ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Η ίδια επικίνδυνη παράσταση

Στο ίδιο έργο θεατές. Για μια ακόμα φορά (σίγουρα όχι τελευταία...) το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας σημαδεύτηκε από επεισόδια. Αυτήν τη φορά ήταν στην Καβάλα και τα Γιάννινα. Οπαδοί των διαγωνιζομένων ομάδων (Καβάλα - Ολυμπιακός, Γιάννινα - Αρης) συνεπλάκησαν - εντός και εκτός γηπέδου - μεταξύ τους και με την αστυνομία, χωρίς - μάλλον από συγκυρία - σοβαρές και μη αναστρέψιμες (τουλάχιστον σε επίπεδο σωματικής ακεραιότητας και ζωής) συνέπειες.

Τα τεκταινόμενα ακολούθησε - κατά τα ειωθότα - πινγκ πονγκ ευθυνών, απύθμενος στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία. ΠΑΕ και ο συνεταιρισμός τους (Σούπερ Λίγκα) κατηγορούν την αστυνομία. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση, γίνεται λόγος για την τιμωρία των φυσικών αυτουργών. Μη «γίνει καμιά στραβή» και ασχοληθούμε και με τους ηθικούς... Επίσης, αναφέρεται σαν προφανές πως «η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή θα επιβάλει στις ομάδες τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον ΚΑΠ και τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ». Δε γίνεται λόγος ούτε για τα "παραθυράκια" στην ερμηνεία των κειμένων διατάξεων, ούτε - πολύ περισσότερο - για την κατεύθυνση αυτών (ατιμωρησία ΠΑΕ) την οποία επέβαλαν οι επιχειρήσεις του ποδοσφαίρου με τη συμφωνία της ΕΠΟ...

Το κρεσέντο υποκρισίας συμπλήρωσε με δηλώσεις του («Arrena 89,2») και ο εκτελεστικός διευθυντής στη Σούπερ Λίγκα, Πατρίκ Κομνηνός. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «στους ηθικούς αυτουργούς που είναι οι ομάδες» προβλέπονται κυρώσεις. Απέφυγε βέβαια να πει ποια είναι τα «χάδια» που προβλέπονται. Να πει π.χ. για τα πρόστιμα που επιβάλλονται και ότι το συνολικό ποσό στο τέλος ξαναμοιράζονται ΠΑΕ και ΕΠΟ...

Από την πλευρά της η ομοσπονδία - με δήλωση του προέδρου της, Σοφ. Πιλάβιου - κατέγραψε «την ήττα του κράτους και των θεσμών από τους ανεγκέφαλους και τους χούλιγκανς» και ουσιαστικά βγάζει τον εαυτό της από το κάδρο των ευθυνών. Με την επισήμανση πως «έχει συγκεκριμένες και υπεύθυνες θεσμικές προτάσεις, τις οποίες έχει κατ' επανάληψη καταθέσει στην πολιτική ηγεσία».

Οσο για την κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός και ο γγ Αθλητισμού δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πουν μια κουβέντα. Μάλλον σήμερα θα τοποθετηθεί ο δεύτερος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, κατηγόρησε τις ΠΑΕ «που φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη διαιώνιση των φαινομένων αθλητικής βίας» και «δε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων». Στο γιατί «βρίσκουν και κάνουν» δεν απάντησε...

Ακόμα προανήγγειλε ξανά απαγόρευση μετακινήσεων και εισήγηση για απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες ΠΑΕ (εν μέρει ισχύουν αμφότερα). Επίσης, ο υφυπουργός, Σπ. Βούγιας, συγκάλεσε - για σήμερα το απόγευμα - σύσκεψη με την παρουσία του γγ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, του ομολόγου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Γ. Δημήτραινα, και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Λ. Οικονόμου.

Το πιθανότερο - βάσει της εμπειρίας - είναι ότι (πέρα από μεγαλόστομες διακηρύξεις) θα ακούσουμε πάλι για καινούργιο (κατασταλτικού προσανατολισμού) νομοσχέδιο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στα μέχρι τώρα πονήματά τους, εντελώς... συμπτωματικά, ασχολούνται μόνο με την καταστολή. Αρνούνται σταθερά να εξετάσουν ένα κοινωνικό φαινόμενο στη βάση αιτίας - αιτιατού...

Με όλα αυτά, το αγωνιστικό κομμάτι περιθωριοποιήθηκε. Ο Παναθηναϊκός - βοηθούμενος - από τον άκρως προβληματικό Ολυμπιακό έγινε το αδιαφιλονίκητο φαβορί και (με το υπέρ του +7) ο τίτλος εξαρτάται πλέον μόνο από αυτόν. Η πεντάδα (πλέι οφ) παραμένει «ανοιχτή» (με ΠΑΟΚ, Αρη πάντως - λόγω βαθμών και απόδοσης - να είναι πολύ πιθανό εντός της), ενώ «μάχη» γίνεται και για το ζευγάρι που θα ακολουθήσει τον Πανθρακικό στην Β' Εθνική.

ΕΥΡΩΛΙΚΑ
Με το βλέμμα... στο μέλλον

Τελικά η ελληνική μονομαχία δεν αποφεύχθηκε στη φάση του «ΤΟΠ-16» της Ευρωλίγκα αφού παρά τα απαγορευτικά κριτήρια της ΟΥΛΕΜΠ να μη συναντιούνται ομάδες από την ίδια χώρα (όσο αυτό είναι εφικτό) Παναθηναϊκός και Μαρούσι κληρώθηκαν μαζί στον ίδιο όμιλο, τον 5ο της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης. Μαζί τους θα βρίσκονται και η... συνήθης αντίπαλος των «πρασίνων» τα τελευταία χρόνια Παρτιζάν και Μπαρτσελόνα. Οι «πράσινοι» και ο Καταλανοί θεωρητικά έχουν το πρώτο λόγο για τις δυο πρώτες θέσεις που οδηγούν στα προημιτελικά.

Από την άλλη κερδισμένος της ημέρας μπορεί να θεωρηθεί ο Ολυμπιακός, γιατί, αφ' ενός μεν οι ομάδες του ομίλου στο ΤΟΠ 16 θεωρούνται στα μέτρα του καθως θα αντιμετωπίσει τις Καχα Λαμποράλ, Κίμκι και Τσιμπόνα, αφ' ετέρου δε, ευνοείται σε περίπτωση πρόκρισης και στο ...σταύρωμα της προημιτελικής φάσης. Και αυτό γιατί οι «ερυθρόλευκοι» αν καταλάβουν μια από τις δυο θέσεις θα διαστραυρωθούν με τον 7ο όμιλο όπου συμμετέχουν οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μάλαγα, Πρόκομ και Ζαλγκίρις, ομάδες που θεωρούνται στα μέτρα των «ερυθρολεύκων», ιδιαίτερα οι δυο πρώτες που είναι και τα φαβορί για πρόκριση. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός σε περίπτωση πρόκρισης διασταυρώνεται με τον 6ο όμιλο που περιλαμβάνει τις ομάδες Ρεάλ, Σιένα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Εφες Πίλσεν, δύο εκ των οποίων θα προκριθούν. Ας σημειωθεί ότι με βάση το πρόγραμμα της συνέχειας αποφεύχθηκε και ντέρμπι αιωνίων πριν το φάιναλ φορ του Παρισιού.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
«Τρένο» το Μαρούσι

Η νίκη του Αμαρουσίου στην Κυψέλη επί του Πανελληνίου με 71-69 ήταν το γεγονός που ξεχώρισε στη 12η αγωνιστική της Α1. Οι «κίτρινοι» συνέχισαν τη σπουδαία πορεία που πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό σε Ελλάδα και Ευρώπη και πήραν μια σπουδαίας σημασίας για αυτούς νίκη, που τους διατηρεί στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας και τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους τουλάχιστον για την κατάληψη του τρίτου σκαλοπατιού της βαθμολογίας. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Καμαϊκόγλου, ενώ ας σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι φωνάζουν για κάποιες αποφάσεις των διαιτητών. Η έκπληξη της ημέρας έγινε στη Ρόδο, όπου ο μαχητικός Κολοσσός πήρε σπουδαία νίκη επί του ΠΑΟΚ με 80-77 στην παράταση (κ.α. 69-69). Εύκολο έργο είχαν οι δυο πρωτοπόροι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, απέναντι σε Λάρισα (εκτός, 87-59) και ΑΕΚ (85-47) αντίστοιχα. Τη νίκη στο συνοικιακό ντέρμπι της Αθήνας πήρε το Περιστέρι που επικράτησε του Ηλυσιακού με 77-60. Τη νίκη πήρε και ο Αρης απέναντι στην Καβάλα με 71-58.

Η βαθμολογία: 1. Ολυμπιακός 23, 2. Παναθηναϊκός 23, 3. Μαρούσι 22, 4. Πανελλήνιος 21, 5. Πανιώνιος 18, 6. Αρης 18, 7. Κολοσσός 18, 8. Περιστέρι 18, 9. ΠΑΟΚ 17, 10. ΓΣ Ολύμπια 15, 11. Τρίκαλα 15, 12. Καβάλα 15, 13. ΑΕΚ 15, 14. Ηλυσιακός 14.

  • Με απεργία «απάντησαν» οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ των Τρικάλων απέναντι στη διοίκηση της ΚΑΕ, προκειμένου να δοθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύλλογο και κατά συνέπεια τους ίδιους.
A' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΑΟ-Πανθρακικός 2-0 (Καραγκούνης 26', Σαλπιγγίδης 40'), Καβάλα-Ολυμπιακός 0-0, ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης 1-0 (Κουτσιανικούλης 54'), Γιάννενα-Αρης 0-1 (Ναφτί 51'), Ηρακλής-ΑΕΚ 1-1 (Κονέ 27' - Τζιμπούρ 55'), Πανιώνιος-Λεβαδειακός 2-2 (Μπάλαμπαν 86', Λάτκα 90' - Ναπολεόνι 56', Μπάρκογλου 74'), Ατρόμητος-Λάρισα 2-1 (Αναστασάκος 39', Μπατζίνσκι 63' - Νταμπίζας 88'), Ξάνθη-Εργοτέλης 1-0 (Ελιγκτον 62').

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 18 αγώνες)

1. ΠΑΟ 37-11 47

2. Ολυμπιακός 28-10 40

3. ΠΑΟΚ 23-8 37

4. Αρης 23-16 31

5. Αστέρας Τρίπολης 18-16 26

6. ΑΕΚ 25-25 26

7. Καβάλα 17-15 24

8. Πανιώνιος 24-21 24

9. Ατρόμητος 23-23 23

10. Εργοτέλης 19-20 22

11. Ξάνθη 13-17 21

12. Ηρακλής 22-28 19

13. Λάρισα 17-26 18

14. Γιάννενα 16-26 18

15. Λεβαδειακός 17-29 16

16. Πανθρακικός 9-40 2

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Σισέ 15 γκολ, Τσέζαρεκ 9, Κάμπορα, Κατσουράνης 8.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος, Εργοτέλης-Λεβαδειακός, Λάρισα-Ηρακλής, Ατρόμητος-Καβάλα, Πανθρακικός-Ξάνθη, Αρης-ΠΑΟ, ΑΕΚ-Γιάννενα, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός 2-0, Δόξα Δράμας-ΟΦΗ 1-2, Διαγόρας-Εθνικός Αστέρας 3-1, Ηλιούπολη-Παναιτωλικός 2-0, Σέρρες-Θρασύβουλος 2-2, Ιωνικός-Ρόδος 1-0, Αγροτικός Αστέρας-Αιγάλεω, Καλαμάτα-Αναγ. Καρδίτσας 1-0, Πιερικός-Κέρκυρα 1-2. Στη βαθμολογία προηγείται η Κέρκυρα με 40 βαθμούς.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

ΝΟΤΟΣ: Ασπρόπυργος-Παναχαϊκή 0-2, Πλατανιάς-Αγ. Παρασκευή 2-0, Αργος-Ολυμπιακός Χερσ. 1-0, Κεραυνός Κερ.-Ατσαλένιος 1-1, Ζάκυνθος-Λόρινθος 1-0, Σαρωνικός-Βύζας 2-3, Χαϊδάρι-Αίγιο 0-3, Καλλιθέα-Αίας 1-0. Στην βαθμολογία προηγείται η Παναχαϊκή με 37 βαθμούς.

ΒΟΡΡΑΣ: Πυσρός Γρεβ.-Βισαλτιακός 0-0, Τρίκαλα-Κοζάνη 2-0, ΠΑΟΝΕ-Θερμαϊκός 1-0, Γιαννιτσά-Βέροια 2-1, Αναγ. Σερρών-Επανομή 0-2, Εορδαϊκός-Μακεδονικός 1-0, Φωκικός-Δόξα Κραν. 2-0. Στη βαθμολογία προηγείται η Επανομή με 35 βαθμούς.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Για το Πεκίνο αναχώρησε χτες ο Ζαφείρης Βολικάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στο τέταρτο και τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας, που θα διεξαχθεί στην κινεζική πρωτεύουσα 22-24 Ιανουαρίου.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Η εθνική ομάδα χάντμπολ πέτυχε το στόχο της. Κέρδισε - μετά τη διοργανώτρια Ιταλία - και το Μαυροβούνιο (με 29-26, ημίχρονο 12-10) και κατέλαβε την πρώτη θέση του 5ου προκριματικού ομίλου. Ετσι εξασφάλισε τη παρουσία της στα ημιτελικά των πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2011. Η κλήρωση για τον καταρτισμό των ζευγαριών - με έπαθλο τα τελικά που θα γίνουν στη Σουηδία - θα γίνει στις 31η Ιανουαρίου στη Βιένη.

ΒΟΛΕΪ - Α1
«Πράσινο» προβάδισμα

Τη ρεβάνς για την ήττα στον πρώτο γύρο αλλά και το πλεονέκτημα σε περίπτωση πιθανής ισοβαθμίας για την πρώτη θέση της βαθμολογίας πήρε ο Παναθηναϊκός έναντι του Ολυμπιακού μετά τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 3-1 στου Ρέντη που φέρνει τους «πράσινους» μόνους πρώτους στην κορυφή. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά στο ματς κάνοντας δικό τους το πρώτο σετ, όμως το «τριφύλλι», πιάνοντας στη συνέχεια απόδοση ανάλογη με αυτές του Champions League έκανε την ανατροπή και βρέθηκε μόνο πρώτο στην κορυφή. Σπουδαία νίκη πήρε και η ΕΑ Πατρών εκτός έδρας με αντίπαλο την ΑΕΚ (3-1). Aλλα αποτελέσματα: ΠΑΟΚ-Καλαμαριά 3-0, Πανελλήνιος-Κηφισιά 3-1, Φοίνικας Σύρου-Αρης 0-3, Ηρακλής-Λαμία 3-0. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 38, Ολυμπιακός 35, ΕΑΠ 35, Ηρακλής 35, Πανελλήνιος 22, Λαμία 20, Αρης 20, ΠΑΟΚ 19, ΑΕΚ 18, Καλαμαριά 13, Κηφισιά 10, Φοίνικας Σύρου 5.

ΚΥΠΕΛΛΟ

Τους διαιτητές που θα σφυρίξουν αύριο στα άλλα 4 παιχνίδια, με τα οποία ολοκληρώνεται η 5η φάση του Κυπέλλου, γνωστοποίησε η ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα θα διαιτητεύσουν: (Ατρομήτος - ΠΑΣ Γιάννινα) Αμπαρκιόλης, (Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ) Σταθόπουλος, (Ξάνθη - Ολυμπιακός Βόλου) Κύρκος, (Θρασύβουλος - Πανιώνιος) Ζαχαριάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ