ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΩΣΕΙΣ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Η εταιρεία επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της

Να αποποιηθεί τις ευθύνες της για όσα έγιναν ή δεν έγιναν από τη μεριά της και συνέβαλαν ώστε να γίνουν όσα έγιναν στα Τέμπη επιχειρεί με προκλητική ανακοίνωσή της η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», η οποία έχει αναλάβει τα έργα κατασκευής και συντήρησης επί της Εθνικής Οδού, στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί.

Η εταιρεία σπεύδει να αυτοανακηρυχθεί αθώα, πριν καν βγουν τα επίσημα πορίσματα που αναμένονται εντός των ημερών, ισχυριζόμενη ότι η φονική πτώση των βράχων δεν ήταν παρά ένα «αιφνίδιο και ακραίο γεωλογικό φαινόμενο της συγκεκριμένης περιοχής των Τεμπών και δεν οφείλεται στις εργασίες ανατίναξης για τη διάνοιξη των σηράγγων» (σ.σ. αντίθετη άποψη έχουν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι με δηλώσεις τους «ενοχοποιούν» τα φουρνέλα). Προς τούτο επικαλείται και τα συμπεράσματα εκθέσεων εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, όσο και της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που κάλεσε η ίδια η εταιρεία, τα οποία - όπως επισημαίνει - «προκύπτουν και από τις μετρήσεις των εγκαταστημένων δονησιογράφων και ρηγμήμετρων στην Κοιλάδα των Τεμπών». Τώρα το κατά πόσο αυτές οι μετρήσεις είναι ακριβείς μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του και από τα παρακάτω που αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Οι συγκεκριμένες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι οι δονήσεις από διερχόμενα φορτηγά και αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλούνται από τις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων...».

Αλλά «άκρον άωτον» της προκλητικότητας της ανακοίνωσης αποτελεί το παρακάτω: «Διευκρινίζεται ότι δεν θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν οι συνέπειες του ακραίου αυτού γεωλογικού φαινομένου, αφού ο όγκος των βράχων που κατέπεσαν καθώς και το ύψος από το οποίο έγινε η πτώση των βράχων ξεπερνούν κατά πολύ τις διεθνείς αλλά και τις εν Ελλάδι προδιαγραφές και τα όρια σχεδιασμού συγκεκριμένων έργων. Ετσι, λοιπόν, ακόμα και αν δεν υπήρχαν περιβαλλοντικά ζητήματα και είχε επιτραπεί στην κατασκευάστρια Κοινοπραξία η εφαρμογή της εγκεκριμένης από τον ανεξάρτητο μηχανικό και την Εγνατία Οδό μελέτης προστασίας από πτώσεις βράχων, το ακραίο αυτό φαινόμενο θα είχε παρουσιασθεί».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση αναφέρει: «Εξειδικευμένοι επιστήμονες και συνεργεία έχουν ήδη αναλάβει επί τόπου δράσεις (ανάλυση γεωλογικών δεδομένων και σχεδιασμό αναγκαίων παρεμβάσεων). Μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, γεγονός που προβλέπεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η εταιρεία θα υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις προς έγκριση στο δημόσιο και, εφόσον οριστικοποιηθούν και οι ημερομηνίες χορήγησης των σχετικών αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα παρουσιάσει ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αναγκαίων επεμβάσεων που θα αποδώσουν την Κοιλάδα στην κυκλοφορία με αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας. Ωστόσο, μόνο με την κατασκευή και λειτουργία των σηράγγων του έργου θα εξασφαλιστούν συνθήκες απόλυτης ασφάλειας της κυκλοφορίας, αντίστοιχες με αυτές που παρέχουν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

19 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα

Συμπληρώνονται σήμερα 19 χρόνια από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας από τραμπούκους, στη διάρκεια αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την Παιδεία. Τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ οργανώνουν εκδήλωση στη μνήμη του, σήμερα στις 6 το απόγευμα, έξω από το σχολικό συγκρότημα «Ν. Τεμπονέρα», στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ»
«Κουτσουρεμένα» δρομολόγια

Στο τμήμα Ταύρος - Ειρήνη θα λειτουργήσει από σήμερα Σάββατο έως και την ερχόμενη Δευτέρα ο «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος», λόγω των εκτελούμενων έργων ανακαίνισης της γραμμής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση των ΗΣΑΠ, από σήμερα έως και την ερχόμενη Δευτέρα, θα παραμείνουν κλειστά τα τμήματα Φάληρο - Ταύρος και Ειρήνη - Κηφισιά.

Οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού στα τμήματα αυτά θα γίνονται με τις λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ Χ6 και Χ5 αντίστοιχα.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Τρίτη, 12 Γενάρη, εκτός λειτουργίας θα τεθεί το τμήμα Καλλιθέα - Φάληρο και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τη λεωφορειακή γραμμή Χ13.

Προβλήματα σε τροφοδοσία και καταστήματα

Σύσκεψη εκπροσώπων Δημοτικών Αρχών και άλλων φορέων όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στο νομό, μετά το κλείσιμο του δρόμου στα Τέμπη, οργανώθηκε στη Νομαρχία Λάρισας. (Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι της Αυτοδιοίκησης - Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι - αρκούνταν σε κάποιες επισημάνσεις, χωρίς να οργανώνουν τη λαϊκή πάλη για τη διεκδίκηση της ασφαλούς κυκλοφορίας στην περιοχή των Τεμπών).

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα στη μετακίνηση, στην τροφοδοσία και στην αποκομιδή απορριμάτων. Επίσης, όσοι έχουν καταστήματα στα Τέμπη, αλλά και στις γειτονικές περιοχές κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και πάνω από 70 εργαζόμενοι, στα Τέμπη, να μείνουν άνεργοι.

Σε ανακοίνωσή τους οι καταστηματάρχες στην περιοχή των Τεμπών, που εξέδωσαν ύστερα από γενική συνέλευση, ζητούν λήψη μέτρων για την ασφαλή επαναλειτουργία του δρόμου, άμεση και πλήρη απόδοση ευθυνών, έκτακτη οικονομική ενίσχυση και καταβολή αποζημιώσεων για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, απαιτεί να παρέμβει η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους και να επιδοτούνται με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Και υπογραμμίζει ότι «εάν τις ευθύνες του δυστυχήματος τις έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες να αναλάβουν εκείνες την παραπάνω υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους».

Για τη δεοντολογία μιλά ο ΙΣΑ

Το σεβασμό της ιατρικής δεοντολογίας και την περιφρούρηση του ιατρικού απορρήτου ζητά από τους γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) που εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με αφορμή «την υπόθεση του θανάτου του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη», όπως αναφέρεται σε απόφαση του ΙΣΑ. «Με αφορμή τα ιατρικά συμβάματα είναι παρακινδυνευμένο και επιζήμιο για τη Δημόσια Υγεία να απαξιώνεται γενικά και αόριστα ο ιατρικός κόσμος της χώρας και το ΕΣΥ», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ. Το θέμα της κάλυψης του θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη από τα ΜΜΕ θα αποτελέσει αντικείμενο της γενικής συνέλευσης των γιατρών του «Ευαγγελισμού», που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι. Η απόφαση πάρθηκε χτες το πρωί σε έκτακτη συγκέντρωση των γιατρών στο νοσοκομείο.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Συνέδριο της FIR

Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, το 15ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR), που συσπειρώνει αντιστασιακές αντιφασιστικές της Ευρώπης. Στο Συνέδριο συμμετέχει αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Τζιτζιλώνη.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 26χρονος

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα, δύο φορές το μήνα) αφέθηκε χτες, ο 26χρονος φοιτητής, που κατηγορείται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο φοιτητής, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα, ότι το χρονικό διάστημα που έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις στην πολυκατοικία του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη και στο γραφείο της νυν υπουργού οικονομίας Λ. Κατσέλη, βρισκόταν στα Τρίκαλα για επαγγελματικές υποχρεώσεις. Για το σπίτι στο Χαλάνδρι, όπου βρέθηκαν δακτυλικά του αποτυπώματα και ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από την αστυνομία, υποστήριξε ότι η παρουσία του εκεί, πριν τρία χρόνια, είχε σχέση με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επίσης χτες, κατέθεσαν η μητέρα και ένας οικογενειακός φίλος του κατηγορούμενου, ως μάρτυρες υπεράσπισης, που πρότεινε ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα κατέθεσε ότι ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής την κάλεσε και της είπε ότι ο γιος της, δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά, αλλά η σύλληψη έγινε, γιατί βρέθηκαν τα αποτυπώματά του στο σπίτι στο Χαλάνδρι και ο ίδιος δεν είχε δηλώσει, ότι είχε βρεθεί σε αυτό. Ο 26χρονος φοιτητής είχε συλληφθεί το Μάη του 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου. Τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και έδινε το «παρών», το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκδόθηκε στις 31 Δεκέμβρη 2009 και συνελήφθη όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να δώσει το «παρών».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Για άλλη μια φορά κρίθηκε από τα δικαστήρια αντισυνταγματικό το πλαφόν που επιβλήθηκε με το νόμο Σιούφα 2084/92 στο εφάπαξ βοήθημα. Αυτή τη φορά το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν που χορηγείται στους υπαλλήλους του ΟΤΕ και ήταν ασφαλισμένοι στο Ταμείο Αρωγής Προσωπικού του ΟΤΕ (ΤΑΠΟΤΕ), το οποίο το 2008 μετονομάστηκε σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΚΕΤΩ). Το Α' Τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε εργαζόμενο που συνταξιοδοτήθηκε το 1996, επιδικάζοντάς του τη διαφορά του μειωμένου εφάπαξ. Στο σκεπτικό του ΣτΕ αναφέρεται ότι το εφάπαξ που χορηγεί το ΤΑΠΟΤΕ έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και πως η επιβολή πλαφόν στο εφάπαξ παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4). Οι δικαστές σημειώνουν ότι ούτε και η επίκληση «γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος» δικαιολογούν την επιβολή του πλαφόν στο εφάπαξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ