ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΡΚΟΥ ΓΙΑ «ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε δράση όλες οι εφεδρείες της αστικής τάξης

Επιχειρηματίες, στελέχη της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΣΥΝ, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες παραβρέθηκαν στη χτεσινή κλειστή εκδήλωση

Κάθε διαθέσιμη εφεδρεία φαίνεται πως επιστρατεύει η αστική τάξη προκειμένου να προωθήσει την επιζήμια για το λαό αντίληψη της «συνεννόησης» και της «εθνικής συναίνεσης», της υποταγής δηλαδή σε μια πολιτική αντιλαϊκή και αντεργατική, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα που ζητά το κεφάλαιο και η κερδοφορία του. Χτες ήταν η σειρά του Λ. Κύρκου να ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην προσπάθεια που αυτό καταβάλλει να νομιμοποιήσει τις βαθιά αντιδραστικές αλλαγές που τώρα προωθεί το ΠΑΣΟΚ.

Με καλεσμένους επιλεγμένους πολιτικούς απ' το ΠΑΣΟΚ (σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό), τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, δημοσιογράφους (Τρέμη, Παπαχελάς, Καψής, Φυντανίδης, Φίλης), επιχειρηματίες (ανάμεσά τους οι Λαυρεντιάδης, Κυριακίδης, Μελισσανίδης), καλλιτέχνες και άλλους, ο Λ. Κύρκος διοργάνωσε χτες στην «Αίγλη» του Ζαππείου κλειστή εκδήλωση μετά δείπνου, με θέμα την ανάγκη της «εθνικής συνεννόησης» και της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, ώστε να προχωρήσουν στο σύνολό τους οι αντιλαϊκές ανατροπές. Σαν αφορμή για την εκδήλωση (στην οποία δεν παραβρέθηκε τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Μ. Θεοδωράκης) εμφανίστηκε η παρουσίαση δύο βιβλίων του διοργανωτή.

Αναπαράγοντας αυτούσια την προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατίας, ο Λ. Κύρκος είπε στην ομιλία του ότι «πρέπει όλοι να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες» και εμφάνισε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ σαν ένα σχέδιο που αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος του λαού. Επιχείρησε δε να εγκαλέσει όσους αντιδρούν και αντιστέκονται για «πολεμικά σαλπίσματα» που «ηχούν σαν ύβρις» σε μια «χώρα που επουλώνει τις πληγές της από έναν αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε απ' την πλειοψηφία του λαού να αυτοχειριαστεί και αντί να παλέψει για τα δίκια της να γίνει εγγυήτρια δύναμη της «εσωτερικής ειρήνης που θα απορρίψει τους νεο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς»!

Αναπαραγωγή της κυβερνητικής προπαγάνδας

Ο Λ. Κύρκος ταυτίστηκε πλήρως με το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», καλώντας όλους να ενστερνιστούν το κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου. Και κατηγόρησε όσους δεν το πράττουν για ανευθυνότητα, στηλιτεύοντας τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος σαν «πυροδότηση πολέμου στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».

Κατά τ' άλλα, τάχτηκε υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, υπερασπίστηκε την «κοινωνική ειρήνη» ως ένα μεγάλο συμβιβασμό και ζήτησε έγκαιρη αντιμετώπιση όσων αντιμάχονται την έννοια αυτή αφού «δουλεύουν για την έκρηξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν να είναι αργά, γιατί τροφοδοτούν το έργο της ανωμαλίας». Φυσικά, δεν παρέλειψε να ψάλει έναν «ύμνο στην ιδέα της κεντροαριστεράς», την οποία μάλιστα προσδιόρισε αυθαιρέτως σαν «συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από τον μαρξισμό» (!) που θα πυροδοτήσει την «ελληνική Αναγέννηση»! Οπως ήταν αναμενόμενο - ή και σχεδιασμένο - την «πάσα» Κύρκου δέχτηκε με ευχαρίστηση ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρήκε ευκαιρία σε ευήκοα ώτα να αναπαραγάγει και το σύμφυτο με τη σοσιαλδημοκρατία αντικομμουνισμό, προκειμένου να επαινέσει τον Λ. Κύρκο και την προσφορά του στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Αντικομμουνισμός και «εύσημα»

Παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «αυτή η συνάντηση καθυστέρησε 30 χρόνια που τη συζητάμε και είναι η ώρα να κάνουμε περισσότερα βήματα. Να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων και να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά». Σε άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου εγκωμίασε την προσφορά του Λ. Κύρκου στην πολεμική ενάντια στο σοσιαλισμό και το ΚΚΕ, λέγοντας: «Οταν η έννοια της αριστεράς είχε δυσφημιστεί από το σοβιετικό μπλοκ, ο Λ. Κύρκος ήρθε με ρηξικέλευθες προτάσεις να απελευθερώσει αυτή την έννοια από δογματισμούς, ορθοδοξίες και αυταρχισμούς. Αυτή η πράξη αναγνωρίζεται σήμερα και εγώ αναγνωρίζω τη συμβολή του».

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε σε «συνεννόηση για να ανοίξουμε διαύλους, να βρούμε εθνικούς στόχους και να τους υπηρετήσουμε» και ανάμεσα σε άλλα πρόσθεσε: «Τώρα που έπεσε ο μύθος για το σοβιετικό μπλοκ αλλά και ο μύθος ότι η ελεύθερη αγορά θα τα λύσει όλα, έρχεται πάλι στην επικαιρότητα ο σοσιαλισμός και η ανάγκη να οργανώσουμε ένα κράτος για τον πολίτη»! Το ποιον «σοσιαλισμό» εννοεί ο Γ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα να το ζήσει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που πλήττεται από τις σαρωτικές φιλομονοπωλιακές ανατροπές της κυβέρνησης.

Η εκδήλωση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του ΣΥΝ, απ' την οποία προσκλήθηκαν να παραβρεθούν μόνο τέσσερα στελέχη, όλα προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» (Κουβέλης, Χατζησωκράτης, Λυκούδης και Παπαδημούλης, ο οποίος τελικά δεν πήγε).

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιμεταναστευτική ρητορική με τη σφραγίδα της ΕΕ

Με αντιδραστικά επιχειρήματα προσπάθησε να διαφοροποιηθεί σε πλευρές του ανεπαρκέστατου κυβερνητικού νομοσχεδίου

Το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα της ΝΔ δίνει το έδαφος στην κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με δημαγωγικά μπαλώματα με τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών
Το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα της ΝΔ δίνει το έδαφος στην κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με δημαγωγικά μπαλώματα με τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών
Από τη βαρβαρότητα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ αντλεί τα επιχειρήματά του ο Α. Σαμαράς, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο επίσης βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες χιλιάδων κατατρεγμένων που έχουν καταφύγει στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθετήθηκε χτες για τις κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν πριν τα Χριστούγεννα και άσκησε σκληρή κριτική από τη σκοπιά της «κοινής πολιτικής» της ΕΕ, που κυνηγά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η θέση της ΝΔ «βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής λογικής, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική», τόνισε, εκτιμώντας ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο «εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες». Δικαιολογώντας την τοποθέτησή του, ο Α. Σαμαράς επικαλείται ότι «οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παρ' όλα αυτά, υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «κατεβαίνει στο πιο χαλαρό κατώφλι» απ' όλα τα κράτη - μέλη και πηγαίνει «αντίθετα προς το συμφέρον μας, αλλά κι αντίθετα από τους υπόλοιπους εταίρους μας». Δε διστάζει μάλιστα να υιοθετήσει ρατσιστικά ιδεολογήματα, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο «διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους»(!).

Παράλληλα, ζητά την ενσωμάτωση και την «ελληνοποίηση» των μεταναστών, επικαλούμενος ότι το ίδιο κάνουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας. «Θέλουμε την Ελλάδα "κοινότητα Παιδείας, Παράδοσης και Πολιτισμού". Κοινότητα ανθρώπων που βιώνουν την "ημετέρα παιδεία"», αναφέρει χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα ενισχύσει «τον εθνικό χαρακτήρα της Παιδείας μας για να σηματοδοτήσουμε την ενσωμάτωση όλων στην "ημετέρα παιδεία"»...

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις σε τεντωμένο σχοινί

Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να πορεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωτερικά του προβλήματα να προκαλούν συχνά πυκνά δημόσιες κόντρες και αντιπαραθέσεις. Στον ΣΥΝ πυκνώνουν οι φωνές που καταγγέλλουν φαινόμενα αποσύνθεσης στις οργανώσεις και εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε τάσεις, οι οποίες, όπως καταγγέλλεται, οδηγούν σε παράλυση το κόμμα. Ομοίως στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ φουντώνει η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν προχωρά η υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, ενώ συνιστώσες του υιοθετούν μια τακτική που τις απομακρύνει απ' τον ΣΥΝ.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη «Αυγή» και ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ υπέδειξε ως βασικό πρόβλημα στην παρούσα φάση «την αδράνεια του κόμματος και τα συμπτώματα παθογένειας που παρουσιάζονται» και τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των περιφερειακών συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Μαζί βεβαίως με ζητήματα όπως οι σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κ.ά.

Ο Αλ. Τσίπρας και ομάδα στελεχών δεν παραιτούνται απ' την προσπάθεια για επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών, παρότι η πλειοψηφία της ΠΓ του κόμματος απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Θ. Μαργαρίτης μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1» δήλωσε μεταξύ άλλων «το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΣΥΝ είναι το "προβληματικό τοπίο" στο συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος, διαδικασία που είναι άλλωστε πιο αμεσοδημοκρατική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ