ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίο ναυάγιο

Σημαντικότατο και σπάνιο είναι το ναυάγιο 3.200 ετών (Εποχή του Χαλκού 13ος-12ος αι. π.Χ.) που ερευνά το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ) στη νησίδα Μόδι (Πόρος).

Το ναυάγιο στο Μόδι είναι μόλις το δεύτερο της Υστερης Εποχής του Χαλκού που εντοπίζεται από το ΙΕΝΑΕ στον Αργοσαρωνικό. Το πρώτο ήταν του Ακρωτηρίου των Ιρίων (1200 π.Χ.), το φορτίο του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο Σπετσών και ερευνήθηκε από το Ινστιτούτο τη δεκαετία του 1990.

Από το φορτίο του πλοίου ανελκύστηκαν δύο πιθαμφορείς σε θραύσματα (ο ένας φέρει διακόσμηση), πέντε υδρίες (οι τρεις βρέθηκαν μέσα στους πιθαμφορείς, στοιχείο που δίνει μία εικόνα για τη διάταξη του φορτίου), μία πρόχου και πολλά άλλα όστρακα κεραμεικής.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν χρονολογική και τυπολογική ομοιογένεια, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ναυαγίου και παραπέμπουν σε κοινή προέλευση, που πιθανότατα είναι κάποιο κέντρο της Αργολίδας. Μαζί με τα άλλα θραύσματα (βάσεις, χείλη και λαβές) που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ο αριθμός των μεταφορικών αγγείων του φορτίου ανέρχεται σε είκοσι τουλάχιστον. Χρονολογούνται στο 12ο αι. π.Χ., μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αιγαιακή προϊστορία, λόγω των ριζικών ανακατατάξεων που συντελούνται στη δομή του μυκηναϊκού κόσμου.

Περισσότερα στοιχεία και ασφαλέστερα συμπεράσματα για το μέγεθος του πλοίου και του φορτίου του, την προέλευσή του και την ακριβέστερη χρονολόγησή του, αναμένονται να προκύψουν με τη συνέχιση της συστηματικής ανασκαφής και μελέτης του ναυαγίου.

Πρεμιέρες στο «Θέατρο Νέου Κόσμου»

«Χρυσές δουλειές»
«Χρυσές δουλειές»
Νέες παραστάσεις ανεβάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Στις 18/1 το έργο των Βασίλη Μαυρογεωργίου - Κώστα Γάκη «Λιοντάρια», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Το 2003, κατά το βομβαρδισμό του Ιράκ, τα λιοντάρια το σκάνε από το ζωολογικό κήπο και μέσα στη μισογκρεμισμένη Βαγδάτη κυνηγούν... για να επιβιώσουν. Τέσσερα εξημερωμένα λιοντάρια αντιμέτωπα με τη φύση τους. Μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα γίνεται θέατρο, με μουσική, τραγούδια και τεχνικές κόμικς, καρτούν και τρισδιάστατο animation. Μουσική Κώστα Γάκη, σκηνικά - κουστούμια Μαγιούς Τρικεριώτη, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου, φωτισμοί Γιώργου Φακούρα. Παίζουν: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μαρία Φιλίνη, Ακης Φιλιός.

Στις 20/1 θα ανεβαστεί το έργο του Στιβ Τόμσον «Χρυσές δουλειές». Πρόσωπα του έργου είναι τέσσερις χρηματιστές και θέμα του ο ρόλος των χρηματιστών στην οικονομική κρίση. Μια επίκαιρη μαύρη κωμωδία για το απρόβλεπτο επάγγελμα του χρηματιστή και τη συνειδησιακή κρίση του ατόμου. Το έργο ανεβάστηκε στο «Soho Theatre» του Λονδίνου πέρυσι και έγινε επιτυχία. Μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Χριστοφιλάκη. Χορογραφίες Ζωής Χατζηαντωνίου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Παπαδοπούλου, φωτισμοί Γιώργου Φακούρα, μουσική επιμέλεια Βασίλη Χριστοφιλάκη - Νέστωρα Κοψίδα. Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Νέστωρ Κοψιδάς, Σταύρος Σιούλης, Δανάη Σαριδάκη.

Σαράντα χρόνια τραγούδια

Την υπογραφή της Λίνας Νικολακοπούλου και αξιόλογων καλλιτεχνών φέρει το πρόγραμμα στο «Ζοοm» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, 210.3225.920). Στη σαραντάχρονη σκηνή, κάθε Παρασκευή - Σάββατο (10.30 μ.μ.), εμφανίζονται το εξαιρετικό «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), η Μελίνα Τανάγρη και το hip hop συγκρότημα «Δίδυμο». Οι ίδιοι καλλιτέχνες, κάθε Δευτέρα - Τρίτη (10 μ.μ.) προσκαλούν να τραγουδήσουν μαζί τους τραγουδιστές και δημιουργούς που ξεκίνησαν από το «Ζοοm». Οι Τετάρτες (9 μ.μ.) αφιερώνονται σε Ελληνες και ξένους ποιητές, με προβολή μικρών ταινιών για την προσωπικότητά τους και ανάγνωση ποιημάτων από ηθοποιούς, ενώ μελοποιημένα ποιήματα ερμηνεύει το «Τρίφωνο». Ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Ζαχαρίου. Μπουζούκι - κιθάρες: Νίκος Κατσίκης, ηλεκτρική κιθάρα: Κώστας Μπαλταζάνης, σαξόφωνο: Δημήτρης Τσάκας, ντραμς: Τόλης Αρσενίδης, μπάσο: Γιάννης Αννινος.

Απόσταγμα μελωδίας και ψυχής

Η Αλέκα Παπαρήγα με την Μ. Ζορμπαλά
Η Αλέκα Παπαρήγα με την Μ. Ζορμπαλά
Απόσταγμα μελωδίας και ψυχής, το πρόγραμμα που παρουσιάζουν η Μαργαρίτα Zορμπαλά και ο Πορτογάλος τραγουδιστής των φάδος Helder Moutinho (μέχρι και σήμερα), στο «Half Νote», συνοδεία μιας εξαίρετης ορχήστρας. Ενα συναρπαστικό «ταξίδι», μέσα από τραγούδια υπέροχα, που «μιλούν» για ανθρώπινα πάθη, αγωνίες, όνειρα, ελπίδες. Σπουδαία τραγουδίστρια, με μαγευτική φωνή και ερμηνευτική δύναμη, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά με άνεση, γνώση, φλόγα, ερμηνεύει σε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γερμανικά), επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κλάση της. Πότε στα «φτερά» των αθάνατων «Γερανών» και πότε σε «Δρόμους παλιούς», η φωνή της «ταξιδεύει» σε τόπους και εποχές: Μόσχα, Λισαβόνα, Αργεντινή, Γερμανία, Ελλάδα κ.α., προσφέροντας συγκινήσεις. Σπουδαίος, με συναισθηματικό βάθος, και ο Helder Moutinho, στα υπέροχα φάδος του και στις συμπράξεις του με την τραγουδίστρια.

Το πρόγραμμα, προχτές, παρακολούθησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που συνάντησε και συνεχάρη την Μ. Ζορμπαλά, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ... Πέρσι Τζάκσον και το ΚΑΣ

Η ελληνική και παγκόσμια μυθολογία έχει κατακρεουργηθεί πολλάκις από το Χόλιγουντ. Οι έφηβοι στις ΗΠΑ έχουν τσουβαλιάσει τον Ηρακλή, τον Θησέα και τις Αμαζόνες μαζί με τον Μπάτμαν, την Κατγούμαν και τον Σπάιντερμαν. Αυτή η επίθεση στη συνείδηση αφορά όλο τον κόσμο. Διότι οι μυθολογίες των λαών της Γης αποτελούν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης, Ιστορίας. Δεν είναι «σενάρια», για κέρδος και ιδεολογική χειραγώγηση.

Τέτοια περίπτωση είναι η ταινία της χολιγουντιανής «FOX» υπό τον τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η κλοπή της αστραπής». Ο Πέρσι είναι ένας πιτσιρικάς στα πρότυπα του Χάρι Πότερ, ο οποίος είναι ...«ημίθεος», απόγονος Ολύμπιου θεού, ενώ ο ίδιος ο Ολυμπος είναι ...η ταράτσα του ουρανοξύστη της Ν. Υόρκης «Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ»!

Ολα αυτά θα αποτελούσαν ακόμη μια περίπτωση «μπλοκμπάστερ» που θα έκανε κατά μερικά δισ. δολάρια πλουσιότερη τη «FOX», χωρίς να αντέχει σοβαρής κριτικής. Κι όμως! Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομοφώνως μάλιστα (!), να δώσει άδεια για τη συνέντευξη των συντελεστών της ταινίας - μεταξύ αυτών οι «σταρ» Ούμα Θέρμαν και Πιρς Μπρόσναν και ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους - στο προαύλιο του εστιατορίου «Διόνυσος» απέναντι από την Ακρόπολη, στα τέλη του μήνα. Ετσι, το ελληνικό κράτος θέτει, ουσιαστικά, υπό την «αιγίδα» του την ταινία. Το επιχείρημα; «Διαφήμιση» της χώρας και «προσέλκυση» τουριστών στα μουσεία, διότι πέφτει η επισκεψιμότητα.

Γι' αυτό όμως πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία; Γι' αυτό σκάβουν οι κακοπληρωμένοι και υπό συνεχή εργασιακή ομηρία αρχαιολόγοι για να αναδείξουν το παρελθόν αυτού του τόπου; Γι' αυτό αγωνιούν οι δάσκαλοι στα σχολειά, μπας και καταφέρουν να «φυτέψουν» ένα δράμι γνώσης στα παιδιά, που βομβαρδίζονται με τις «εκδοχές» του Χόλιγουντ για την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας τους; Ας αντικατασταθούν, λοιπόν. Με τους σεναριογράφους της «FOX»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Για νέους θεατρικούς συγγραφείς

Το θέατρο «Ελεύθερη έκφραση», προκήρυξε διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενων θεατρικών συγγραφέων, με θέμα «Η νεολαία και τα προβλήματά της». Οι όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι οι εξής: Ο συγγραφέας να μην έχει ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Να μην έχει παρουσιαστεί έργο του στο θέατρο. Το έργο να μην έχει περισσότερα από πέντε πρόσωπα. Ημερομηνία υποβολής αιτήσεων - έργων: 28/2/2010 στη διεύθυνση: Θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», Λέσβου 8 και Απειράνθου, Κυψέλη, ΤΚ 11256 Αθήνα, τηλ. 210.8645.400. Το καλύτερο έργο θα ανεβαστεί στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», το Μάη του 2010.

Ο Παντελής Αμπαζής εμφανίζεται από σήμερα (10.30μμ) στο «Αθηναϊκό» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, 210 3603309, είσοδος από Σόλωνος και Μασσαλίας). Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο τραγουδοποιός, η «Ανωτάτη Ζαμπετική» και ο θίασος «Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια!» θα παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Κανένα έλεος για τους κοντούς!». Ελαφρά τραγούδια και βαριά λαϊκά, με τζαζ διάθεση και ροκ άποψη... Είσοδος ελεύθερη.

Ο παραδοσιακός τραγουδιστής Χρήστος Τζιτζιμίκας φιλοξενείται τις Παρασκευές του Γενάρη (15, 22, 29) στην ταβέρνα «Κληματαριά» (πλατεία Θεάτρου 2, 210.3216.629). Ενα πρόγραμμα με κέφι, ζωντάνια, εναλλαγή ρυθμών και μελωδιών. Μουσικές και τραγούδια της στεριανής Ελλάδας και από τους δίσκους του «Ζαγορίσια και Γιαννιώτικα» και «Πατήματα». Μαζί του οι: Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο), Κώστας Παπαδημητρίου (λαούτο), Δημήτρης Ντάκας (κρουστά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ