ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετ' επαίνων δεκτή η πρωτοβουλία Κύρκου

Σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα εξήρε τη συνδρομή του στη συντονισμένη επίθεση σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων

Εγκωμιαστικά σχολιάστηκε απ' το πολιτικό προσωπικό και τα ποικιλώνυμα φερέφωνα της άρχουσας τάξης η πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Απ' το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας - κλειστή και μετά δείπνου σε επιλεγμένους πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες - προπαγανδίστηκε απ' τον ίδιο αλλά και απ' τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σαν «ανάγκη» η «συνεννόηση» και η «εθνική συναίνεση», η υποταγή δηλαδή του λαού σε μια πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματά του για χάρη της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Ο Λ. Κύρκος στην ομιλία του αναπαρήγαγε αυτούσια την προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατίας, λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες» και εμφάνισε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ σαν ένα σχέδιο που αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος του λαού.

Κατήγγειλε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται για «πολεμικά σαλπίσματα» που «ηχούν σαν ύβρις» σε μια «χώρα που επουλώνει τις πληγές της από έναν αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε απ' την πλειοψηφία του λαού να αυτοχειριαστεί και να γίνει εγγυήτρια δύναμη της «εσωτερικής ειρήνης που θα απορρίψει τους νεο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς»!

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να στηλιτεύσει τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος σαν «πυροδότηση πολέμου στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».

Πήρε την «πάσα» η κυβέρνηση

Παίρνοντας «πάσα» από το κήρυγμα της ταξικής υποταγής που εκφώνησε ο Λ. Κύρκος, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε με μπόλικο αντικομμουνισμό να εξάρει την προσφορά του στο αστικό πολιτικό σύστημα. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Λ. Κύρκος, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων και να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά».

Σε άλλο σημείο, εγκωμίασε τον Λ. Κύρκο και την πολεμική ενάντια στο σοσιαλισμό και το ΚΚΕ, λέγοντας: «Οταν η έννοια της αριστεράς είχε δυσφημιστεί από το σοβιετικό μπλοκ, ο Λ. Κύρκος ήρθε με ρηξικέλευθες προτάσεις να απελευθερώσει αυτή την έννοια από δογματισμούς, ορθοδοξίες και αυταρχισμούς. Αυτή η πράξη αναγνωρίζεται σήμερα και εγώ αναγνωρίζω τη συμβολή του».

Οπως αναμενόταν, η εκδήλωση και τα όσα ειπώθηκαν σ' αυτή, κυρίως όμως οι στόχοι που θέλησε να υπηρετήσει, επικροτήθηκαν από τον αστικό Τύπο και πολιτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ

Στριμωγμένος από τις πρωτοβουλίες του Λ. Κύρκου και την απήχηση που αυτή έχει στο εσωτερικό του φαίνεται πως είναι ο ΣΥΝ. Ενώ στο κοντινό παρελθόν πρόβαλε δημαγωγικά τον Κύρκο σαν «σύμβολο» της επίπλαστης «ενότητας της αριστεράς», τώρα προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του, παρά το γεγονός ότι στελέχη του συμμετείχαν στην προχτεσινή εκδήλωση.

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» εξέφρασε εμμέσως την ενόχληση της ηγεσίας του κόμματος για το ότι δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση αυτή, ενώ εμμέσως πλην σαφώς χρέωσε στον Λ. Κύρκο πρόθεση στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί και θα καταληχθεί το επόμενο διάστημα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης απηύθυνε πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου αν «ειλικρινά θέλουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη και να ανοίξουμε τους δρόμους των συνεργασιών και στην Ελλάδα, ένας είναι ο τρόπος: απλή αναλογική» ώστε «τα κόμματα να υποχρεώνονται να αναζητούν προγραμματικές συγκλίσεις για να υλοποιήσουν την εντολή του λαού».

Το εύθραυστο εσωκομματικό κλίμα πυροδότησαν χτες δυο ακόμα παρεμβάσεις: Με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για την αριστερή ανασύνθεση στον ΣΥΝ» κατήγγειλε τα όργανα του κόμματος για «αφωνία» απέναντι στις δηλώσεις Κύρκου, για τον οποίο εκτιμάει ότι βρίσκεται «εκτός της πολιτικής του ΣΥΝ». Την ίδια ώρα, ο Φ. Κουβέλης έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την ηγεσία του ΣΥΝ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον τελικό λόγο στις όποιες αποφάσεις.

ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ - ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε το ΚΚΕ

Το φορομπηχτικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων κατήγγειλε η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Tην απόσυρση της φορομπηχτικής τροπολογίας που αυξάνει τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν κατά βάση τα λαϊκά στρώματα και επαναφέρει το φόρο γονικής παροχής, η οποία μάλιστα κατατέθηκε σε παντελώς άσχετο νομοσχέδιο, για τα δάση της Ανατολικής Αττικής, ζήτησε χτες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και είπε ότι είναι ληστρική πολιτική η φοροεπιδρομή μέσω των έμμεσων φόρων. Ζητάμε, είπε, την απόσυρση γιατί η τροπολογία στρέφεται κατά των λαϊκών στρωμάτων και είναι συνεπέστατη με την κυβερνητική πολιτική. Τόνισε ότι κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και υπενθύμισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση καταψήφιζαν αντίστοιχες τροπολογίες. Κατήγγειλε δε ότι από το πρώτο κιόλας άρθρο της τροπολογίας δίνεται «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση αφού αναφέρει ότι το οριστικό ύψος του φόρου της γονικής παροχής θα καθοριστεί μετά το τέλος της «κοινωνικής διαβούλευσης».

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Παπουτσής είπε ότι συμμερίζεται την κριτική των βουλευτών, αφού ήταν δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να μη συζητούνται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, αλλά είπε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να αποσυρθεί επειδή ισχύει από τη μέρα κατάθεσής της. Ισχυρίστηκε δε προκλητικά και δημαγωγικά ότι η βούληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει στο μέλλον καμία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο!

Η παριστάμενη υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είπε ότι την εκφράζουν όσα είπε ο Χ. Παπουτσής και έριξε το «μπαλάκι» στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα παραστεί αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να δώσει τις σχετικές εξηγήσεις ως προς το περιεχόμενο της τροπολογίας. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου φρόντισαν από χτες να δικαιολογήσουν τόσο το επείγον της κατάθεσης, όσο και το φορομπηχτικό χαρακτήρα των μέτρων, λέγοντας ότι αν η τροπολογία καθυστερούσε 15 ακόμα μέρες, το Δημόσιο θα είχε απώλεια 300 εκατ. ευρώ.

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η ρύθμιση για τον ΦΠΑ

Ψηφίστηκε χτες στην ολομέλεια της Βουλής, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να θωρακιστούν νομοθετικά οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί κυβέρνησης ΝΔ και αφορούσαν την αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 30 Ιουνίου του 2010 καθώς και τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής των οφειλών από ΦΠΑ. Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ με τον βουλευτή του Απόστολο Νάνο να επισημαίνει πως επίκειται «άγρια φοροκλοπή μέσω των αντικειμενικών κριτηρίων που θα κορυφωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Αναφερόμενος συνολικά στις πολιτικές που ασκήθηκαν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες των χρεών που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δηλαδή τη «γιγάντωση των πολυεθνικών και τις πενιχρές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων». Γενικότερα ο Α. Νάνος τόνισε ότι «σε αυτή την κρίση αν δεν λάβουν τα μέτρα τους οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα έχουμε συρρίκνωση», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι κάποιος και με το μεγάλο κεφάλαιο και με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», καλώντας τους μικρομεσαίους «να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου».

Φανατικός εχθρός της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Λ. Κύρκου

Για την προχτεσινή ομιλία του Λεωνίδα Κύρκου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Οπως και χτες έτσι και σήμερα, ο Λ. Κύρκος και συνολικά ο χώρος των μεταλλαγμένων κομμουνιστών και της ψευτοανανέωσης τον οποίο εκφράζει αποδεικνύεται ότι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το λαό και τον τόπο ήταν και παραμένει φανατικός εχθρός της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και χειραφέτησης, φορέας της ταξικής λαϊκής υποταγής και υποστηρικτής των στρατηγικών επιλογών και συμφερόντων της πλουτοκρατίας, του καπιταλισμού. Δικαιολογημένη, λοιπόν, η εμπάθεια που τρέφει για το ΚΚΕ, αφού πάντα βρισκόταν στην αντίπερα όχθη, δικαιολογημένοι και οι έπαινοι που δέχεται από τους διάφορους εκπροσώπους και υποστηρικτές της αστικής τάξης.

Η Ιστορία, όμως, όπως και η κοινωνική εξέλιξη, είναι αμείλικτη. Δε δικαίωσε ούτε πρόκειται να δικαιώσει τους εκφραστές της ταξικής υποταγής, αλλά θα καταδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη χρεοκοπία τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ