ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «αύριο»... άργησε ένα μήνα

Αλλες οι «βουλές» του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου-Χορού (ΕΚΕΘΕ-Χ)

«Αμεσα, αν όχι αύριο, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα υπογράψει το 50% των θεατρικών επιχορηγήσεων για τη σεζόν 2008-2009». Αυτό είχε ανακοινώσει ένα μήνα πριν (14/12/2009), η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των επιχορηγούμενων θεάτρων, ενώ το υπόλοιπο της περυσινής επιχορήγησης θα δινόταν σε δεύτερη φάση. Το «αύριο» έγινε ένας μήνας κι ακόμη οι θίασοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ. Κι εδώ αρχίζει ένα άλλο μπέρδεμα...

Μπορεί το ΥΠΠΟ να άργησε, αλλά απ' ό,τι φαίνεται βρήκε περισσότερα από το 50%. Τα χρήματα της επιχορήγησης είναι περίπου 3.250.000 ευρώ. Το ΥΠΠΟ εξασφάλισε 3.000.000 τα οποία και έστειλε στο λογιστήριο του ΕΚΕΘΕ-Χ προκειμένου να τα δώσει στους θιάσους. Το ΕΚΕΘΕ-Χ, το οποίο έχει τα χρήματα από την περασμένη βδομάδα, ακόμη δεν έχει καλέσει τους θιάσους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνει η εκταμίευση. Κι αυτό διότι διεκδικεί κάποια από αυτά τα χρήματα για τις δικές του λειτουργικές ανάγκες. Πόσα ακόμη απαράδεκτα θα πρέπει να πράξει το ΕΚΕΘΕ-Χ για να επανεξεταστεί η χρηστικότητά του; Το ΕΚΕΘΕ-Χ δεν έκανε τίποτε ως όφειλε για να πάρει τα χρήματα για τους θιάσους. Δεν υπήρξε ποτέ αρωγός των επιχορηγούμενων θιάσων στους εκάστοτε αγώνες των επιχορηγούμενων και τώρα διεκδικεί χρήματα από αυτά που προορίζονται για τους θιάσους. Και μάλιστα είναι χρήματα για την περσινή θεατρική περίοδο. Αν το ΕΚΕΘΕ-Χ χρειάζεται χρήματα για την λειτουργία του, ας τα διεκδικήσει από το ΥΠΠΟ, όχι από τους θιάσους που «ψυχορραγούν», μέσα σε μια δύσκολη θεατρική περίοδο.

Ζωή στο μικροσκόπιο

Η Αλέκα Παπαρήγα, με τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας «ExAnimo», στην παράσταση «Τελεία gr» των Παναγιώτη Μέντη και Θανάση Παπαγεωργίου
Η Αλέκα Παπαρήγα, με τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας «ExAnimo», στην παράσταση «Τελεία gr» των Παναγιώτη Μέντη και Θανάση Παπαγεωργίου
Εχει την αναλυτική - πολιτική ματιά των συντελεστών της «Στοάς» και το νεανικό χρώμα των «ΕxΑnimo». Προϊόν συλλογικής εργασίας των Παναγιώτη Μέντη, Θανάση Παπαγεωργίου και της θεατρικής ομάδας «ExAnimo», η παράσταση «Τελεία gr» κερδίζει το κοινό μιλώντας για όσα μας πνίγουν και μας θυμώνουν, για τη σαπίλα και τη διαφθορά, σατιρίζοντας «την άφιξή μας στον πάτο του βαρελιού». Παραμορφωτικές ματιές, χιούμορ, σάτιρα, σαρκασμός, διαμαρτυρία, συγκίνηση και γέλιο. Για την πολιτική, τον Τύπο, τις ειδήσεις, τα τηλεοπτικά παράθυρα, τη φτώχεια, το σύγχρονο τρόπο ζωής, την κοσμική ζωή, σκηνές καθημερινής τρέλας. Ογδόντα μικρές και μεγαλύτερες σκηνές συνθέτουν αυτό το ψηφιδωτό, με διακόσιους ρόλους, παιγμένοι από 11 ηθοποιούς, για ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή ελληνική κοινωνία: Τη μετανάστευση, την αποχαύνωση που προκαλούν τα ΜΜΕ, την αποξένωση της τρίτης ηλικίας, την ανασφάλεια της νεολαίας, την καταναλωτική μανία κ.ά.

Την Κυριακή το βράδυ, την ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση παρακολούθησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συνεχάρη τους συντελεστές, για την αξιόλογη δουλειά τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Στοά» συνεργάζεται με νέους συγγραφείς και ηθοποιούς. Είναι, όμως, η πρώτη συνεργασία του με συμπαραγωγή. H «ExAnimo» αποτελείται από πέντε ηθοποιούς και έχει ήδη ανεβάσει, με ιδιαίτερη επιτυχία, το «Sorry, soldout» (2005) και το «Νοσφεράτους Διδόντικους» (2006), που παίχτηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές. Από τη «Στοά» συμμετέχουν οι: Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Παναγιώτης Μέντης, Νάντια Περιστεροπούλου, Ευδοκία Σουβατζή, Νίκη Χαντζίδου και από τους «ExAnimo» οι: Παύλος Εμμανουηλίδης, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Ρόζα Κυρίου, Ντίνα Λαδοπούλου, Ζήσης Ρούμπος. Σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση, χορογραφίες Μαρίας Αλβανού.

«Τραβιάτα» στη Λυρική

Ενα εξαίρετο λυρικό έργο, με υπέροχες άριες, η «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή, για έξι παραστάσεις (22, 23, 24, 26, 27, 28/1), στο «Ολύμπια» (8 μ.μ.), σε μουσική διεύθυνση Τζοβάννι Πάκορ - Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Νίκου Πετρόπουλου. Βασισμένη στην «Κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά (υιού), η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με αριστοκράτη του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Το μελόδραμα (τρεις πράξεις), ενάμιση αιώνα μετά την πρώτη παρουσίασή του (ή καλύτερα τη δεύτερη, καθώς η πρώτη σημείωσε μεγάλη αποτυχία), συνεχίζει να δεσπόζει στο ρεπερτόριο των λυρικών θεάτρων και να συγκινεί χάρη στην υπέροχη μουσική και τις εκπληκτικές του άριες. Αναβίωση χορογραφίας: Σύνθια Φρυδά. Ερμηνεύουν: Βιολέττα: Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Μάρθα Αράπη, Μίνα Πολυχρόνου. Αλφρέντο: Στέφαν Ποπ, Αντώνης Κορωναίος, Σταμάτης Μπερής, Γιάννης Χριστόπουλος, Ζερμόν: Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσιος Σούρμπης, Φλόρα: Λυδία Αγγελοπούλου, Μαρία Μαρκέτου, Μαρίτα Παπαρίζου, Αννίνα: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Μιράντα Μακρυνιώτη.

Ο Βασίλης Λέκκας συνεχίζει την παρουσίαση του μουσικού αφιερώματος στον λαϊκό συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «Αρχόντισσά μου μάγισσα...», κάθε Τρίτη (μέχρι 23/3), στο θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 210-7707227). Μαζί με την Φένια Παπαδόδημα ερμηνεύουν αθάνατα τραγούδια όπως: «Αρχόντισσά μου μάγισσα τρελή», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αχάριστη», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Απόκληρος» κλπ. Παίζουν οι μουσικοί: Αναστασόπουλος Γιώργος, Κουφού Αγγελική, Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Ανέστης Αντώνης, Αυγερινός Αρης, Σαββίδης Στάθης. Σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Νινιού.

Γιορταστική παράσταση

Με αφορμή το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου που απένειμε η Ενωση Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο «Μαύρο κουτί» του Γ. Ηλιόπουλου, σήμερα θα δοθεί μια εορταστική παράσταση, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου παίζεται για δεύτερη χρονιά.

Το επίκαιρο έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου κινείται μεταξύ κωμικού και τραγικού, έως τα άκρα... Ενα έργο γραμμένο με σκληρό χιούμορ, αυτοσαρκασμό, αλλά και τρυφερότητα. Τι συμβαίνει όταν ένα goldenboy, την ώρα που βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της πολυπόθητης επιτυχίας, ξαφνικά παραπαίει και εγκαταλείπει πανικόβλητος τη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του καπιταλισμού, και επιστρέφει για να κρυφτεί στο απομονωμένο ελληνικό χωριό του, κοντά στον πατέρα του που πεθαίνει; Σκηνοθεσία, σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Καλογρίδης. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Παναγιώτα Μιλήτση, Γιώργος Ηλιόπουλος, Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Απέχουν από το φεστιβάλ

Οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί 13 ντοκιμαντέρ ανακοίνωσαν την αποχή τους από τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (13 - 22/3), ζητώντας νέο νόμο για τον κινηματογράφο.

Συγκεκριμένα, ζητούν «νέο θεσμικό πλαίσιο για το ντοκιμαντέρ, που θα μεριμνά για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (παραγωγής, εθνικής διανομής, διεθνούς προβολής)», ίδρυση «μιας Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου στα πρότυπα των μεγάλων κινηματογραφικών σχολών, διεθνώς», ενεργοποίηση του νόμου για την απόδοση του 1.5% των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών υπέρ του κινηματογράφου. Σημειώνουν, επίσης, ότι η αποχή τους δεν αποτελεί «επίθεση στο θεσμό του Φεστιβάλ», αλλά προκύπτει «ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αδιεξόδων των τελευταίων ετών».

Μουσικο-κινηματογραφικά «Χρώματα»

Η μουσική «συναντά» σημαντικές κινηματογραφικές δημιουργίες, που διατηρήθηκαν στη μνήμη και μέσω της μουσικής τους από σήμερα (8.30 μ.μ.) και κάθε Τρίτη στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, 210.8215.469). Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζεται (μέχρι 30/3), η επιτυχημένη συνεργασία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με έντεκα βραδιές, στις οποίες σημαντικές μουσικές συνυπάρχουν αρμονικά με σημαντικές ταινίες, που στρέφουν το βλέμμα άλλοτε στο παρελθόν, άλλοτε στο παρόν. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με την επετειακή βραδιά για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου μουσουργού-πιανίστα Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849). Αρχή σήμερα με τον «Σεπτέμβριο» του Νίκου Πλατύραχου και την ταινία «Η χορωδία του Χαρίτωνα» του Γρηγόρη Καραντινάκη. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Παράλληλα, από τις 30/1 (3.30 μ.μ.), θα φιλοξενηθεί και ο νέος κύκλος εκδηλώσεων «Τα πέντε χρώματα», αφιερωμένος σε παιδιά και νέους.

Μια μοναδική συναυλία στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει η διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Στις 3/2 θα παρουσιάσει στο «Palais des Beaux Arts» το νέο της cd «Sonia Theodoridou sings Jacques Brel», με 14 διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και ερμηνευτή, καθώς και αγαπημένες δημιουργίες των Κουρτ Βάιλ, Φορ, Βιβάλντι, Μασκάνι κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ