ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά και τρανταχτές αυξήσεις ΦΠΑ

Συντελεστής - λάστιχο ανάλογα με τον πήχη της επίσημης φτώχειας! Μεθοδεύσεις για «ενιαίο συντελεστή», με αύξηση 6 μονάδες πάνω στα είδη πρώτης ανάγκης!

«Εδώ και τώρα» στην εφαρμογή των πρώτων από τα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σάρκα από τη σάρκα του ΠΣΑ είναι οι αυξήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (τσιγάρα και ποτά), η εφαρμογή του οποίου ήδη ξεκίνησε και σημαίνει πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα ύψους 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Η συνέχεια προοιωνίζεται ακόμη χειρότερη, με την κυβέρνηση να προλειαίνει το έδαφος για τρανταχτές ανατιμήσεις σε μια σειρά από άλλους φόρους συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ και την άμεση φορολογία για εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από κυβερνητικά στελέχη διακινούνται σενάρια βαρύτατης φορολόγησης στα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.).

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 15% για το ΦΠΑ, προοπτική δηλαδή που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες (15% αντί για 9% σήμερα) στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.

Η κυβέρνηση θολώνοντας τα νερά με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή ενιαίου φόρου προστιθέμενης αξίας 15%. Δεν υπάρχει πρόταση. Δεν υπάρχει εισήγηση»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους επιχειρούν να ανακατέψουν την τράπουλα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος εξήγγειλε μέχρι και τη διαμόρφωση συντελεστή ΦΠΑ-λάστιχο, ανάλογα και με το πού θα... τοποθετηθεί ο πήχης της φτώχειας, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τις μεθοδεύσεις συρρίκνωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς - συνταξιούχους! Σ' αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η «πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι» και ακόμη ότι η διαφορά (6%) θα επιστέφεται στους «φτωχούς», σε αυτούς που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο (12.000 ευρώ το χρόνο)!

Σε κάθε περίπτωση μέσα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Κομισιόν είναι και η γενικευμένη αύξηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ μέχρι και 2 εκατοστιαίες μονάδες. Θέμα χρόνου είναι και οι νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα όπως έχουν αξιώσει τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου επισκέπτεται από αύριο Τετάρτη «νευραλγικά» υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας κ.ά.).

Η κυβερνητική διαχείριση και προπαγάνδα επιχειρεί να στρεψοδικήσει και σε ό,τι αφορά τον τρόπο φορολόγησης σε γονικές παροχές - δωρεές, που παραμένει ξεκρέμαστος μετά την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες διευκρινίσεις πρόκειται να δοθούν από τον υπουργό Οικονομικών. Από τη σκοπιά των λαϊκών νοικοκυριών το θέμα δε βρίσκεται στη συνταγματικότητα ή μη της αναδρομικής ρύθμισης. Από την άλλη πλευρά οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν κάθε δυνατότητα να μεταβιβάζουν κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία μέσω άλλων διαδικασιών που τους έχουν εκχωρηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική χωρίς την... παρέμβαση της Εφορίας. Ετσι οι κυβερνητικοί χειρισμοί γύρω από το θέμα που οι ίδιοι δημιούργησαν και καλλιεργούν είναι ένας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το θέμα θα συνεχίσει να σέρνεται και μετά τις αναμενόμενες κυβερνητικές «διευκρινίσεις». Σύμφωνα με διακινούμενα σενάρια το αφορολόγητο ποσό σε γονικές παροχές θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και από κει και πάνω θα επιβάλλεται κλιμακούμενη φορολόγηση. Αγνωστο παραμένει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, που θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση, όπως επίσης και οι αντικειμενικές τιμές, που σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα απογειωθούν για να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χειροπιαστά μέτρα» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Χειροπιαστά μέτρα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεντ, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες απτά και χειροπιαστά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας «γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

«Προβλήματα» στα δημοσιονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ διαπιστώνει η ευρωενωσιακή Στατιστική Υπηρεσία (Γιουροστάτ). Σε αυτό το πλαίσιο βάζοντας πλάτες στην κυβερνητική πολιτική σημειώνουν πως αν δεν πάρουν πειστικές απαντήσεις δεν πρόκειται να τα επικυρώσουν. Και ενώ ο κοινοτικός επίτροπος ζητά «απτά και χειροπιαστά μέτρα», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εξαπολύσει άγρια επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, μέσα από την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, τις υπέρμετρες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και τη φορολογία σε ποτά και τσιγάρα. Μόνο από τα τελευταία προσδοκά να εισπράξει 1 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο των κυβερνητικών μέτρων βρίσκεται και η μικρή και μεσαία κατοικία, καθώς εξετάζονται διάφορα μέτρα φοροεπιδρομής (μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ή ακόμα και υπολογισμός του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων με βάση τις τιμές αγοράς).

Την κυβερνητική συμφωνία στις αιτιάσεις των Βρυξελλών και των «αγορών» επιβεβαίωσε και με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στην τηλεόραση του «Ρόιτερς», υποστήριξε ότι «η ΕΕ θα αποδεχτεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης χωρίς προβλήματα», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται αύριο στη χώρα μας προκειμένου να εξετάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας... Οι μισθοί, οι συντάξεις, οι δαπάνες Υγείας και περίθαλψης, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων, στις συναντήσεις που θα έχει η αντιπροσωπεία με φορείς του δημοσίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Νέο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών

Αφορά όλα τα καινούργια κτίρια, όλα τα υπάρχοντα που θα ανακαινίζονται και όλα όσα μεταβιβάζονται ή ενοικιάζονται

Γενικευμένο χαράτσι ...μακράς πνοής με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών προωθεί η κυβέρνηση στη βάση μίας ακόμη οδηγίας της ΕΕ και προηγούμενων ρυθμίσεων που πρόλαβε να ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Για τις επόμενες 20 μέρες θα βρίσκονται σε φάση διαβούλευσης ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, όπως ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπουν:

  • Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, σε αντικατάσταση της μελέτης θερμομόνωσης.
  • Ενεργειακή επιθεώρηση των νέων κτιρίων ανά 10 χρόνια και ανά 4 χρόνια για τους λέβητες και εγκαταστάσεις θέρμανσης, κλιματισμού.
  • Δημιουργία Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ιδιώτες μηχανικοί που θα διενεργούν τις επιθεωρήσεις αντί συγκεκριμένου τιμήματος. Το 1 ευρώ ανά τ.μ. εξετάζεται ως βάση συζήτησης, αλλά μπορεί να αυξηθεί.
  • Δημιουργία Σώματος μηχανικών του Δημοσίου, οι οποίοι θα ελέγχουν τη συμμόρφωση των νέων κτιρίων με τα όσα ορίζει η μελέτη, ενώ δειγματοληπτικά ή μετά από καταγγελία θα ελέγχουν και τα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που θα εκδίδουν οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές.

Ολα τα νέα κτίρια άνω των 50 τ.μ. θα ελέγχονται ανά 10 και 4 χρόνια, ώστε να επικαιροποιείται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Τα υφιστάμενα - παλαιά - κτίρια είτε ολόκληρα είτε μέρος τους (π.χ. ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας) θα επιθεωρούνται υποχρεωτικά από τους ιδιώτες μηχανικούς - επιθεωρητές, εφόσον πωλούνται ή ενοικιάζονται, εκτός όσων είναι μικρότερα από 50 τ.μ. Εάν προκύψει νέα πώληση ή ενοικίαση μετά από λίγα χρόνια, θα γίνεται επιθεώρηση μόνο εάν έχουν γίνει αλλαγές. Διαφορετικά, θα ισχύει το 10ετές πιστοποιητικό, μέχρι να λήξει.

Υποχρεωτική επιθεώρηση θα γίνεται και στα παλιά κτίρια που θα ανακαινίζονται ριζικά, εφόσον ξεπερνούν τα 1.000 τ.μ. συνολικής επιφάνειας και θα μπαίνουν με τη σειρά τους στο 10ετές όριο υποχρεωτικής επιθεώρησης.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης για τα υφιστάμενα κτίρια δεν θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη κινήτρων, όπως επιδότηση της επιθεώρησης, φορολογικές απαλλαγές για εργασίες κ.α. για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην κατεύθυνση της τόνωσης της αγοράς και όχι προς την ουσιαστική βελτίωση της λαϊκής κατοικίας και της εξυπηρέτησης του γενικότερου λαϊκού συμφέροντος. Γι' αυτό εξάλλου υπό εξέταση βρίσκεται, σύμφωνα με την υπουργό, τι θα συμβεί στις περιπτώσεις που ο επιθεωρητής εντοπίσει και πολεοδομικές παραβάσεις και πώς θα τις χειριστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ