ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραπλανούν τους αγρότες

Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη που εμφανίζονται ως η «Νέα Ομοσπονδία», μαζί με αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, καλούν τους αγρότες να διεκδικήσουν τη συνέχιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ που ξεκληρίζει την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς. Προβάλλουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους μικρομεσαίους αγρότες, για να περάσει στα χέρια τους η γη, η παραγωγή και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της αγροτικής οικονομίας.

Ετσι π.χ., στο κείμενο που τιτλοφορούν ως αιτήματα των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, ζητούν «να συνεχιστεί η ίδια αγροτική πολιτική της ΕΕ και μετά το 2013 με ιστορικά δικαιώματα των τριών τελευταίων ετών». Ζητούν δηλαδή να συνεχιστεί η πολιτική ξεκληρίσματος και δραστικής μείωσης των επιδοτήσεων και η αποσύνδεση από την παραγωγή που έχει προχωρήσει σε μια σειρά καλλιέργειες. Απλά αντιδρούν στην πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων. Επίσης, μιλούν γενικά για στήριξη των δημητριακών, για μεγαλύτερη επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων, κλπ.

Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και να περιορίσουν τα αιτήματά τους στη διεκδίκηση μιας μικρής αναστολής στο ξεκλήρισμα που έτσι κι αλλιώς προχωρά και επιταχύνεται.

Γι' αυτό αρνούνται επίμονα να υιοθετήσουν αιτήματα που μπορούν να δώσουν ανάσα στους αγρότες, όπως εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων, μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, κλπ.

Και, φυσικά, διαφωνούν με την πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, και θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά - καλής ποιότητας προϊόντα για τον ελληνικό λαό.


Α.Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ