναμ... Τα σχέδια που έχει καταθέσει για το νέο της γήπεδο το οποίο θα φιλοξενεί 20.000 περισσότερους οπαδούς από το προηγούμενο, με συνολική χωρητικότητα 56.250 θέσεων.

Ο αγγλικός όμιλος θέλει να μετακομίσει από το γήπεδό της, το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» χωρητικότητας 36.000 οπαδών, που είναι η έδρα της Τότεναμ από το 1899, αφ' ενός για να αυξήσει τα εισοδήματα από τα εισιτήρια αλλά και για ανταγωνίζεται στα ίσια τους άλλους μεγάλους αγγλικούς ομίλους όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ.

Η επένδυση εκτός από την ανέγερση του νέου γηπέδου περιλαμβάνει και την κατασκευή 434 σπιτιών, ενός ξενοδοχείου 150 δωματίων και ενός σούπερ μάρκετ. Το κόστος της επένδυσης δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Οι ιδιοκτήτες αναζητούν ένα μεγάλο χορηγό, αντίστοιχου οικονομικού μεγέθους με αυτόν της Αρσεναλ.

3. Η περίπτωση της Λίβερπουλ:

Αντίστοιχα σχέδια επιχειρούν να προωθήσουν και οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ. Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα το 2012, ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία και η αναζήτηση κεφαλαίων για την επένδυση. Ο διευθυντής μάνατζμεντ της ομάδας Κρίστιαν Πέρσλοου δήλωσε πριν από μερικές μέρες: «Οι εργασίες του γηπέδου θα ξεκινήσουν μόλις η παρούσα μείωση του εύρους στην τραπεζική βιομηχανία ολοκληρωθεί και οι παγκόσμιες αγορές θα επανακτήσουν την ισορροπία τους. Ο στόχος είναι να παραδώσουμε μία παγκόσμιας κλάσης γήπεδο που ο καθένας θα μπορεί να είναι υπερήφανος, ένα γήπεδο για το σύλλογο, χωρητικότητας τουλάχιστον 60.000 θεατών για να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποδοσφαιρική εμπειρία».

Οι ιδιοκτήτες των «κόκκινων», όμως, βρίσκουν «σανίδα σωτηρίας» στα σχέδια για το νέο γήπεδο του συλλόγου. Συγκεκριμένα, στα αναπροσαρμοσμένα σχέδια, αφού για τα αρχικά δεν έφταναν τα κεφάλαια... παρουσίασε πρόσφατα το νέο πλάνο για το γήπεδο, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 470 εκατομμύρια ευρώ. Η χωρητικότητά του θα φτάνει τους 71.000 θεατές, η τοποθεσία παραμένει το Στάνλεϊ Παρκ, κοντά στο «Ανφιλντ», το ποσό με το οποίο θα αρχίσουν τα έργα είναι 81 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμο για τη σεζόν 2011-12. Μαζί με το γήπεδο έχουν ακουστεί σχέδια για τεράστιες εμπορικές επενδύσεις.

Το σχέδιο «πατάει» στη νέα δανειοδότηση που έχει εξασφαλίσει το δίδυμο των Αμερικανών ιδιοκτητών του συλλόγου και το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα πάει στην κατασκευαστική εταιρεία από το Ντάλας «HKS», που αναλαμβάνει την ανέγερση του έργου. Η κίνηση των ιδιοκτητών της Λίβερπουλ με το γήπεδο τούς ισχυροποιεί σε σχέση με την «Dubai International Capital» (DIC), την εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αποτελεί ουσιαστικά το επενδυτικό άκρο της κυβέρνησης του Ντουμπάι. Οπως αναφέρει και το αγγλικό δίκτυο «BBC», εφόσον η ανέγερση του γηπέδου πάρει το δρόμο της, τότε οι δύο Αμερικανοί θα αποκτήσουν μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία, με αποτέλεσμα να μπορούν να αντικρούσουν κάθε «επίθεση» από επίδοξους αγοραστές του μετοχικού πακέτου.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ