ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Εγκρίθηκε η έναρξη των «πολεμικών επιχειρήσεων»

Πλήρως ταυτισμένη με την Κομισιόν εμφανίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δηλώνει έτοιμη να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις και να υλοποιήσει το Πρόγραμμα

Η μακράς πνοής επέλαση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, που προωθεί το μαύρο μέτωπο ολιγαρχίας - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με την απροκάλυπτη στήριξη της ΝΔ, πήρε και την τυπική έγκριση από τις Βρυξέλλες μετά την αποδοχή του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013».

Μέσα από το άκρως αντιλαϊκό αυτό πρόγραμμα η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, μεταφέροντας τα βάρη στους εργαζόμενους, ενώ ως ευρύτερος στόχος τίθεται η γενικότερη ανάταξη του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος, με την ιδιότητα του μέλους της ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το διπλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Ελλειμμα, το οποίο αποτελεί απόρροια της συρρικνούμενης παραγωγικής βάσης της χώρας και της όξυνσης του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού στα πλαίσια της ΟΝΕ. Ως λύση, δε, προκρίνεται η σκλήρυνση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Το σκοπό αυτό υπηρετεί το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και από την άποψη αυτή είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ισοκατανομής των βαρών μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Τη βίαιη αυτή επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων υιοθέτησαν και οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, στις συνεδριάσεις, χτες και προχτές, των οργάνων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν, μετά την τυπική έγκριση του «Προγράμματος Σταθερότητας». Και αυτό είναι το κύριο και το βασικό. Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση από κοινού κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των εργαζομένων. Με δεδομένο αυτό, δεν έλειψαν και οι κριτικές παρατηρήσεις από την πλευρά των κοινοτικών, καθώς όλοι τους ζήτησαν επιθετικότερο Πρόγραμμα, ενώ διατυπώθηκαν και ενστάσεις κατά πόσο είναι σε θέση η ελληνική κυβέρνηση να το κάνει πράξη, κατά πόσο δηλαδή είναι σε θέση να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και να το εφαρμόσει.

Γι' αυτό και αποφασίστηκε, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούνη, η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος να ελέγχεται κάθε δύο μήνες από κοινοτικά κλιμάκια που θα επισκέπτονται τη χώρα μας. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών παρέσχε και πάλι διαβεβαιώσεις ότι σε κάθε παρέκκλιση από τους στόχους του Προϋπολογισμού η κυβέρνηση θα επεμβαίνει άμεσα λαμβάνοντας νέα διορθωτικά μέτρα. Σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά το πέρας των εργασιών του Εκοφίν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προϊδέασε τον ελληνικό λαό για τη σκληρή διετία 2010 - 2011, αναφέροντας ότι το Πρόγραμμα είναι «εμπροσθοβαρές», καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιτευχθεί τα δύο αυτά χρόνια. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης σκληρότερων μέτρων, μετά τις επισημάνσεις του ιδίου ότι τον επόμενο μήνα το Συμβούλιο των υπουργών θα παρουσιάσει τις συνολικές συστάσεις προς την Ελλάδα, οι οποίες αφορούν στην υπέρβαση του ελλείμματος, στο τριετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και στη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων. Από την πλευρά της η χώρα μας θα έχει ένα τετράμηνο να απαντήσει λεπτομερώς στις συστάσεις των Βρυξελλών, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε καθεστώς στενής επιτήρησης με βάση το σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Εκανε επίσης εκτενή αναφορά στις «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» - αποτελούν την αιχμή της κυβερνητικής επίθεσης - που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα, στο σύστημα Υγείας, στις αλλαγές στη φορολογία, καθώς και στις αλλαγές της διοικητικής δομής της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Χαρακτήρισε «θετικές» τις πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ για το Πρόγραμμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μεγάλο πρόβλημα από εδώ και στο εξής είναι η υλοποίησή του.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Χ. Αλμούνια, χαρακτήρισε «αισιόδοξους» τους στόχους του Προγράμματος, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, υποστήριξε ότι δε γνωρίζουν ακόμα αν τα μέτρα του Προγράμματος είναι επαρκή, συστήνοντας στον ελληνικό λαό να επιδείξει ...το κουράγιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της οικονομίας. Για το πρόβλημα της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο Χ. Αλμούνια ζήτησε «τη λήψη δράσης σε κάθε σημείο που αναγνωρίστηκε ως προβληματικό» και συνολικά πρόκειται για 14 τέτοια σημεία... Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μία επίδειξη κοινοτικής νομιμοφροσύνης, ανέφερε ότι στην ηγεσία της νέας στατιστικής υπηρεσίας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τραπεζών, ανεξάρτητων(!) φορέων, ενδεχομένως δε και εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, αν αυτό, από νομικής άποψης, καταστεί εφικτό...

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
ΟΧΙ στην έμμεση μείωση του αφορολόγητου ορίου

Την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου από την σημερινή κυβέρνηση, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ). Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι επιπλέον στήριξη και πολιτική νομιμοποίηση ανέλαβαν να προσφέρουν στην κυβέρνηση οι συνδυασμοί της ΕΣΕΕ «Πανελλήνια Κίνηση Εμπόρων» και η «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εμπόρων», με συμμετοχή στις «διαβουλεύσεις» και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η μετατροπή των καταναλωτών σε συλλέκτες και κυνηγούς αποδείξεων θα λύσει το πρόβλημα του παράνομου υπαίθριου παραεμπορίου».

Η παράταξη «απευθύνεται σε αυτούς που ψήφισαν έναν τέτοιο συσχετισμό δύναμης στην ΕΣΕΕ και τους καλεί να αντιδράσουν για να μειώσουν τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολόγησε η ψήφος τους στις εκλογές της ΕΣΕΕ. Θυμίζει ότι η ΕΣΕΕ έχει αποδεχτεί και στηρίζει επίσης την φοροκλεπτική συνάφεια, την εξωλογιστική, υποκειμενική φορολόγησή μας, το μειωμένο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ελληνες δικό μας αφορολόγητο όριο. Τονίζει ότι αποτελεί χοντροκομμένη κοροϊδία να μην απαιτούν και να μην διεκδικούν εδώ και τώρα εφαρμογή των νόμων για τις παρανομίες και να υποστηρίζουν σαν αντίδοτο το σαφάρι συγκέντρωσης αποδείξεων».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τα ΔΣ Συλλόγων, Ομοσπονδιών και Αντιπροσώπους, να απαιτήσουν από την ΕΣΕΕ απόλυτη εμμονή σε βασικές διεκδικήσεις, όπως: «Φορολογικό σύστημα που θα μας φορολογεί αποκλειστικά με βάση τα κέρδη μας, θα αναγνωρίζει τα έξοδά μας, τα βιβλία και τα παραστατικά μας, θα την ελέγχει και θα κλείνει τη χρήση. Κατάργηση του καθεστώτος των ανέλεγκτων χρήσεων, του εξωλογιστικού προσδιορισμού των εσόδων, της συνάφειας, των περαιώσεων», επίσης, «κατάργηση της φορολογίας στα κέρδη των συνεταιρισμών και των προσωπικών εταιρειών. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα (45%), δραστική μείωση των έμμεσων φόρων, μηδενικό ΦΠΑ στα αναγκαία και στοιχειώδη είδη και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης που απαιτούνται για την επιβίωση, τη μόρφωση και υγεία».

Τέλος, καλεί «τις συνεργαζόμενες τρεις παρατάξεις της ΕΣΕΕ να αποκόψουν την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" και να απαντήσουν, έντιμα, απέναντι στους ψηφοφόρους τους, επί της ουσίας των καταγγελιών μας».

ΕΣΠΑ
Αντιλαϊκές οι κατευθύνσεις του

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των κατευθυντηρίων γραμμών του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) ανέδειξε με την παρέμβασή του στη Βουλή - σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ - ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι με χρήματα του ελληνικού λαού προωθείται η καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και οι αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας.

«Καλλιεργούν αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά το ΕΣΠΑ προς όφελος των εργαζομένων», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, προσθέτοντας πως «θεωρούμε ότι μόνο μετά από σκληρούς αγώνες μπορεί να υπάρξουν κάποιες κατακτήσεις που και αυτές εύκολα μπορεί να απορροφώνται από το σύστημα, στο βαθμό που δεν υπάρχει μια στρατηγική αντίληψη που να φτάνει την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος τόνισε πως «το ΕΣΠΑ δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να προωθεί πιο συστηματικά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πολιτική η οποία ξεκληρίζει συνεχώς φτωχομεσαίους αγρότες», ενώ «προωθεί αποτελεσματικότερα τη στρατηγική της Λισαβόνας, πολιτική η οποία εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί με γοργούς ρυθμούς την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση». Ο Σπύρος Χαλβατζής όμως επισήμανε παράλληλα ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ «είναι χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων και ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να αποδοθούν σ' αυτόν». Συνολικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «κανένα κοινοτικό πρόγραμμα δεν αποτέλεσε δύναμη ανάπτυξης, πολύ περισσότερο κινητήριο δύναμη ανάπτυξης. Βεβαίως υπήρξε ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι: Ποιος κερδίζει από την όποια ανάπτυξη, ποιος χάνει και ποιος πληρώνει; Και η πράξη επιβεβαιώνει ότι αυτοί που κερδίζουν και αυτοί που χάνουν είναι πάντα οι ίδιοι: Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που πάντα χάνουν από αυτήν την ανάπτυξη, και κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ψηφίστηκαν τα χαράτσια

Με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» και σε μία και μόνη συνεδρίαση ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο που αυξάνει τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά και επαναφέρει τη φορολογία στις μεταβιβάσεις των γονικών παροχών.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί μια τρομοϋστερία ενάντια στα λαϊκά στρώματα προκειμένου να τα χειραγωγήσει και να περάσει πιο εύκολα την αντιλαϊκή επίθεση όπως αυτή περιγράφεται μέσα και από το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που κατατέθηκε στην ΕΕ.

Ο βουλευτής τόνισε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν αγγίζεται από το συζητούμενο νομοσχέδιο, αφού οι ιδιοκτήτες της την έχουν κατοχυρώσει μέσα από τις διάφορες οφ σορ εταιρείες, την ίδια στιγμή που η λαϊκή περιουσία δέχεται τη φορολογική επιβάρυνση η οποία θα αυξηθεί μετά και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Ενδεικτικό, συνέχισε, του ταξικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι και το ότι η μεταβίβαση μετοχών φορολογείται σκανδαλωδώς μόλις κατά έξι τοις χιλίοις, ενώ η μεταβίβαση του ακινήτου κατά 5 έως 10%. Επίσης εάν ένας πατέρας δώσει στο παιδί του για παράδειγμα 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ, ενώ εάν μεταβίβαζε μετοχές ίδιας αξίας θα πλήρωνε φόρο 60 ευρώ. Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατέληξε, λέγοντας ότι τα λαϊκά στρώματα θα υποστούν νέα αφαίμαξη με την αύξηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
«Πλάτη» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στα ύψη τα επιτόκια του κρατικού δανεισμού

Πλάτες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατέθεσε στην Κομισιόν βάζουν οι μερίδες της πλουτοκρατίας και ειδικότερα το τραπεζικό κεφάλαιο, απαιτώντας την άμεση και χωρίς καμία χρονοτριβή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτά τα τρωκτικά που έχουν ξεκοκαλίσει μπόλικο κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις, εμφανίζονται τώρα να εκβιάζουν με νέα υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και ταυτόχρονα σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης» να εμφανίζουν διάφορα καταστροφολογικά σενάρια. Αποδέκτης βέβαια δεν είναι η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της πολιτικής σε πλήρη συνεννόηση με την ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στόχος τους είναι η άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο το μονοπώλιο της Mόργκαν Στάνλεϊ φέρεται να «ανησυχεί» όχι για τα μέτρα και το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά, αντίθετα, για την «κοινωνική αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής». Αντίστοιχο είναι και το ραπόρτο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι μεγαλορεντιέρηδες της Στάνταρ εν Πουρς, σημειώνοντας τις «πιθανές κοινωνικές πιέσεις για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας»...

Ταυτόχρονα, σε νέα ύψη διαμορφώνονται τα επιτόκια του κρατικού χρέους, το οποίο λυμαίνονται οι τραπεζίτες. Στη χτεσινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου το επιτόκιο απογειώθηκε σε 1,67% από 0,35% στην προηγούμενη έκδοση (Οκτώβρης 2009). Με τους συγκεκριμένους τοκογλυφικούς όρους που καθορίζονται από τις λεγόμενες «αγορές» η κυβέρνηση δανείστηκε ακόμη 1,6 δισ. ευρώ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζήτησαν επιδότηση για το νέο σύστημα

Την άμεση προώθηση της διαδικασίας χρηματοδότησης του συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων ζήτησε από το γενικό γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) στη διάρκεια χτεσινής τους συνάντησης.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επεσήμαναν ότι ένα τέτοιο σύστημα συνδέεται με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου κάτι για το οποίο, υποστηρίζουν, δεν αρκούν οι ταμειακές μηχανές. «Οι ταμειακές μηχανές δεν ελέγχουν απολύτως τίποτα, αποτελούν μόνο ένα παραπλανητικό ανάχωμα για να μην προχωρήσει ο πραγματικός έλεγχος των ποσοτήτων καυσίμων που διακινούνται σε άλλα επίπεδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης η ΟΒΕ. Αναφέρει, ακόμη, ότι για το θέμα εκφράστηκε η σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Εμπορίου.

Αντιλαϊκή συνέργια κυβέρνησης - ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την οικονομία

Σε σχόλιο για την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ΕΕ στηρίζει την κυβέρνηση και η κυβέρνηση στηρίζεται στην ΕΕ. Ο στόχος τους είναι ένας: Να φέρουν με επιτυχία σε πέρας τον αντιλαϊκό τυφώνα, να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά, να στηριχθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ