ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΙΣ
Υποκλίνονται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Στο απυρόβλητο έμεινε η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, που προωθείται και με τις 11μηνες συμβάσεις γιατρών μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η προβολή των ουσιαστικών αναγκών των γιατρών - αλλά και των ασθενών - εκφράστηκε μόνο με το υπόμνημα και τις παρεμβάσεις της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, η 11μηνη εργασία των γιατρών με το μπλοκάκι αποτελεί προέκταση της - καθ' υπόδειξη των Βρυξελλών - διευθέτησης του χρόνου εργασίας και έρχεται ως συνέχεια των επικουρικών γιατρών που καθιέρωσε προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ στους νοσηλευτές. Ζήτησε την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση χωρίς όρους όσων εργάζονται με αυτές. Ωστόσο, η υπουργός Υγείας, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι με αυτή τη διαδικασία τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας, επέμενε στην πρόσληψη των γιατρών με 11μηνη διάρκεια, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στη λογική να καταργηθούν οι επικουρικοί γιατροί. Υποστηρικτή στη συνάντηση για τους επικουρικούς γιατρούς είχε την ΠΑΣΚ Γιατρών, ενώ ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΑΕΓ) - στηρίζεται απ' το ΣΥΝ - εξέφρασε την αντίθεσή του όχι στην ίδια την ελαστική σχέση εργασίας, αλλά στο ότι επεκτάθηκε και στην Αττική, ενώ θεσμοθετήθηκε για την κάλυψη των κενών στην επαρχία.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μανώλης Καλοκαιρινός, δικαιολόγησε, στο όνομα της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση της γρίπης, τις προσλήψεις των γιατρών με μπλοκάκι. Η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, σαν την επιδημία της «νέας γρίπης», όπως υπογράμμισε στη συνάντηση και ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ, βρίσκεται στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και συνολικότερα του δημόσιου συστήματος, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα είναι προετοιμασμένο και για τέτοιες καταστάσεις.

Το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ

Οπως καταγράφει και το υπόμνημα που κατατέθηκε στην υπουργό, η ΔΗΠΑΚ παλεύει μεταξύ άλλων για:

  • Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας και τη μονιμοποίηση άμεσα όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών αλλά και όλου του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία και τη στελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
  • 1.700 ευρώ βασικό μισθό στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό.
  • Μείωση της αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας και έως ότου μηδενιστεί ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος χρόνος, να καλύπτεται ασφαλιστικά ο ειδικευόμενος και να επιδοτείται με το 80% του μισθού.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας.
  • Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα και στις υπηρεσίες Υγείας.
ΦΑΡΜΑΚΟ
Δεν μπορεί να είναι υπόθεση ιδιωτών

Σε άγριες περικοπές για τους ασθενείς αλλά και τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς φαίνεται ότι θα καταλήξουν, τελικά, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο όνομα της εξυγίανσης των οικονομικών της Υγείας.

Οι πλευρές αυτές προκύπτουν με βάση τις επαφές που είχε η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τους υπουργούς Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Για τα θέματα αυτά, και με πρωτοβουλία του ΠΦΣ, έγινε χτες ενημερωτική σύσκεψη με τη συμμετοχή των ΔΣ του ΠΦΣ και των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στη σύσκεψη, προκύπτουν, μεταξύ των άλλων, τα εξής κεντρικά ζητήματα: Θα επιχειρηθεί - με κάθε μέσο - μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό θα εκφραστεί με την αυστηρή λίστα για τα φάρμακα που θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους αλλά και την επέκταση των Μή Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα οποία θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασθενείς. Θύματα αυτής της επιλογής θα είναι και οι φαρμακοποιοί καθώς η κυβέρνηση μελετά για κλιμακωτό - σε αντίθεση με το σταθερό σήμερα - ποσοστό κέρδους. Η εφαρμογή θα σημάνει το κλείσιμο του μικρού φαρμακείου της γειτονιάς και την αντικατάστασή του από επιχειρηματικές αλυσίδες που θα παρέχουν και φάρμακα. Αυτή η προοπτική αποτελεί απειλή για την ίδια την υγεία των ασφαλισμένων καθώς θα υπακούει μόνο σε οικονομικά - και όχι επιστημονικά και ιατρικά - δεδομένα.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας - όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη - ήταν απροκάλυπτα κυνικός στην ενημερωτική συνάντηση με τον ΠΦΣ υποστηρίζοντας πως τα 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πολλά και ότι πρέπει να πέσουν στα 4.000. Πρόκειται για μια άποψη που υπακούει με δουλικό τρόπο στις υποδείξεις των Βρυξελλών για λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας η οποία καρπώνεται το 62,7% του τζίρου που διατίθενται μέσω των φαρμακείων.

Αναδεικνύεται δηλαδή ακόμα μια φορά ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο η παραγωγή, διακίνηση και εισαγωγή του φαρμάκου μένει στα χέρια ιδιωτών, δε θα ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Οπως επισήμαναν και χτες οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών χρειάζεται πάλη για ένα δημόσιο συστήμα Υγείας και δημόσιο φορέα φαρμάκου, ο οποίος θα παράγει, θα διακινεί, θα εισάγει και παρέχει δωρεάν τα φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη.

«ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μειώνουν μισθούς και μάλιστα αναδρομικά

Προάγγελο των περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων αποτελεί η πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στο «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο στους οποίους περιέκοψε ένα ειδικό επίδομα 102 ευρώ, ενώ ζητά απ' τον καθένας και 6.200 ευρώ ως αναδρομικά.

Οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» αμείβονται απ' το υπουργείου Υγείας καθώς το νοσοκομείο είναι πανεπιστημιακό. Ετσι οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» απ' το 2004 πήραν - όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας - και ένα ειδικό επίδομα από 102 ευρώ. Ομως, μετά από έναν έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών κόπηκε για τυπικούς λόγους το επίδομα των 102 ευρώ - από τον Σεπτέμβρη του 2009. Και παρά τις υποσχέσεις της τέως και νυν κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένων και των υποσχέσεων της νυν υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου - όχι μόνο δε δίνεται το επίδομα αλλά ζητούν και από κάθε εργαζόμενο τα αναδρομικά απ' το 2004.

Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι ξεκινούν απ' τη Δευτέρα, 18.1.2010, καθημερινές γενικές συνελεύσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και ώρα 9 π.μ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΧΙΛΤΟΝ: Σε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ διαμαρτυρόμενοι για την εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Το «ποτήρι ξεχείλισε» μετά το προχτεσινό τραυματισμό ηλεκτροτεχνίτη ο οποίος έπεσε από σκάλα και τραυματίστηκε στο πόδι.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων σε μια σειρά τομείς της Δημοτικής Επιχείρησης καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται σταθερά ή περιστασιακά, για πολλά χρόνια ή λίγους μήνες, χωρίς να ασφαλίζονται και με αμοιβές - ψίχουλα.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Σε σύσκεψη καλεί τους συμβασιούχους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στα γραφεία του Συνδικάτου, στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όρ.), αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ.

ΓΑΛΑ-ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ: Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 17 του Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη), καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ: Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, οι εποχικοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων της επαρχίας Νάουσας, για την οργάνωση της πάλης τους ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει σε εξαθλίωση. Τη Δευτέρα, στις 8 π.μ. οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν στη Νάουσα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους με μπροστάρηδες το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη και το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Στα 93 τα θύματα

Μια γυναίκα 50 ετών, με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη, επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης (Η1Ν1), ανέπτυξε επιπλοκή και απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 93. Επίσης, τρεις ασθενείς με τη νέα γρίπη μπήκαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ