ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκατόμβη νεκρών με πολλά ερωτηματικά

Νέο μακελειό στη Βαγδάτη, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι η κατοχή
Νέο μακελειό στη Βαγδάτη, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι η κατοχή
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απίστευτο λουτρό αίματος, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα, όταν πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα τέσσερα οδηγούσαν καμικάζι, εξερράγησαν, σχεδόν, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία σκορπώντας τον όλεθρο. Τουλάχιστον 127 άνθρωποι είχαν καταμετρηθεί ως νεκροί και περισσότεροι από 448 ως τραυματίες, μέχρι χτες το απόγευμα, από τις επιθέσεις που φαίνεται να είχαν ως στόχο το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υγείας, το Πανεπιστήμιο Μουστανσερί και το Ινστιστούτο Καλών Τεχνών. Παράλληλα, τα ερωτήματα που γεννώνται από τέτοιου είδους «τυφλά» χτυπήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα.

Πρόκειται για μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις εντός Βαγδάτης. Η πλέον πολύνεκρη, φέτος, σημειώθηκε τον Οκτώβριο όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα δύο παγιδευμένα φορτηγά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 155 άνθρωποι.

Το μπαράζ των επιθέσεων σημειώθηκε την ώρα που η ιρακινή εκλογική επιτροπή ανακοίνωνε την 7η Μαρτίου ως τελική ημερομηνία της διεξαγωγής γενικών εκλογών, μετά την ομόφωνη υιοθέτηση από το κοινοβούλιο ενός νέου τροποποιημένου εκλογικού νόμου, για την αποδοχή του οποίου πίεσαν τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι κατοχικές δυνάμεις. Το αιματοκύλισμα, εκτός του ότι, επί της ουσίας, είχε στόχο πολίτες και κυρίως φοιτητές, έρχεται, επίσης, σε μια στιγμή που η διατήρηση της ασφάλειας της Βαγδάτης και όλων των μεγάλων πόλεων έχει περάσει στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν δεχτεί πολλές επικρίσεις για κενά, παραλείψεις.

Ως συνήθως, οι ιρακινές αρχές έριχναν τις υποψίες τους στους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «αλ Κάιντα». Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν η Ουάσινγκτον, η Μόσχα, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο, καλώντας το Ιράκ «να συνεχίσει στην πορεία του προς τη σταθερότητα και τη δημοκρατία».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμβιβαστική η απόφαση των ΥΠΕΞ για Ιερουσαλήμ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «μέση» λύση, προϊόν συμβιβασμών, που τελικά δεν προσθέτει τίποτε καινούριο, ούτε καν σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αντίθετα παρατείνει τη λεκτική πλην ανέξοδη ρητορική της ΕΕ για το Παλαιστινιακό, κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Η πρόταση της σουηδικής προεδρίας για άμεση αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» ήρθε αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις τόσο από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διάκεινται θετικά προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως του Μπερλουσκόνι, όσο, φυσικά, και από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ετσι, στο τελικό κείμενο σημειώνεται «η βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», υπενθυμίζεται ότι ουδέποτε αναγνωρίστηκε η προσάρτησή της από το Ισραήλ και τονίζεται ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, διά μέσου διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσει στο να αναδειχθεί η Ιερουσαλήμ σε κοινή πρωτεύουσα δύο κρατών». Επίσης, ζητάται ο τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας «στα κατεχόμενα εδάφη της Δ. Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», ο τερματισμός της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους σε κατεχόμενο έδαφος και η άρση του εμπάργκο σε βάρος της Λωρίδας της Γάζας.

Θετική ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης. Ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «δεν εμπεριέχεται τίποτε καινούριο στην ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και ότι σαφώς πρόκειται για «θετικότερο κείμενο από την ακραία αρχική πρόταση της σουηδικής προεδρίας». Συμπληρώνει, δε, ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν προσέρχονται οι Παλαιστίνιοι, κάτι που δεν επισημαίνεται στην απόφαση της ΕΕ».

Την απογοήτευσή τους δεν έκρυβαν, από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι. Συνεργάτης του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμούσε ότι «πρόκειται για σαφή υποχώρηση σε σχέση με την αρχική πρόταση, αλλά δεν μπορεί κανείς ν' αρνηθεί ότι, σε γενικότερο πλαίσιο, το ανακοινωθέν αυτό είναι σε μια θετική κατεύθυνση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΜΠΑΜΑ
Αναβαθμισμένος ρόλος στη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας «ως διεθνούς παίκτη» στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για «μοντέλο συνεταιρισμού των δύο χωρών». Ο Ρ. Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη διάθεση των ΗΠΑ, για εμπλοκή της χώρας του ως «μεσολαβητή» στις συνομιλίες με το Ιράν, αναζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ουάσιγκτον σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «βλέπει προς δυσμάς» κάνοντας σαφές ποια συμφέροντα υπηρετεί και αναδεικνύοντας κατά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα τις βλέψεις της Αγκυρας να αναδειχτεί στη «μεγάλη δύναμη» της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στην ατζέντα των συνομιλιών, πέρα από το Ιράν, στην πρώτη γραμμή ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό, το Αφγανιστάν και η Μέση Ανατολή.

Οσον αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε τη συνέχιση της πορείας βελτίωσης των αρμενοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο τη συνέδεσε και με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιέσει την τουρκική Βουλή σχετικά με το αμερικανικό αίτημα επίσπευσης της κύρωσης της συμφωνίας. Στο πλευρό των ΗΠΑ, χωρίς όμως επιπλέον στρατεύματα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και για το Αφγανιστάν προσφερόμενος ωστόσο να εκπαιδεύει Αφγανούς στρατιωτικούς, είτε στο Αφγανιστάν ή στην Τουρκία.

Στο ζήτημα του Ιράν, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερη διπλωματία, ενώ ζήτησε να απαιτηθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός από όλες τις χώρες της περιοχής που κατέχουν πυρηνικά όπλα, αφήνοντας αιχμές για το Ισραήλ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εξαργυρώνει τους θανάτους με χρηματοδότηση

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που αποτελούν την προέκταση της κατοχής, για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια επιχείρησε χτες να εξαργυρώσει τις σφαγές αμάχων από τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος και πραγματοποίησε «αιφνιδιαστική επίσκεψη» στο Αφγανιστάν.

Ο Χ. Καρζάι κατηγόρησε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για το θάνατο έξι αμάχων, σε επιχείρηση των κατοχικών δυνάμεων χθες στο ανατολικό Αφγανιστάν, με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, να υπόσχεται για πολλοστή φορά «προστασία των αμάχων, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν καταδικάζοντας τις δολοφονικές επιθέσεις της κατοχής. Την ίδια στιγμή, ο Αφγανός Πρόεδρος ζητούσε δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ ότι θα χρηματοδοτούν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να υπηρετούν τα συμφέροντά τους στο Αφγανιστάν, για την επόμενη 20ετία, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δέσμευση του Ρ. Γκέιτς, ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, στο άμεσο μέλλον, καθώς ακόμα και να ξεκινήσει η αποχώρηση του αμερικανο - ΝΑΤΟικού στρατού το 2011 θα ολοκληρωθεί σε αρκετά χρόνια...

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ στέλνουν δυνάμεις του FBI σε Ινδία και Πακιστάν, με την πάγια δικαιολογία της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», ενώ στο Πακιστάν συνεχίζεται η αιματοχυσία. Σε επίθεση «ανταρτών» χτες σε γραφεία των πακιστανικων μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο απολογισμός της επίθεσης της Δευτέρας στη Λαχώρη έφτασε τους 49 νεκρούς. Παράλληλα, σε επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν», στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ