ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δολοφονία με πολλά ενδεχόμενα κίνητρα

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νεκρός έπεσε από βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο και είχε τοποθετηθεί σε παρκαρισμένο δίκυκλο δίπλα στο αυτοκίνητό του ο 50χρονος Μασούντ Μοχαμάντι, καθηγητής ειδικευμένος στην πυρηνική ενέργεια του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Η δολοφονία Μοχαμάντι έρχεται να περιπλέξει περαιτέρω μια, ήδη, εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση.

Τα επίσημα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, λίγο αργότερα, δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη της δολοφονίας «στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στους πράκτορές του» αναφερόμενος στον Μοχαμάντι ως «μάρτυρα» και επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν δε θα πτοηθεί ως προς τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος. Σύμφωνα, πάντα, με τα επίσημα ΜΜΕ, ο Μοχαμάντι, παλαιότερα, είχε εργαστεί σε δύο πανεπιστήμια που ελέγχονται από το παραστρατιωτικό σώμα των Μπασίτζ.

Αμεσα διέψευσε κάθε εμπλοκή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εντούτοις, η κατάσταση άρχισε να γίνεται σαφώς πιο περίπλοκη όταν εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας δήλωνε σαφώς ότι ο Μοχαμάντι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, συνάδελφοί του έσπευδαν να τονίσουν ότι το αντικείμενό του ήταν η θεωρητική μελέτη της πυρηνικής ενέργειας.

Τέλος, δημοσιοποιήθηκε ότι ο Μοχαμάντι είχε, εξαρχής, υποστηρίξει τη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα και είχε ανοιχτά ταχθεί υπέρ του Μιρ Χοσεΐ Μοσαβί. Αν και δεν είχε κάποια ιδιαίτερα μαχητική τοποθέτηση, φέρεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των καθηγητών που είχαν καταδικάσει τη σκληρή καταστολή σε βάρος των φοιτητών του. Τα στοιχεία αυτά αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο σχετικά με τα κίνητρα της δολοφονίας του, από τον εξωτερικό δάκτυλο μέχρι την εσωτερική προβοκάτσια με πιο εμφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό.

ΙΡΑΚ
«Σκούπες» εντός, αντιφατικές «διερευνήσεις» εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.--

Σε προληπτική επιχείρηση «σκούπα» προχώρησαν οι ιρακινές αρχές. Ολόκληρες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας έκλεισαν, χθες τα ξημερώματα, προκειμένου να ελεγχθούν. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συνελήφθησαν περισσότερα από 50 άτομα ως «ύποπτοι για συμμετοχή σε σχεδιασμό μεγάλων βομβιστικών επιθέσεων» και εντοπίστηκαν περίπου 400 κιλά εκρηκτικά.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είχαν, μέχρι χθες βράδυ, επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Αντίθετα, είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις αρκετών σουνιτών πολιτικών που υποστήριζαν ότι πρόκειται απλώς για «εκστρατεία εντυπώσεων της σιιτικής κυβέρνησης προκειμένου να αποδείξει ότι είναι ικανή να προφυλάξει τους πολίτες».

Στη Βρετανία, υποτίθεται, διερευνάται η συμμετοχή της χώρας με βάση την απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ το 2002. Καταθέτοντας, ο πρώην εξ απορρήτων σύμβουλος του Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, δεν έκανε ούτε εκατοστό πίσω από τη θέση που είχε υπερασπιστεί η κυβέρνηση Μπλερ το 2002, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας εισβολής στο Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή «των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής». Ισχυρίστηκε ότι «μπορεί σε ορισμένα σημεία ο φάκελος σχετικά με το Ιράκ, που παρουσιάστηκε τότε, να μην ήταν τόσο σαφής, αλλά δεν υπήρξε καμία υπερβολή ή διαστρέβλωση ως προς τα υπάρχοντα στοιχεία». Πάντως, δεν αρνήθηκε ότι ο Μπλερ είχε, σε αλληλογραφία, διαβεβαιώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους ότι η Βρετανία θα στηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση, πολύ πριν παρουσιαστεί η σχετική «επιχειρηματολογία».

Σε αντίθετη εντελώς κατεύθυνση κινείται το πόρισμα της ανάλογης διερευνητικής επιτροπής που συστήθηκε στην Ολλανδία, μετά τη διαρροή σχετικών εγγράφων από το υπουργείο Εξωτερικών. Η επιτροπή κατέληξε ότι η εισβολή στο Ιράκ «δεν είχε καμία νομική βάση», ότι «οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν έδιναν το πράσινο φως» και ότι «η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας παρουσίασε επιλεκτικά τα στοιχεία προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη». Η Ολλανδία είχε υποστηρίξει διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, την εισβολή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επιτυχή δοκιμή συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε η Κίνα. Η δοκιμή αφορούσε πύραυλο εδάφους εδάφους, ο οποίος και «πέτυχε το στόχο του», δηλαδή να αναχαιτίσει έναν πύραυλο εν πτήσει, όπως αναφέρουν τα κινεζικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το Πεκίνο, η δοκιμή είχε «αμυντικό χαρακτήρα» και δεν απευθύνεται ενάντια σε κάποια χώρα. Μερικές μέρες νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν την πώληση σύγχρονου πυραυλικού συστήματος στην Ταϊβάν, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου, που δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε κίνδυνο η συνεργασία και η εμπιστοσύνη Κίνας - ΗΠΑ.

ΒΟΜΒΑΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Συνάντηση στο Νέο Δελχί πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκχ, και η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, με θέμα την ενδυνάμωση των δεσμών των δύο χωρών, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή πέντε συμφωνιών συνεργασίας, που αφορούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την ασφάλεια, την πρόληψη του εγκλήματος και την ενέργεια. Στην ατζέντα ήταν και οι τρόποι καλύτερης πάταξης των αυτονομιστών ανταρτών που επιτίθενται στην Ινδία και έχουν την έδρα τους στο Μπαγκλαντές. Παράλληλα χθες, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, «Μπαρτί Αϊρτελ», ανακοίνωσε ότι αγοράζει το 70% της εταιρείας τηλεφωνίας του Μπαγκλαντές «Γουάριντ Τέλεκομ», δηλώνοντας την πρόθεσή της για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο.

MΟΡΧΕΝΤ.-- Σε κλείσιμο του λιμανιού της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ προχώρησαν οι αρχές μετά τον εντοπισμό 9 κοντέινερ που περιέχουν ισχυρά εκρηκτικά υλικά μεταξύ αυτών και πενταερυθρίτη, το εκρηκτικό με το οποίο υποτίθεται προσπάθησε ο 23χρονος Νιγηριανός να ανατινάξει αεροσκάφος της «Δέλτα». Η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή, ωστόσο έντονα είναι τα ερωτηματικά, αφού δε δίνεται καμία πληροφορία ούτε για την προέλευση, ούτε για τον παραλήπτη του φορτίου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χθες, σκληρές μάχες μαίνονταν στην κεντρική περιοχή Γουάρχολ της Σομαλίας μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης «αλ Σάμπά'αμπ» που σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και ελέγχει μεγάλο κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μόνο χθες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 32 τραυματίστηκαν, ενώ σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι εκτοπισμένοι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτός νόμου έθεσε η Βρετανία την οργάνωση Islam4UK που οργάνωνε αντιπολεμική διαμαρτυρία στη μικρή πόλη Wootton Bassett, για τους νεκρούς μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν. Η αντιπολεμική πορεία στη μικρή πόλη θα καταστεί παράνομη σύμφωνα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Alan Johnson.

ΡΟΖΑΡΝΟ.-- Εικοσιτετράωρη αποχή από την εργασία διοργανώνεται για την 1η Μάρτη με στόχο να πάρουν μέρος οι μετανάστες στην Ιταλία, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ρατσιστικές επιθέσεις στην Καλάβρια, αλλά και την αγανάκτηση των μεταναστών. Την κινητοποίηση διοργανώνει η ομάδα «Primomarzo 2010», η οποία συνδέεται και με αντίστοιχη κινητοποίηση που ετοιμάζεται στη Γαλλία.

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Συνταγματική έκρινε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι τα πρωτόκολλα για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αρμενίας.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αλλαγές στην εισοδηματική πολιτική

KITO.--

Ενα ακόμα μέτρο «καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού» με θέσπιση ενός κατώτερου ημερομίσθιου και μισθού, «δίκαιου και αξιοπρεπούς» προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, «ως ένα από κύρια μέτρα για την καταπολέμηση της ανισότητας της χώρας».

Ο κατώτερος μισθός αυξάνεται από 218 δολάρια στα 240, μισθός που θεωρείται «αξιοπρεπής» είπε ο Πρόεδρος Κορέα σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές δηλώσεις, ενώ τόνισε ότι καμία εταιρία στο Εκουαδόρ δε θα θεωρείται νόμιμη και να δηλώνει κέρδη εάν ακόμη και ο τελευταίος εργαζόμενος δεν έχει απολαβές τουλάχιστον 320 δολάρια το μήνα, ποσό που θα πολλαπλασιάζεται με 1.6 εργαζόμενους ανά νοικοκυριό που αποδίδει αποδοχές τουλάχιστον 517 δολαρίων ανά οικογένεια που είναι το ποσό που έχει καθοριστεί ότι μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες μίας οικογένειας. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Ρίτσαρντ Εσπινόσα διευκρίνισε ότι με βάση τη νέα νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση θεσπίζονται νέοι φόροι για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα και μειώσεις για τα κατώτερα, ενώ προωθείται το ενιαίο μισθολόγιο όπου ο βασικός μισθός θα καθορίζεται από τρεις παράγοντες: τον πληθωρισμό, το ρυθμό παραγωγής και αύξηση βάσει της ισότητας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει τις παραβιάσεις από τις ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρουσίασε χτες μία σειρά ηχητικών ντοκουμέντων από τη νέα παραβίαση από αμερικανικό μαχητικό «Ρ-3» που απογειώθηκε από τη βάση του Κουρασάο (ολλανδική κτήση), τονίζοντας ότι η χώρα έχει θέσει σε συναγερμό όλους τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς, ώστε να αποτρέψει πιθανές ενέργειες όπως αυτές που μπορούν να νομιμοποιήσουν μία πιθανή επιθετική ενέργεια, ακόμη και πόλεμο.

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό ανακοινώθηκαν μια σειρά μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των εξαγωγών και κυρίως την ενίσχυση και αύξηση της εγχώριας παραγωγής, ώστε η χώρα να καλύπτει τις ανάγκες της αλλά και σταδιακά να καταστεί και εξαγωγική χώρα και να μη στηρίζεται μόνο στο πετρέλαιο. Σε ό,τι αφορά τη νέα «διπλή ισοτιμία», του εθνικού νομίσματος μπολίβαρ με το δολάριο, ο υπουργός Οικονομικών Αλί Ροντρίγκες τόνισε ότι «δημιουργεί μία νέα οικονομική τάξη και πλέον παραδίδει την πρωτοβουλία στην παραγωγή, απομακρύνοντάς την από την εξάρτηση από τις εισαγωγές και το κυριότερο απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την εξάρτησή της από το πετρέλαιο». Παράλληλα, ήδη από τη Δευτέρα έχουν κλείσει 70 μαγαζιά και μεγάλα καταστήματα στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμησης της αισχροκέρδειας.

ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση στο βορρά

ΣΑΝΑ'Α.--

Νέα κλιμάκωση στα βόρεια σύνορα της Υεμένης, όπου σημειώνονται, εδώ και εβδομάδες, μάχες μεταξύ, από τη μια Υεμενιτών σιιτών ενόπλων και, από την άλλη, σαουδαραβικών στρατευμάτων και υεμενίτικου στρατού, έρχεται να εντείνει τα ταυτόχρονα μέτωπα (αυτονομιστικό κίνημα στο νότο και «κυνήγι της αλ Κάιντα» στις ανατολικές ορεινές επαρχίες) που καλείται ν' αντιμετωπίσει η υεμενίτικη ηγεσία. Οπως ανακοίνωσε, χτες, ο υφυπουργός Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Κχάλεντ μπιν Σουλτάν, σφοδρές μάχες μαίνονται στη μεθόριο των δύο χωρών, καθώς τα σαουδαραβικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση εκδίωξης από το σαουδαραβικό έδαφος όλων των σιιτών ενόπλων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι ένοπλοι της φυλής Χούθι αγνόησαν 48ωρο τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τα εδάφη πέριξ του μεθοριακού χωριού αλ Τζαμπίρι, και να υποχωρήσουν στο υεμενίτικο έδαφος. Ο μπιν Σουλτάν ανακοίνωσε ότι στις μάχες των τελευταίων ωρών σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις Σαουδάραβες στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πεσόντων στις συγκρούσεις με τους Χούθι σε 82, ενώ αγνοούνται ακόμη 21 στρατιώτες. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι απώλειες των σιιτών ενόπλων είναι «εκατοντάδες».

Για «σημαντικά πλήγματα» κατά των Χούθι έκανε λόγο και ο στρατός της Υεμένης, που ανακοίνωσε το θάνατο 19 ενόπλων σε «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στο βορρά.

Στο μεταξύ διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς ενός Βρετανού υπηκόου και μιας 5μελούς οικογένειας Γερμανών, που κρατούνται όμηροι από τον Ιούνη, άρχισαν οι υεμενίτικες αρχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, που υποστήριξε ότι έχουν εντοπιστεί στο βορρά της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ