ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μόνη λύση η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που επισκέπτεται την Ελλάδα, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Στην Αθήνα βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος χτες και σήμερα συναντάται με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Οπως ο ίδιος σημείωσε για το περιεχόμενο της επίσκεψής του, η φάση που διέρχεται η Κύπρος αυτήν την περίοδο είναι πάρα πολύ «κρίσιμη και καθοριστική» και «έχει τεράστια σημασία σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και σε αυτό στοχεύει η εδώ μας επίσκεψη».

Σε συντροφικό κλίμα έγινε χτες το απόγευμα η συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Με πολλή χαρά συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον σ. Κυπριανού. Η συζήτησή μας βεβαίως επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα του Κυπριακού που αυτές τις μέρες έχει μεγαλύτερη ανάδειξη και λόγω των συνομιλιών. Η θέση μας είναι γνωστή και από αυτή τη θέση δε μετακινούμαστε. Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται και στην Κύπρο.

Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό διασφαλίζει και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και πάνω απ' όλα διασφαλίζει να υπάρχει ένα κράτος με ενιαία προσωπικότητα, γιατί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα περιπλέξει και θα οξύνει τα πράγματα μέχρι εκεί που δεν πάει, παίρνοντας υπόψη το σύνολο των εξελίξεων στην περιοχή.

Η στάση βεβαίως της ηγεσίας της Τουρκίας και του κ. Ταλάτ να αγνοούν ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το "σχέδιο Ανάν", είναι μία στάση εξηγήσιμη αλλά απορριπτέα και καταδικαστέα για εμάς.

Εμείς, που ευθυγραμμιστήκαμε και με τη θέληση του κυπριακού λαού εναντίον του "σχεδίου Ανάν", παραμένουμε πιστοί σε αυτό που τόσα χρόνια ο ΟΗΕ έστω έχει απεικονίσει με σημαντικές και καίριες αποφάσεις. Είναι μία λύση, ξαναλέμε, που σήμερα συμβάλλει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οποιοδήποτε άλλο πισωγύρισμα θα μας βρει αντίθετους και στο πλευρό βεβαίως του κυπριακού λαού και στο πλευρό των συντρόφων μας στην Κύπρο».

Προσήλωση στις βασικές αρχές

Με τη σειρά του ο Α. Κυπριανού σημείωσε μετά τη συνάντηση: «Με χαρά συναντιόμαστε και συνομιλούμε με τους συντρόφους από το ΚΚΕ και ιδιαίτερα με τη συντρόφισσα την Αλέκα Παπαρήγα.

Μας ενώνουν πάρα πολλά και ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό. Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τη συνεπή στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ταυτόσημη η θέση μας, ότι δηλαδή το Κυπριακό για να επιλυθεί πρέπει να επιμείνουμε στις θέσεις αρχών, θέσεις που έχουν διαχρονικά αποφασιστεί από τη διεθνή κοινότητα με τη δική μας συμμετοχή ως κυπριακού λαού.

Οι θέσεις αυτές είναι θέσεις που οδηγούν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά που, την ίδια στιγμή, οδηγούν σε ένα ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Εχουμε ενημερώσει τους συντρόφους για τις τελευταίες εξελίξεις μετά και από την υποβολή των προτάσεων από την τουρκική πλευρά - γιατί εμείς δε θεωρούμε ότι είναι προτάσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι προτάσεις της τουρκικής πλευράς - τις οποίες έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτουμε ως βάση για τη διεξαγωγή της συζήτησης.

Επιμένουμε ότι για να επιλυθεί το Κυπριακό, πρέπει αυτή, η όποια προσπάθεια, να βασίζεται σε αρχές και ως ΑΚΕΛ δε θα κουραστούμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους εκείνους στη διεθνή κοινότητα που λένε ότι ενδιαφέρονται να συμβάλουν προς την επίτευξη λύσης, λέγοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι η προσήλωση στις βασικές αρχές».

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη σκιά της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας

Ξεκίνησε χτες ο νέος γύρος των συνομιλιών, ενώ καθολική είναι η δυσαρέσκεια από τις προτάσεις Ταλάτ για το ζήτημα της διακυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωρίς έγγραφα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ξεκίνησε χθες η πρώτη φάση των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η έναρξη των συνομιλιών έγινε στη σκιά των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάθεση των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, στις οποίες διαφαίνονται ξεκάθαρα οι τουρκικές θέσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση - που κράτησε περίπου οκτώ ώρες - είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις ελεύθερα επί διαφόρων πτυχών της διακυβέρνησης.

Οι προτάσεις του Μ. Ταλάτ, που διαβιβάστηκαν στον Κύπριο Πρόεδρο, χαρακτηρίστηκαν «απαράδεκτες» από το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών Κομμάτων, που συνήλθε υπό τον Δ. Χριστόφια, με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, να κάνει λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά πόρρω απέχουν από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι προτάσεις αυτές δεν «μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης», ενώ, όπως δήλωσε ο Σ. Στεφάνου, το πώς θα γίνει η διαχείριση του ζητήματος και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να ανακοινωθεί δημόσια. Αναφερόμενος στις κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετά τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε αναμονή έως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων, οπότε και θα υπάρχει μία εικόνα από τις συναντήσεις, προκειμένου να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Μ. Ταλάτ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη δημοσιοποίηση των θέσεων που κατέθεσε στον Κύπριο Πρόεδρο, ενώ ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, έκανε λόγο για «εξευτελισμό των προτάσεων αυτών πριν καν συζητηθούν στο διαπραγματευτικό τραπέζι», κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ενεργεί με σοβαρότητα για την επίτευξη προόδου. Συντονισμένη είναι η επίθεση εναντίον της Λευκωσίας και από τον τουρκικό Τύπο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος το Σάββατο αναμένεται στην Αθήνα για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία με στόχο το συντονισμό των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας για το Κυπριακό.

Συζητήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία συναντήθηκε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Σειρά συναντήσεων με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία είχε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Ανδρος Κυπριανού, που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα και τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Δρούτσα, χαρακτήρισε την επαφή τους «χρήσιμη και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό».

Ο Δ. Δρούτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης που έδωσε χτες αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «αλληλέγγυα» προς την κυβέρνηση της Λευκωσίας και τις προσπάθειές της, εκφράζοντας παράλληλα την «απογοήτευση» της Αθήνας για τις πρόσφατες προτάσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ανέφερε ότι «ήταν προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία, προτάσεις που αντικατοπτρίζουν θέσεις διαχρονικές που διατύπωνε η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και οι οποίες είχαν απορριφθεί κατ' επανάληψη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Σήμερα ο Α. Κυπριανού θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ η επίσκεψή του ολοκληρώνεται την Τετάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ