ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Με τραγούδια και ποιήματα του αγώνα

Μια ζεστή βραδιά έζησαν χτες οι φιλοξενούμενοι αγωνιστές, με τον πολιτιστικό Σύλλογο «Η Εύγερος»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Μια ιδιαίτερα ζεστή και όμορφη βραδιά προσέφερε χτες «Το Σπίτι του Αγωνιστή» στους φιλοξενούμενούς του, με την παρουσίαση ενός προγράμματος μουσικής και ποίησης, που επιμελήθηκε ο πολιτιστικός Σύλλογος «Η Εύγερος» από την Κεφαλονιά.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του «Σπιτιού του Αγωνιστή», ο πρόεδρος Κώστας Μαραγκουδάκης, ανοίγοντας με λίγα λόγια αυτή την πολιτιστική βραδιά, σημείωσε ότι «ο πλήρης στόχος που βάζουμε είναι μια πολιτιστική εκδήλωση τη βδομάδα, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο στόχος είναι δύσκολος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του. Μας ενθαρρύνει σε αυτό η προσφορά του συλλόγου η "Εύγερος", που με την πρόθυμη αποδοχή της πρότασής μας να εγκαινιάσει αυτή την εκδήλωση, κυριολεκτικά μας έχει "σκλαβώσει"».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγής Λυκούδης, μίλησε για την τιμή την οποία αισθάνεται προσκεκλημένος «σε αυτόν τον ιερό χώρο που φιλοξενεί "διαμάντια" της Ελλάδας, λαϊκούς αγωνιστές που δε δίστασαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού μας». Εκ μέρους του Συλλόγου, προσέφερε στη βιβλιοθήκη του Σπιτιού του Αγωνιστή το βιβλίο «Τότε που μετρούσαν τις νύχτες τ' άστρα» της Ρίτας Τσιντίλη - Βλησμά, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Νίκου Καραντηνού και φιλοξενεί και άρθρα του από τον «Ριζοσπάστη».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά και παραδοσιακά τραγούδια από τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Στόχος η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος

Την έγκρισή του στο αντιδραστικό νομοθέτημα που άμεσα θα έρθει με τη μορφή νόμου, συζήτησε και ενέκρινε την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο

Η νέα διοικητική δομή θα σημάνει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας
Η νέα διοικητική δομή θα σημάνει ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, βάθεμα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας
Ισχυρό επιτελικό - αντιλαϊκό κράτος με μεγάλες διοικητικές μονάδες - αγορές, που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος και τις νέες ευκαιρίες για επικερδή δράση του μεγάλου κεφαλαίου, απαλλαγή της πολιτείας από τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες με τη μετακύλιση του κόστους κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στις πλάτες των τελευταίων μέσα από παλιές και νέες μορφές φορολογίας... αυτή είναι η φιλοσοφία και η ουσία της νέας διοικητικής δομής της χώρας που αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση με την παραπλανητική ονομασία Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Στο εν λόγω πρόγραμμα που ενέκρινε την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο - και χτες παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης - ομολογείται ανοικτά ότι «η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», αφορά ένα «συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διακυβέρνησης», που ανταποκρίνεται στον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα επιτελικό χαρακτήρα του κράτους.

Ταυτόχρονα, η νέα αυτή «αρχιτεκτονική» «γίνεται το θεσμικό "κλειδί" για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, προσανατολίζοντας τις κρατικές δομές και λειτουργίες στις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης», προσανατολίζοντάς τες δηλαδή εκεί που σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες για να αυξήσει τα κέρδη του.

Στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Η σημασία της νέας διοικητικής δομής της χώρας για την οικονομία της αγοράς αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση με πολλούς τρόπους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ίδια στο θεσμό του Συνήγορου του Επιχειρηματία και του Πολίτη που θα δημιουργήσει σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, ώστε, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, «ο δημότης, η επιχείρηση, ο κάθε επαγγελματίας... όχι μόνο να έχει πρόσβαση στη διοίκηση, αλλά και έναν αποτελεσματικό διαμεσολαβητή όταν ταλαιπωρείται».

Η αναγκαιότητα της αλλαγής στη διοικητική διαίρεση της χώρας που επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι ευκαιριακή, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας μεταρρύθμιση για το αστικό πολιτικό σύστημα. Και έχει σκοπό την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στο αντίστοιχο τοπικό επίπεδο. Αυτή η μεταρρύθμιση δε συνιστά «λιγότερο κράτος», όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Αλλωστε, η Τοπική Διοίκηση (δήμοι, νομαρχίες) και οι περιφέρειες είναι διοικητικές μονάδες - κρίκοι του ενιαίου διοικητικού μηχανισμού της αστικής τάξης. Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι η αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας, έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, δηλαδή προωθείται με τη συναίνεση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ., όπως έχουν αποδείξει τα κοινά ψηφίσματά τους σε συνέδρια και ημερίδες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η νέα δομή και τα χαράτσια

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπει ότι την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν οι σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες, ενώ για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη με ειδικές ρυθμίσεις - οι οποίες δεν αποσαφηνίζονται προς το παρόν - «αντιμετωπίζονται τα θέματα μητροπολιτικού χαρακτήρα». Οι σημερινοί 1.034 δήμοι θα συνενωθούν το πολύ σε 370. Τέλος διατηρείται και γίνεται ακόμη πιο συγκεντρωτική η αποκεντρωμένη διοικητική δομή του κράτους, αφού τις σημερινές 13 περιφερειακές διοικήσεις θα αντικαταστήσουν το ανώτερο 7 γενικές διοικήσεις (όπως θα ονομάζονται με τη νέα διοικητική δομή).

Οι πόροι με τους οποίους θα λειτουργήσει η νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας (Δήμοι - Περιφέρειες) δεν αποσαφηνίζονται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, παρά το ότι στο αρχικό της σχέδιο μιλούσε για τοπικό φορολογικό σύστημα. Απ' όσα όμως αναφέρονται γίνεται καθαρό ότι αυτοί θα προέρχονται από παλιούς και νέους φόρους, ακόμη βαρύτερους για τους πολίτες.

«Σε παράλληλη διαβούλευση με τη φορολογική μεταρρύθμιση, προχωρούμε, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Συντάγματος, στον εξοπλισμό των δήμων και των περιφερειών με επαρκείς οικονομικούς πόρους», αναφέρει το Πρόγραμμα. Συνεπώς οι πόροι θα προέλθουν από τη νέα φορολογική «αρχιτεκτονική» που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για την οποία δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι περισσότερο βάρβαρη απ' ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, δεδομένου ότι σχεδιάζεται σε συνθήκες κρίσης και με σκοπό την αντιμετώπισή της.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το Πρόγραμμα, «Αναδιαμορφώνεται το ''καλάθι'' των ΚΑΠ και επιδιώκεται ο εμπλουτισμός των πόρων της αυτοδιοίκησης και η σύνδεσή τους με τον ΦΠΑ, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα δημόσια οικονομικά, καθώς και με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας». Τα σχόλια ασφαλώς περιττεύουν δεδομένου ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι από τους οποίους χρηματοδοτούνταν η αυτοδιοίκηση, πάνε περίπατο, τουλάχιστον όπως τους ξέραμε, ενώ, όπως ομολογείται, η φορολογία θα αποτελέσει τη βάση της νέας χρηματοδότησης.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι προθέσεις της κυβέρνησης θα αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο. Αν όμως οι εργαζόμενοι, οι δημότες, τα λαϊκά στρώματα δεν αρχίσουν να αντιδρούν από σήμερα, αυτό που έρχεται θα είναι απείρως πιο αντιλαϊκό από εκείνο που τώρα ομολογείται ή αφήνεται να διαφανεί.

ΑΧΕΛΩΟΣ
Μισόλογα για την εκτροπή

Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τα μισόλογα και τις υπεκφυγές τις κυβέρνησης στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου εξέφρασε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Αντώνης Σκυλλάκος στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης της ΝΔ.

Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, η οποία συσχέτισε την πρόοδο του έργου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, ενώ παράλληλα άφησε να διαφανεί ότι «μπούσουλας» για την κυβέρνηση δεν αποτελούν οι υφιστάμενες μελέτες σκοπιμότητας για το έργο. Επίσης, η υπουργός έδωσε έμφαση στην πρόοδο των έργων, που έχουν χαρακτηριστεί «παράλληλα» της εκτροπής.

«Πάτε μέσω του διαχειριστικού σχεδίου να επανεξετάσετε το όλο ζήτημα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος, θυμίζοντας ότι για τους αγρότες της Θεσσαλίας «ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η μερική εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου». Οπως είπε, η κυβέρνηση δε δίνει σαφείς απαντήσεις στο θέμα, επικαλούμενη μια «νέα προσέγγιση» και «σύγχρονη διαχείριση», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αγνοεί τις μελέτες σκοπιμότητας (...). Τα περισσότερα επιμέρους σχέδια δε θα λειτουργήσουν αν δεν υπάρξει εκτροπή του Αχελώου». Σημείωσε παράλληλα ότι «το έργο έχει προχωρήσει ελάχιστα» και ότι «το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθεί το νερό». Συνολικά σχολίασε πως διαχρονικά «ο βασικός λόγος που δεν προχωρούσε είναι γιατί υπάρχει διαφορετική αντίληψη στα κόμματα εξουσίας για το τι θα γίνει με τους μικρομεσαίους αγρότες». Επισήμανε ότι πριν προκύψουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα το έργο «αφορούσε αποκλειστικά την άρδευση» και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ «δεν ήθελαν ενίσχυση της Θεσσαλίας με νερό γιατί αυτό θα έδινε εισόδημα στο μικρομεσαίο αγρότη».

Κατηγορηματικά αντίθετη στο έργο της εκτροπής του Αχελώου δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του Ηρώ Διώτη, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει απερίφραστα την εκτροπή του Αχελώου».

ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ
Συμπόρευση επί της ουσίας

Ανέγγιχτος ο πυρήνας της αντιδραστικής μεταρρύθμισης από την «κριτική» τους πάνω στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Η συναίνεση που δίνουν στα κυβερνητικά σχέδια τα κόμματα που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, πρέπει να απαντηθεί αγωνιστικά από τους εργαζόμενους
Η συναίνεση που δίνουν στα κυβερνητικά σχέδια τα κόμματα που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, πρέπει να απαντηθεί αγωνιστικά από τους εργαζόμενους
Μονόδρομο θεωρεί την αντιδραστική μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού που φέρει την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» η ηγεσία της ΝΔ, διατηρώντας ωστόσο αποστάσεις ασφαλείας, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της.

Η «κριτική» που ασκεί η Ρηγίλλης στο κυβερνητικό σχέδιο εξαντλείται στο ότι είναι γενικόλογο και δεν αποσαφηνίζει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων. «Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε», επισημαίνεται στη δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Εσωτερικών Χρ. Ζώη, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες ως «έκθεση ιδεών με δηλώσεις προθέσεων και τεχνάσματα επικοινωνιακά».

Επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί δεν ανέφερε τίποτα για την παράλληλη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στο «σκληρό πυρήνα» του κράτους, καθώς και ότι γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στους πόρους και την «χωρική κατανομή των νέων δήμων». «Τελικά ο κ. Παπανδρέου μάς μίλησε για το θεσμικά αυτονόητο, χωρίς να μιλήσει για την ουσία», τονίζεται στη δήλωση.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, από τη μια παραδέχθηκε ότι η «μεταρρύθμιση» αυτή είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα είχε συμφωνηθεί με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, αλλά από την άλλη επιχείρησε να «δικαιώσει» την επιλογή της για αναστολή της υλοποίησή της εξαιτίας της κρίσης λέγοντας ότι χρειάζονται επιπλέον πόροι. Τους πόρους αυτούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους αναζητήσει με πρόσθετη φορολογία και πρόσθετα τέλη, εκτίμησε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα επιβάλουν νέες φορολογίες, νέα τέλη, δηλαδή θα περάσουν φορομπηχτικούς μηχανισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να βγάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου από πάνω το βάρος το οικονομικό, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει».

Στη λογική της «εποικοδομητικής κριτικής» και της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» κινούνται και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «διοικητικής μεταρρύθμισης» και σχεδίου «Καλλικράτης». Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. επικεντρώνει στο ότι «οι πολλές και συχνές μεταβολές στο διοικητικό χάρτη της χώρας μάλλον προσθέτουν παρά αφαιρούν προβλήματα» και ρωτάει «με ποια λεφτά θα χρηματοδοτήσουν αυτή τη νέα "αρχιτεκτονική", της οποίας η εφαρμογή θα έχει δυσβάσταχτο κόστος;».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΝ πιστεύει ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δε συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ»
Καλλιεργεί το έδαφος για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για γενικευμένες συμπράξεις στις επικείμενες εκλογές

Την κατεύθυνση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τους «Οικολόγους - Πράσινους» στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, συνεχίζει να υποδεικνύει στην ηγεσία του ΣΥΝ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του κόμματος. Παρότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Φ. Κουβέλη σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΓ του Κόμματος, η τάση δε φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει τις αποφάσεις απ' τα όργανα του κόμματος και την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησε ευρεία αυτοδιοικητική σύσκεψη, εκδίδοντας αμέσως μετά ανακοίνωση όπου επαναδιατυπώνει τις θέσεις της.

Η σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΝ υπεραμύνθηκε μιας «μεγάλης διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ισχυρές αιρετές περιφέρειες και λιγότερους και ισχυρότερους δήμους». Ως εκ τούτου, επικρότησε το αντιλαϊκό στη στόχευσή του σχέδιο «Καλλικράτης» της κυβέρνησης, διατηρώντας ως μόνη επιφύλαξη το αν αυτό θα έχει την οικονομική στήριξη, τις μεταφορές αρμοδιοτήτων και πόρων, τις χωροταξικές και γεωγραφικές ρυθμίσεις και το κατάλληλο επιχειρησιακό και οργανωτικό σχέδιο, απ' τα οποία κατά την άποψή τους «θα κριθεί η έκβασή του».

Ακόμα, αξίωσε να αποτελέσουν γνώμονα για τον καθορισμό της εκλογικής τακτικής του κόμματος οι «εκτιμήσεις και επιλογές των τοπικών κινήσεων στις οποίες συμμετέχει ο ΣΥΝ». Η αποσαφήνιση έχει τη σημασία της, καθώς σε πάμπολλες τέτοιες κινήσεις ανά την Ελλάδα δυνάμεις του ΣΥΝ συμμετέχουν από κοινού με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και με άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταξύ τους συνεργασία, άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση γι' αυτό που σημειώνεται αμέσως μετά ως στόχος προς επίτευξη, «η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μας στο θεσμό».

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» με σαφήνεια ζητά «να απορριφθεί ο απομονωτισμός και η απλή κομματική καταγραφή που εκφράζεται από τη λογική: «ΣΥΡΙΖΑϊκά σχήματα παντού και να αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Θεσσαλονίκη, για την οποία η «Ανανεωτική Πτέρυγα», οχυρωμένη πίσω από την «τοπική ιδιαιτερότητα» που συνίσταται στο «φαινόμενο Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη - Ανθιμου», αναπαράγοντας ξεπερασμένα διλήμματα του τύπου «συντήρηση ή πρόοδος», ζητά απ' τον ΣΥΝ να «υπερβεί τη στάση κομματικής καταγραφής» και να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο» αυτό ανταποκρινόμενος «στο χρόνιο αίτημα για αλλαγή που εκφράζεται από πολίτες ευρέος κοινωνικοπολιτικού φάσματος». Με την «παρακίνηση» και το «άνοιγμα διάπλατου χώρου και τη διευκόλυνση για τη δημιουργία ευρύτερης συσπείρωσης» και τη «συγκρότηση ενός μετωπικού ψηφοδελτίου νίκης του ευρύτερου προοδευτικού τμήματος της κοινωνίας».

Τέλος, ζητούν απ' τον ΣΥΝ να επιδιώξει «με ανοιχτό μυαλό» μια ευρεία πολιτική συμμαχία συμπόρευσης με τους «Οικολόγους - Πράσινους».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Δηλώνουν σταθερά «διαθέσιμοι»

Προβάλλοντας το σύνθημα «πράσινη πολιτική» οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» ετέθησαν σε διαθεσιμότητα για σύμπραξη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με δυνάμεις των οποίων η πολιτική κάθε άλλο παρά για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες διακρίνεται, αφού το μόνο για το οποίο πασχίζουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι η «πράσινη» κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το Πανελλαδικό τους Συμβούλιο συζήτησε τη συμμετοχή τους στις τοπικές εκλογές και αποφάσισε να δοθεί «προτεραιότητα στα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα». Δεν αποκλείουν, βέβαια, «ευρύτερες συνεργασίες, με βάση προγραμματικές συμφωνίες», τις οποίες υπερασπίζονται και πάλι με το «παραμύθι» περί της δυνατότητας εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο πολιτικών υπέρ του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Οπως είπαν δε θα υπάρξουν «προνομιακές σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο με ένα κόμμα».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους «θα επιδιώξουμε να αναδειχθούν Δήμοι ως πρότυπα πράσινης τοπικής πολιτικής, οργάνωσης, και συμμετοχής των πολιτών» κι αυτό ενώ είναι γνωστός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μηχανισμός του κράτους για την αποκέντρωση μιας βαθιά αντιλαϊκής αντεργατικής, άρα και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής, που χαράσσεται με μοναδικό γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ