ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στην αντιδραστική μεταρρύθμιση

Οχι μόνο συμφωνούν στην ουσία της κυβερνητικής πρότασης, αλλά προβάλλουν αποπροσανατολιστικά αιτήματα

Η ευρύτατη συναίνεση των δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που απαρτίζουν την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που στόχο έχει να συγκροτηθούν ισχυροί διοικητικοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επιβεβαιώθηκε και χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης. Η ΚΕΔΚΕ επανέλαβε τη βούλησή της να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», εστιάζοντας σε ορισμένες προϋποθέσεις που «πρέπει» να ικανοποιηθούν, ώστε το εγχείρημα να «έχει παρόν και μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ν. Κακλαμάνης.

Οι προϋποθέσεις αυτές, που κατά τον ίδιο, δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Εσωτερικών, είναι:

  • Η χωροθέτηση των νέων μηχανισμών, κάτι που ζήτησε να γνωστοποιηθεί έως τα τέλη Γενάρη.
  • Η οικονομική προίκα του εγχειρήματος που κοστολογείται στα περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ και δε διευκρινίζεται από πού θα προέλθει.
  • Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων.

Πρόκειται για προϋποθέσεις που όχι μόνο δεν αλλάζουν την ουσία της αντιδραστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά επιπλέον ρίχνουν νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού από το πραγματικό της περιεχόμενο. Να δοθεί δηλαδή έμφαση και να σηκωθεί θόρυβος γύρω από το ζήτημα των ορίων των νέων δήμων και περιφερειών και όχι ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα ζημιωθεί από αυτήν την αλλαγή.

Τι επιδιώκουν

Αυτό που επιδιώκουν είναι μέσω της μείωσης του αριθμού των Περιφερειών και των ΟΤΑ, να υπάρχει μεγαλύτερη και ισχυρότερη κρατική παρέμβαση - παρά τα όσα λένε περί «αποκέντρωσης» - ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στα νέα λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και την πρόσβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας, χωρίς τη μεσολάβηση μικρών οργανισμών (Δήμων που έχουν ως συνέπεια χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες). Για παράδειγμα, η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη οικονομία», με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα προγράμματα του αργοτουρισμού κλπ. διευκολύνεται με τη δομή και τη μορφή του «Καλλικράτη». Ετσι, θα διευκολυνθεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής η παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσα από τους νέους ΟΤΑ, για αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ετσι, πιο αποτελεσματικά θα προωθείται άμεσα από την ΤΑ η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και θα διευκολύνεται ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός στην ενιαία ευρωενωσιακή, στη διεθνή καπιταλιστική αγορά.

Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στις περιφέρειες και τους δήμους αντικειμενικά θα διαλυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας τομέων όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κλπ., με αποτέλεσμα την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών, την παραπέρα ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς, την ένταση της ταξικής διαφοροποίησης στη μόρφωση, το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων.

Αντιλαϊκές προτάσεις

Χαρακτηριστική του αποπροσανατολιστικού ρόλου και του αντιλαϊκού προσανατολισμού της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ είναι το γεγονός ότι τα 4 δισ. ευρώ που ζήτησε ο Ν. Κακλαμάνης, έτσι κι αλλιώς θα προέλθουν από φόρους που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Και είναι χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα κατευθυνθούν στις τσέπες του κεφαλαίου, αφού τα όποια έργα γίνουν ή υπηρεσίες υλοποιηθούν θα γίνουν σε συνεργασία με ιδιώτες. Θυμίζουμε επίσης ότι η απόκτηση φορολογικής εξουσίας της ΤΑ είναι ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ, που συνδυάζεται με τη μετατροπή της κρατικής χρηματοδότησης σε εξισορροπητικό μηχανισμό, ώστε να μη χρεοκοπήσουν οι δήμοι, τα ταμεία των οποίων ήδη βρίσκονται στο κόκκινο, με βαρύτατες τις ευθύνες της ΚΕΔΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Απ. Κοιμήσης, από το ΠΑΣΟΚ, είπε πως πρέπει να: «βοηθήσουμε η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην είναι ημιτελής», εκτιμώντας ότι εξυπηρετεί την υπόθεση της αποκέντρωσης.

Ο Θ. Γκοτσόπουλος επανέλαβε τη στήριξη της παράταξής του (ΣΥΝ) στη μεταρρύθμιση, ζητώντας μάλιστα περισσότερες αρμοδιότητες για την ΤΑ και ζήτησε αναβολή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. θα πραγματοποιηθεί στις 18 - 20 Γενάρη), ώστε να προηγηθεί διάλογος στις Τοπικές Ενώσεις.

Διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών

Ο έλεγχος και επίβλεψη των κατευθύνσεων του κράτους επιβεβαιώνεται και από τις Γενικές Διοικήσεις που προβλέπει ο «Καλλικράτης», με αναβαθμισμένο ρόλο, όπως τόνισε εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» ο Χρήστος Τέγος. Ο ίδιος στην τοποθέτησή του στηλίτευσε τις κατευθύνσεις που υπηρετεί η νέα μεταρρύθμιση. Ανέφερε παραδειγματικά την επιδίωξη να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων των δήμων. Χαρακτηριστικά επεσήμανε την κυβερνητική θέση ότι οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουν αν θέλουν καλύτερες υπηρεσίες. Επίσης στάθηκε στην αυξημένη δυνατότητα που παρέχεται σε επιχειρηματικούς ομίλους να αναλαμβάνουν έργα υποδομής και τομείς υπηρεσιών με τη μορφή των ΣΔΙΤ. Υπογράμμισε δε ότι θα γενικευθεί η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις στην ΤΑ, που είναι θερμοκήπιο όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας. «Αλήθεια πού πρωτοεφαρμόστηκε η μερική απασχόληση;», αναρωτήθηκε.

«ΘΕΟΦΙΛΟΣ»
Σταμάτησε αιφνιδιαστικά τα δρομολόγια

Ανάστατοι είναι ξανά οι νησιώτες (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Ανάστατοι είναι ξανά οι νησιώτες (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Αιφνιδιαστικά προχτές το βράδυ έδεσε το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», αφήνοντας «αμανάτι» τα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, τα οποία συνέδεε μεταξύ τους, με Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕΛ, αν και πήρε έγκριση για ακινησία του πλοίου - με αιτιολογία την ετήσια συντήρηση και επιθεώρηση που προβλέπεται για τα ακτοπλοϊκά πλοία - ωστόσο παραβιάζοντας ακόμα και αυτή τη νομοθεσία που είναι ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών, δεν αντικατέστησε όπως ήταν υποχρεωμένη, το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» με άλλο πλοίο.

Ετσι, ειδικά η Λήμνος έμεινε με ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο τη βδομάδα και αυτό με το γνωστό σαπάκι «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες του νησιού. Και δεν είναι μόνο η Λήμνος. Μια σειρά νησιών αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της απομόνωσης, από τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση που προκαλεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η εφοπλιστική ασυδοσία και η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης που την πυροδοτεί.

Από τις 29 Δεκέμβρη έχει να «δει» καράβι το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου της Ικαρίας που εξυπηρετεί ολόκληρη τη νότια πλευρά του νησιού. Οι Φούρνοι εξυπηρετούνται το πολύ με ένα δρομολόγιο τη βδομάδα! Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία HSW, στο όνομα της κερδοφορίας της, έκανε περικοπές στα δρομολόγια του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» που κάλυπτε τα παραπάνω λιμάνια.

Με ψήφισμά της η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Σάμου καλεί την τοπική κοινωνία «σε αγωνιστική ετοιμότητα» καθώς «δεν είναι δυνατόν, όπως αναφέρει, ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη των νησιών μας». Απαιτεί να αποκατασταθεί άμεσα η σύνδεση των λιμανιών αυτών με τον Πειραιά, με τρεις τουλάχιστον προσεγγίσεις τη βδομάδα σε μόνιμη βάση, ενώ επισημαίνει ότι ουσιαστική λύση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες «δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αντιμετωπισθούν ως κοινωνικό αγαθό, μέσω ενός αποκλειστικά δημόσιου Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».

Την Παρασκευή το τελευταίο «αντίο» στον Τάσο Αυγερινό

Το τελευταίο «αντίο» στον Τάσο Αυγερινό, στον «Οίστρο» του «Ριζοσπάστη», θα δοθεί την Παρασκευή 15 Γενάρη, στις 2.30 μ.μ., στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. Ο Τ. Αυγερινός «έφυγε» από τη ζωή, προχθές Δευτέρα, σε ηλικία 66 χρόνων.

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», η Διεύθυνση και το προσωπικό της «Σύγχρονης Εποχής» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Τάσος Αυγερινός γεννήθηκε το 1944 στο Βόλο και, αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ήρθε στην Αθήνα όπου ανακηρύχθηκε πτυχιούχος της Παντείου Σχολής. Παράλληλα με τη φοίτησή του στην Πάντειο, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1965 εργαζόμενος στον «Νέο Ανένδοτο». Στη συνέχεια, εργάστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα», στα «Σημερινά», στην «Ακρόπολη» έως το κλείσιμο της εφημερίδας.

Στα 40 χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στον Τύπο εργάστηκε σε πολλές ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες ως ρεπόρτερ, επιμελητής κειμένων, σχολιαστής και χρονογράφος. Από το 1974 μέχρι το 2002, ήταν συντάκτης του «Ριζοσπάστη», όπου εκτός από τον δημοφιλή «Οίστρο» έγραφε μεταξύ άλλων και χρονογραφήματα, τον ετήσιο «Καζαμία» κ.ά.

Ο Τάσος διακρίθηκε για την ικανότητά του να αποδίδει απλά, εύστοχα, στη γλώσσα του λαού, την επικαιρότητα μέσα από τα μάτια της εργατικής τάξης και των λαϊκών ανθρώπων. Ηταν πολύπλευρο ταλέντο, καθώς πέρα από τα 40 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας στη δημοσιογραφία - ως ρεπόρτερ, επιμελητής κειμένων, σχολιαστής και χρονογράφος - ήταν και ερασιτέχνης ζωγράφος.

Τα τελευταία χρόνια, επιδόθηκε στη συγγραφή βιβλίων. Ανάμεσα σε άλλα, έργα του είναι: «Δυτική Λεωφόρος» (2008, «Σύγχρονη Εποχή»), «Πικρό αντίδωρο» (2007, ΣΕ), «Η δεύτερη άνοιξη», (2006, ΣΕ), «Το καραβάνι των γυμνών» (διηγήματα, 2004, ΣΕ) κ.ά.

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και αναφέρει: «Ο Τάσος Αυγερινός εργάστηκε σκληρά και ευσυνείδητα, σεβόμενος πάντοτε τις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά έναν άξιο συνάδελφο, που τίμησε με το ήθος του τη δημοσιογραφία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ