ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απεργία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τώρα είναι ώρα μάχης! Φοιτητές και σπουδαστές έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συνταχθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να πουν ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, τόνισε η Γραμματεία του ΜΑΣ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στις 10 Φλεβάρη απεργούμε όλοι. Κανένας εργαζόμενος σπουδαστής/φοιτητής δεν πάει στη δουλειά του. Κανείς δεν πάει στην πρακτική του. Κανείς δεν πάει στη σχολή του. Κλείνουμε τις σχολές. Πυκνώνουμε τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Αυτή η απεργία να είναι ακόμη πιο πετυχημένη από την προηγούμενη.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καλώντας την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, την πλειοψηφία των αυριανών μισθωτών επιστημόνων να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα των σχολών τους, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος όχι απλά για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για την επιθετική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Ηδη για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν στις 10 Φλεβάρη. Συγκεκριμένα: Το ΜΑΣ προχωράει από τις 19 μέχρι τις 21 Γενάρη σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα οργανωθεί σε κάθε σχολή, με θεματικές ενότητες την Παιδεία, την Ασφάλιση, την εργασία, την κρίση. «Θέλουμε να δείξουμε ότι οι φοιτητές και σπουδαστές ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται, ότι μέσα στα ψευτοδιλήμματα που δημιουργούν τα ΜΜΕ - με σκοπό να πείσουν λαό και νεολαία να βάλουν νερό στο κρασί τους - υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής», σημείωσε ο Δ. Βιτάλης. Ανακοινώθηκε ακόμα, πανελλαδική κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη, σε κάθε σχολή, που θα διοργανώσουν οι πάνω από 130 Επιτροπές Αγώνα, ενώ στόχος είναι να γίνει μέρα δράσης σε όλη την Ελλάδα και η ημέρα που θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία 36/05 στο ελληνικό δίκαιο με το ΠΔ που αναμένεται και ήδη βρίσκεται στο ΣτΕ.

«Η επίθεση του κεφαλαίου στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, το ξεθεμελίωμα εργασιακών κατακτήσεων, δε θα μπορούσε να μην οδηγήσει σε προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Πάντα άλλωστε η Παιδεία ήταν συνδεδεμένη με την οικονομία, με την αγορά. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνουν, πέρα από την ιστορική πείρα, και οι εξελίξεις που προωθεί η κυβέρνηση», υπογράμμισε εκ μέρους της Γραμματείας του ΜΑΣ ο Δημήτρης Βιτάλης και αναφέρθηκε στο προσχέδιο του υπουργείου για τη διά βίου μάθηση. «Το απορρίπτουμε. Ερχεται να ενισχύσει το φαύλο κύκλο ανεργία, ψευτοκατάρτιση, ψευτοδουλειά και πάλι ανεργία. Ανάγκη σήμερα είναι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και δεν πάμε πίσω απ' αυτό. Απορρίπτουμε και συγκρουόμαστε με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απαιτούμε την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής λειτουργίας στην Παιδεία. Η μόρφωση πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου», τονίστηκε.

Σχετικά με τη συζήτηση που ανοίγουν πρυτάνεις ΑΕΙ, πρόεδροι ΤΕΙ, ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ γύρω από τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών των ΤΕΙ, το ΜΑΣ τη χαρακτήρισε υποκριτική, όπως υποκριτική είναι και η στάση «των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που άλλα λένε στα ΑΕΙ, άλλα στα ΤΕΙ, καλλιεργούν το συντεχνιασμό, σπέρνουν αυταπάτες. Τη λύση στο πρόβλημα των ΤΕΙ δεν μπορούν να τη δώσουν αυτοί που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα», αλλά η «διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και η δημιουργία συστήματος Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση. Η άμεση αποσαφήνιση του αντικείμενου σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή».

Το ΜΑΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές σε συστράτευση μέσα και έξω από τις σχολές και να διεκδικήσουν:

  • Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μες στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Κανένας φοιτητής/σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. Μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ για όσους είναι από άλλες πόλεις.
  • Μέτρα στήριξης εργαζόμενων φοιτητών/σπουδαστών.
  • Αμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε κάθε μορφή παροχής εκπαίδευσης.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική φοιτητική κινητοποίηση

«Σίτιση και στέγαση - Δωρεάν Σπουδές. Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», γράφει το πανό στην κεφαλή της πορείας στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Σίτιση και στέγαση - Δωρεάν Σπουδές. Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», γράφει το πανό στην κεφαλή της πορείας στη Θεσσαλονίκη
Δυναμική κινητοποίηση μέσα στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί, φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Με πορεία που ξεκίνησε από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και κατευθύνθηκε προς τη Βιβλιοθήκη, τη Φοιτητική Λέσχη όπου η ιδιωτικοποίηση προχωρά με την επέκταση των εργολαβιών, και το ΠΑΜΑΚ, με τα πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, κάλεσαν τους φοιτητές να δυναμώσουν το ΜΑΣ. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και μέσο παραγωγής φτηνού ευέλικτου μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού, να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Μέσα από την κινητοποίησή τους, προειδοποίησαν τους φοιτητές πως δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της εκπαίδευσης και τους χειρισμούς της σχετικά με την οδηγία για την αναγνώριση των κολεγίων και την εξίσωση των τίτλων σπουδών τους με αυτούς των ΑΕΙ. Απαίτησαν κατάργηση του νόμου για τα κολέγια και μη ενσωμάτωση της ευρωοδηγίας.

Με συνθήματα όπως «πτυχία για δουλειά πτυχία με αξία όχι διαβατήρια για την ανεργία», «τέρμα πια η κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια παιδεία», ξεσήκωσαν την πανεπιστημιούπολη και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν για όλους και αιτήματα για ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας: Δωρεάν σίτιση. Εξασφάλιση της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό εργαζόμενους του πανεπιστημίου - να φύγουν οι εργολάβοι. Δωρεάν στέγαση, ανέγερση νέων εστιών, ως τότε να νοικιαστούν ξενοδοχεία για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών από άλλες πόλεις. 400 ευρώ επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές βρίσκονται στο νοίκι.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μισές υποσχέσεις για τη μεταφορά μαθητών

Νέα κινητοποίηση στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες γονείς μαθητών των ειδικών σχολείων που από την περασμένη Παρασκευή δε στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία επειδή έληξαν οι συμβάσεις με τα λεωφορεία και τα ειδικά ταξί που τα μετέφεραν. Σε συνάντηση που είχαν με το νομάρχη Π. Ψωμιάδη, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι από την επόμενη Τρίτη θα ξεκινήσει και πάλι η μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία, όχι όμως και με ειδικά ταξί. Οι γονείς απαίτησαν να ξεκινήσει και η μεταφορά των μαθητών με τα ειδικά ταξί, καθώς εξυπηρετούν περιστατικά με έντονα κινητικά προβλήματα. Μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι αν δεν λυθεί συνολικά το ζήτημα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μεταφοράς όλων των παιδιών, την επόμενη Τρίτη θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στη Νομαρχία και στη συνέχεια θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Πορεία των γυμναστών

Τη συνέχιση των αθλητικών προγραμμάτων και τη μονιμοποίηση όλων των καθηγητών Φυσικής Αγωγής απαίτησαν οι συμβασιούχοι γυμναστές της Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο κέντρο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ