ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συσσωρευμένα τα προβλήματα των ΤΕΙ

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε χτες η τριμελής γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με εκπροσώπους των προέδρων των ΤΕΙ είχε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οι πρόεδροι ανακοίνωσαν ότι έχουν αποφασίσει να μη λειτουργήσουν τα ιδρύματα από το εαρινό εξάμηνο, στην περίπτωση που δεν εκδοθούν μέχρι τότε τα εκκρεμούντα προεδρικά διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα σε μια σειρά ειδικότητες αποφοίτων ΤΕΙ, ενώ στη συνάντηση έθεσαν γενικότερα τα αιτήματά τους για τα ιδρύματα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βεβαίως το θέμα των ΤΕΙ είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Εμείς ακριβώς είμαστε σε εγρήγορση και θα δραστηριοποιηθούμε ακόμα πιο πολύ και με αφορμή τα θέματα που έθεσε η τριμελής γραμματεία, ούτως ώστε οι νέες στοχεύσεις περί της διά βίου μάθησης να μην οδηγήσουν στην όξυνση παλαιών και σύγχρονων προβλημάτων των ΤΕΙ. Προβλημάτων που έχουν σχέση με το γεγονός ότι, αν και τα λένε ανώτατα, τα έχουν αδιαβάθμητα, ενώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επαγγελματικής μόρφωσης, της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Με το γεγονός ότι έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ πλειοψηφεί το έκτακτο προσωπικό. Με το γεγονός ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση, εφόσον δεν αυξήθηκαν καθόλου τα κονδύλια για την Παιδεία, αλλά πάγωσαν και βαίνουν μειούμενα και το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα πιο λίγα τα κονδύλια που δίνονται στην Παιδεία και στα ΤΕΙ.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ΤΕΙ συγκεντρώνουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών εργατικών και λαϊκών οικογενειών, τα οποία και τα βγάζουν πέρα δύσκολα, προσπαθούν να συνδυάσουν δουλειά και σπουδές και το κυριότερο βγαίνοντας από το ΤΕΙ αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερο το φάσμα της ανεργίας και εξαιτίας των γενικών λόγων και εξαιτίας της πιστοποίησης ή μη πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα που ακούσαμε με βάση βεβαίως και τις δικές μας θέσεις και προτάσεις».

Εκ μέρους της τριμελούς γραμματείας της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ ο Γιάννης Κόκκορας, πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας, είπε μεταξύ άλλων: «Θίξαμε τα προβλήματα των ΤΕΙ, τα οποία συνδέονται είτε με θέματα ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των χαρακτηριστικών τους, είτε με χρηματοδότηση, είτε με τα επαγγελματικά δικαιώματα που είναι ένα άμεσο ζητούμενο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια την ΓΓ για το θετικό τρόπο με τον οποίο είδε τα αιτήματα και τους προβληματισμούς μας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νόμος - πλαίσιο για τη Διά Βίου Μάθηση

Σύσκεψη εκπροσώπων όλων των υπουργείων έγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας

Σε «εθνικό στόχο» ανακηρύσσεται απ' την κυβέρνηση η Διά Βίου Μάθηση, μια απ' τις βασικές στρατηγικές του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση των αυριανών ευέλικτων εργαζομένων. Χτες, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, με εκπροσώπους απ' όλα τα υπουργεία, ανακοινώθηκε ότι «αυτός ο εθνικός στόχος πραγματώνεται με ένα νέο νόμο - πλαίσιο». Στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με το νέο νόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο έχει, ήδη, ανακοινώσει ένα προσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση, με το οποίο νομιμοποιούνται όλα τα ιδιωτικά μαγαζιά εκπαίδευσης, μετά από πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ). Σε αυτό το προσχέδιο μπαίνει και όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την τελική διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής αγοράς.

Η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου επανέλαβε ότι η «διαβούλευση» για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ξεκινά στα τέλη Φλεβάρη, για να συγκροτηθεί μέσα στο 2010. Με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα «σπάσει», και επίσημα, η μόρφωση σε τρεις κατηγορίες, σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Ολα αυτά θα καταγράφονται σε εθνικούς δείκτες και θα χωρίζονται σε 8 επίπεδα, σύμφωνα με τα 8 επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και κατά κύριο λόγο οι νέοι, οι σημερινοί μαθητές και σπουδαστές θα κυνηγούν πιστωτικές μονάδες, απ' τη σχολές τους, τα ιδιωτικά κολέγια, τα ΙΕΚ, τα συνέδρια, τις απλές ημερίδες, τη συμμετοχή σε ΜΚΟ και την κάθε είδους δραστηριότητα που θα διαμορφώνει το βιογραφικό τους που θα καταγράφεται σε Ατομικό Μητρώο.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την υφυπουργό, υπήρξε «συστράτευση σε τρεις άξονες»:

  • Τη συνεργασία για τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, για τα προσόντα που σχετίζονται με το κάθε υπουργείο.
  • Την πιστοποίηση όλων των σχολών, των κέντρων εκπαίδευσης, των κέντρων κατάρτισης, που βρίσκονται είτε στα ίδια τα υπουργεία, είτε υπάρχουν υπό την εποπτεία των υπουργείων.
  • Τις θεματικές ενότητες της Διά Βίου Μάθησης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαίνια... λειψών σχολείων

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολικής στέγης ήταν η χτεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας εγκαινίασε πέντε σχολεία, ανάμεσά τους και το γυμνάσιο Πεύκων που λειτουργεί από το 2007 και ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπληθωρισμού μαθητών.

Ο υφυπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο σχέδια της κυβέρνησης για το νέο σύστημα προσλήψεων, προσδιόρισε ότι στις προθέσεις της είναι ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι δε θα απευθύνονται στην κεντρική διοίκηση, αλλά θα υποβάλλουν αιτήσεις απευθείας στα σχολεία που υπάρχουν κενά, με τη δέσμευση να υπηρετούν σε αυτά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα, οι μετακινήσεις τους θα γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες των σχολείων. Σχεδιασμοί που συνδέονται και με το προωθούμενο σχέδιο «Καλλικράτης» που εκτός των άλλων, οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής της από την τοπική φορολογία.

Ο υφυπουργός Παιδείας εγκαινίασε το 18ο Δημοτικό και το 20ό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, το Γυμνάσιο Πεύκων, το 7ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και το 3ο ΓΕΛ Εχεδώρου στο Καλοχώρι. Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο δε διαθέτουν προαύλιο χώρο για τους μαθητές, ενώ η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοτικό δε λειτουργεί επειδή ...δεν υπάρχουν Η/Υ! Στο Γυμνάσιο Πεύκων, ήδη φοιτούν 500 μαθητές και για την κάλυψη των αναγκών κατασκευάστηκαν τέσσερις επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, ενώ μετατράπηκαν σε αίθουσες και κοινόχρηστοι χώροι...

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Συγκέντρωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σήμερα, στις 11.30 το πρωί, μπροστά στο κτίριο διοίκησης. Θα ακολουθήσει πορεία στους χώρους του ιδρύματος.

*** Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ΑΕ δηλώνει ότι θα αποσύρει την αγωγή που κατέθεσε εναντίων των εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης με αφορμή την υπόθεση τραυματισμού μαθητή στο σχολείο το 2005. Ο ΟΣΚ δηλώνει ότι το σχολείο κατασκευάστηκε με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς και ότι δεν ευθύνεται ο Οργανισμός για τον κανονισμό. Ισχυρίζεται δε, ότι προχώρησε σε παρεμπιπτούσα αγωγή προς τους εκπαιδευτικούς (μετά την αγωγή που είχαν κάνει στον ΟΣΚ οι γονείς του μαθητή) για «να καταδείξει ότι δεν υπάρχει κακοτεχνία ή παράλειψη στην κατασκευή».

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στον «αέρα» και πάλι η μεταφορά μαθητών

Χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία τους μένουν οι μαθητές των ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη της κυβέρνησης και της νομαρχίας. Με το τέλος του χρόνου έληξαν οι συμβάσεις με τα λεωφορεία και τα ειδικά ταξί που μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία και ...πρακτικά από την περασμένη Παρασκευή τα παιδιά δεν πηγαίνουν στα σχολεία τους. Χτες γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης απαιτώντας λύση στο πρόβλημα και ανήγγειλαν νέα κινητοποίηση για σήμερα στις 9.30 το πρωί και πάλι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 18 μονάδες ειδικής αγωγής, όπου φοιτούν περισσότερα από 850 παιδιά. Οι γονείς καταγγέλλουν την αδιαφορία κυβέρνησης και νομαρχίας, ευθύνη των οποίων είναι να δώσουν λύση στο πρόβλημα και ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούν να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.

«Οφείλουν να σχεδιάζουν έγκαιρα και να μη δημιουργούν επιπλέον προβλήματα σε παιδιά που παλεύουν να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Δεν μπορούν να λένε ότι λειτουργούν σχολεία ειδικής αγωγής όταν οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά», δήλωσε η Θωμαή Μαυράκη, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Παιδιών ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών των ειδικών σχολείων και όλων των σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ