ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
«Εμπόλεμη ζώνη» για τον «ειρηνιστή» Ομπάμα

Η ειρήνη εμπεδώνεται στο Αφγανιστάν (μικρό παιδάκι θύμα αμερικανικής επιδρομής)
Η ειρήνη εμπεδώνεται στο Αφγανιστάν (μικρό παιδάκι θύμα αμερικανικής επιδρομής)
ΟΣΛΟ.--

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι αρχές της Νορβηγίας καθώς αναμένεται αύριο στο Οσλο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Βραβείο για τους προφανείς «ειρηνικούς» λόγους: Πόλεμος στο Ιράκ, πόλεμος στο Αφγανιστάν και διεύρυνσή του προς το Πακιστάν, ειδικά στο Μπαλουχιστάν, επιθετικές ενέργειες ενάντια στη Λατινική Αμερική και ο κατάλογος είναι μόλις στην αρχή καθώς δεν έχει συμπληρώσει καν ένα χρόνο από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων...

Για την ασφάλεια του «ειρηνοποιού» Ομπάμα κινητοποιούνται περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σκοπευτών και ομάδων με σκύλους. Ενα τμήμα της νορβηγικής πρωτεύουσας θα αποκλειστεί πλήρως κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου σε αυτήν, σκοπευτές θα πάρουν θέση στις στέγες ενώ πολλοί υπόνομοι έχουν ήδη σφραγιστεί. «Είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη αστυνομική κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ στη Νορβηγία για την ασφάλεια ενός και μόνο ατόμου», ανέφερε ο Γιόχαν Φρέντρικσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, ενώ κατά πληροφορίες η νορβηγική κυβέρνηση χορήγησε στις δυνάμεις ασφαλείας έκτακτο προϋπολογισμό ύψους 92 εκατομμυρίων κορονών (10,9 εκατομμύρια ευρώ), δηλαδή 11 φορές το ποσό του βραβείου που θα λάβει ο Ομπάμα.

Και όλα αυτά γιατί; Απλά γιατί οργανώσεις, κοινωνικές, αντιπολεμικές και λαϊκές, έχουν ανακοινώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κοντά στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ειδικά υπό το πρίσμα της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων με την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών.

ΚΟΥΒΑ
Εν αναμονή της επανεξέτασης της ποινής του Ραμόν και του Φερνάντο

ΑΒΑΝΑ.--

Η επανεξέταση της ποινής των δύο εκ των πέντε Κουβανών πατριωτών, του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια κάθειρξη) και του Ραμόν Λαμπανίνο (ισόβια και 18 χρόνια κάθειρξης) υπήρξε στη χτεσινή ημερήσια διάταξη Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μαϊάμι. Ωστόσο λόγω διαφοράς ώρας δεν είχε γίνει γνωστό - μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις - το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Εφετείου της Ατλάντα ομόφωνα είχε αποφασίσει το Σεπτέμβρη του 2008 ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι είχαν «συγκεντρώσει ή μεταβιβάσει άκρως απόρρητες πληροφορίες» ή ότι «είχαν βλάψει την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ». Επομένως, οι κατηγορίες για «συνωμοσία για τη διάπραξη κατασκοπείας» είναι εσφαλμένες και προχώρησε στην ακύρωση των προηγούμενων ποινών. Μάλιστα, το Οκτώβριο μειώθηκε η ποινή του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξη) σε 21 χρόνια και 10 μήνες.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση της ποινής του Αντόνιο Γκερέρο, σημείωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν. Πρόσθεσε, επίσης, πως μια αλλαγή στην ποινή θα ανακουφίσει τους Κουβανούς που βρίσκονται πάνω από 11 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, ωστόσο το σωστό θα ήταν να απελευθερωθούν επειδή δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, απλά προειδοποίησαν την Κούβα για επιθετικές ενέργειες.

Τέλος, από το Τόκιο της Ιαπωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια επανέλαβε χτες τη θέση της χώρας του πως είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, που θα σέβεται την κυριαρχία της σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο επιβαλλόμενος από τις ΗΠΑ πολύμορφος αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων σύναψης διπλωματικών σχέσεων. Τόνισε, επίσης, πως σε καλό κλίμα έχουν ήδη διεξαχθεί οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα για τα θέματα της μετανάστευσης αλλά και των απευθείας ταχυδρομικών υπηρεσιών και σημείωσε ότι η Κούβα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για διμερή διάλογο το περασμένο Ιούλη και αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ
Ενεργοποίηση του νόμου για στρατιωτικές αποστολές

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατάθεσε πρόταση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για να του δοθεί η δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο εξωτερικό με σκοπό «την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των πολιτών της χώρας».

Να σημειωθεί πως στις 9 Νοέμβρη ο Ντ. Μεντβέντεφ υπέγραψε το νόμο «Για την υποβολή τροποποιήσεων στον ομοσπονδιακό νόμο "Για την άμυνα"». Οι τροποποιήσεις προβλέπουν την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας πέρα από τα σύνορα της χώρας. Οι τροποποιήσεις καθορίζουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας: 1) Για την απόκρουση επίθεσης κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας ή άλλων στρατευμάτων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της Ρωσίας. 2) Για την απόκρουση ή αποτροπή της επίθεσης κατά άλλου κράτους. 3) Για την υπεράσπιση των πολιτών της Ρωσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό. 4) Για την καταπολέμηση της πειρατείας και την εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με το νόμο, την απόφαση για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Ενόπλων δυνάμεων τη λαμβάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, στη βάση απόφασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επίσης καθορίζει το συνολικό αριθμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, τις περιοχές δράσης τους, τους στόχους και το χρονικό διάστημα χρησιμοποίησής τους στο εξωτερικό. Από τη μεριά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας αναλαμβάνει τη στελέχωση και τον εφοδιασμό των συγκεκριμένων στρατευμάτων.

Η απόφαση του Μεντβέντιεφ να ζητήσει την έκδοση της σχετικής απόφασης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δείχνει τη διάθεση της ρωσικής ηγεσίας να θέσει σε εφαρμογή το σχετικό νόμο, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας να αποστέλλει ρωσικά στρατεύματα στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρωσικό νόμο, έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο.


Ι.Π.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιπαράθεση για το καθεστώς του προτεκτοράτου

XAΓΗ.--Ρωσία, Κίνα και Ισπανία τάχθηκαν χτες μεταξύ άλλων κατά της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κατά την έκτη μέρα συνεδρίασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας στη Χάγη (όπου έχει προσφύγει η Σερβία κατά της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου). Στην απέναντι «όχθη» ήταν οι ΗΠΑ που κάλεσαν τους δικαστές να παραβλέψουν το διεθνές δίκαιο και να δουν το Κοσσυφοπέδιο σαν «μοναδική περίπτωση»....

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Κίνας Ζούε Χανκί είπε ότι όλα τα αυτοκυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να αποτρέψουν τη μονομερή απόσχιση τμήματός τους και να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τη μονομερή ανεξαρτησία ως σαφέστατη παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθόριζε την περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία, Κύριλος Γκεβορτζιάν, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «παράνομη», επισημαίνοντας κι αυτός ότι η απόφαση 1244 του ΟΗΕ εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Κατήγγειλε το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι ότι σαμποτάρισε σε κάθε ευκαιρία την εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας προκειμένου να προωθήσει τη δική του πρόταση που ήταν η ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

Παρόμοια ήταν η στάση της εκπροσώπου της Ισπανίας Κονθεπτιόν Εσκόμπαρ Ερνάντεθ, που χαρακτήρισε «παράνομη» την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της εθνικής αυτοκυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ο νομικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Χάρολντ Χόνγκτζου Κο ζήτησε απ' το δικαστήριο της Χάγης να παραβλέψει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου σαν «μοναδική περίπτωση». Ισχυρίστηκε πως η μονομερής ανεξαρτησία αντικατοπτρίζει τη «βούληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου» που έπεσε θύμα «κρατικής βίας που κορυφώθηκε το 1999 με αποτέλεσμα 10.000 νεκρούς Αλβανούς και πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ