ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχθρεύεται και τσακίζει κάθε λαϊκή ανάγκη

Το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που εγκρίθηκε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο σηματοδοτεί μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στους ανθρώπους του μόχθου

Η αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ, η αλλαγή των συσχετισμών παντού είναι η μόνη ασπίδα και το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση
Η αντεπίθεση με το ΠΑΜΕ, η αλλαγή των συσχετισμών παντού είναι η μόνη ασπίδα και το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση
Ενα σαρωτικό πλέγμα αντιλαϊκών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων αποτελεί το τριετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης», που επικυρώθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και θα αποσταλεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το στίγμα έδωσε εισηγητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είναι απόφασή μας να μετατρέψουμε τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας». Αυτή η φράση του πρωθυπουργού αποτυπώνει και το περιεχόμενο του «Προγράμματος Σταθερότητας», το οποίο, παράλληλα με τις σφοδρές περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, προβλέπει ριζικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, νέο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και εξασφαλίζει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Φανερώνοντας ακριβώς τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να ανατρέψει και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Πρόκειται για σχέδιο με πολύ συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα που στοιχειοθετούν ανατροπές παντού, στον προϋπολογισμό, στη φορολογία, στο παραγωγικό μας πρότυπο και στον τρόπο λειτουργίας του κράτους».

Δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για επίσπευση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, ο πρωθυπουργός ζήτησε «την επιτάχυνση του προγράμματος όλων των μεγάλων αλλαγών», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Τρομοκρατούν και απειλούν

Γνωρίζοντας ότι το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» φέρει και τη σφραγίδα της ΕΕ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι εταίροι στην ΕΕ θα εκτιμήσουν την προσπάθεια όχι απλώς μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού». Παράλληλα, προσπάθησε να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα αποδίδοντας «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας την προηγούμενη πενταετία», προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η φιλομονοπωλιακή πολιτική των εταίρων του δικομματισμού που το προκάλεσε.

Για να τρομοκρατήσει το λαό και για να αποσπάσει συναίνεση στην επίθεση, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι η μόνη μας επιλογή (...). Η κοινωνία είναι αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια». Ενισχύοντας ακριβώς αυτή τη συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «η προσπάθεια της επόμενης τριετίας θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι «αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα πετύχουμε ακόμα και στα πιο δύσκολα εγχειρήματα. Ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε διάστημα τριετίας είναι εφικτός με σκληρή δουλειά». Μαζί με τα αταξικά κελεύσματα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και την κατασυκοφάντηση όλων όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, κάνοντας λόγο για «ανατροπή όλων των κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν τη χώρα πίσω».

Τη σκυτάλη της επίθεσης εναντίον του λαϊκού κινήματος παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε με νόημα ότι «υπάρχουν αμετανόητες ομάδες πολιτών και συμφερόντων που αντιδρούν».

Δηλαδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όποιος αντιδρά και καλεί τους εργαζομένους να αντισταθούν στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, είναι «αμετανόητος», επειδή ακριβώς χαλάει τη σούπα της «συναίνεσης» και της «διαβούλευσης» που θέλει να μαγειρέψει μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, τα κόμματα του κεφαλαίου και τις παραφυάδες τους. Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση συνεργάζεται με τους πολίτες και δεν την ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος».

Απόλυτη αντιλαϊκή σύμπνοια

Συνολική ήταν η εκτίμηση των υπουργών της κυβέρνησης ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος για «θυσίες», ενώ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα υποστήριξε ότι «ο λαός είναι έτοιμος να πληρώσει, αρκεί οι υπηρεσίες από το κράτος να καλύπτουν τις ανάγκες του».

Χτες, το ρόλο του «καλού» και του «κοινωνικά ευαίσθητου», που συντηρεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό της, ανέλαβε να παίξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε να «επανεξεταστεί η απόφαση της κυβέρνησης» για πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς των 2.000 ευρώ, αν ο συγκεκριμένος μισθός αποτελεί το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος, ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Ασφαλιστικό μέσα στο Μάρτη, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση της ανεργίας, την οποία η κυβέρνηση αξιοποιεί στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» για να ενισχύσει την επιδότηση των εργοδοτών.

Αντιδραστικό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου

Ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας τάχθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Τούσσας και ο Ν. Καραθανασόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Tη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στο «Επικαιροποιημένο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» εξέφρασαν ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γ. Τούσσας και ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, είπε ο Γ. Τούσσας, είναι συνέχεια προηγούμενων προγραμμάτων προκειμένου να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας και του προγράμματος εξόδου από την κρίση που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία της ΕΕ και του κεφαλαίου. Τα μέτρα που προτείνονται, συνέχισε, δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε προσωρινά, Αντίθετα, είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το μάρμαρο με μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και γενικότερα με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Δε φιλοδοξούμε να κάνουμε «εποικοδομητικές» προτάσεις που να κινούνται στη λογική του «ευρωμονόδρομου», διευκρίνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για «καλούς και κακούς υπουργούς», τόνισε ότι οι εκάστοτε υπουργοί είναι ικανότατοι στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν ταχθεί να υπηρετούν. Εμείς, είπε ο βουλευτής, δεν πρόκειται να συμβάλουμε με κανέναν τρόπο στην «αντιλαϊκή διαβούλευση» για το «πρόγραμμα σταθερότητας» και καλούμε το λαό σε ανυπακοή και απειθαρχία ενάντια στις πολιτικές του ευρωμονόδρομου.

Οση συζήτηση και να γίνει στη Βουλή, κατέληξε ανάμεσα σε άλλα ο Ν. Καραθανασόπουλος, δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό, αφού με τη συμφωνία των κομμάτων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η χώρα έχει εκχωρήσει σοβαρά κυριαρχικά δικαιώματα στα διάφορα διευθυντήρια των Βρυξελλών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία υπακοή στους στόχους της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

Για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει σε σχόλιό του:

«Η ουσία του προγράμματος σταθερότητας, δηλαδή του συμβολαίου που συνυπογράφουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία, έχοντας τη συναίνεση της ΝΔ, είναι η εξής: Αξιοποιούν την κρίση, δηλαδή την αρρώστια του συστήματός τους, για να προχωρήσουν στον "ακρωτηριασμό" των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Για να ανατρέψουν τις τελευταίες κατακτήσεις πρώτα από όλα στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό και τους μισθούς, για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να διαμορφώσουν νέα διέξοδο αξιοποίησης των σωρευμένων κεφαλαίων με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, με γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση που θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Προωθούν μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι στη σχεδιασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Πρέπει να αποτύχουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα λαϊκά στρώματα δε θα εξαπατηθούν ούτε θα φοβηθούν. Δε θα δεχτούν να αιμορραγήσουν για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών εντός και εκτός της χώρας. Δε θα παραδώσουν τα δικαιώματά τους, αντίθετα θα παλέψουν πιο αποφασιστικά για σταθερή εργασία, για πραγματικές αυξήσεις, προστασία των ανέργων, για σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια.

Κανένας σεβασμός, καμία υπακοή στις συμφωνίες και τους στόχους της πλουτοκρατίας της ΕΕ και των κομμάτων της. Λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή του "ευρωμονόδρομου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ