ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2010
Σελ. /32
Να σταματήσει η δίωξη μαθητών στον Εβρο

Ερώτηση για την απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Οι μαθητικοί αγώνες ενοχλούν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και την προηγούμενη, γι' αυτό επιδιώκουν με διώξεις να επιβάλλουν τη σιωπή στα σχολεία
Οι μαθητικοί αγώνες ενοχλούν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και την προηγούμενη, γι' αυτό επιδιώκουν με διώξεις να επιβάλλουν τη σιωπή στα σχολεία
Την άμεση παύση της ποινικοποίησης του μαθητικού κινήματος απαιτεί το ΚΚΕ με αφορμή την προσπάθεια να διωχθούν 8 αγωνιστές μαθητές στον Εβρο. Το θέμα έφεραν στη στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Αναστατωμένη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και ο λαός στο νομό Εβρου. Αφορμή αποτέλεσε το κάλεσμα σε απολογία μαθητών 8 σχολείων της περιοχής από την Εισαγγελία του Βόρειου Εβρου, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο στα σχολεία της περιοχής για την εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης των νέων που αμφισβητούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, η Εισαγγελία Β. Εβρου ανέθεσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας να πραγματοποιήσει ανακρίσεις μαθητών και καλεί τους διευθυντές των σχολείων να καταδώσουν τους μαθητές τους.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους αγώνες του μαθητικού κινήματος και να τρομοκρατήσει τους μαθητές και το λαό, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Υπάρχει πλούσια εμπειρία από το παρελθόν, που και πάλι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκε αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) που σαν αποτέλεσμα είχε να οδηγηθούν σε μαθητοδικεία εκατοντάδες μαθητές που αγωνίζονταν».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό:

  • Αν θα παρέμβει ώστε άμεσα να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή δίωξη των μαθητών και οι μαζικές ανακρίσεις τους, καθώς επίσης και η πίεση στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές των σχολείων να καταδώσουν τους μαθητές.
  • Αν θα προχωρήσει στην κατάργηση της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΣΙΔΗΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΡΟΚΑΣ» ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ: Στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου εντείνεται ακόμα περισσότερο η ταξική εκμετάλλευση που εκφράζεται και μέσω των πολλαπλασιαζόμενων απολύσεων και της μετάθεσης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στους ίδιους του εργαζόμενους. Τα κόμματα του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με την πολιτική της ΕΕ, στην ουσία, στηρίζουν τις απολύσεις, αφού η κεντρική πολιτική τους γραμμή είναι η εργατική τάξη να πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαυρίκος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι προτίθεται να κάνει για να ανακληθεί η απόλυση του εν λόγω εργαζόμενου και να διασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος προκάλεσαν μεγάλες πτώσεις χωμάτινων πρανών σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στους Δήμους Δομνίστας, Ποταμιάς, Προυσού και Αγράφων. Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Δομνίστας, διακόπηκε η κυκλοφορία στο κεντρικό άξονα Καρπενήσι - Κρίκελο. Κατολίσθηση σημειώθηκε στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα σε Ρόσκα - Δολιανά. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στο Δήμο Ποταμιάς δημιουργώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Στον Προυσό κατολισθήσεις υπήρξαν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, στο επαρχιακό δίκτυο στα χωριά Βελώτα, Σαρκήνι στη Γέφυρα Επισκοπής. Στο δημοτικό δρόμο που συνδέει τα ΔΔ Σαρκήνι και Καταβόρθα. Σοβαρές είναι οι ζημιές και στο Δήμο Αγράφων, στους οδικούς άξονες Κρέντη - Βαρβαδιάδα, Βαρβαδιάδα - Αγραφα , Αγραφα - Καρδίτσα και Αγραφα - Τροβάτο - Βραγγιάνα - Καρδίτσα καθώς και στο δρόμο Μάραθο - Αγραφα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρουν ώστε άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή όλων των ζημιών και σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών τόσο στο οδικό δίκτυο καθώς και συνολικά στις υποδομές και να καταβληθούν αποζημιώσεις για τους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς και για τους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ: Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά υποβαθμίζουν τις υποδομές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, τις κοινωνικές παροχές σε σίτιση και στέγαση. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης είναι οι σημαντικές ελλείψεις του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Πάτρας. Το εν λόγω ίδρυμα στεγάζεται σε παλιό κακοσυντηρημένο εργοστάσιο χαρτοποιίας το οποίο δεν έχει σωστή υποδομή θέρμανσης. Η υποτυπώδης θέρμανση που υπάρχει παραμένει χωρίς πετρέλαιο (από το Σεπτέμβριο έως τουλάχιστον και τις 11 Δεκεμβρίου του 2009), με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σα να βρίσκονται σε καταψύκτη. Επίσης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους δεν υπάρχει καθαρίστρια με αποτέλεσμα όλοι οι χώροι του ΤΕΙ να είναι βρώμικοι. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Καζάκος, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης, ρωτούν την αρμόδια υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση μεταστέγαση του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Πάτρας σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την πρόσληψη καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή εργασία και την παράλληλη κατάργηση του απαράδεκτου εργολαβικού καθεστώτος.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι στα Ανω Λιόσια - Ζεφύρι πλήρωσαν τη διαχρονική εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτική αδιαφορίας που έχει αφήσει χωρίς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μεγάλες περιοχές του δήμου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα πάρουν μέτρα, ώστε να προχωρήσουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αν θα προχωρήσουν τα έργα κατασκευής και ολοκλήρωσης του δικτύου ομβρίων της πόλης, αν θα παρθούν ειδικά μέτρα, για τη διευθέτηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων της Γιαννούλας και Εσχατιάς, ώστε να πάψει σε κάθε καταιγίδα η πόλη των Ανω Λιοσίων να πλημμυρίζει.

-- Αθλια είναι η κατάσταση των σχολείων Προσχολικής, Α/βάθμιας, Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Κέρκυρας. Το πρόβλημα της σχολικής υποδομής στο Νομό Κέρκυρας είναι οξύ και πολύ παλιό. Οι εκάστοτε παρεμβάσεις από την πολιτεία υστερούσαν πάντοτε σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν, και παραμένει, η Κέρκυρα να είναι ένας από τους τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος, νομός της χώρας ως προς την κατάσταση των σχολικών υποδομών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Πρωτούλης ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν για την ανέγερση των αναγκαίων νέων και σύγχρονων σχολείων στην Κέρκυρα από τον ΟΣΚ.

-- Μονιμοποίηση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όσων εργάζονται σε αυτά μέσω εργολάβων, ζητούν με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Λιάνα Κανέλλη. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μαραζώνουν παραγωγικά, την ίδια περίοδο που εισάγονται πυρομαχικά και όπλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ξοδεύονται αστρονομικά ποσά για τη συμμετοχή της χώρας μας στο αιματοκύλισμα και την υποταγή λαών (π.χ. Αφγανιστάν, Βοσνία, Σομαλία, κλπ.). Ερωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθούν συμβάσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για την απομάκρυνση των εργολάβων και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε αυτούς στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

-- Παράνομη και αυθαίρετη είναι η μη μετατροπή της σχέσης εργασίας των εργαζομένων στην Επιχείρηση Τεχνικών Εργων του Δήμου Κερκυραίων (ΕΤΕΔΚ) από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Νίκος Μωραΐτη και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων αυτών με την άμεση μονιμοποίησή τους με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

-- Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών, εξακολουθεί να μην υπάρχει εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) του Γυμνασίου της Μύρινας της Λήμνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα να μη λειτουργήσει το ΤΑΔ και το τμήμα κωπηλασίας του Γυμνασίου Μύρινας για τη φετινή σχολική χρονιά. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Σοφία Καλαντίδου, Βέρα Νικολαΐδου και Γιάννης Πρωτούλης ερωτούν την αρμόδια υπουργό, αν θα προχωρήσει στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος Αθλητικής Διευκόλυνσης του Γυμνασίου Μύρινας μέσα από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ