ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μονόδρομος η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς

Η κυβέρνηση μέσω του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» μειώνει τις θέσεις εκπαιδευτικών

Τεράστια κενά και ελλείψεις, πολλαπλάσια απ' αυτά που υπάρχουν σήμερα, προβλέπεται να δημιουργηθούν στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της κυβέρνησης, θα προσληφθούν μόλις 3 χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 7 έως 8 χιλιάδες λιγότεροι αναπληρωτές - εκπαιδευτικοί! Και απ' αυτή την εξέλιξη αποδεικνύεται ότι το αίτημα του ΠΑΜΕ, για διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές), είναι μονόδρομος για τους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να βάζουν στη «ζυγαριά» τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της εκπαίδευσης, παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Πρώτο βήμα διεκδίκησης και πάλης μπορεί να είναι η κινητοποίηση το Σάββατο, στις 23 Γενάρη, 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Αθήνας. Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Αγώνα στο κάλεσμα τονίζει ότι «υπάρχει προοπτική, υπάρχει διέξοδος», «είναι η αγωνιστική στάση, η δράση στο σωματείο και στην Επιτροπή Αγώνα. Είναι η συστράστευση με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ». Καλεί τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην εμπιστεύονται τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δηλώσουν:

  • Δε θέλουμε ούτε ΑΣΕΠ - ούτε πίνακες! Ούτε ΑΣΕΠ με προϋπηρεσία - ούτε μοριοδότηση!
  • Ούτε «ρύθμιση» - ούτε «μεταβατική περίοδο απορρόφησης».
  • Απορρίπτουμε τα περί μονιμοποίησης μόνο όσων καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Πάγια και διαρκή ανάγκη είναι η ανάγκη κάθε εργαζόμενου για σταθερή μόνιμη εργασία. Ούτε ένας άνεργος, ούτε ένας ανασφάλιστος!

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί επίσης στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην απεργία στις 10 Φλεβάρη.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 1.900 ευρώ πρώτος μισθός σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας - αδιοριστίας. Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ιδρύθηκε αλλά δε λειτουργεί το τμήμα ένταξης

Τη λειτουργία τμήματος ένταξης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, διεκδικεί ο Δήμος Ολύμπου του νομού Λάρισας και τη σχετική αναφορά του δημάρχου κατέθεσαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αποστόλης Νάνος και Γιάννης Πρωτούλης.

Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος, το τμήμα ένταξης στο συγκεκριμένο σχολείο έχει ιδρυθεί από το 2007 αλλά ως σήμερα δεν έχει λειτουργήσει παρά το ότι υπάρχουν 10 περίπου παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, που αναγκάζονται είτε να μετακινούνται στην Ελασσόνα για να παρακολουθήσουν ειδικά τμήματα είτε να παρακολουθούν τα κλασικά τμήματα στην πόλη τους χωρίς να μπορούν να βοηθηθούν.

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και την προηγούμενη σχολική χρονιά από το σύλλογο γονέων του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, στον οποίο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας είχε απαντήσει ότι έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη στελέχωση του τμήματος ένταξης αλλά η απάντηση που πήρε από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου ήταν πως έχει εξαντληθεί ο πίνακας αναπληρωτών ειδικής αγωγής και ότι θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επόμενη (δηλαδή τη φετινή) χρονιά.

Το πρόβλημα όμως και φέτος παραμένει, τη στιγμή μάλιστα που από τα πανεπιστημιακά τμήματα εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής αποφοιτούν κάθε χρόνο δεκάδες νέοι εκπαιδευτικοί που δεν απορροφούνται. Παράλληλα, είναι ενδεικτικά τα παραπάνω για την πολιτική που θέλει να καλύπτονται αυτές οι ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις εκπαιδευτικών με αναπληρωτές κι όχι με μόνιμους εκπαιδευτικούς...

Σε αναζήτηση χρηματοδότη...

Σε αναζήτηση ...χρηματοδότη για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στο ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία βρέθηκαν οι πρωτεύσαντες μαθητές της Β' τάξης Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης των Λυκείων που καλύπτει το 3ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Β' Αθήνας με έγγραφό του με αποδέκτη το δήμαρχο Ν. Ιωνίας, σημείωνε: «...επειδή πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή αλλά και γενικότερα η Πολιτεία θα πρέπει να επιβραβεύει τις προσπάθειες των μαθητών θέλω να σας προτείνω να υπάρξει τη φετινή σχολική χρονιά μια ουσιαστικότερη βράβευση που θα αφορά τους πρωτεύσαντες μαθητές της Β' τάξης Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των (6) έξι Γενικών Λυκείων της πόλης, ώστε να επισκεφθούν το ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία η εργασία του οποίου είναι συναφής με το αντικείμενο σπουδών της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Θα παρακαλούσα να καλυφθούν υπό τύπον βράβευσης τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μαθητών για πέντε (5) ημέρες στη Γενεύη».

Στις εγκυκλίους που επικαλείται ο προϊστάμενος (ο οποίος οργανώνει την επίσκεψη) για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ορίζεται ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους οι μετακινήσεις «δεν επιβαρύνουν οικονομικά το υπουργείο». Οπότε, είναι και ...νομικά κατοχυρωμένο ότι το βάρος πέφτει στους γονείς, τους δήμους, τις σχολικές επιτροπές, ίσως αύριο και στην αναζήτηση χορηγών που... μπορεί και να αξιώνουν οι μαθητές να φορούν μπλουζάκια με το λογότυπό τους στη διάρκεια της εκδρομής. Αυτόματα αποκλείονται πάντως όσοι δεν έχουν να πληρώσουν.

Και αναδύεται το ερώτημα αν τελικά και οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις να συμμετέχουν με ευθύνη και έξοδα του υπουργείου Παιδείας όλοι οι μαθητές οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν, χωρίς η συμμετοχή τους να εξαρτάται από τις επιδόσεις τους, τα οικονομικά κάθε γονιού, δήμου ή σχολικής επιτροπής...

Ξεκίνησε το δημοψήφισμα του ΜΑΣ

Με μαζική ανταπόκριση των φοιτητών και σπουδαστών ξεκίνησε από χτες η πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με το ερωτηματολόγιο που διακινείται στις σχολές και διενεργείται ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα για την Παιδεία και την Εργασία.

Ποιος πρέπει να πληρώσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση; Η Παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Το πτυχίο πρέπει να εξασφαλίζει δουλειά ή να είναι διαβατήριο για τη διά βίου περιπλάνηση; Ποια στάση πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι;

Με αυτά και άλλα θέματα οι δυνάμεις του ΜΑΣ ανοίγουν μια πλατιά συζήτηση στις σχολές που στο επίκεντρό της είναι οι ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών. Το δημοψήφισμα θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, ενώ οι δυνάμεις του ΜΑΣ μπαίνουν δυναμικά και στην προετοιμασία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Ηδη απόφαση συμμετοχής στην απεργία με το πλαίσιο του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ έχει πάρει ο σύλλογος σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας.

ΚΡΗΤΗ
Ποινική δίωξη σε πρύτανη

Συνεχίζεται η υπόθεση των καταλογισμών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση, άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου σε βάρος του πρύτανη, Γιάννη Παλλήκαρη, ενώ του επιβλήθηκαν και περιοριστικοί όροι για καταβολή χρηματικής εγγύησης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε χρηματικό ποσό για όφελός του ενώ θα έπρεπε αυτό να κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια όταν με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών να πραγματοποιήσει έρευνα και από αυτή προέκυψαν οι καταλογισμοί σε βάρος μιας σειράς μελών ΔΕΠ για μεταφορά κονδυλίων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και από τον ένα κωδικό στον άλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ