ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προκλητική απέναντί τους η κυβέρνηση

Το ΠΑΜΕ καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους να απαντήσουν συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία της 10ης Φλεβάρη

Την επιμονή με την οποία η κυβέρνηση εντείνει την επίθεσή της ενάντια και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο αποτύπωσε και η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Οπως σημείωσε ο Γ. Ραγκούσης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γενικεύσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, να μειώσει τις θέσεις εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. εντατικοποίηση), να χτυπήσει με κάθε τρόπο τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού, το ΠΑΜΕ επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση:

«Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Εσωτερικών, με περισσό θράσος μίλησε ενάντια στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αναφερόμενος στην οικονομική και εργασιακή κατάστασή τους, όπως εξελίσσεται με τα κυβερνητικά μέτρα.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε την ονομαστική μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Αυτή η μείωση, μαζί και με τη μείωση που σχεδιάζεται με την αύξηση της φορολογίας, συνεπάγονται ονομαστική μείωση των δημοσιοϋπαλληλικών μισθών πάνω από 10%! Ετσι η χρόνια γαλαζοπράσινη κυβερνητική αντεργατική επιδοματική πολιτική του διαίρει και βασίλευε τώρα γίνεται και το όχημα για ονομαστική μείωση των πενιχρών μισθών, σε μια στιγμή μάλιστα που τα είδη πρώτης ανάγκης ακριβαίνουν καθημερινά.

Επίσης είναι γεγονός ότι η ντιρεκτίβα της Ευρωένωσης, που την επανέλαβε ο υπουργός ως απαρέγκλιτη επιλογή της κυβέρνησης, η ντιρεκτίβα δηλαδή που προβλέπει να προσλαμβάνεται μόνον ένας με μόνιμη εργασία στη θέση πέντε μονίμων που θα συνταξιοδοτούνται και την εφάρμοσαν και την εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, εκμηδενίζει και στο Δημόσιο το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή μόνιμη με πλήρη δικαιώματα εργασία. Μέχρι τώρα η εφαρμογή αυτής της ευρωντιρεκτίβας έχει κατεβάσει το ποσοστό των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων στο 52% και έχει ανεβάσει το ποσοστό της ελαστικής εργασίας - ομηρίας στο 48%.

Είναι επομένως προκλητικό να επαίρεται ο υπουργός Εσωτερικών και να επιμένει σ' αυτές τις αντεργατικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν επομένως πολλούς λόγους όχι μόνον να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, αλλά και να συμμετέχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 10 π.μ., για να δώσουν την πρέπουσα απάντηση και στον υπουργό και στην κυβέρνηση και προς κάθε άλλη κατεύθυνση».

ΚΚΕ
Η «Μπολκεστάιν» δε θα περάσει

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου

Με καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας εργάζονται στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στη Θεσσαλονίκη δεκάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι από τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία και παρά τους ελέγχους και τις αποφάσεις αρμοδίων οργάνων για διακοπή των εργασιών και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η εταιρεία αγνοεί παντελώς τη νομιμότητα.

Το θέμα - που παραπέμπει στην αντεργατική οδηγία «Μπολκεστάιν» της ΕΕ - έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, ζητώντας να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση η εργατική νομοθεσία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, είπε ότι στην εν λόγω εταιρεία έγινε έλεγχος στις 28 Δεκέμβρη, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία από τους εργολάβους που απασχολούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Η εξέταση, είπε, των στοιχείων συνεχίζεται, ενώ έχουν ζητηθεί και επιπλέον στοιχεία για τις άδειες παραμονής και εργασίας των εργαζομένων αυτών στη χώρα μας.

Εμάς ως ΚΚΕ, είπε η Σ. Καλαντίδου στην παρέμβασή της, αλλά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μας προβληματίζει ότι και μετά τους ελέγχους τα ΕΛΠΕ εμμένουν προκλητικά και καταπατούν την εργατική νομοθεσία για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα. Η εταιρεία, κατήγγειλε, αγνοεί προκλητικά όλες τις συστάσεις όχι μόνο για τα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και τις συστάσεις ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων της επιχείρησης.

Η κατάσταση αυτή, τόνισε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εδώ στη χώρα μας εφαρμόζεται η οδηγία «Μπολκεστάιν» με συνέπεια την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Καταλήγοντας, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει υπόψη της το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι η ίση αμοιβή για ίση δουλειά και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων είτε πρόκειται για Ελληνες είτε για αλλοδαπούς μέσα από την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Ενίσχυση των πολυεθνικών

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική τροπολογία που πέρασε με τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών. «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επαναφορά της λίστας φαρμάκων θα ενισχύσει τα κέρδη των πολυεθνικών και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους, τόνισε χτες στην Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας την σχετική τροπολογία της κυβέρνησης, που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Θετική ψήφο η τροπολογία έλαβε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση «ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει την σπατάλη» αποκαλώντας τον ισχυρισμό «πρόσχημα», αφού το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η «ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της υγείας». Σχετικά με τον κυβερνητικό ισχυρισμό για αντικειμενικά κριτήρια στην κατάρτιση της λίστας, ο Ν. Καραθανασόπουλος θέτοντας πως «υπάρχει επίσημη έρευνα της ΕΕ για επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς και τις σχέσεις που έχουν με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σε σχέση με την πανδημία της γρίπης» άρα «δεν μπορούν να καθοριστούν αντικειμενικά κριτήρια». Μάλιστα σημείωσε, «έχετε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που σας εμποδίζουν ακόμη και να διερευνήσετε κατακτήσεις άλλων χωρών όπως της Κούβας στον τομέα των εμβολίων». Συνολικά επισήμανε ότι με το μέτρο της λίστας σε συνδυασμό με την συνολική πολιτική της κυβέρνησης «το φάρμακο γίνεται πιο ακριβοπληρωμένο» και «οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να αγοράζουν φάρμακα που βρίσκονται εκτός λίστας». Επίσης αναφορικά με το επιχείρημα της μείωσης της δημόσιας δαπάνης ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «η επαναφορά της λίστας δεν θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες» αφού «την περίοδο 2002-4 που ίσχυε η λίστα, η αύξηση ήταν 12,6%» και παράλληλα «δεν θα περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των εταιρειών». Τέλος επανέφερε την θέση του ΚΚΕ για «δωρεάν παροχή όλων των φαρμάκων».

«ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ» ΣΤΟΝ ΟΛΠ
«Σφραγίζουν» το ξεπούλημα

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ την τροπολογία που ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις «εθελούσιες αποχωρήσεις» στον ΟΛΠ.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «διαφωνούμε με την υπόθεση της εθελούσιας αποχώρησης» αφού αυτό «είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης» και «μέσα από αυτή τη διαδικασία ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις». Στόχος της κυβέρνησης, επισήμανε, είναι να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά, «καθαρό από οποιαδήποτε εργασιακή κατάκτηση».

Οσον αφορά την ένταξη του ΟΛΠ στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε ρητορικά αν ...«σήμερα τους έπιασε ο πόνος να χρηματοδοτείται ο ΟΛΠ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;». Οπως τόνισε, αυτό «συμβαίνει γιατί επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση» και «θέλετε να εφαρμοστούν οι Συμβάσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». «Τους κεφαλαιοκράτες επί της ουσίας εξυπηρετείτε», τόνισε, αφού «θα βάλουν χέρι» στα χρήματα των δημόσιων επενδύσεων. Υπερ της συγκεκριμένης τροπολογίας τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ άσο και η Νέα Δημοκρατία.

ΚΚΕ
Καταψήφισε την τροπολογία - εμπαιγμό

Την τροπολογία που - ενισχύοντας τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων ώστε να μην παλέψουν ενάντια όχι μόνο στο σύνολο του συγκεκριμένου αντιασφαλιστικού νόμου, αλλά και ενάντια γενικά στην αντιασφαλιστική πολιτική - αναστέλλει ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα στο δημόσιο τομέα καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην κυβερνητική υποκρισία αναφέρθηκε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την τροπολογία για την παράταση επί ένα έτος της εφαρμογής των ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά. Οπως τόνισε, «όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Πετραλιά, αλλά αντίθετα ο προσχηματικός διάλογος για το Ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα δεινά». Στόχος είναι - επισήμανε- «η μεταφορά του κόστους Κοινωνικής Ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζόμενους για να απαλλάξετε κράτος και εργοδοσία» και γι' αυτό «θυσιάζετε τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης». Την τροπολογία υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ