ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Πείνα και φτώχεια για τους εργαζόμενους

Στις ΗΠΑ 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κουπόνια σίτισης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα πάντα για την αμερικανική κυβέρνηση περιστρέφονται γύρω από το κεφάλαιο. Η βιάση και σχεδόν αποκλειστική μέριμνα για τη διάσωση της κερδοφορίας του έχει φέρει στο χείλος της καταστροφής και στην πλήρη απόγνωση πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων, για τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση μόνο ευχολόγια διαθέτει.

Το 2008, ένα στα πέντε παιδιά κάτω των 18 ετών ήταν σε οικογένειες που διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (Census Bureau) το Σεπτέμβρη 2009, εντούτοις όμως τα νούμερα αυτά «έχουν μεγάλες διαφορές από την πραγματικότητα καθώς δε λαμβάνονται υπόψη οι παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας και οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων που έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του 2009» αναφέρει η Τζούλια Μπ. Αϊζακς, ερευνήτρια του Ινστιτούτου, αναφερόμενη στην τελευταία έκθεση του προγράμματος σίτισης (SNAP), όπου τουλάχιστον 38 εκατ. άνθρωποι - το ένα όγδοο των Αμερικανών - λαμβάνει κουπόνια σίτισης, αύξηση κατά 24% το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2008 και 2009, ενώ η συμμετοχή του κόσμου εκτινάσσεται κάθε μήνα σε νέο ρεκόρ, εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Πάντως μετά τη διάσωση των μεγάλων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φυσικά με τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ανακοινώσει σήμερα τη φορολόγηση των μεγάλων τραπεζών ώστε να «επιστραφούν» τα χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες μέσα στην κρίση για να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ετσι ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι μέσω του μέτρου αυτού, δηλαδή της φορολόγησης των τραπεζών, τα 700 δισ. δολάρια «θα επιστραφούν στο σύνολό τους» και μάλιστα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο νόμος για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων υπάρχει αλλά... ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας με τις έκτακτες δαπάνες και τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης «έσωσαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας», αλλά προειδοποίησε ότι η πορεία της οικονομίας παραμένει αβέβαιη. Επίσης χτες ξεκίνησε τις ακροάσεις της η νέα «Επιτροπή Διερεύνησης της Χρηματοοικονομικής Κρίσης (FCIC)», για τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση το 2008.

Τέλος, συρρίκνωση της τάξης του 5% κατέγραψε για το σύνολο του 2009, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Γερμανίας, καθώς η καπιταλιστική κρίση οδήγησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να σημειώσει τη χειρότερη μεταπολεμική της επίδοση.

ΕΕ - «ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΧ ΒΑΛΕΣΑ»
Στο στόχαστρο η σοσιαλιστική Κούβα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η προώθηση εχθρικής πολιτικής ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα - ακολουθώντας πιστά την ακολουθούμενη επιθετική πολιτική των ΗΠΑ - και η απροκάλυπτη προσπάθεια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εσωτερικές υποθέσεις του νησιού, αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους του σεμιναρίου που διεξήχθη χτες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με διοργανωτή το Ιδρυμα «Λεχ Βαλέσα», υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, αλλά και τη στήριξη συνολικά της ΕΕ.

Επαναλήφθηκαν τα γνωστά αναμασήματα για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων» (δηλαδή των αποδεδειγμένων πληρωμένων μισθοφόρων του ιμπεριαλισμού), ενώ οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ανοικτά την ανάγκη για «αλλαγή» στο «ανελεύθερο» - όπως ισχυρίζονται - καθεστώς. Στη σύναξη, όπου συμμετείχαν Πολωνοί αντιδραστικοί πολιτικοί, ευρωβουλευτές από άλλες χώρες (κυρίως του Ευρωπαϊκού Κόμματος) και τεχνοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράστηκε η γενικευμένη επίθεση ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Θέλοντας να ...αξιοποιήσουν την ισπανική προεδρία της ΕΕ, συζήτησαν για την «αποτελεσματικότητα» της λεγόμενης «κοινής θέσης της ΕΕ» απέναντι στην Κούβα, επιδιώκοντας μια ακόμα πιο επιθετική στάση των χωρών της ΕΕ προς στο Νησί της Επανάστασης, για να «νικήσει με τη θέληση του κουβανικού λαού η δημοκρατία» όπως ισχυρίστηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διάφορες οργανώσεις, αυτοαποκαλούμενες «μη κυβερνητικές», παίζουν αυτό το ρόλο ιδιαίτερα ενάντια στην Κούβα.

Από τη μεριά της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει και καταγγέλλει τέτοιου είδους ενέργειες που προωθούν την προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος που έχει επιλέξει ο ίδιος ο κουβανικός λαός. Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στο λαό και την επαναστατική του κυβέρνηση και δηλώνει ότι και αυτά τα σχέδια θα πέσουν στο κενό, όπως και στο παρελθόν με τη στήριξη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο που χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ανακοινώνουν «έρευνα» μετά τις καταγγελίες

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Φαντέλα Τσάιμπ ανακοίνωσε χτες πως ο Οργανισμός θα διενεργήσει έρευνα σχετικά με την «πιθανότητα εσφαλμένων χειρισμών» στην περίπτωση της κήρυξης πανδημίας της «νέας γρίπης». Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες καταγγελίες ομάδας κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του τμήματος υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης πως ο ΠΟΥ κήρυξε ψευδή πανδημία, δίνοντας την ευκαιρία σε μία χούφτα φαρμακοβιομηχανίες να αυγατίσουν τα κέρδη τους, εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο από ανεπαρκώς δοκιμασμένα εμβόλια...

«Η κριτική αποτελεί τμήμα του κύκλου μιας επιδημίας. Αναμένουμε και καλωσορίζουμε κάθε κριτική και την ευκαιρία να τη συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη η Τσάιμπ, προσθέτοντας πως θα διενεργηθεί έρευνα από «ανεξάρτητους και εκτός του οργανισμού ειδήμονες» και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν.

Στο μεταξύ δεκάδες πλούσιες χώρες (ανάμεσά τους ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.ά.) ακυρώνουν ή επαναδιαπραγματεύονται η μία μετά την άλλη τις παραγγελίες που είχαν κάνει σε φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια κατά της «νέας γρίπης». Αλλες, όπως η Ελβετία, «δωρίζουν» τα ανεπιθύμητα εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες τάχα για φιλανθρωπικούς λόγους...

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Κλίντον πιέζει για τις βάσεις...

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-- Πιέσεις στο Τόκιο για την εφαρμογή της στρατιωτικής συμφωνίας του 2006, που προέβλεπε μετεγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Οκινάουα, άσκησε χτες μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνάντησής της στη Χαβάη με τον Ιάπωνα ομόλογό της Κατσούγια Οκάντα.

Ο Ιάπωνας υπουργός απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά επί του συγκεκριμένου ζητήματος τριβής των ιαπωνο-αμερικανικών σχέσεων, λέγοντας αργότερα σε δημοσιογράφους πως το Τόκιο «παραμένει αφοσιωμένο» στο «ευρύτερο περιεχόμενο» της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας του 2006 και πως το ζήτημα μετεγκατάστασης της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Φουντένμα «θα έχει λυθεί έως το Μάη».

Αργότερα σε ομιλία της στο Φόρουμ ΗΠΑ - Ασίας - Ειρηνικού στη Χαβάη εξέφρασε την προθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να συμμετάσχει «ενεργότερα» σε περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού).

Η Κλίντον ξεκίνησε έτσι εννιαήμερη περιοδεία στο Νότιο Ειρηνικό καθώς μεταβαίνει σε Παπούα, Νέα Γουινέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προωθώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή), στη σκακιέρα της γεωπολιτικής, των αγωγών ενέργειας και της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο με το μάτι στην ανερχόμενη ισχύ της Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ