ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι

Παρέμβαση με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής για παράταση συμβάσεων 730 εργαζομένων στο δήμο και τη σύναψη νέων συμβάσεων έργου

Με την πρόσληψη νέων συμβασιούχων, χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εγκαινιάζει το νέο έτος ο Δήμος Αθηναίων, εφαρμόζοντας το νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία. Ετσι, χτες στο δημοτικό συμβούλιο, με τη σύμπραξη των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε η παράταση των συμβάσεων περίπου 730 εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι τα τέλη του Απρίλη 2010 και η σύναψη νέων συμβάσεων έργου σε μια σειρά από τομείς του δήμου.

Τις σοβαρές ευθύνες των διοικήσεων του δήμου, αλλά και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που διαχρονικά συντηρούν την εργασιακή ανασφάλεια και τώρα καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν την κρίση, με μια σειρά από μέτρα που αναμένονται, όπως το Ασφαλιστικό, ανέδειξε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου. Ο ίδιος στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εργαζόμενοι συνεπάγονται και παραίτηση από τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα. Ο Στ. Λάμπρου ζήτησε να μη γίνει καμία απόλυση στο υπάρχον προσωπικό και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ως πολιτική θέση απέναντι στην κυβέρνηση.

Η διοίκηση του δήμου επικαλέστηκε τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για να εξηγήσει τις νέες συμβάσεις έργου, χωρίς βέβαια να εξηγήσει γιατί τόσα χρόνια στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με το σταγονόμετρο. Με τη διοίκηση του δήμου συντάχθηκε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα να γίνουν προκηρύξεις μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν... Τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) απείχαν.

Σύμφωνα πάντως με τη χτεσινή απόφαση του σώματος, παρατείνονται για περίπου δύο μήνες οι συμβάσεις 730 εργαζομένων στην καθαριότητα. Το σύνολο των εργαζομένων στο Τμήμα Οδοκαθαρισμού και Περισυλλογής απορριμμάτων είναι 1.442, εκ των οποίων 626 μόνιμοι και 86 αορίστου χρόνου. Στο μεταξύ, εγκρίθηκε εκ νέου η πρόσληψη άλλων 930 εργαζομένων με σύμβαση έργου στη Διεύθυνση Καθαριότητας για εργασίες που αποτελούν πάγια ανάγκη, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός ανθυγιεινών εστιών ή η απόφραξη, καθαρισμός και συντήρηση των σημείων εισόδου των ομβρίων υδάτων. Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε και η πρόσληψη 80 εργατών και 20 οδηγών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας πέντε μηνών, πάλι για ανάγκες της καθαριότητας.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προσλήψεις θα υπάρξουν: 42 στη Διεύθυνση Προληπτικής Ιατρικής και Υγείας. 143 εποχικοί στις παιδικές εξοχές. 150 στη Διεύθυνση Κηποτεχνίας - Πρασίνου. 80 άτομα για την υλοποίηση του συστήματος CRM που αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή αιτημάτων των δημοτών. 95 άτομα για την υλοποίηση σχεδίου δράσης που αφορά την κλιματική αλλαγή. 55 άτομα για τη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

ΚΟΒ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανταγωνιστικότητα υπονομεύει την Υγεία

Οι τηλεοπτικές εκπομπές εκμεταλλεύονται τα γεγονότα όχι για να αναδείξουν τις αιτίες των προβλημάτων στην παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τα λαϊκά στρώματα αλλά για να γίνουν αποδεκτές στη συνείδησή τους τόσο η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα όσο και αυτή του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα Υγείας.

Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ευαγγελισμού του ΚΚΕ, με αφορμή το θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη. «Γι' αυτό, σημειώνει, και αποσιωπούν συστηματικά το τεράστιο επιστημονικό και κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί του Ευαγγελισμού (όπως - σε ετήσια βάση - τα 14.000 χειρουργεία, οι 45.000 νοσηλείες, η πληρότητα 90%, οι 500.000 εξωτερικοί ασθενείς και τα 8,5 εκατ. εργαστηριακές εξετάσεις) κόντρα στα εμπόδια που βάζει εδώ και χρόνια η κυβερνητική πολιτική».

«Οσο, υπογραμμίζει η ΚΟΒ Ευαγγελισμού του ΚΚΕ, η ανάπτυξη του συστήματος Υγείας υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματική δράση και το κέρδος, τόσο αυτά τα φαινόμενα θα παίρνουν μεγαλύτερη οξύτητα και θα γενικεύονται. Τόσο το λαϊκό δικαίωμα για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας δε θα ικανοποιείται. Σε ένα τέτοιο σύστημα, επιδεινώνονται παράλληλα και οι συνθήκες δουλειάς των γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων».

Με την ίδια αφορμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά σεβασμό στο νεκρό και τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, ενώ η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς καλεί κάθε γιατρό, είτε εργάζεται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα να αποφεύγει δημόσιες συζητήσεις «ιδιαίτερα όταν αφορούν ιδιωτικά θέματα (έστω και δημοσιοποιημένα από τρίτους) και διεξάγονται χωρίς αρχές».

Εφυγε ο «Οίστρος» του «Ριζοσπάστη»

ΤΑΣΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
Εφυγε χτες από τη ζωή ο Τάσος Αυγερινός, ένας δικός μας άνθρωπος, που μέσα από τα κείμενά του στο «Ριζοσπάστη» και τα βιβλία του αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, αποδίδοντας τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων. Γνωστός στους περισσότερους με το ψευδώνυμο «Οίστρος», ο Τάσος διακρίθηκε και αγαπήθηκε για την ικανότητά του να αποδίδει απλά, εύστοχα, με χιούμορ, στη γλώσσα του λαού την επικαιρότητα μέσα από τα μάτια της εργατικής τάξης και των λαϊκών ανθρώπων.

Ο Τάσος Αυγερινός γεννήθηκε το 1944 στη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου και μεγάλωσε. Οταν αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο της πόλης έφυγε από τη γενέτειρά του και ήρθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στην Πάντειο. Παράλληλα, όμως, με τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται και με τη δημοσιογραφία. Στα 40 χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στον Τύπο εργάστηκε σε πολλές ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες ως ρεπόρτερ, επιμελητής κειμένων, σχολιαστής και χρονογράφος. Από το 1974 μέχρι το 2002 ήταν συντάκτης του «Ριζοσπάστη», όπου εκτός από τον δημοφιλή «Οίστρο» έγραφε μεταξύ άλλων και χρονογραφήματα, τον ετήσιο «Καζαμία» κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε στη συγγραφή βιβλίων. Ανάμεσα σε άλλα, έργα του είναι: «Δυτική Λεωφόρος» (2008, «Σύγχρονη Εποχή»), «Πικρό αντίδωρο» (2007, ΣΕ), «Η δεύτερη άνοιξη», (2006, ΣΕ), «Το καραβάνι των γυμνών» (διηγήματα, 2004, ΣΕ) κ.ά.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ Ν. Κουνταρδά αναγνώρισε ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ως το πρόσωπο που του επιτέθηκε και τον χτύπησε τρία χρόνια πριν, στα Εξάρχεια. Στη δίκη που ξεκίνησε χτες, στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας και θα συνεχιστεί στις 15 Γενάρη, εκτός από τον Ν. Κουνταρδά, στο εδώλιο κάθισαν και άλλοι τέσσερις, τους οποίους έχει εμπλέξει στην υπόθεση ο επίσης κατηγορούμενος Στ. Μαλινδρέτος. Ο τελευταίος φυγοδικεί.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, καταθέτοντας υποστήριξε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν «ήταν όργανα μηχανισμών και ήθελαν να με χτυπήσουν». Οπως τόνισε, ήταν στοχευμένα χτυπήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο. Ο μάρτυρας είπε για τη στάση της αστυνομίας ότι «ήταν απλός θεατής», ενώ απέδωσε την επίθεση στη συνδικαλιστική του δράση που «ενοχλούσε κάποιους». Ο Ν. Κουνταρδάς από την πλευρά του, είπε ότι «εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν και δε θα πω ψέματα». Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος είναι προφυλακισμένος από τις 19 Ιουνίου, καθώς εμφανίστηκε αυτοβούλως στην αστυνομία και ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, η οποία σημειώθηκε μία ημέρα μετά την αποφυλάκισή του στις 31.12.2004.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Για να πάρουν σύνταξη γήρατος οι αγρότισσες θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην περιοχή των κτημάτων τους και μόνο προσωρινά να κατοικούν σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς και να αποδεικνύουν το ύψος του εισοδήματός τους από τα αγροτικά προϊόντα. Αυτό αναφέρει το Α' Τμήμα του ΣτΕ σε αυξημένη 7μελή σύνθεση και απέρριψε τη χορήγηση σύνταξης σε αγρότισσα που έμενε στο Αιγάλεω Αττικής και είχε αγρόκτημα στην Αμάρυνθο Ευβοίας. Ειδικότερα, η αγρότισσα υποστήριζε ότι από το 1951 μέχρι το 1995 ασχολήθηκε σε αγροτικές εργασίες σε κτήμα 12 στρεμμάτων με 120 ελιές, ενώ προσκόμισε και σχετικές βεβαιώσεις του Αγροτικού Συλλόγου και της Κοινότητας. Η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε από τον ΟΓΑ με το σκεπτικό ότι η αγρότισσα από το 1958 διέμενε στο Αιγάλεω και δεν ασχολήθηκε συστηματικά με αγροτικές εργασίες. Επίσης, ο ΟΓΑ υποστήριξε ότι ο βιοπορισμός της γυναίκας καλύπτονταν από τα εισοδήματα του συζύγου της που είναι συνταξιούχος του ΟΣΕ. Το δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς του ΟΓΑ και απέρριψε το αίτημα για συνταξιοδότηση της αγρότισσας.

ΣΤΟ ΦΕΚ Β' 2590 δημοσιεύτηκε η ανάκληση της απόφασης, με την οποία το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» αναγνωρίστηκε ως κατάλληλο για τη χορήγηση πλήρους χρόνου άσκησης των γιατρών στην ειδικότητα της Ιατρικής της Βιοπαθολογίας.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Κατέληξε βρέφος ενός χρόνου

Σε 90 ανέρχονται πλέον στη χώρα μας οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους απ' τη «νέα γρίπη». Το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ανακοίνωσε το θάνατο αγοριού ενός έτους, λεχώνας 26 ετών και ένος ακόμα 61χρονου άντρα. Το αγοράκι είχε ιστορικό νευρολογικού νοσήματος και παχυσαρκία, η 26χρονη γυναίκα ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος, ενώ ο 61χρονος είχε ιστορικό αναπνευστικού και καρδιαγγειακού νοσήματος. Χτες, το ΕΚΕΠΥ ανακοίνωσε το θάνατο τεσσάρων ακόμα ανθρώπων: άντρα 32 ετών με αυτοάνοσο νόσημα, γυναίκας 75 ετών με αιματολογικό νόσημα, άντρα 86 ετών με χρόνιο αναπνευστικό και καρδιολογικό νόσημα και άντρα 49 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Επίσης, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση έξι ακόμα άνθρωποι.

Δολοφονία επιχειρηματία στην Κύπρο

Δολοφονήθηκε χτες στις 8.30 μ.μ. ο ιδιοκτήτης του κυπριακού ομίλου ΜΜΕ «Δίας», Αντης Χατζηκωστής. Ο επιχειρηματίας, που είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Σημερινή», του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ και πολλών ακόμα περιοδικών εκδόσεων, δέχτηκε πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του, από δύο άτομα, τα οποία διέφυγαν, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά πιθανά αίτια της δολοφονίας του. Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί το πώς σημειώθηκε η δολοφονία, καθώς το σπίτι του βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από την αμερικανική πρεσβεία, σε μία περιοχή με σημαντική αστυνομική φύλαξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ