ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Πέταξε» στο 2,6%!

Εντείνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα

Ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κινείται στην τροχιά της οικονομικής κρίσης, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την οικοδομική δραστηριότητα να παρουσιάζουν κάμψη που μετράται σε διψήφια ποσοστά, ο πληθωρισμός άρχισε να ανακάμπτει. Με την οικονομική δραστηριότητα να βουλιάζει στην κρίση, τα λαϊκά εισοδήματα να συρρικνώνονται, την ανεργία να τραβάει στα ύψη και τις τιμές των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, αντί να μειώνονται, λόγω περιορισμού της ζήτησης, να αυξάνονται, δημιουργείται ένα ακόμα εκρηκτικό μείγμα για τη θέση των εργαζομένων και την προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα. Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται φυσικά στην κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, τα οποία, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να κερδοφορούν αυξάνοντας τις τιμές στα είδη και τα εμπορεύματα της αγοράς. Τις συνέπειες από την εκδήλωση οικονομικής κρίσης - πληθωρισμού, θα τις επωμισθούν και πάλι οι εργαζόμενοι, μέσω της αύξησης της ανεργίας, αλλά και με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Αν στους παράγοντες αυτούς προσθέσουμε και την κυβερνητική επέλαση που εκδηλώνεται τις μέρες αυτές, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, το τοπίο μοιάζει εφιαλτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός, μετρούμενος σε ετήσια βάση, «έκλεισε» το Δεκέμβρη του 2009 στο 2,6%, έναντι αύξησης 2% το 2008. Ενδεικτικό είναι ότι ειδικά το Δεκέμβρη, συγκριτικά με το Νοέμβρη, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 0,2%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η αύξηση αυτή κατά 7 δέκατα της μονάδας αποδίδεται σε μεγάλες ανατιμήσεις στις Μεταφορές (τα τέλη κυκλοφορίας - διόδια αυξήθηκαν κατά 27,7%!), στις υπηρεσίες Υγείας και στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων (Γενάρης 09 - Δεκέμβρης 09 προς Γενάρη 08 - Δεκέμβρη 08), προκύπτει αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 4,2% που είχε σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σε ετήσια βάση (Δεκέμβρης 09 - Δεκέμβρης 08), ανατιμήσεις - «φωτιά» σημειώθηκαν στις υπηρεσίες αυτοκινήτου, στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών κλπ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε:

  • Τέλη κυκλοφορίας - διόδια 28,3%
  • Ταξί 26,5%
  • Υπεραστικά τρένα 36,6%
  • Αστικές συγκοινωνίες 7%
  • Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 7,4%
  • Ασφάλιστρα μεταφορών 10,9%
  • Τσιγάρα 6,7%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 10,6%
  • Βενζίνη 25,6%
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη 6,6%
  • Ιατρικές - οδοντιατρικές υπηρεσίες 3,1%.
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προτάσεις για να αυξηθούν τα κέρδη τους

ICON

Μονά ζυγά δικά τους τα θέλουν οι φαρμακοβιομήχανοι όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Δ. Φιλιώτη μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου με την υπουργό Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, με θέμα τις κυβερνητικές προθέσεις για την πολιτική φαρμάκου.

Οι φαρμακοβιομήχανοι απαιτούν να μη λαμβάνονται υπόψη οι τρεις φθηνότερες χώρες των 26 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά των 16 της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερες τιμές. Ακόμα, αξιώνουν να διαμορφωθούν δύο ταχυτήτων τιμές για κάθε φάρμακο. Μιλούν για μια «ελεύθερη», όπως τη λένε, τιμή για όσους αγοράζουν χωρίς συνταγή ασφαλιστικού ταμείου και μια δεύτερη «ασφαλιστική» γι' αυτούς που το προμηθεύονται με συνταγή.

Την ίδια στιγμή ανώτερα στελέχη του υπουργείου έκαναν χτες σαφές ότι στο πλαίσιο της πολιτικής άγριων περικοπών στην ασφαλιστική περίθαλψη των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πλήξει και το εισόδημα των μικρομεσαίων φαρμακοποιών. Κάνουν λόγο για μείωση του ποσοστού κέρδους που θα προκύψει μέσα από τη διαμόρφωση κλιμακούμενου ποσοστού ανάλογα με την αξία του φαρμάκου. Επίσης, το υπουργείο φέρεται να αναζητά τρόπους μείωσης της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων, που τώρα τιμολογούνται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι σε κάθε περίπτωση να εκδοθεί μέσα στο Φλεβάρη το πρώτο δελτίο τιμών του χρόνου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται νέες τιμές για τα περίπου 6.500 κυκλοφορούντα φάρμακα.

Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς εμφανίστηκε αντίθετος στην καθιέρωση δύο τιμών για τα φάρμακα και πρότεινε ανατιμολόγηση με βάση όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με παράλληλη προσκόμιση κοστολογικών στοιχείων. Κατέστησε πάντως σαφές ότι συμφωνεί στα περισσότερα σημεία με την κυβερνητική πολιτική για το φάρμακο. Και απέφυγε να σχολιάσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

ΕΟΤ
Αίτημα οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου

Τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στον ΕΟΤ ζητά ο πρόεδρός του Ν. Κανελλόπουλος και συνολικά η νέα διοίκησή του, από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σκοπός είναι να «προσδιοριστεί το ακριβές ύψος των οφειλών του Οργανισμού και η νομιμότητα των οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού. Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει χρέη περίπου 128 εκατ. ευρώ από προηγούμενες διαφημιστικές καμπάνιες από το 2006 και μετά.

Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Α. Γκερέκου δήλωσε ότι όπου χρειαστεί θα μπουν και ορκωτοί λογιστές, γιατί η κυβέρνηση θέλει να αναδειχθεί «όλη η αλήθεια». Πρόσθεσε ότι θα εισαχθεί «πραγματικό» διπλογραφικό σύστημα. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κοινή τουριστική πολιτική και αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τα «καθήκοντα» του ΕΟΤ στον τομέα της τουριστικής προβολής της χώρας, με τρόπο που να λειτουργεί υπέρ των επιχειρηματιών και σε μερικές περιπτώσεις ως «υποκατάστημά» τους στο εξωτερικό. Το όποιο «νοικοκύρεμα» στον ΕΟΤ δε θα αλλάξει στο ελάχιστο την πολιτική που δε θεωρεί τον παραθερισμό δικαίωμα του εργάτη και της οικογένειάς του, αλλά οικονομική δραστηριότητα το προϊόν της οποίας απολαμβάνει όποιος μπορεί.

ΙΟΒΕ
Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβρη, σε συνδυασμό με νέα εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, διαπιστώνει το ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε αντίθεση με την κατάσταση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε για ένατο συνεχή μήνα βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα και διαμορφώνεται στις 64,2 από 66,4 μονάδες το Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «στη Βιομηχανία, οι δείκτες των προβλέψεων της παραγωγής και των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα τα αποθέματα δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα». Στις Υπηρεσίες καταγράφεται επιδείνωση των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, ωστόσο βελτιώνονται για την τρέχουσα ζήτηση και προκύπτει σταθεροποίηση. Στο Λιανικό Εμπόριο αρνητικές είναι οι προσδοκίες για τη ζήτηση. Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις επιδεινώνονται, κυρίως όμως στα Δημόσια Εργα που επηρεάζουν το συνολικό δείκτη.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Ζητά νέα στήριξη των επιχειρηματιών

Ο τουρισμός «Δεν μπορεί εσαεί μόνο να προσφέρει», δήλωσε χτες ο απερχόμενος πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γερ. Φωκάς, στο πλαίσιο της ετήσιας δεξίωσής του, αξιώνοντας για μία ακόμη φορά αποτελεσματική στήριξη για να στηριχθεί και η εθνική οικονομία! Η δήλωση εντάσσεται στη διαρκή πίεση που ασκούν οι φορείς του τουρισμού και ειδικά των ξενοδόχων για νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, πέρα από αυτές που είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Γερ. Φωκάς τόνισε - στο ίδιο πνεύμα - ότι «οφείλουμε να αγωνιστούμε για να θωρακίσουμε τη μόνη ισχυρή πηγή άντλησης πόρων της ελληνικής οικονομίας: τη βιομηχανία του τουρισμού». Ωστόσο, παρότι οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων δραματοποιούν την κατάσταση για την πορεία των επιχειρήσεών τους και τις προοπτικές, φαίνεται ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Η πολυεθνική «Starwood» ανακοίνωσε χτες ότι την άνοιξη θα εγκαινιαστεί το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας «Sheraton» στην Ελλάδα στη Ρόδο, με 401 δωμάτια. Απτόητη από την κρίση, προφανώς θεωρεί ότι η επένδυσή της θα αποδώσει ικανοποιητικά.

Χτες, πάντως, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) χαρακτήρισε «καταστροφική για τον τουρισμό» την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ στο 15% από 9% που ισχύει σήμερα για ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ο ΣΕΤΕ προσεγγίζει το θέμα ως πλήγμα της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, ωστόσο η αύξηση των τιμών θα στερήσει κι άλλο τις διακοπές από τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ