ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τροφοδοτεί τη συκοφαντία και την ποινικοποίηση

Στρατευμένος στο χτύπημα και την εκτόνωση των κινητοποιήσεων σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Να συκοφαντήσει και να στρώσει το έδαφος για την ποινικοποίηση του αγώνα της αγροτιάς επιχειρεί η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τις απειλές και τις πιέσεις σε βάρος τους.

Το στίγμα των αντιδραστικών κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια σύσκεψης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. «Η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να ενεργοποιήσει τον άθλιο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Στη διάρκεια της σύσκεψης (στην οποία συμμετείχαν οι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Κ. Μπατζελή, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης) αποφασίστηκε ότι:

α) Δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στους αγρότες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η κυβέρνηση επικαλείται τα «άδεια ταμεία» και την «οικονομική κρίση» τσακίζοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

β)Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο 2010 σε μεγάλες «ανατροπές» στην αγροτική παραγωγή. Επί της ουσίας, θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές αντιαγροτικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Εντείνει την τρομοκρατία και τις πιέσεις

Γενικεύοντας το κλίμα τρομοκρατίας εναντίον της αγροτιάς, ο πρωθυπουργός υποστήριξε προκλητικά ότι «δεν υπάρχει λόγος γι' αυτές τις κινητοποιήσεις» και επικαλέστηκε «την εικόνα που δημιουργείται στο εξωτερικό ιδίως σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο» για την ελληνική οικονομία. Αναμασώντας τις αταξικές προσκλήσεις περί επίδειξης «εθνικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να χτυπήσουν τον αγώνα τον αγροτών με την ελπίδα να τους σύρουν στον «κοινωνικό διάλογο».

Σ' αυτή την κατεύθυνση και σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους αγρότες, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το «νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται και μέσα στο πρόγραμμά της». Να συνυπογράψουν δηλαδή στη φιέστα του του «κοινωνικού διαλόγου» στο Ζάππειο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το στόχο της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις είχε φροντίσει να δώσει από το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μια κατάσταση, να εγκαλούμεθα από γειτονικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί εμποδίζουμε συμβατικές μας υποχρεώσεις, μία από τις οποίες είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες», υποστήριξε ο Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος κάλεσε τους αγρότες «να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και κυρίως των συνόρων»και να προσέλθουν στο «διάλογο» με «αίσθημα ευθύνης», γιατί όπως ισχυρίστηκε πρέπει «να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις των καιρών, όλοι ανεξάρτητα από το δίκαιο ή μη των αιτημάτων μας»! Να γονατίσουν δηλαδή και να αποδεχτούν για πολλοστή φορά να φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα διαλυθούν τα μπλόκα και θα ανοίξουν τα σύνορα.

Στο πόδι ο κομματικός μηχανισμός

Η κυβέρνηση με τη συνδρομή και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τη «διάλυση» των μπλόκων με την άσκηση πιέσεων σε αγρότες που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και κυβερνητικά στελέχη ήδη από προχτές βρίσκονται σε επαφές με «πράσινους αγροτοπατέρες», αναζητώντας τον «τρόπο» που θα τους επιτρέψει να υπονομεύσουν τον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Την «κοινή πρωτοβουλία» κυβέρνησης και κομματικού μηχανισμού για την υπονόμευση των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι «αυτή ήδη υλοποιείται από χτες (σ.σ. προχτές) και είναι στα πλαίσια της πορείας εξεύρεσης λύσης, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα αίσιο τέλος».

Δηλώσεις κοροϊδίας

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση που έγινε στου Μαξίμου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε υποκριτικά την κυβερνητική ...κατανόηση στα προβλήματα των αγροτών και μετέθεσε τα αίτιά τους στην κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν έδωσε, βέβαια, καμία απάντηση για το πώς θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Ανέφερε πως η χώρα εκτίθεται στο εξωτερικό, κάνοντας και εξαγωγή του ...«κοινωνικού αυτοματισμού» και ξανακάλεσε τους αγωνιζόμενους αγρότες στον ψευτοδιάλογο που προγραμματίστηκε στις 25 και 26 Γενάρη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεπής αντίπαλος της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Αντίθετος στα μπλόκα δήλωσε ο Α. Σαμαράς σε συνάντηση με την ηγεσία των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στα μπλόκα και τον αγώνα επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς έστειλε εκ νέου χτες ο Α. Σαμαράς. Την ίδια ώρα, η ηγεσία της ΝΔ μοιράζει άφθονα λόγια συμπάθειας και συμπαράστασης στους αγρότες και το «δίκιο» τους, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά και να ψηφοθηρήσει.

Το κυρίαρχο βέβαια στη στάση της ΝΔ είναι η ξεκάθαρη αντίθεσή της στα μπλόκα των αγροτών. Την αντίθεση αυτή εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνάντηση που είχε χτες με τους αγροτοπατέρες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ, με τους οποίους συμφώνησε ότι δεν πρέπει να κλείνουν οι δρόμοι.

«Ο κ. Σαμαράς μας είπε ότι είναι αντίθετος σε αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των δρόμων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τ. Καραμίχας, ο οποίος δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει τη «διαχρονική» αντίθεση της «συνομοσπονδίας» στα μπλόκα, αναμασώντας τα επιχειρήματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. «Ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, που η χώρα περνάει δύσκολες ώρες, είμαστε ακόμα περισσότερο αρνητικοί σε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις», συμπλήρωσε ανερυθρίαστα.

Την αντίθεση της ΝΔ εξέφρασε και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης, ο οποίος όμως χαρακτήρισε «αυθόρμητη» την κάθοδο των αγροτών στους δρόμους. Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί από τα γαλάζια αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη να φύγουν από τα μπλόκα, απάντησε ότι «δε θα υποδείξουμε σε κανένα μορφή κινητοποίησης, ωστόσο δε συμφωνούμε με το κλείσιμο των δρόμων».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ συμμετέχει στο άθλιο παιχνίδι του «κοινωνικού αυτοματισμού», προκειμένου να ασκηθεί πίεση για να σπάσουν τα μπλόκα. «Το κλείσιμο των δρόμων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην τροφοδοσία των αγορών και γενικότερα στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ Στ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας μάλιστα τα προβλήματα που δημιουργούνται στη «διεθνή εικόνα της χώρας» εξαιτίας της αντίδρασης της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ για τα μπλόκα των αγροτών και το κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπορίσοφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τον υπεύθυνο τρόπο που αντιμετωπίζει, όπως είπε, η ΝΔ το θέμα αυτό.

ΛΑ.Ο.Σ.
Από κόρακα «κρα» θ' ακούσεις

Οπως δε λείπει ο Μάρτης απ' τη σαρακοστή, έτσι δε θα μπορούσε να λείπει και ο ΛΑ.Ο.Σ. απ' την προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Εσπευσε χτες ο εκπρόσωπός του να καταγγείλει την «τακτική των μπλόκων», σαν «σφόδρα αντιδημοκρατική γιατί επηρεάζει άμεσα τη ζωή των υπολοίπων».

Για τους ...«δημοκράτες» του ΛΑ.Ο.Σ. είναι εξόχως «δημοκρατικό» να εξωθούνται στη φτώχεια, στην ανέχεια και το ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες. Είναι εξόχως «δημοκρατικό» να ατενίζουν με τρόμο το δικό τους μέλλον και των παιδιών τους, έτσι όπως το προετοιμάζει γι' αυτούς η αντιαγροτική ευρωενωσιακή και κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι «δημοκρατικό» όμως να παλεύουν για λύσεις στα προβλήματά τους. Ο ΛΑ.Ο.Σ., βέβαια, είναι αυτό που είναι. Και εκ στόματος κοράκου, «κρα» θα ακούσει κανείς.

Είναι όμως προκλητικό να «κράζει» στο όνομα του λαού και των εργαζομένων, με σαφή στόχο να αποτρέψει την αλληλεγγύη και την κοινή δράση για το κοινό συμφέρον.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αγώνας είναι νόμιμος γιατί είναι δίκαιος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αγροτιάς που δίνει μάχη επιβίωσης, επιχειρεί, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., να κάμψει με τη συκοφαντία και τους εισαγγελείς τον αγώνα της που φουντώνει σε όλη την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να σταθεί δίπλα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Να καταδικάσει την "Ιερή Συμμαχία" κομμάτων, εκπροσώπων επιχειρηματιών, την ίδια την ΕΕ, που με σημαία την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων κηρύσσουν παράνομο τον αγώνα της. Ο αγώνας της αγροτιάς είναι νόμιμος γιατί είναι δίκαιος. Η ικανοποίηση των αιτημάτων της συμφέρει και τα λαϊκά στρώματα της πόλης».

Εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της ελιάς και των επιδοτήσεων - οι επιπτώσεις της ΚΑΠ και η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή», διοργανώνει η ΝΕ Χαλκδικής του ΚΚΕ, την Παρασκευή 22 Γενάρη στις 6.30μ.μ. στην Ορμύλια (ταβέρνα «Τίγρης»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ