ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Δε θέλουν «ελεημοσύνη», θέλουν δουλειά

Για μεγάλη αύξηση της ανεργίας αλλά καμιά αύξηση της στήριξης των ανέργων μίλησε χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ύβρις απέναντι σε ένα φτωχό από το να τον αντιμετωπίζεις σαν αντικείμενο βοηθημάτων και φιλευσπλαχνίας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση που έγινε στην «Ειδική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα λέει για το όριο της φτώχειας η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, «για να μη χάνει σε σταθερή βάση τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής του ύπαρξης και απανθρωποιείται (σ.σ. ο άνεργος), θέλει να έχει ένα όριο 1.100 ευρώ», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απαντώντας στην επιμονή ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να κρατούν το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, δέχθηκε ότι η ανεργία θα αυξηθεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια επιμονή να υπηρετεί την πολιτική που γεννά ανέργους. Σ' αυτή την κατεύθυνση και εντελώς προκλητικά απέναντι στους ανέργους κι εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας αντιπρότεινε ξανά μέτρα φιλανθρωπικού χαρακτήρα! Σύμφωνα με όσα υπολογίζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης και ανέφερε ο υπουργός, οι άνεργοι ίσως φτάσουν το ένα εκατομμύριο μέσα στο 2010. Αν υπολογίσει κανείς και τους απασχολούμενους που δουλεύουν 2 ώρες τη μέρα ή 2 μέρες το μήνα - είπε - το ποσοστό της ανεργίας θα ξεπεράσει το 18%, «υπ' αυτή την έννοια μπορεί να έχουμε και ένα ποσοστό ισπανικού τύπου, δηλαδή, 21%». «Δεν μπορούμε να αυξήσουμε το επίδομα ανεργίας, όπως έχουμε πει για το τέλος της τετραετίας, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη του ανέργου», πρόσθεσε εντελώς προκλητικά και ομολογώντας ότι αγωνία της κυβέρνησης είναι η κίνηση στην αγορά, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων!

Αποτυπώνοντας την ωμότητα και τα αδιέξοδα της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως το δόγμα που ακολουθούν «λέει ότι αν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα παραμείνουν λίγο - πολύ καθηλωμένα, το κράτος μαζέψει χρήματα και εξασφαλίσει πόρους θα δώσει επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, εγγυήσεις», ώστε έτσι, «έξι επιχειρηματίες θα πάρουν τα δάνεια, τις φοροαπαλλαγές και τις επενδύσεις, θα φέρουν καινούρια μηχανήματα, θα κάνουν επενδύσεις, θα προσλάβουν εργάτες, θα παραχθεί καινούριος κοινωνικός πλούτος, θα μεγαλώσει η πίτα και τότε το κράτος του δικαίου, του ορθού λόγου θα διανείμει αυτό το νέο πλούτο και όλοι μαζί βαθμιαία θα βαδίσουμε στο δρόμο της κοινωνικής ευημερίας με την Ενωμένη Ευρώπη...».

Αθλιότητα

Το ίδιο προκλητικός ήταν χτες και ο γγ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος στη διάρκεια ενημερωτικής εκπομπής «φόρτωσε» τα ελλείμματα του ΟΑΕΔ στους ομήρους των stage. Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Μια απάντηση ταιριάζει στην αθλιότητα που για ακόμη μια φορά διαλαλεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στα ΜΜΕ ότι οι εργαζόμενοι με stage φταίνε για τα ελλείμματα του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι με stage να απαντήσουν με καταδίκη της κυβέρνησης και της ΝΔ με πιο μαχητική, μαζική, αποφασιστική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 10 του Φλεβάρη».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Νέα αύξηση πάνω από 30%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας για τον Οκτώβρη

Αύξηση ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον Οκτώβρη του 2009, η οποία σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εκτινάχθηκε στο 9,8% έναντι 7,4% τον Οκτώβρη του 2008. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 123.935 (αύξηση 33,8%) σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2008, φτάνοντας τους 491.139 τον Οκτώβρη του 2009! Αυτός ο αριθμός βεβαίως απεικονίζει ένα μέρος μόνο της ζοφερής πραγματικότητας αφού ακόμα και τα ίδια τα κριτήρια μέτρησης της ανεργίας αποκλείουν χιλιάδες από τις επίσημες λίστες των ανέργων. Ταυτόχρονα, ακόμα και αυτός ο αριθμός των ανέργων που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο ότι η πολιτική που ακολουθείται - και μάλιστα στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης - δε στοχεύει στη μείωση της ανεργίας, αλλά στο σαρωτικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών.

Σημειώνεται δε ότι η κατάσταση για τους μήνες που ακολουθούν γίνεται ακόμα πιο τραγική, με δεδομένο ότι τον Οκτώβρη βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία εποχικές επιχειρήσεις (π.χ. στον κλάδο του Τουρισμού). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών τον Οκτώβρη του 2009 αυξήθηκε φτάνοντας στο 13,7% έναντι 11,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Ανάλογη πορεία είχε και το ποσοστό ανεργίας των ανδρών που έφτασε στο 7,1% από 4,5%. Το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών αυξήθηκε στο 27,5% (από 21,2%). Μεγάλη αύξηση παρουσίασε και το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 45 έως 54 ετών, φτάνοντας στο 7,1% από 3,9%.

Το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την αύξηση της ανεργίας σημειώνει: «Εφόσον η κυβέρνηση και συνολικά η ΕΕ δεν έχουν φάρμακο κατά της ανεργίας, είτε έχουν ανάπτυξη είτε κρίση, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, αυτή θα αυξάνεται, ας μη ζητάνε τα ρέστα από τους εργαζόμενους. Να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και όχι νέα κίνητρα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών».

«Οι δικοί σας αγώνες είναι και δικοί μας»

Στα γραφεία του παραρτήματος που έχει στήσει το Συνδικάτο μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - εκεί όπου η εργατική τάξη της Ελλάδας έχει αποσπάσει μεγάλες κατακτήσεις όπως το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, αλλά και έχει θρηνήσει πολλά θύματα στο βωμό της αύξησης των εφοπλιστικών κερδών - συναντήθηκαν χτες Ελληνες και Νοτιοαφρικανοί συνδικαλιστές μεταλλεργάτες. Στο πλαίσιο της επίσκεψης που συνεχίζει στη χώρα μας, με πρόσκληση της ΠΣΟ, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μετάλλου Νοτίου Αφρικής κουβέντιασε με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχθηκε η πολύτιμη εμπειρία από την αγωνιστική δράση των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων. Από όσα αναφέρθηκαν φάνηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και Νοτιοαφρικανοί εργάτες, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες, είναι κοινά. Χαρακτηριστικά, από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Μετάλλου Ν. Αφρικής, η οποία αντιπροσωπεύει 236 χιλιάδες μέλη, αναφέρθηκαν οι αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι μεταλλεργάτες της χώρας στα εργασιακά τους δικαιώματα, επίθεση που έχει γίνει σφοδρότερη τώρα στο όνομα της κρίσης. Ανεργία, ωράρια εργασίας έως και 48 ώρες, παραβίαση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση επιδομάτων και πάει λέγοντας. Oπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους Νοτιοαφρικανούς συνδικαλιστές: «Οι δικοί σας αγώνες είναι και δικοί μας».

Μετά τη συνάντηση, οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν (φωτ.) το μνημείο που έχουν αναρτήσει τα σωματεία της Ζώνης μπροστά την πύλη της, αφιερωμένο στους σκοτωμένους εργάτες και χώρους εργασίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητούν από τους εργάτες και τα ρέστα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την αύξηση της ανεργίας

Για την αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του σημειώνει:

«Εφόσον η κυβέρνηση και συνολικά η ΕΕ δεν έχουν φάρμακο κατά της ανεργίας, είτε έχουν ανάπτυξη είτε κρίση, όπως και οι ίδιοι ομολογούν αυτή θα αυξάνεται, ας μη ζητάνε τα ρέστα από τους εργαζόμενους. Να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και όχι νέα κίνητρα υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ