ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Νέες στρατιές ανέργων

Απο πρόσφατη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ ενάντια στις απολύσεις στις ΗΠΑ
Απο πρόσφατη διαμαρτυρία στις ΗΠΑ ενάντια στις απολύσεις στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μια νέα σειρά «πρωτοβουλιών», για την ενίσχυση του τομέα απασχόλησης που πλήττεται δριμύτατα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ινστιτούτο «Brookings», πρωτοβουλία που εντάσσεται στα πλαίσια στήριξης του κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση των εργαζομένων.

«Συνταγή - θαύμα» δεν υπάρχει κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο - φυσικά δεν υπάρχει αφού η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα - προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία μείωση του αριθμού των ανέργων, που βρίσκεται σταθερά στο 10% του «ενεργού» πληθυσμού και κατά τις εκτιμήσεις θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά και το 2010. Ετσι, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε «ένα πρόγραμμα ανάκαμψης ύψους πολλών δισ.» Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, αφορά την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φοροαπαλλαγές για την «εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών και εκπόνηση ενός δημόσιου προγράμματος κατασκευής υποδομών (οδικό σύστημα, γέφυρες κ.ά.) σε όλες τις ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαφανεί καθαρά ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενισχύει μόνον το κεφάλαιο... Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Λευκός Οίκος θα κάνει χρήση όσων κονδυλίων έμειναν αδιάθετα από το πρόγραμμα κρατικής στήριξης στην ομοσπονδιακή οικονομία, προϋπολογισμού 787 δισ. δολαρίων - περίπου 200 δισ. δολ. - θα διατεθούν υπέρ της απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, o Διεθνής Οργανισμός Εργασίας - ILO - προειδοποίησε με την έκθεσή του, που δημοσιοποίησε πρόσφατα, ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο ειδικά εάν «σταματήσουν πρόωρα τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας» σε εθνικό επίπεδο. Κατά τον ILO, η κρίση έφερε επιπλέον 20 εκατομμύρια ανέργους σε όλον τον πλανήτη, θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων θα εγκαταλείψουν, για πάντα τον «ενεργό» πληθυσμό, αναφέρει η έκθεση που βασίζεται σε επίσημα στατιστικά στοιχεία στο πεδίο της απασχόλησης σε 51 κράτη κι ανάμεσά τους βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τέλος την Αυστραλία.

Τέλος, στη Γερμανία που «έχει εξέλθει της ύφεσης» νέα διόγκωση ύψους 17% παρουσίασε κατά το Σεπτέμβρη, σε ετήσια σύγκριση, ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε εκ νέου κατά 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τις απώλειες στους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας. Παράλληλα, υποχώρηση 2,1% σημείωσαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες, για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες ανόδου.

ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Πρόταση για διεύρυνση της συνεργασίας

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Οι χώρες της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur κατά τη Σύνοδο των ηγετών που ξεκίνησε χτες καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το πραξικόπημα στην Ονδούρα και τις εξελίξεις σχετικά με την μη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ενώ δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών που διενεργήθηκαν και συνεπώς την εκλογή του Πορφίριο «Πέπε» Λόμπο.

Οσον αφορά την ατζέντα της Συνόδου του Mercosur - στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Βραζιλίας και της Αργεντινής καθώς και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απομένει η επικύρωση της εισόδου της Βενεζουέλας από τη Γερουσία της Βραζιλίας που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη - επικεντρώνεται στον απολογισμό των πεπραγμένων της προεδρίας της Ουρουγουάης σε όλους τους τομείς και στην παράδοση της σκυτάλης στην Αργεντινή.

Ηδη, με την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, πρότεινε τη δημιουργία μίας «εσωτερικής ζώνης» για το εμπόριο ώστε να αποτελεί «κυματοθραύστη» των εξωγενών κρίσεων. Παράλληλα, ως προεδρεύουσα ζήτησε χτες απ' όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλάζοντας τη μεθοδολογία τους και επικεντρώνοντας σε όσα «συμφωνούμε», να προχωρήσουν σε «πλέον εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ», διάλογος που θα επαναληφθεί το Μάιο 2010 στη Μαδρίτη, με την ανάληψη της προεδρίας από την Ισπανία, που θα επιχειρήσει πολύμορφο άνοιγμα οιονομικο-πολιτικό στην Λατινική Αμερική.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι δέχεται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων στους Ινδιάνους της Αμερικής, για να βρεθεί μια οριστική λύση στη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 1996 για τη διαχείριση των εδαφών και του πλούτου των αυτοχθόνων προγόνων τους από το αμερικανικό κράτος.

ΜΟΣΧΑ.-- Τη συνέχιση του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» στο Βόρειο Καύκασο επανέλαβε χτες ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν - μέσα στο 2008 - αποτρέψει 81 τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ έχουν συλληφθεί 782 άτομα που φέρεται πως συμμετείχαν σε παράνομες ένοπλες ομάδες.

TOKIO.-- Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Ιαπώνων και Αμερικανών σταμάτησαν χτες τις συνομιλίες για τη μετεγκατάσταση των βάσεων στην Ιαπωνία, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε σαν ένδειξη για την εμβάθυνση του ρήγματος μεταξύ των δύο χωρών.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Ενα 12μηνο βρέφος σκοτώθηκε χτες στο Μαλάουι, όταν κατέρρευσε το σπίτι που έμενε εξαιτίας σειράς ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται από την Κυριακή στη βόρεια επαρχία Καρόνγκα της νοτιοαφρικανικής χώρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και δύο ακόμη Σέρβοι αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 40.000 δηναρίων (617 δολαρίων), επειδή ήπιαν σαμπάνια στο γήπεδο, γιορτάζοντας την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον περασμένο Οκτώβρη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Γερμανία σκοπεύει να πουλήσει περισσότερα από 2.000.000 εμβόλια κατά της «νέας γρίπης» σε χώρες του εξωτερικού, εξαιτίας της μικρής ζήτησής τους στη χώρα, αφού έχει εμβολιαστεί μόλις το 5% του πληθυσμού.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η Αυστραλία κατηγορήθηκε για λογοκρισία, έπειτα από την άρνηση των αρμόδιων αρχών να χορηγήσουν βίζα σε πέντε καλλιτέχνες από τη ΛΔ Κορέας που είχαν προσκληθεί να παραστούν στη διεθνή Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης στο Μπρισμπέιν, επειδή τα έργα τους θεωρήθηκαν σαν προπαγάνδα για την προβολή του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας.

ΙΡΑΝ
Συγκρούσεις, αλλά και «ελιγμοί» για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα μεταξύ φοιτητών και ανδρών των παραστρατιωτικών σωμάτων των «Φρουρών της Επανάστασης» και «Ματζλίς». Οι οπαδοί του «μεταρρυθμιστικού ρεύματος» αξιοποίησαν την «Ημέρα των Φοιτητών», οπότε τιμάται η μνήμη πεσόντων φοιτητών επί Σάχη, για να διαδηλώσουν για πρώτη φορά τόσο μαζικά μετά τις διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν το Ιράν ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Κατήγγειλαν την εκλογή Αχμαντινετζάντ και την ηγεσία του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, του οποίου, για πρώτη φορά, κάηκαν φωτογραφίες.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν 204 συλλήψεις τη Δευτέρα, χωρίς να κάνουν λόγο για τραυματίες, αν και υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες. Χτες, παραστρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν και εφόρμησαν σε πανεπιστημιακές σχολές, όπου ακολούθησαν πάλι σφοδρές συγκρούσεις. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι παραστρατιωτικοί εμπόδισαν τον Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, κύριο εκπρόσωπο του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος, να εξέλθει από το γραφείο του. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας απείλησε με «σκληρότερα μέτρα» τους διαδηλωτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύλληψης και του Μουσαβί ή άλλων ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Νέος «ελιγμός» για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Τεχεράνη «δεν έχει εμπιστοσύνη» στη Δύση ότι όντως θα της επιστρέψει το ουράνιο που θα εξάγει, αλλά δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τελικά την ανταλλαγή του σε χαμηλό ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου της με το, σε υψηλότερο ποσοστό, εμπλουτισμένο ουράνιο που θα της προμηθεύσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, φέρνοντας, ουσιαστικά, πάλι στο προσκήνιο τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας που πρότεινε η ΔΕΑΕ και «απέρριψε χωρίς να την απορρίπτει εντελώς» η Τεχεράνη.

Παρ' όλα αυτά, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «ιρανική θέση είναι τόσο ξεκάθαρη που δε χρειάζεται η διαμεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, αν και είναι καλές οι προθέσεις της Αγκυρας», η οποία πρότεινε ν' αναλάβει τέτοιο ρόλο. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποίησαν, χτες, το Ιράν ότι «αν δεν αλλάξει στάση, θα υποστεί επιπλέον μέτρα».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Πρόβλεψη για γενικόλογη «πολιτική» διακήρυξη...

KOΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, Ρώσος αξιωματούχος - σύμβουλος του Προέδρου Μεντβέντεφ, εκτίμησε χτες ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη δε θα οδηγήσει σε μία νομικώς δεσμευτική συμφωνία για το περιβάλλον αλλά σε μία πολιτική διακήρυξη που θα συμπεριλαμβάνει έναν «οδικό χάρτη» για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις και διάφορες εθνικές διακηρύξεις σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το ίδιο 24ωρο, οι χιλιάδες αξιωματούχοι και σύνεδροι που παρακολουθούν τη διάσκεψη ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Germanwatch σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν οικονομικές ζημίες ύψους 1,7 τρισ. δολάρια, εξαιτίας της αύξησης «ακραίων καιρικών φαινομένων» μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, ο οργανισμός μετεωρολογίας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η τρέχουσα δεκαετία ήταν απ' τις πιο ζεστές της περιόδου 1850 - 2009 ιδιαίτερα στην κεντρική Αφρική και στη νότια Ασία.

Τέλος, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ (EPA) αποφάνθηκε ότι τα αέρια του θερμοκηπίου «απειλούν την υγεία και την ευημερία του αμερικανικού λαού», προτείνοντας ως απαραίτητη τη μείωσή τους.

ΤΣΕΧΙΑ
Συγκέντρωση εκπαιδευτικών

ΠΡΑΓΑ.--

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έξω από το Κοινοβούλιο της Τσεχίας διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους, όπως προκύπτει από τον προωθούμενο προϋπολογισμό για το 2010. Αμεσο αίτημά τους είναι να υιοθετηθεί κατά τη σημερινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό το επιπλέον ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων κορόνων.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, οι δαπάνες για τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην περιφέρεια θα προσεγγίσουν τα 53,6 εκατομμύρια κορόνες, ποσό μειωμένο κατά 2,4 εκατομμυρίων απ' ό,τι για το 2009. Δηλαδή, αναμένεται μια επιπλέον μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, παράλληλα με τη μείωση κατά 4% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ως μέτρο αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Εμπαίζοντας ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως ο μηνιαίος μισθός των εκπαιδευτικών θα μειωθεί μόνο λίγο (!), ωστόσο θα είναι υψηλότερος απ' ό,τι ήταν ο μισθός τους το 2008...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ