ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει επιπλέον στήριξη από τα συγκροτήματα του Τύπου

Συνάντηση με διευθυντές εφημερίδων είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός

Να «στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και «να μη συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος πανικού για την οικονομία», ζήτησε - σύμφωνα με πληροφορίες - χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τους διευθυντές των εφημερίδων, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Παρόντες από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Λ. Κατσέλη και ο Γ. Πεταλωτής. Στη συνάντηση, που έγινε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο «Ριζοσπάστης» δεν παραβρέθηκε.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Γ. Παπανδρέου ανέλυσε τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους για το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης», ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους διευθυντές των έντυπων Μέσων «να μην πανικοβάλλουν τους πολίτες» δημοσιοποιώντας μέτρα που η κυβέρνηση «δεν έχει ανακοινώσει», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχει πρόβλημα με την κριτική» που ασκείται στο «κυβερνητικό έργο».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο Τύπος παίζει ρόλο «στο να κατανοήσει ο κόσμος πόσο χάλια είναι τα πράγματα με τα δημοσιονομικά ελλείμματα», όπως είπε, αποδεχόμενος ουσιαστικά το ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένα συγκροτήματα για να καλλιεργηθεί το έδαφος της «καμένης γης» που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ - σύμφωνα με την προπαγάνδα του - και να αποδεχτεί ο λαός την επιβολή των μέτρων.

Επιδιώκοντας να δείξει την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης για την επιβολή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει πιθανές αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών όταν θα καταθέσει τα νομοσχέδια για τον «Καλλικράτη» και τον εκλογικό νόμο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν «δεν ψηφιστούν αυτά τα νομοσχέδια θα πέσει η κυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι δεν απευθύνεται τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο στις γενικότερες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι αναδιαρθρώσεις. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαβούλευσης, αλλά οι τελικές αποφάσεις μας δεν μπορούν να είναι διαφορετικές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός φανερώνοντας και το κάλπικο περιεχόμενο της «διαβούλευσης» και του «κοινωνικού διαλόγου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους περαιτέρω οικονομικής διείσδυσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στα Βαλκάνια. Μίλησε για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που πρέπει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, συνδέοντας την είσοδο των χωρών αυτών με τις επενδύσεις ελληνικών ομίλων.

Δήλωσε επίσης έτοιμος να προχωρήσει σε διμερείς επαφές με την Τουρκία, παρότι ανέφερε ότι «σκληραίνει η στάση της άλλης πλευράς». Επί της ουσίας, έδειξε πρόθυμος να «περπατήσει» ο διάλογος εφ' όλης της ύλης για τα Ελληνοτουρκικά, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και ζητάει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ερωτηματικό παραμένει βέβαια το τι γίνεται με την απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή του Τούρκου ομολόγου του, η οποία ακόμα εκκρεμεί.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανησυχεί για «κοινωνική αναταραχή»

Τις προσδοκίες και τους φόβους της τάξης που με συνέπεια υπηρετεί επανέλαβε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ

Την ανησυχία του μήπως προκληθεί «κοινωνική αναταραχή» εξέφρασε εκ νέου ο Κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ωστόσο, ταυτόχρονα, ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να ληφθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν είχαν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια. «Με ανησυχεί ότι αν δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε τα πράγματα, ο κίνδυνος είναι να προκληθεί κοινωνική αναταραχή», τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ», σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα «αυτό ανησυχεί και τις αγορές».

Από την άλλη, εκτίμησε ότι σήμερα συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Ο λαός είναι ώριμος, τα ΜΜΕ πιέζουν, η ΝΔ είναι πρόθυμη να βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον Γ. Παπανδρέου να πει ότι έκανε λάθος όταν έλεγε προεκλογικά πως «τα λεφτά υπάρχουν» και με αυτό τον τρόπο να απαλλαγεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. «Οταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες πρέπει να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα», αποφάνθηκε, αναγορεύοντας ως ύψιστο στόχο την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Δικαιολογώντας την πρόσφατη πρότασή του για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, είπε ότι το σημερινό κυβερνητικό επιτελείο «είναι άπειρο», όπως αποδείχθηκε και από τον τρόπο που χειρίστηκε τις τροπολογίες για τις γονικές παροχές και την απόσυρση των ΙΧ.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «τα ΜΜΕ παροτρύνουν τον πρωθυπουργό να πάρει (σ.σ. αντιλαϊκά) μέτρα», κάνοντας ονομαστική αναφορά στα «Νέα», στο «Εθνος», στις οικονομικές εφημερίδες, στην «Ημερησία», κ.ο.κ. «Διαβάζω τα άρθρα τους και με εκφράζουν», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι είναι πρόωρο να κρίνει τη νέα ηγεσία της ΝΔ, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι «παραήταν ήπια η πολιτική που εφάρμοσε», εκτιμώντας ότι «χάσαμε 5,5 χρόνια».

Σχολιάζοντας, τέλος, την ανακοίνωση της κυβέρνησης να «κόψει» τις επιδοτήσεις στα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, ανάμεσα στα οποία είναι και το δικό του, υπερασπίστηκε το έργο τους στην καταγραφή (βλέπε διαστρέβλωση) της σύγχρονης Ιστορίας. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα 250.000 ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης δεν είναι πολλά, θέση εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης για λογαριασμό της τάξης που υπηρετεί όταν αναφέρεται στις λαϊκές ανάγκες.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αθωώνει την κυβερνητική στρατηγική

Την ενιαία στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προεξόφλησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ, τη στιγμή που βουλευτές προερχόμενοι από την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του κόμματος έχουν αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ακόμα και της μη συμμόρφωσής τους σε μια απόφαση καταψήφισης του Κ. Παπούλια.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε τα αποπροσανατολιστικά ιδεολογήματα για μια πιο «διεκδικητική πολιτική» της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ, ώστε να μην «πηγαίνουν ο ένας μετά το άλλον υπουργοί της χώρας εκεί και έρχονται πίσω υποτιμημένοι και εξεφτελισμένοι».

Αποσιωπώντας πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από ευρωενωσιακές συνθήκες, πολλές από τις οποίες έχει υπερψηφίσει ο ΣΥΝ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε «το να έρχονται εδώ επίτροποι δευτεροκλασάτοι και τριτοκλασάτοι της Κομισιόν και να κάθονται σούζα οι υπουργοί, είναι κάτι το οποίο δεν μας τιμά ως χώρα». Την ώρα μάλιστα που η αντιλαϊκή πολιτική καλπάζει, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να «συγκρουστεί με όσους δημιούργησαν την κρίση», δηλαδή με εκείνους τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί η στρατηγική της.

Και ενώ η λογική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και παίρνει, η Γραμματεία του σχήματος ανακοίνωσε χτες ότι «οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις για συνεργασίες στη λογική της "κεντροαριστεράς" ή για "εθνική συνεννόηση" και "κοινωνική συναίνεση", είναι ριζικά αντίθετες με τη λογική μας. Πολύ περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικοινωνιακά παιχνίδια από την Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ως «χρυσή ευκαιρία», που πρέπει «να αξιοποιηθεί δεόντως» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό της εξουσίας, που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως απαράδεκτες. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «επικοινωνιακό παιχνίδι» της Τουρκίας τις δηλώσεις Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι «το τουρκικό έγγραφο δεν θεωρείται βάση διαπραγμάτευσης».

Οπως δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δ. Χριστόφια, ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Μπαϊράκ, η Χ. Κλίντον επικοινώνησε και με τον Μ. Ταλάτ και χαρακτήρισε «γενναία την τελευταία προσπάθεια της τουρκικής πλευράς» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ