ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα μέτρα του κεφαλαίου η διοικητική μεταρρύθμιση

Τις βασικές αρχές του «Καλλικράτη», αλλά και των επόμενων κυβερνητικών μέτρων παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής

Εναν πλήρη απολογισμό του αντιλαϊκού έργου που παρήγαγε η κυβέρνηση τις πρώτες 100 μέρες της θητείας της (συμπληρώνονται αύριο) έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Κυριακής, όπου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε η νέα αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση, με την επωνυμία «Καλλικράτης».

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη διοργάνωση μιας προπαγανδιστικής κεντρικής εκδήλωσης μέσα στη βδομάδα για την ανασκόπηση των ανατροπών που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση και προέτρεψε τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο στα υπουργεία τους. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των στρατηγικών κατευθύνσεων του «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του συνόλου των ταξικών ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για να δικαιολογήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση που στόχο έχει να προσαρμόσει πιο αποτελεσματικά τη δημόσια διοίκηση στις σύγχρονες ανάγκες των μεγαλοεπιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «ο πολίτης βλέπει, αισθάνεται μια δημόσια διοίκηση παραιτημένη, που είναι αιχμάλωτη ειδικών συμφερόντων, ιδιοτελών συμφερόντων, ενώ αυτή η δημόσια διοίκηση δεν ακούει τα δικά του προβλήματα. Και βέβαια, ο πολίτης αναρωτιέται πού πάνε τα χρήματά του, ο πλούτος του ελληνικού λαού».

Δημαγωγία για να αποσπάσει συναίνεση

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ το κράτος «εγγυάται ίσα δικαιώματα για όλους» και προσπάθησε για μια ακόμη φορά να ταυτίσει την επιτυχία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με το «εθνικό συμφέρον» και τη διασφάλιση της «εθνικής ανεξαρτησίας».

Οπως προκλητικά είπε, «είναι για όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την αυτονομία, να προστατεύσουμε δηλαδή το δικαίωμά μας να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την οικονομία μας, να αποφασίζουμε εμείς για τις δικές μας προτεραιότητες, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, είτε αυτές είναι κακοπροαίρετες, είτε ακόμα και καλοπροαίρετες».

Πατώντας πάνω στη διαπιστωμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του καπιταλιστικού κράτους, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως «χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης, να ξέρει πού πάνε τα λεφτά του, να έχει σιγουριά και προοπτική η οικογένειά του, να μπορεί να συμμετέχει δημοκρατικά στις αποφάσεις (...) Και για το λόγο αυτό, χρειάζεται να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τόπο».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επαναδιαβεβαιώσει το κεφάλαιο για την πρόθεση να χτυπήσει με πυγμή τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα, λέγοντας ότι «θα βρουν αντιστάσεις οι αλλαγές αυτές, γιατί είναι ιστορικές, είναι θεμελιακές, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρουν και την ευρύτατη συναίνεση του ελληνικού λαού».

Σε μια προσπάθεια να προσδώσει «κύρος» στις κυβερνητικές αποφάσεις, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση «υψηλού κύρους Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων», η οποία «θα συνεργαστεί - και ήδη έχω έρθει σε επαφή με πολλούς πρωθυπουργούς ανά τον κόσμο - με διεθνείς εμπειρογνώμονες και βεβαίως με τη Γραμματεία της κυβέρνησης, για να εξετάσουμε τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς και μέσα από επιτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης άλλων χωρών, να αντλήσουμε από τη διεθνή επιστημονική έρευνα, αλλά και εμπειρία, θέματα δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης».

«Αρχιτεκτονική» για τις μεγαλοεπιχειρήσεις

Μιλώντας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τη χαρακτήρισε σαν «έναν από τους μεγάλους εθνικούς μας στόχους» για την «οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος και ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη».

Εκανε λόγο για «νέα αρχιτεκτονική» που «απαιτεί τη συμβολή όλων». Τραβώντας τη συζήτηση μακριά από τον πυρήνα της μεταρρύθμισης, είπε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με υπεύθυνο τρόπο το μείζον ζήτημα των πόρων της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης», προαναγγέλλοντας νέα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να θησαυρίσουν τα μονοπώλια.

Ως προς τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε νέα προνόμια για το κεφάλαιο, όπως «η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και ο αναπροσανατολισμός του για τη στήριξη της πράσινης ανάπτυξης» και δεσμεύτηκε για απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου «για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απλόχερη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική

Πίεση για ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή των ανατροπών ασκούν οι παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ

«Υπεύθυνη» και «σοβαρή» αντιπολίτευση βαφτίζει η ηγεσία της ΝΔ την απλόχερη στήριξη που προσφέρει στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, πιέζοντας την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της επίθεσης. Σε όλους τους τόνους και αδιάλειπτα τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη όλων των μέτρων, στο όνομα της εξόδου από την κρίση, δίχως μάλιστα να διστάζουν να εκφράζουν ανοιχτά την υποστήριξή τους ακόμα και στα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι επίσημα η Ρηγίλλης απέφυγε επίμονα να αποδοκιμάσει το σενάριο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, ενώ την ίδια στιγμή «γαλάζιοι» βουλευτές ενθάρρυναν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. «Ευχόμαστε να πετύχει αυτή η κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος μας», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος γραμματέας του προγράμματος, Κ. Γκιουλέκας, συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε δίκαια μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει ο τόπος να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση».

Η κριτική επικεντρώνεται σε «ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς», όπως η τροπολογία για τις γονικές παροχές. «Χωρίς σχέδιο, με αστάθεια και πειραματισμούς δεν αντιμετωπίζεται η κρίση», εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι «οι πρώτες εκατό μέρες εξέπνευσαν και ακόμα η κυβέρνηση σκέπτεται τι μέτρα θα πρέπει να πάρει για την οικονομία».

Την τακτική αυτή ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου, τη χαρακτήρισε «σοβαρή, υπεύθυνη, αλλά και αυστηρή αντιπολίτευση». Βασικό χαρακτηριστικό της τακτικής αυτής, όπως παραδέχονται «γαλάζια» στελέχη, είναι η προσφορά συναίνεσης σε όλη τη γραμμή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση (στην ΕΡΑ) του Ν. Δένδια, που διαπίστωσε ότι «αυτό το τεράστιο κεφάλαιο πολιτικής συναίνεσης που έχουμε δώσει στην κυβέρνηση, είναι τεράστιο κεφάλαιο, εμείς δεν το είχαμε ποτέ». Εξέφρασε μάλιστα το παράπονό του ότι η στάση αυτή δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση: «Συναίνεση παρέχουμε, βοήθεια προσφέρουμε, ανοχή δίδουμε και εισπράττουμε ειρωνείες», είπε, επικαλούμενος τη «συμπεριφορά» του Μ. Χρυσοχοΐδη απέναντι στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ με αφορμή την έκρηξη βόμβας μπροστά στη Βουλή.

Στο μεταξύ, το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ επανέφερε ο «γαλάζιος» βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος: «Αν δεν αποδώσουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης η πιο δυνατή λύση θα είναι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αδιέξοδο στη δημοκρατία δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά (στο «Κανάλι 1»). Ταυτόχρονα αντιτάχθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών λέγοντας ότι «οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις που θα έχουν κοινωνική και περαιτέρω εθνική οικονομική επιβάρυνση νομίζω ότι πρέπει να αποτραπούν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψέμα και εξαπάτηση η κυβερνητική αρχιτεκτονική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Σε σχόλιο για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το ψέμα και η εξαπάτηση. Ενώ προωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που επιθυμούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, προκειμένου να ληστέψουν ακόμα πιο πολύ το λαό, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με απατηλά συνθήματα και κούφιες διακηρύξεις να τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκά.

Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του "Καποδίστρια ΙΙ", που τώρα τον βαφτίζει "Καλλικράτη", το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλοντας πλήρως την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της. Για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών, για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ