ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Προειδοποιήσεις» πανταχόθεν δέχεται ο Σάλεχ

ΣΑΝΑ'Α.--

Ενα ακόμη δείγμα ότι οι ισορροπίες στην Υεμένη όσον αφορά στον ονομαζόμενο «αγώνα κατά της αλ Κάιντα» είναι εξαιρετικά λεπτές, είδε χθες το φως της δημοσιότητας. «Εάν υπάρχει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρέμβαση ή παρέμβαση ή παρουσία από ξένη δύναμη, τότε όλοι οι μουσουλμάνοι της χώρας θα πρέπει να εξαπολύσουν ιερό πόλεμο εναντίον τους». Αυτή ήταν η κατακλείδα συνάντησης που είχαν, χθες, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα 15 σημαίνοντες ιεροδιδάσκαλοι της χώρας, γνωστοί για τις ακραίες θέσεις τους, οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, στηρίζουν την ηγεσία αλ Σάλεχ.

Εκτός της άμεσης αυτής προειδοποίησης, οι ιεροδιδάσκαλοι εκτιμούν ότι στόχος της διεθνούς συνόδου για τα τεκταινόμενα στην Υεμένη, που προγραμματίζεται για τις 27 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, είναι «ν' ανοίξει ο δρόμος για μια, αρχικώς καλυμμένη και μετά ανοιχτή, ανάπτυξη ξένων κατοχικών δυνάμεων στη χώρα». Στην ομάδα αυτών των ιεροδιδασκάλων συμπεριλαμβάνεται και ο Σεΐκ Αμπντούλ Ματζίντ αλ Ζιντάνι, ο οποίος είναι ηγετική φυσιογνωμία για πολλούς από τους Υεμενίτες μουτζαχεντίν που πολέμησαν σε Αφγανιστάν, Βοσνία, Τσετσενία, θεωρείται σημαντικός υποστηρικτής του Σάλεχ, και συγκαταλέγεται στους «τρομοκράτες» για την Ουάσινγκτον.

Η υεμενίτικη ηγεσία, από την πλευρά της, κάλεσε τους πολίτες να μην «παρέχουν καταφύγιο σε όσους σχετίζονται με την αλ Κάιντα». Η ανακοίνωση έχει μάλλον χαρακτήρα «έκκλησης» παρά προειδοποίησης, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι ορεινές επαρχίες, βρίσκονται υπό τον έλεγχο, φίλα προσκείμενων στην «αλ Κάιντα», φυλών και όχι του στρατού.

Σχέδια επί χάρτου

Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη για να πληγούν στόχοι «τρομοκρατών» στην Υεμένη έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Δημοκρατικός Καρλ Λεβάιν κατέθεσε την πρόταση, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης των υεμενίτικων αρχών ως προς την αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινο-τουρκική αποκλιμάκωση

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΜΑΝ - ΚΑΪΡΟ.--

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται ότι βαίνει η διπλωματική «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ της ισραηλινής και της τουρκικής ηγεσίας. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισε η γραπτή συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την προσβλητική συμπεριφορά του υφυπουργού Εξωτερικών του απέναντι στον Τούρκο πρέσβη κατά τη διάρκεια επίδοσης διαμαρτυρίας για μια «αντισημιτική», όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, τηλεταινία.

Ο τουρκικός Τύπος, χτες, θριαμβολογούσε για την «ισραηλινή απολογία», την οποία αποδίδει σε παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες. Επισήμως, η τουρκική ηγεσία δεν έχει αντιδράσει. Αλλά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρέσβης παραμένει στο Τελ Αβίβ και δεν αποχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, όπως είχε απειλήσει η Αγκυρα, αποτελεί μάλλον την απάντηση.

Επίθεση με «περίεργες προεκτάσεις»

Δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά σε αυτοκινητοπομπή της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Ιορδανία ενώ βρισκόταν στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στην πρωτεύουσα Αμμάν και στα σύνορα με το Ισραήλ. Στο κομβόι δεν βρισκόταν ο πρέσβης Ντάνιελ Νέβο, που οι ιορδανικές αρχές εκτιμούν ότι ήταν στόχος. Κανείς δεν τραυματίστηκε ενώ ελάχιστες ζημιές υπέστησαν και τα αυτοκίνητα. Ο ιορδανικός στρατός απέκλεισε την περιοχή. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης.

Επικρίσεις και νέα αποστολή ευρωβουλευτών

Σκληρά επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση για τις ενέργειές της στην ανατολική Ιερουσαλήμ (εποικισμοί, κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών, διαχωριστικό τείχος) υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία ρωμαιοκαθολικών επισκόπων που περιοδεύει στην ιερή πόλη. Την ίδια ώρα, αναχωρεί με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας μια νέα 15μελής αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου, από 12 χώρες, με στόχο να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής που συνεχίζει να υπάρχει στις παλαιστινιακές υποδομές από την ισραηλινή εισβολή πέρυσι. Η αντιπροσωπεία θα εισέλθει στη Γάζα από τη μεθόριο της Ράφα, και πριν από αυτό θα συναντηθεί με Αιγυπτίους αξιωματούχους και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Κατά 38,5% αυξήθηκαν το 2009 οι πειρατίες σ' όλον τον κόσμο με τους Σομαλούς να κρατούν τα σκήπτρα για τουλάχιστον τις μισές απ' τις 406 καταλήψεις εμπορικών πλοίων ανακοίνωσε χτες το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Αντιδράσεις προκαλεί σε διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις το «πείραμα» που πραγματοποιούν στις αυστριακές Αλπεις «ερευνητές» της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ινσμπρουκ οι οποίοι θάβουν κάτω από το χιόνι ζωντανούς χοίρους για να παρακολουθήσουν τις επιπλοκές του ψύχους στην υγεία τους μέχρι τον αργό θάνατό τους. Στόχος του «πειράματος», διάρκειας δύο βδομάδων, είναι η εξακρίβωση των παραγόντων που σχετίζονται με την πρόκληση μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης στον άνθρωπο σε περίπτωση εγκλωβισμού στα χιόνια λόγω κατολίσθησης.

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Επτά ινδουιστές προσκυνητές σκοτώθηκαν χτες όταν ποδοπατήθηκαν στις όχθες του ποταμού Γάγγη στην ανατολική Ινδία, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής γιορτής.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Επτά «μαοϊκοί αντάρτες» σκοτώθηκαν χτες σε μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα στις Φιλιππίνες, κοντά στη Μανίλα, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΙΡΑΚ
Θανατικές καταδίκες για τις αιματηρές επιθέσεις

BΑΓΔΑΤΗ.--

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδίκασε ιρακινό δικαστήριο έντεκα συλληφθέντες για εμπλοκή στη μεγάλη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγά που σημειώθηκε, τον Αύγουστο, στο κέντρο της Βαγδάτης, με στόχο τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών και στοίχισε τη ζωή σε 106 ανθρώπους ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 600. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, στην πλειοψηφία τους, οι 11 έχουν ποινικό μητρώο, είχαν εντοπιστεί εκρηκτικά και όπλα πάνω τους κι έχουν ομολογήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησαν άλλες δύο μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη, με περισσότερους από 280 νεκρούς. Η κυβέρνηση Μάλικι υποστήριξε ότι στόχος των σχεδιαστών των επιθέσεων αυτών είναι η πρόκληση αστάθειας στη χώρα.

Στο μεταξύ, βομβιστική επίθεση, χθες, σημειώθηκε στη σιιτική πόλη Νατζάφ, νοτίως της Βαγδάτης, όπου τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον, επικρατεί ηρεμία. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 15 νεκρούς και 25 τραυματίες, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, καθώς επρόκειτο για τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολυσύχναστη ανοιχτή αγορά.

Ψελλίσματα...

Μετά από τις έντονες επικρίσεις συγκυβερνώντων, αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός υπαναχώρησε από την πρώτη αρχική του τοποθέτηση με την οποία απέρριπτε προκλητικά τα συμπεράσματα επιτροπής που διερεύνησε την ύπαρξη ή όχι νομικής βάσης για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, το 2003, την οποία στήριξη η ολλανδική κυβέρνηση. Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, που επανεξελέγη έκτοτε στην εξουσία, είδε να απειλείται με πρόωρη αποχώρηση από αυτήν, ένα χρόνο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές, μετά τις απειλές του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ετσι, με δημόσια επιστολή του προς τη Βουλή, παραδέχεται ότι «με γνώμονα τη γνώση που υπάρχει σήμερα, προκύπτει ότι δεν ήταν επαρκής η νομική βάση της εισβολής».

ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις για τις εκτελέσεις των έξι

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Απαγχονίστηκαν χτες οι έξι Σουδανοί που είχαν καταδικαστεί για το θάνατο 13 αστυνομικών στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν σε προσφυγικό καταυλισμό στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, το Μάιο του 2005.

Σύμφωνα με το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA, οι καταδικασθέντες εκτελέστηκαν σε φυλακή του βόρειου Χαρτούμ. Πάντως, το πρώην ανταρτικό «Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα» (SPLM) καταδίκασε τις εκτελέσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία που να καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ενοχή των εκτελεσθέντων....

Το ίδιο 24ωρο, η κρατική «Επιτροπή Αξιολόγησης και Εκτίμησης» για τις πρώτες (μετά από 24 χρόνια) πολυκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Σουδάν τον ερχόμενο Απρίλη, ανακοίνωσε πως η χώρα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από τη «διεθνή κοινότητα» προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκλογική διαδικασία. Σημείωσε πως ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί σημαντικό μέρος των περίπου 5 εκατ. δολαρίων που είχαν υποσχεθεί «διεθνείς δωρητές» για τις εκλογές του Απρίλη και το δημοψήφισμα του 2011 στο σουδανικό νότο με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ομαλή μετάβαση της εξουσίας απ' την τωρινή κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» σε όποια προκύψει απ' τις εκλογές...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα σφαγή αμάχων, σημειώθηκε χτες στο κεντρικό Αφγανιστάν, σε επίθεση αυτοκτονίας στην αγορά της Ντιχραγούντ, της επαρχίας Ουρουζγκάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα να τραυματιστούν. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση σε μαχητές των Ταλιμπάν, με τον ισχυρισμό ότι ο αρχικός στόχος ήταν κτίριο στο οποίο πραγματοποιείτο συνάντηση κατοχικών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, με τοπικούς αξιωματούχους και φυλάρχους, με θέμα την «ασφάλεια» της περιοχής και για «άγνωστο λόγο» ο καμικάζι ανατινάχθηκε στην αγορά. Σε δεύτερη επίθεση στην περιοχή Μούσα Κάλα, σκοτώθηκε ένας Αφγανός αστυνομικός και τραυματίστηκαν τέσσερις άμαχοι.

Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των επιθέσεων είναι η παροχή αφορμής και κάλυψης στις κατοχικές δυνάμεις, να απαντήσουν με τον ισχυρισμό ότι η κλιμάκωση του πολέμου είναι «αναγκαία» και να υπερτονίσουν το «θετικό ρόλο» της κατοχής στη χώρα...

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν εξακολουθούν οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χθες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι, στην περιοχή Πάσαλκοτ, του Νότιου Ουαζιριστάν. Στόχος της επίθεσης σύμφωνα με τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του γειτονικού Αφγανιστάν, ήταν ο επικεφαλής των «μαχητών των Ταλιμπάν» στο Πακιστάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, που τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν στο σημείο, που χαρακτηρίστηκε «στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών των Ταλιμπάν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ