ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές με Δούρειο Ιππο το «διάλογο»

Απανωτές συνεργασίες του πρωθυπουργού με υπουργούς του, μπροστά στη φιέστα που ετοιμάζει την ερχόμενη βδομάδα για να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης»

Κάθε αναμονή, κάθε ανοχή στους ελιγμούς της κυβέρνησης μπορεί να στοιχίσει πολλά στην εργατική τάξη. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ταξική, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 17 Δεκέμβρη
Κάθε αναμονή, κάθε ανοχή στους ελιγμούς της κυβέρνησης μπορεί να στοιχίσει πολλά στην εργατική τάξη. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ταξική, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 17 Δεκέμβρη
Με «δούρειο ίππο» την έναρξη του προσχηματικού «εθνικού κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση επισπεύδει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και την επιβολή νέων φόρων, με στόχο τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αντικείμενο την προετοιμασία του «κοινωνικού διαλόγου», που στόχο έχει να ενισχύσει το κλίμα του «ταξικού εταιρισμού», αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό της αντιλαϊκής επίθεσης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε χτες αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο, Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ο Γ. Παπανδρέου σε μια εκδήλωση - φιέστα και προκειμένου να φορέσει ο «εθνικός κοινωνικός διάλογος» το «μανδύα» της «διαφάνειας» και της «διαβούλευσης», θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία παρουσία των «κοινωνικών εταιρών». Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσδοκούν να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή «νομιμοποίηση», ποντάροντας και στη συναίνεση που προσφέρει η ΝΔ στον πυρήνα των προωθούμενων αντιδραστικών μέτρων.

«Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις μεγάλες αλλαγές και τομές που πρέπει να γίνουν. Θα θέσουμε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν από χρόνια την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν πλέον να μείνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δίνοντας το στίγμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών στόχων.

Ερχονται νέες ανατροπές και φόροι

Οι προτάσεις που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό δείχνουν τις ισχυρές δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο να ξεθεμελιώσει κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, σε συνέχεια αντίστοιχων νομοθετικών παρεμβάσεων της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Αν. Λοβέρδος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από το 2000 τις αλλαγές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τότε «δεν προχωρήσαμε», υπονοώντας ουσιαστικά ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε να ολοκληρώσει το αντιασφαλιστικό «σχέδιο Γιαννίτση»!

Ο ίδιος, κινδυνολογώντας, ισχυρίστηκε ότι το «το 2015 το σύστημα θα εκραγεί» και ότι «το 2016 δε γνωρίζει ποιος θα μπορεί να πάρει 14 συντάξεις». Στόχος της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι «σε βάθος δεκαετίας να δημιουργηθούν 3 ταμεία κύριας ασφάλισης και να υπάρξει ομαδοποίηση των επικουρικών», προαναγγέλλοντας το πετσόκομμα των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνστατίνου, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, προεξόφλησε τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για το 2010, ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό, να καταθέσει συμπληρωματικό ή να πάρει νέα πρόσθετα μέτρα». Ουσιαστικά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για καινούρια φορολογική επιδρομή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που σημείωσε πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι στο τραπέζι του «διαλόγου» θα τεθεί η καθιέρωση της «λίστας φαρμάκων», βάση της οποίας θα εξαιρεθούν πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αγορά των οποίων θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Η υπουργός σημείωσε ότι αντικείμενο του «διαλόγου» θα είναι και η σύσταση «ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», όπως ήδη προτείνει η κυβέρνηση, που θα οδηγήσει σε νέα δραστική μείωση των παροχών υγείας, ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους και επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος και των ασφαλιστικών ταμείων.

Προνόμια για το κεφάλαιο

Στον αντίποδα της αντιλαϊκής επέλασης βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Η Λ. Κατσέλη, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης και των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, ώστε όπως σημείωσε: «Αυτές να γίνουν πιο φιλικές προς τους επενδυτές». Στόχος της κυβέρνησης τόνισε είναι «ο συντονισμός όλων των φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «νέο επενδυτικό νόμο» που θα δίνει κίνητρα και επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν «στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό, την Πληροφορική, τη Βιοτεχνολογία». Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο «διάλογο» για το φορολογικό νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση, σημείωνε πως ισχύει η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι δε θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «όταν ξεκινήσει ο διάλογος θα φανούν και οι θέσεις μας».

Εξεταστική για την υπόθεση «Ζήμενς»

To ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης της «Ζήμενς» μέσω Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπως επανέλαβε χτες η βουλευτής του Λιάνα Κανέλλη. Αφορμή αποτέλεσε σχετική πρόταση που κατέθεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης. Το ΚΚΕ τάχθηκε δυο φορές υπέρ της σύστασης Εξεταστικής όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, το Φλεβάρη του 2008 και το Μάη του 2009. Τότε η πρόταση είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ με το επιχείρημα της παρεμπόδισης της - ταυτόχρονα διενεργούμενης - εισαγγελικής έρευνας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι Β. Πολύδωρας (ΝΔ), Μ. Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ) και Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ).

Το σκονάκι της ίδιας προπαγάνδας

Οι αστοί δημοσιολόγοι, έχοντας ξεμείνει από επιχειρήματα, εξαναγκάζονται να αναπαράγουν τους εαυτούς τους και ο ένας τον άλλον, σε ενιαία πάντα γραμμή. Αυτό μας υπενθύμισε το άρθρο του Α. Καρκαγιάννη σε πρόσφατο φύλλο της «Καθημερινής». Αντιγράφοντας άλλον συνάδελφό του, από εφημερίδα του Λαμπρακέικου, ο αρθρογράφος ανακαλύπτει κι αυτός «ένα σοβαρό πρόβλημα, που είναι πρόβλημά μας». Και το πρόβλημα αυτό ονομάζεται ΚΚΕ και ΠΑΜΕ. Θέτει - και αυτός - ζήτημα «δημοκρατίας» και «δημοκρατικής νομιμότητας», η οποία επαληθεύεται ανά τετραετία με την εκλογική αναμέτρηση, όπως επαληθεύεται και το «κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα, το επίσης κακό, στραβό και ανάποδο». Στη βάση αυτή, καλεί το ΠΑΜΕ να του απαντήσει (!) αν πρέπει να υιοθετήσουμε αντί των εκλογών «τη βία και την αυθαιρεσία». Αλλά, κυρίως, καλεί «τις άλλες παρατάξεις και τα κόμματα» να απαντήσουν «πόσο αποφασισμένα είναι ειλικρινά, χωρίς συμπλέγματα και προκαταλήψεις και με ποια πολιτικά μέσα να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική νομιμότητα», την «κουτσή, στραβή κι ανάποδη», απ' το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ!

Το γεγονός ότι η «δημοκρατία» τους είναι - κατά δήλωσή τους - «κουτσή, στραβή κι ανάποδη» καθόλου δεν τους ενοχλεί. Και είναι φυσικό να την υπερασπίζονται στο βαθμό που κάνει μια χαρά τη δουλειά της για εκείνους που πρέπει να την κάνει, για το κεφάλαιο δηλαδή και τα συμφέροντά του. «Ανάπηρη» είναι η «δημοκρατία» τους για το λαό, αλλά αυτό λίγο τους κόφτει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην σταματήσει η δημοκρατία τους να δουλεύει για την πλουτοκρατία. Επειδή, όμως, η πολιτική τους προκαλεί οργή και δυσαρέσκεια, που αν ανταμώσουν με την πρόταση του ΚΚΕ και με τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, θα μετουσιωθούν σε υλική δύναμη ανατροπής, στα επιτελεία της άρχουσας τάξης χτυπά συναγερμός. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να προτείνουν τη χορήγηση μιας δόσης δημοκρατίας ανά τετραετία. Δηλαδή, μια δημοκρατία του καναπέ, της οποίας ο λαός θα γίνεται κοινωνός μέσα στην κάλπη και δε θα δικαιούται να παλεύει και να διεκδικεί αγωνιστικά τα δικαιώματά του, μην τυχόν και κατηγορηθεί για αντιδημοκρατικές ενέργειες!

Αυτό επιδιώκουν. Να μην κινδυνεύσει απ' τη δύναμη ενός ριζοσπαστικού ενιαίου και ταξικού κινήματος η «ανάπηρη», φιλομονοπωλιακή δημοκρατία τους. Και φτάνουν να κατακεραυνώνουν σαν αντιδημοκρατική πράξη τη διεκδίκηση του δικαιώματος σε μια αξιοπρεπή ζωή για αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Οπως έκαναν πάντα όσοι δεν ήθελαν ποτέ να αλλάξει τίποτα. Δυστυχώς για τους απολογητές της «δημοκρατίας» της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, η ιστορία δείχνει ότι όλα αλλάζουν όταν οι πολλοί αποφασίσουν να αμφισβητήσουν την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου «νομιμότητα» και να επιβάλουν τη δική τους. Επειδή, τους αρέσει δεν τους αρέσει, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ