ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Μαζικό, μαχητικό, γεμάτο παλμό το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κήρυξαν πόλεμο στη ζωή μας. Και πήραν μια πρώτη απάντηση, από κείνες που θέλουν την οργή να ριζώνει και να ωριμάζει, αντί να εκτονώνεται και να χειραγωγείται. Σε κάθε γωνιά της χώρας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, διαδηλώνουν μαζικά, οργανωμένα και περιφρουρημένα. Σε συλλαλητήρια που γεννήθηκαν και επιβλήθηκαν από τις πραγματικές ανάγκες τους και όχι από μεγαλοεκδότες και όσους δουλεύουν για το ίδιο αφεντικό. Η χτεσινή μέρα ήταν ο πρώτος αγωνιστικός σταθμός, καθώς το βλέμμα και οι συνειδήσεις μένουν αταλάντευτα προσανατολισμένες στη μεγάλη απεργία του ΠΑΜΕ, στις 17 του Δεκέμβρη. Εκεί που θα μετρήσουμε το μπόι μας, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα χειραφέτησης από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

«Aγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», το σύνθημα κυριαρχεί στην Αθήνα, από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή. Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από όσα τους ανήκουν. Στον πόλεμο που έχουν κηρύξει απέναντι στα δικαιώματά μας απαντάμε με οργανωμένη ταξική αντεπίθεση. Είναι το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι των ΜΑΣ, ΣΑΣΑ και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μιλώντας στα Προπύλαια, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή.

«Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ομως, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στα της Παιδείας. Εμείς είμαστε η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης. Οσοι λένε φανταχτερά λόγια περί "αυτόνομου, ανεξάρτητου μαθητικού κινήματος" είναι ψεύτες και λειτουργούν καθαρά προς το συμφέρον εκείνων που θέλουν να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των γονιών μας και η δική μας. Το κάνουμε καθαρό: Δεν αγωνιζόμαστε ούτε με κουκούλες ούτε με φερετζέδες. Μετατρέπουμε την οργή για τη δολοφονία του συμμαθητή μας, την οργή για τη δολοφονία εργατών σε δήθεν εργατικά ατυχήματα, την οργή για το σχολείο που μας εξοντώνει, σε οργανωμένο - περιφρουρημένο αγώνα», υπογράμμισε ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, εκ μέρους του ΣΑΣΑ.

«Εχουμε το δίκιο μαζί μας, την αλληλεγγύη αναμεταξύ μας, την οργάνωση της πάλης, έχουμε καθαρό ποια πολιτική πολεμάμε, ποιοι είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι», υπογράμμισε εκ μέρους του ΜΑΣ ο Δημήτρης Βιτάλης και κάλεσε φοιτητές και σπουδαστές να μαζικοποιήσουν την πάλη τους, να ενισχύσουν τις επιτροπές αγώνα, να βάλουν πλάτη στην αλλαγή συσχετισμών. «Να δώσουμε με πείσμα τη μάχη της απεργίας, να επιδιώξουμε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Η μάχη της απεργίας στις 17 του μήνα να είναι βόλι στην πολιτική τους. Παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων μας», πρόσθεσε.

«Παραμερίζουμε τον εργοδοτικό και δικομματικό συνδικαλισμό που καλλιεργεί το συμβιβασμό, την παραίτηση και την υποταγή. Εμπιστευόμαστε τη δύναμή μας. Αξιοποιούμε την εμπειρία μας. Η μόνη άμυνά μας είναι η ταξική αντεπίθεση», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Χριστίνα Αγγελονίδη.

Χιλιάδες νέοι προτάσσουν τις ανάγκες τους

Δεκάδες σχολεία, πολλά από αυτά συνεδρίασαν και πήραν απόφαση χτες το πρωί, μαθητές με το αυτοκόλλητο και τις πικέτες του ΣΑΣΑ κατεβαίνουν στο δρόμο, διεκδικούν «το σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο των αναγκών μας» και δηλώνουν ότι «είμαστε μαζί με το οργανωμένο κίνημα των μαθητών και όχι με τα συντονιστικά καρικατούρες της "Ελευθεροτυπίας"», «οι ίδιοι αποφασίζουμε ποιες μορφές πάλης θα ακολουθήσουμε». Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα όλων των σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ απαιτούν «πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα», απέναντι σε όσους «βάζουν πλάτη σε προβοκάτσιες, υπονομεύουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, κάνουν πορείες μαζί με την κυβέρνηση». Εκπαιδευτικοί διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τα ταμπούρλα των φοιτητών στην κεφαλή δίνουν το ρυθμό σε μια πορεία που χαρακτηρίζεται από παλμό και συνθήματα που σηματοδοτούν την ανάγκη για ταξική αντεπίθεση.

Στη Βουλή φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές γίνονται μια γροθιά με τους εργάτες του Δήμου Αθήνας, οι οποίοι υποδέχονται το μαζικό συλλαλητήριο με χειροκροτήματα. Οι διαδηλωτές απαντούν άμεσα, με συνθήματα το ένα μετά το άλλο: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Μόρφωση, δουλειά, ασφάλεια, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

  • Στον Ωρωπό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και έκαναν πορεία δεκάδες μαθητές μέσα στην πόλη.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικό αντάμωμα για την Παιδεία

Φοιτητές...

MotionTeam

Φοιτητές...
Τις διεκδικήσεις τους για την παιδεία των σύγχρονων αναγκών τους, πρόβαλαν χτες μέσα από μια μαχητική και μαζική κινητοποίηση μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, που αντάμωσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Την συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου ο Κ. Πιρίντσος, μιλώντας εκ μέρους του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στη δράση που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο διάστημα κόντρα στην πολιτική εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της φοιτητικής μέριμνας. Αναφέρθηκε στους αγώνες για να φύγουν οι επιχειρηματίες από τις σχολές. Κατήγγειλε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, με στόχο την οριστική του κατάργηση. Και ξεκαθάρισε ότι μονόδρομος για το φοιτητικό κίνημα είναι η οργάνωσή του, η ανάπτυξη αγώνων στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η Στέλλα Χασάπη από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το πλαίσιο αγώνα των μαθητών που μπαίνουν στη μάχη οργανωμένα και περιφρουρημένα. Οι μαθητές μεταξύ άλλων παλεύουν για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σχολείο, για να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Διεκδικούν σχολείο για όλους τους μαθητές, ενιαίο και 12χρονο, με κοινά μαθήματα για όλους, που να μορφώνει πραγματικά και να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Παλεύουν ώστε κανένας να μη βρίσκεται αντιμέτωπος με το φόβο της ανεργίας, τη μερική και ανασφάλιστη εργασία.

...και μαθητές στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

...και μαθητές στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν ότι «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες καταχτιέται», απαίτησαν «κάτω τα χέρια από το άσυλο το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό».

Σε άλλες πόλεις

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χτες επίσης σε Κομοτηνή, Καβάλα, Φλώρινα, Γρεβενά, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη με μαζική συμμετοχή φοιτητών και μαθητών.

Στην Κοζάνη οι Σπουδαστές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ, καταγγέλλοντας την απόφασή του να επιβάλει χαράτσι 300 ευρώ ως εγγύηση στους οικότροφους σπουδαστές των Εστιών.

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο της Πάτρας, όπου πάνω από 15 σχολεία, 11 Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών και τρεις Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Κεφαλονιά, όπου πολλά σχολεία πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους στο Αργοστόλι. Μαθητές και σπουδαστές έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό παρών στον Πύργο και στην Καλαμάτα.

Στη Ρόδο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών το χτεσινό συλλαλητήριο αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 2:30 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νεολαιίστικο αγωνιστικό «παρών»

Μαθητικός παλμός στη Λάρισα
Μαθητικός παλμός στη Λάρισα
Για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία διαδήλωσαν χτες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, σε Λάρισα και Βόλο. Από το 1ο Λύκειο ξεκίνησε η μαχητική πορεία μαθητών και σπουδαστών στη Λάρισα, που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στη Νομαρχία. Στη συνέχεια, συνεδρίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου συζητήθηκε η οργάνωση και ο συντονισμός της δράσης, για τη δυναμική συμμετοχή των μαθητών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη. Στο Βόλο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στέλνοντας μήνυμα κοινής πάλης των εργαζομένων, με τ' αγωνιζόμενα νιάτα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Για Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Μαθητές στο Αγρίνιο
Μαθητές στο Αγρίνιο
Στο δρόμο του αγώνα κατέβηκαν εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στα Γιάννενα, στη συγκέντρωση και πορεία που ξεκίνησε από την Ακαδημία με πρωτοβουλία του ΜΑΣ και στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι Επιτροπές Αγώνα Ιατρικής και Δασκάλων, τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων ΠΤΕΤ και Εστιών Δουρούτης, καθώς και μαθητές από λύκεια της πόλης, κυριάρχησε το σύνθημα της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, κόντρα στην εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία των πολυεθνικών, της διεκδίκησης για σχολείο και πανεπιστήμιο που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Μαζικό σε όγκο και δυναμικό σε παλμό ήταν το συλλαλητήριο των μαθητών στο Αγρίνιο. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Μεταφραστικού στη Νομαρχία της Κέρκυρας, καθώς και στη Λευκάδα με απόφαση της ΓΣ των σπουδαστών του ΤΕΙ. Κινητοποιήσεις έγιναν σε Πρέβεζα και Αρτα από μαθητές και σπουδαστές.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους

Μαχητικό το αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών του Πειραιά
Μαχητικό το αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών του Πειραιά
Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες και στον Πειραιά. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στήνουνε στον τοίχο την δωρεάν Παιδεία», «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία εκφράζοντας τη συλλογική αγωνιστική διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα. Οταν η πορεία έφτασε έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για αρκετή ώρα οι διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

«Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας ανήκει. Ο αγώνας μας είναι κοινός με τους εργαζόμενους και θα τον συνεχίσουμε οργανωμένα και συντονισμένα», τόνιζαν μαθητές και σπουδαστές. Παράλληλα, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 17 Δεκέμβρη και για μαζική συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και γονιών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στον Ηλεκτρικό Σταθμό όπου και διαλύθηκε.

ΚΡΗΤΗ
Σήμερα το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή και την παρουσία στην πόλη της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου. Η κινητοποίηση οργανώνεται με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου με αποφάσεις 5μελών και 15μελών συμβουλίων, της Επιτροπής Σχολείων Βάσης Δήμου Γουβών, συλλόγων γονέων σε σχολεία της πόλης, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του ΠΑΜΕ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Οικοδόμων κ.ά. Η συγκέντρωση είχε οριστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και αμέσως μετά θα ακολουθούσε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Να σημειώσουμε ότι και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου πήρε απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας σήμερα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Χθες το μεσημέρι στα Χανιά, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αντίστοιχα και στο Ρέθυμνο χθες το πρωί έγινε η συγκέντρωση στο Δημαρχείο και εν συνεχεία ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ