ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχίζει σήμερα η δίκη των ειδικών φρουρών

Το σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής

Eurokinissi

Το σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής
Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας αρχίζει σήμερα η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πάγιο το αίτημα της μητέρας του δολοφονηθέντος να γίνει η δίκη στην Αθήνα, με το σκεπτικό της απρόσκοπτης εμφάνισης των ανήλικων μαρτύρων στο δικαστήριο για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η δίκη είχε οριστεί για τις 15 Δεκέμβρη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά της στην Αμφισσα, καθώς φορείς της Εύβοιας είχαν εκφράσει φόβους για επεισόδια. Στην πόλη της Αμφισσας υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Ο ειδικός φρουρός Επ. Κορκονέας κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και ο Β. Σαραλιώτης για απλή συνεργεία σε ανθρωποκτονία. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε πως ο Κορκονέας επέδειξε «ενσυνείδητη αδιαφορία» αφού ήξερε ότι «μπορεί να προκαλέσει το θάνατο με τον πυροβολισμό και στοχεύοντας προς την παρέα του άτυχου Αλέξη, επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου». Για τον άλλο ειδικό φρουρό, το κατηγορητήριο στηρίζεται στο ότι δεν απέτρεψε την ενέργεια του συναδέλφου του, συμμετέχοντας σε αντεγκλήσεις και ανταλλαγές ύβρεων, επιδεικνύοντας παράλληλα στάση ετοιμότητας και επίδειξη ισχύος.

Μετά τη δολοφονία του 15χρονου και σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν τότε στον Τύπο, οι δύο ειδικοί φρουροί που περιπολούσαν στην περιοχή διαπληκτίστηκαν με θαμώνες καταστήματος και στη συνέχεια αφήνοντας το περιπολικό, τους πλησίασαν για να τους ζητήσουν το λόγο. Ενας από τους δύο αστυνομικούς πυροβόλησε και πέτυχε το μαθητή στο στήθος. Ο Επ. Κορκονέας, στο απολογητικό του υπόμνημα, είχε δηλώσει αθώος κι έκανε λόγο για «εξοστρακισμό της σφαίρας», ενώ επικαλέστηκε «κατάσταση φόβου». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες προσήλθαν τότε στον ανακριτή - κάποιοι μάλιστα είχαν εμφανιστεί και σε τηλεοπτικούς σταθμούς - και μιλούσαν για απευθείας βολή του ειδικού φρουρού προς το νεαρό.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ και στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη της Φλώρινας το 1949, στη μνήμη όλων των αγωνιστών που πάλεψαν με πίστη και αυτοθυσία για τα ιδανικά του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού, ο σύντροφος Κώστας Γεωργάτος προσφέρει στο Κόμμα 600 ευρώ, μέσω ΚΟ Δικηγόρων Αθήνας.

-- Ο Στέλιος Βητζηλαίος προσφέρει 300 ευρώ, ως πρώτη δόση, στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κυκλάδων.

-- Αντιστασιακοί του Ιλίου προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟ Ιλίου.

-- Ο Νίκος Σγουμπόπουλος, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των σ. ΧΡ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΒΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΥΦΑΝΤΗ, προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βύρωνα.

-- Ο αντιστασιακός Μπάμπης Λεωνιδάκης, για την επιτυχή κάλυψη του πλάνου της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος, προσθέτοντας στην αξιόλογη συμβολή των εργαζομένων, δίνει, δεύτερη δόση, 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ.

-- Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 χρονών, από τη Δρυμαία Λοκρίδας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, και μέλους του ΚΚΕ στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι την τελευταία του στιγμή, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ελάτειας προσφέρουν 100 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

-- Στη μνήμη του αγαπημένου μας συμπεθέρου ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΝΤΖΟΓΛΟΥ, για την ονομαστική του γιορτή, οι συμπέθεροί του, Βάσω και Φώτης Μένεγας προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Καρλοβασίου Σάμου.

-- Ο αντιστασιακός Μιλτιάδης Αντωνιάδης, από τη Ν. Ιωνία Αττικής, στη μνήμη όλων των αγωνιστών, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, το ποσό των 300 ευρώ.

-- Στη μνήμη του πατέρα μου, σ. ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, που μου έδειξε το δρόμο του αγώνα, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αταλάντης Φθιώτιδας.

Φράγκου Μαρία

-- Ο Μήτσος Καστάνης, στη μνήμη του πατέρα του, της μάνας του, των αδελφάδων του ΠΙΤΣΑΣ και ΔΩΡΟΘΕΑΣ, των αδελφών του ΝΙΚΟΥ και ΠΕΤΡΟΥ, εκτελεσμένων από το κράτος και το παρακράτος. Επίσης, των αδελφών του ΧΡΙΣΤΟΥ, ΠΕΡΙΚΛΗ και ΝΙΚΗΣ, ανταρτών του ΔΣΕ, προσφέρει, μέσω ΚΟ Γυθείου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ για το Μνημείο στην Φλώρινα.

-- Ο σύντροφος Μουρελάτος Γεράσιμος στη μνήμη των συντρόφων του που έπεσαν από τις κάννες των Γ. Παπανδρέου και Εβερτ στο ηρωικό συλλαλητήριο του Δεκέμβρη του 1944 προσφέρει σαν δεύτερη δόση στην οικονομική εξόρμηση του Κόμματος 170 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μεσολογγίου.

-- Ο συναγωνιστής Β. Κ. προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας, στη μνήμη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ που σκοτώθηκε στις μάχες του Δεκέμβρη από τους φασίστες, συνεργάτες των Εγγλέζων.

-- Ο σύντροφος Αντώνης Ζερμπίνης προσφέρει 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας.

-- Στη μνήμη των συντρόφων - αγωνιστών: ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΝΤΗ, δήμαρχου Ηλιούπολης, ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (Παύλος) και ΘΑΝΑΣΗ ΓΟΡΓΟΛΗ (Μουστάκιας), που έγραψε το βιβλίο «Με συντροφικούς χαιρετισμούς», επίσης του ΠΟΤΗ ΒΙΣΒΙΚΗ, δικηγόρου, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Μ. Γ. Γ.

Στόχος εμπρηστών η εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά

Στόχος εμπρηστών έγινε το περασμένο Σάββατο η Εβραϊκή Συναγωγή στην παλιά πόλη των Χανίων, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί μέρος του κτιρίου και να καταστραφούν 2.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων. Να αναφέρουμε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Εβραϊκή Συναγωγή στα Χανιά γίνεται στόχος, αφού σχεδόν δέκα μέρες πριν είχε ξαναδεχτεί επίθεση από αγνώστους χωρίς ωστόσο να προκληθούν σημαντικές ζημιές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες εισήλθαν στο χώρο παραβιάζοντας παράθυρο που βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου και κατόπιν έβαλαν φωτιά προκαλώντας σημαντικές φθορές τόσο στο κτίριο όσο και στα βιβλία και αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, αναφέροντας τις σοβαρές υλικές ζημιές που είχε ως αποτέλεσμα η επίθεση στο κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά, ζητά από την κυβέρνηση να καταδικάσει το γεγονός κατά τρόπο «έντονο και επείγοντα», όπως αναφέρει. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών με χτεσινή της ανακοίνωση καταδικάζει και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον εμπρησμό.

Νεκρός ο 39χρονος στο Ρέθυμνο

Νεκρός εντοπίστηκε ο 39χρονος άνδρας από το Ρέθυμνο, ο οποίος από την Κυριακή το απόγευμα αγνοούνταν όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, στην προσπάθειά του να περάσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο χείμαρρο στην περιοχή Πέραμα στο Ρέθυμνο. Ο 39χρονος εντοπίστηκε χτες το πρωί από έναν 16χρονο ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες και εν συνεχεία ειδοποίησε τα σωστικά συνεργεία.

Ο 39χρονος άνδρας βρισκόταν μέσα στο αγροτικό του αυτοκίνητο μαζί με το 12χρονο ανιψιό του όταν προσπάθησε να περάσει το ρέμα. Ο 12χρονος κατάφερε να βγει από το όχημα και να σωθεί, ενώ ο 39χρονος παρασύρθηκε από τα φουσκωμένα νερά του χειμάρρου.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Αποχή από το συσσίτιο των κρατουμένων

Για όγδοη ημέρα συνεχίσουν αποχή από το συσσίτιο 364 κρατούμενοι των φυλακών Γρεβενών από τους 552 συνολικά φυλακισμένους. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές που η λειτουργία τους άρχισε μόλις το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησε μετά από καταγγελίες κρατουμένων για πρωκτικό έλεγχο μετά από «έξοδό» τους και μεταφορά πάλι στις φυλακές. Οι κρατούμενοι έχουν καταθέσει με υπόμνημα τα αιτήματά τους στον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ προχτές τους επισκέφτηκε η προϊστάμενη Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής και είχε συνάντηση με Επιτροπή Κρατουμένων.

Στο μεταξύ, στα προβλήματα των κρατουμένων η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης χτες απάντησε με υποσχέσεις, σημειώνοντας σε ανακοίνωση ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία στις φυλακές Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και πως αναμένεται τις επόμενες μέρες η λειτουργία της βιβλιοθήκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ